tiistai 7. kesäkuuta 2016

Lohikausi 2016

Tenon lohikausi 2016Kesä 2016 on Tenolla avattu hieman oudoissa merkeissä. Kesä on 12. Utsjoelle muuton jälkeen. Kun muistelen ensimmäistä kesää ja aloitusta, niin joki kuohui ja tulvi, soudin rantapajukoista suuria lohia ja ensimmäinen kesä antoi heti 23 kg ennätyslohenkin. Tähän väliin on mahtunut monenlaisia aloituksia aina lumisateista auringonpaisteeseen, tulvia ja vähiä vesiä. Nyt tänä kesänä aloitus jäi 6.6 koska toukokuun alussa särkynyt selkä ei oikein mahdollistanut kauden aloitusta aiemmin. 
Ja kun katsoo jokimaisemaa, on sekin hieman erilainen. Koivut ovat lähes täydessä lehdessä ja jokivesi erittäin alhaalla ajankohtaan nähden. Kun sanotaan että kesä on 3 viikkoa etuajassa, ei olla pahasti metsässä. 
Mitä se sitten tekee kesän lohestukselle, se nähdään elokuussa kun pakkaan veneen talvikuntoon 18.8 ja siirryn hirvikoirahommiin. 


Kausi alkoi 4 kg naaraslohella 

Vettä vähän, miten on lohta

Vesi on tosi alhaalla siis ajankohtaan nähden, joten kalastuksen suhteen pitäisi olla hyvät hetket. Vesi on suhteellisen puhdasta, roskia ei tartu vieheisiin kovinkaan paljoa. Myös vedenväri on kirkastunut moniin aikaisempiin vuosiin nähden huomattavasti. 
En ehtinyt soutaa kauden alkua kuin tunnin verran kun Sirmassa keskikarin alapäässä olevan ison kiven luona vapa taipui. Lohi iski räväkästi ja hyppäsi heti. Tunnistin kalan nousukalaksi, joten väsyttelin alkuun varovasti, kunnes näin että vaappu oli kiinni hyvin. Otin kalan nopeasti lähelle ja nostin pyrstöstä kalan kyytiin. Hirvenleukaluinen pappi sanoi kerran aamen ja niinpä tänään saimmekin vaimon kanssa syödä maistuvia ruotoja (joissa oli kivasti parasta selkäfilettä). 
Tänään tiistaina kävin pari laskua tekemässä ja niiden saldona oli kaksi kertaa vavan taipuminen räväkästi, mutta sen enempää niistä ei ole kerrottavaa. Kuitenkin voidaan todeta, että uimareita siellä on. Ja kun eilen Sirmankoskeen nakuttelivat patoa pyytämään, niin tänä aamuna näin laskujen välillä siihen uineen lohiluokan kalan. Mutta kovin sakeassa ei lohia vielä tunnu uivan, mutta eiköhän se kesää kohti virkisty. 
Vesi oli 10 asteista ja eilisestä ilmanpaine tipahti 1012 lukemista 995, joten nopea paineenvaihtelu vaikutti varmasti lohenottiin. 
Jatkamme tällä viikolla soutelua ja ehkäpä kokeilen koskissa soudella perhoja. Palaamme asiaan kun on jotain tiedotettavaa.
Kala-Harrin vuosivaappu 2016 löytyi tämän lohen suusta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti