tiistai 30. kesäkuuta 2015

Lohestusta

Saantia ja saamattomuutta

Kun katselen kalapäiväkirjoja aina vuoteen 2005, jolloin muutin pysyvästi Utsjoelle, niin selkeitä ajatuksia lohen tilasta Tenolla päässäni pyörii. En lähde ennustamaan, sillä kesähän on kesken. Tai jos oikein ilkeitä ollaan, eihän se ole Utsjoella edes vielä alkanut. Ei yksi paidaton päivä kesää tee, voisi ukkinikin sanoa. 
Nytkin on kalastettu villahousut jalassa ja talvitakki niskassa. Kuitenkin joelta kuuluu vähän kaikenlaista porinaa lohesta. Optimistit näkevät lohia joka paikassa ja pessimistit eivät pety. Minä kuulun jälkimmäisiin, sillä onhan näihin vuosikymmeniin mahtunut pettymyksiäkin, joten otetaan nyt hieman iisimmin.
Kun ja jos kuulet puheita valtavista lohiparvista, joita nousee jokeen jatkuvalla syötöllä, pyydä puhujaa tarkistamaan näkönsä ja lääkityksensä. Jompikumpi tai kumpikin voivat olla pahasti pielessä. Jos kuulet puheita sieltä ja täältä saaduista ykköskaloista, älä kuitenkaan laita perunoita tulelle kalakeittoa ajatellen. Annukan grilliltä saat paljon helpommalla Ailligasburgerin. 
En tahdo maalata piruja seinälle, enkä maalaakaan. Olen kuitenkin absoluuttisen realisti. Kuulopuheet ja ykköskalat eivät merkkaa mitään, itse luotan omiin silmiini. Kaikki toivomme että lohta alkaisi juosta jokeen päntiönään ja vaikka vähän isompiakin. Mies voi toivoa vain yhdessä asiassa saavansa pientä ja se ei ole todellakaan kalastusta. 
Koetan pitää aihetta yllä perjantaihin saakka ja sitten tulee päivityskatkos pakollisen Alaskan lohimatkan vuoksi. Kestäkää siis vielä vajaa viikko näitä horinoita.
Alla pari kuvaa vuodelta 2013 1.7 eli niinkö huomenna. http://www.marinetraffic.com/fi/ais/home/centerx:30/centery:71/zoom:7 Tuolta voi jokainen käydä katsomassa, kuinka kalastusalukset liikkuvat Tenovuonolla ja siinä suualueella. Särkiäkö ne siellä troolaavat? Tunnetusti ei lohta kuulemma troolata lainkaan. Vaan mitä tapahtuu kymmenille tuhansille lohille, jotka joutuvat verkkojen perälle? Heittääkö kalastajat ne takaisin mereen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti