maanantai 15. kesäkuuta 2015

Tekniikkaa autoon

Garmin Nuvi Cam 

Garminilta on tullut uusi paikannuslaite, jossa on mukana paljon lisätoimintoja helpottamaan liikkumista turvallisesti tien päällä.
Kun asensin autooni kyseisen monitoimilaitteen, alkoi päässäni raksuttaa myös ajatuss, mihin kaikkeen laitetta voisi soveltaa omassa harrastustoiminnassani, kuten metsästys ja kalastus.
No mietitään sitä tässä kesän aikana, mutta sitä ennen kokeillaan mitä kaikkea laite tarjoaa käyttäjille. 

Ensimmäisenä tulee esille kookas näyttö, joka on erittäin selkeä. Ajo-ohjeet näkyvät selvästi ja ääniohjaus tietenkin tukee tätä toimintoa. Näytöllä on kokoa peräti 6 tuumaa, joten nopealla vilkaisulla nähdään, ollaanko tiellä vai ei. Tosin laitteen ominaisuuksissa on äänihälytys jos auto meinaa mennä pöpelikköön tai ajaa liian lähelle edessä olevaa estettä. Se nähdään alempana olevalla videolla.
Toinen upea asia on laitteen kamera. Kameran ominaisuuksista sen verran, että kun saavut kohteeseen, lävähtää livekuva näytölle, että varmasti olet oikean talon pihassa. Lisäksi kamera kuvaa tietenkin koko ajan etumaastoa, missä vain ajatkin. Samalla se tallentaa muistikortille ajotapahtumat, joten näet jälkeenpäin kaiken mitä liikenteessä edessäsi on tapahtunut. Ja todella korkealuokkaista kuvanlaatua tarjoten niin still-kuvina kuin videollakin. 
Näin kuvasta nähdään päivämäärä, koorninaatit ja nopeus. 

Garminin jalustan saa kiinni tuulilasiin jämäkällä imukupilla ja magneettikiinnitys nappaa napakasti laitteen kiinni jalustaan. Virtaa laitteen akkuun tulee tupakansytyttimen kautta ja kun auton virta kytketään päälle, syttyy Garmin tulille automaattisesti. Matkakäytössä laitteen oma akku palvelee
varsin pitkään ilman välilatausta. 
Turvallisuutta laite tarjoaa myös puhelimien käyttäjille. Bluetooth yhteydellä voidaan kivasti jutella ilman kännykkää korvalla. Garmin toimii osoitekirjana ja sillä voi soittaa yhdella painalluksella vaikka kotiin. Samoin jos et muista, missä koti on, niin suunnistus kotiin onnistuu myöskin karttaohjelman kautta. 

Metsästys- ja kalastuskäyttö
Miten ja missä voisin käyttää omissa harrastuksissa laitetta? Onhan Garminilla kokoa ja merkin laitteista löytyy varmasti pienempiäkin laitteita, mutta jos tämä on ostettu, voihan sitä kokeilla soveltaa jotenkin muuhunkin kuin autokäyttöön. 
Suunnistaminen tietenkin onnistuu paikasta A, paikkaan B todella hyvin. Ja jos matkalla tulee mielenkiintoisia kohteita, niin napsaisee kuvan ja koordinaatit jäävät talteen. Esim. hirvijahdissa nykyisin pohjoisessa täytyy olla tarkat koordinaatit kaadon merkkinä. Kun on ampunut vaikka Mieraslompolon taakse luvallisen hirven, luvalliseen paikkaan, niin nappaa Garminilla kuvan ja toimittaa sen Riistakeskukselle. Se tosin ei aina takaa sitä, etteikö välttyisi seuraamuksilta, mutta on vahva todistusaineisto että mihin kohtaan eläin on kaadettu. Ja voihan laitteella kuvata videolle ennen kaatoa tilanne aina jahdin aloituksesta, maanomistajan jututtamiseen kaatolupaa kysyttäessä aina kaatolaukaukseen saakka. Aseeseen tuota ei kannata kiinnittää, mutta sen verran voi välillä kuvata tilanteita että koko tapahtuma tulee dokumentoitua. 
Entäs kalastus. Järvillä veneistä löytyy aina tuulilasia tai muuta pintaa, johon laitteen saa kiinni. Ja onhan se komiaa laittaa tallennus päälle kun kolmen kilon kuha rimpuilee siimanpäässä. Näkee jälkeenpäin koordinaatit ja osaa mennä kaveritkin pyytämään sitä saatua kalaa. 
Näkisin että kyllä tästä on paljon muuhunkin kuin pelkkään automatkailuun. Mihin, se selviää kunhan kunnolla päästään kokeilemaan kaikkia ominaisuuksia. 
Katsotaan tähän loppuun vielä video tuulilasin läpi. jk. äänimerkki kertoo että liian lähellä ollaan edellä ajavaa. http://www.automasa.fi/tuotteet.html?id=24236/243694 löytyy lisätietoja Garmin NüviCam laitteesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti