torstai 18. kesäkuuta 2015

Juhannusta odotellessa

Juhannuskala kiikarissa

Synttärilohi vuosimallia 2011. 


Monilla Tenolle tulevilla on lohi tietenkin tähtäimessä eli ns. kiikarissa. Ristikolla, voisi intohimoinen metsästäjä lausua. Olipa se tähtäinmalli mikä tahansa, kyllähän se juhannusaattona olisi mahtava paistella kimpale lohta grillissä tai paistinpannulla, miksei rantanuotiolla tikunnokassakin.
Mutta kuinkas tänä kesänä juhannuslohen jahti onnistuu kun kesä ei ole vielä tullut jokilaaksoon ja juhannus pukkaa niskaan. Jos tuon tietäisin, paistelisin itsekin lohta, mutta nyt taitaa pannulla tuolla keittiössä käristyä makkaraa ja sipulia. 
Tenon vesi on tällä hetkellä vielä alle 10 asteista. Lohta on jokeen pieniä määriä noussut, mutta niillä tuntuu olevan kiire yläjuoksulle. Sieltä joitain kaloja on saatukin, kun kalojen vieteristä alkaa veto loppua ja vauhti hidastuu. Eli lohestajankielellä tarkoittaa sitä, että kalat pysähtelevät lepäilemään ja tällöin kala on hanakampi nappaamaan kohdalle tullutta viehettä. Nousuvauhdin ollessa kova, kalat vain tuuppaavat eteen tulleita vieheitä ja tämä ilmenee veneessä räväköinä tärppeinä ja tilanne on hetkessä ohi. Näin kävi esim. minulle eilen synttäripäivänä. Kolmesti vapa rätvähti notkolle ja kolmesti oikesi. Vieläpä niin, että kahteen vaappuun täräytti lohet yhtä aikaa. Tuplatärppi siis kansanomaisesti sanottuna. 
Tänä aamuna lohi kävi pyörähtämässä perhon luona molskauttaen vettä komiasti, mutta viime hetkellä vetäytyi iskemästä. Odotin jo vavan taipuvan vauraan lohen painosta, mutta eipähän vain. 
No merkit ovat semmoiset, että joessa kaloja on ja kunhan vesi tuosta pääsee +10 asteen paremmalle puolelle, voi monetkin vavat notkua kalojen painosta. 
Tietenkin tästäkin lohimassasta joku sattuu silloin tällöin kalan saamaan. Varsinkin rantamiehet ovat saaneet kaloja, mutta sehän perustuu niiden määrättyjen monttujen ronkkimiseen koskissa, joihin kalat joutuvat pysähtelemään. 
Ei tässä mitään paniikkinappulaa kannata painaa. Alkukesä on vaan ollut pirun kylmä ja se heijastuu kaikkeen luonnossa. 
Ja jos sitä juhannuslohta lähtee nyt yrittämään, jotain vihreää, keltaista, oranssia saattaisi vaapussa kannattaa olla. Perhoissa hopeaa, mustaa, vihreää, pinkkiä kenties. Yhdessä tai erikseen. Lisäksi kannattaa aina kokeilla jotain ihmeellistä. Eihän kala välttämättä tunne vaappuja nimeltä tai niiden värikoodeja. Kokeilu saattaa hyvinkin kannattaa. 
Voisiko esim. tässä olla perhot juhannuslohelle?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti