lauantai 8. kesäkuuta 2019

Tulvasoutua

Kausi avattu ja talven heinät tallessa

Perjantaina 31.5 tuli vettä taivaan täydeltä pitkin jokea, joten tiedossa oli pienoinen vedennousu. No se pienoinen olikin sitten melkoisen paljon isompi, sillä tätä takoessa vesi on noussut liki 1.5 metriä. Vesi pysähtyi noihin lukemiin ja sitten alkoi roskia kulkea joessa melkoisesti. Soutamisesta ei tullut oikeastaan mitään. Vieheet pysyivät puhtaina korkeintaan minuutin. Joen mukana tuli joulukuusta, karahkaa, puunrunkoja, juurakoita ja jopa veneitä sekä muita tykötarpeita.
Lohikaan ei ihmeemmin välittänyt roskaisessa vedessä avata suutaan. 


Tulva laskee

Nyt on 8.6, eli reilu viikko tuosta tulvahuipusta. Vesi on laskenut 1 metrin, mutta vieläkin joessa on komeasti vettä. Kalannousua tuo tulva hidasti melkoisesti ja nyt hissukseen lohta on alkanut juosta jokeen paremmin. Lohi on viisas kala, ei se lähde puskemaan mahtivirtaan vähässäkummassa. 
Kun vesi on laskenut, on lohi alkanut myös purra vieheisiin. Sitä on auttanut roskien voimakas väheneminen joessa. 
7.6 oli erittäin hyvä päivä tässä SMK Camping Pello rannassa. Toistakymmentä lohta tuotiin punnituspaikalle. Painot huiteli siinä 5-10 kg välillä. Suurin tähän rantaan tuotu kala on Pekan 13,5 kg lohi. 
Pekka ja 13,5 kg

Muutama päivä on ollut todella tyyntä ja soutelu on maistunut kivalle. Olen sen verran laiska jo lohihommissa, etten tuulella viitsi lähteä repimään. Käytän sen ajan vaikka rehkimällä punttisalilla (mielenvikast vai mitä).
Jos pitäisi veikata ja ennustaa, niin sanoisin että ensi viikolla rävähtää monessa kattilassa perunoiden sekaan lohikimpaleita. Mutta en lähde ennustelemaan, mennään vaan näillä tiedoilla, mitkä livenä joella näkee. 
jk. Kala-Harri täyttää 17.6 60 vuotta ja SMK Campingillä Pellossa tarjotaan klo 12 kakkukahvit. Tervetuloa kaffelle ja turisemaan. Sehän on rauhoituspäivä muutenkin. 

                                                                 Tulva jo hellittänyt
Tulvassa joki

                                                             Tulvahuipun aikana vettä meni 1,8 miljoonaa litraa sekunnissa
                                                  Tässä pakissa lienee muutama lohi


                                            Tässä Puijari - vaapussa oli ensimmäinen lohitapahtuma itsellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti