maanantai 10. kesäkuuta 2019

Vesille vesiselvänä

                                   Alkoholi ja jokikalastus





Teno, Tornion-Muonionjoki sekä monet pienemmät lohijoet keräävät matkailukalastajia kesäisin tavoittelemaan kaloista himotuinta, merilohta, soutukalastusta harrastaen. Niinhän sitä sanotaan, että lohta kannattaa kalastaa vaikka ei saisikaan.
Koko pitkä talvi on lohikauden alkua odotettu todella innokkaasti. Kun sitten kesäloma alkaa ja lohijoen törmälle majoitukseen saavutaan, ne kossukat ja kaljat posahtavat monessa kohteessa auki. Ja kun jano kunnolla jatkuu, voi soutukunto olla niin ja näin. Kuitenkin lohikiima vie kaikesta voiton ja pienessä tai isossakin pöhnässä lähdetään silti leikkimään hengellään.
Herääkin kysymys, onko se lohensaanti niin pakollista, että oma ja jopa kalakavereiden henki kannattaa laittaa toiseen vaakakuppiin. Ruorijuopumus eli vesiliikennejuopumus on rikos, johon syyllistyy, jos ohjaa alusta tai toimii aluksella sen kulun turvallisuuteen vaikuttavissa tehtävissä silloin, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään yksi promille tai kun kyky aluksen turvalliseen ohjaamiseen on huonontunut.
Käytännössä lohiveneissä on aina perämoottori tai airot. Molemmat ovat kulkemiseen verrattavia laitteita ja kun pahassa makkurissa on, voi onnettomuus olla hyvinkin lähellä. Tältä kesältä voin jo heittää esimerkin, kun olin soutamassa Pellossa Tornion-Muonionjoella, niin yläpuolellani oli kalastaja sammunut alkoholin vaikutuksen voimasta airoihin. Promillet varmasti reilusti yli yhden. Kolme kilometriä alempana kuohui Puruskoski, joka on vienyt useamman, alkoholin vaikutuksen alaisena kalastuksen alkaneen, hengen.
Nytkin alkukesästä Pellon korkeudella joen virtaama on ollut 1.8 miljoonaa!!  litraa sekunnissa, joten muutaman kilometrin holtiton valuminen nukkuen ei vie pitkään, kun lopullinen nukkumatti pyöräyttää veneen ympäri ja näkemiin.
Lohenkalastus on hieno harrastus, mutta se myös maksaa. Koko talvi tehdään töitä hikihatussa, säästetään rahaa viikon, kahden tai useamman lohireissuun. Talvella on uusittu keloja, vapoja tai ainakin siimat on laitettu vanhojen tilalle. Messuilta ja nettikaupoista on hankittu pari-kolme tai parikymmentä uutta lohivaappua. Mökit on varattu, veneet vuokrattu ja kaikki on valmiina. Nyt kannattaakin miettiä, onko järkevää 20 euron kossupullon kippaamisella tuhota tuo kaikki. Kiskoa itsensä änkyrään ja vaarantaa kymmeniä vuosia hienosti eletty henkikulta. Ja tuskin siitä vieheiden uittamisesta kännissä tulee kovinkaan saalisvoittoista tai nautinnollista. Kaiken kaikkiaan sen upean lohiloman voi viettää vesillä selvänä ja kipata sen 20 euron kossukan sitten maissa, kun vene on kiinnitetty rantapajuun, lohi perattu, sauna lämpiämässä ja ympärillä kateellisia kalakavereita. Turvallista lohikesää ja ennen kaikkea vesiselviä soutuhetkiä.

                               Kesäyön soudusta nauttii enemmän selvänä kuin kännissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti