perjantai 1. maaliskuuta 2024

Suomen pilkkikausi maaliskuu

 Pilkillä 2024 maaliskuu

28.3.2024 Päivitys

Aamulla heräsin 2.30. Ei vaan nukuttanut. Hieman asioita pyörii päässä edelleen, vaikka oikein kirkas valo tulee ratkaisujen suhteen loistamaan minulle. 
No syöpäsin aamupalaisia ja katselin nettiä. Neljän jälkeen läksin ajelemaan Pyhäsalmelle ja ei varmasti sitten ollut jäällä muita, kun vetäisin tarvikeahkion liukuun kohti pelipaikkoja. 
Kymmenkunta reikää piti tehdä, ennen kuin vapa nytkähti. Sitten se nytkyikin päivän aikana 10 kilon verran. 
Mutta alussa tuli komiaa ahventa ja sitten syönti katkesi kuin seinään. Tiesin mitä on tulossa, mutta en osannut ajatella sellaista laukkaa.
Ensin karkasi yksi hauki ja vaihdoin reikää. Pari ahventa ja sitten otti loppui. Sen jälkeen taipui vapa neljä kertaa noin 20 minuutin sisällä samassa reiässä ja kolme haukea nousi jäälle. Suurimmat olivat kaksosia, 2,160 kg kumpikin. 


Ahvenet olivat kadonneet ja läksin lampsimaan autolle päin. Välillä kokeilin aamuisia reikiä ja vielä yksi hauki kävi tempoilemassa. Yli 5 minuuttia sitä uitin, mutta ei tahtonut kääntyä putkeen ja viimein irtosi.
Ajelin siitä toiseen kohtaan autolla ja jäältä lappoi ukkoa rantaan. "Ei sieltä mitään tule. Aivan kuolluttua". 
En lannistunut, vaan kuljin eiliseen kohtaan ja heti ekassa reiässä vapa taipui. Nätti 300 g ahven tuli ja sitten niitä tulikin muutamasta reiästä sellaiset reilu 3 kg. Suurin tosin oli vain 380 g. Aika hyvin kuitenkin paikasta, mistä ei mitään tule. 
Syönti jäi päälle, kun päätin lähteä kotiin. Kun huomenna on lähtö Liperiin, niin sitä on monenlaista touhua tehtävä valmiiksi. 
Tyhjänpaikan ahvenet tuossa edessä
Näillä sitä kalaa nousi

27.3.2024 Päivitys

Hyvä päivä oli pilkillä. Löytyi isoa ahventa ja vaikka syönti oli sykäyksin, niin kalaa sieltä irtosi kivasti. 
Eilen olin myös pilkillä, hieman eri paikassa ja silloinkin jotain saatiin ruokapöytään. 
Huomenna vielä samoille mestoille ja sitten perjantaina lähdetään Liperiin poikani Jaakon ja lasten kanssa pilkille. Pääsiäinen menee ketterästi siellä ja sitten tiistaina tuleekin Rautu-Reiska kyytiin ja lähdetään Arppeenlammelle pilkille. Kollegani Jari Tuiskunen liittyy keskiviikkona seuraan ja perjantaihin asti kalastellaan Simossa. Arppeenlampi täältä näet infoa kohteesta. 
Pilkkikausi siis vaan jatkuu ja jäitä vesillä riittää. 
MA -Leech tasuri pelasti päivän isojen ahventen muodossa
21.3.2024 Päivitys

Kun sisäinen kello herätti 2.30 aamulla, niin ei auttanut muuta kuin laittaa pilkkivaatteet päälle ja aamupala käkättimeen. Sitten nokka kohti Varjakkaa. 
Kummituskuopalle ajettiin ensin ja täysin tyhjää. Sitten Piparkakun vasemmalle puolelle ja heti ekasta reiästä 26 ahventa. 
Sellaista keräilyähän se sitten oli ja hakemista, josko niitä isoja löytyisi. Ei löytynyt, mutta 66 kpl ja 6,5 kg, eli keskipaino tasaisesti 100 g. 
Oranssi ja vihreä Ässä toimivat parhaiten. 

Katsotaan kelejä, mihin seuraavaksi. Varjakassa oli mahtava keli. Täysin tyyni ja sumuista. Autolla pääsee todella hyvin liikkumaan jäällä. 

20.3.2024 Päivitys

Kävimme eilen ja tänään Pyhäjärvellä. Eipä ollut oikein ottia, joten jouti ajoissa kotiin. Muutamasta reiästä saimme joitain köllyköitä, nekin kasvoivat köllykkämittoihin vasta täällä kotona. Kuten kaikki kalat kasvavat vielä painoa, kun aika on kullannut muistot.
Jäällä on aivan mahtava tosiaan liikkua, kun varoo liukkaita, lumettomia kohtia. Niissä pitää olla varovainen, se voep heittee ukon tai akan katolleen melkoisen livakasti. Nyt ei niin käynyt, vaikka tossu otti sutia muutaman kerran. 
Huomenna johonkin pilkille tietenkin. Tulee kalailma, eli menee pilveen ja satelee lunta eli räntää. En vaan vielä ole päättänyt kohdetta. Merellekö vaiko sisävesille? Kas siinä vasta pulma on. 
No huomenna ollaan siinäkin astetta viisaampia, turha nyt vaivata pientä päätä. 

16.3.2024 Päivitys

Kävimme eilen muutaman tunnin Pyhäjärvelle ongella. Tasurilla tuli 1,8 kg ahvenia. Pari 300 g, muuten pienempää. 
Ei vielä kunnon syöntiä, mutta merkkejä paremmasta näkyvissä. 
Nyt muutama päivä lepoa ja punttia, sillä kelit kovenevat ja papparainen ei viitti lähteä. Ensi viikolla tiistai näyttäisi hyvältä, josko silloin seuraava reissu sitten. 

14.3.2024 Päivitys

Eipä tuo ollut kovinkaan ruusuinen reissu nytkään. 
Ajelin toissapäiväiseen aloituspaikkaan ja siitä ekasta reiästä tuli 17 ahventa. Ajattelin, että munat on pelastettu ja läksin ajelemaan eli etsimään isoja möllejä. 
No ajeluksi ja autonsuojassa nyhjöttämiseksi se menikin loppupäivä. Iltapäivästä tuuli yltyi vielä myrskyksi, joten kamppeet kasaan ja kotiin. 
3,7 kg oli ahventa, 300 g kalat suurimpina. 
Kalaa siellä on joka paikassa. Käyvät tökkimässä tasuria. Toukkapilkeillä voisi saadakin, mutta eipä ole tarve sellaisia uittaa. 
Oranssi SuperÄssä toimi hyvin. Sitten, enmuistanimeä, kuoreenvärinen karvapyrstö myös antoi hyvin kalaa. 
Nyt huomenna Pyhäjärvelle kokeilemaan, olisiko ahven sisävesillä otillaan. Ei ole kovin ruusuisia kalauutisia kuulunut tältä perältä, mutta kokeillaan. Ihan kelpo keliäkin on luvassa. 
Varjakkaan sitten viikon päästä, välillä käy säätila melkoisen ankarana. Vaikka en nytkään sulanut räntäsateessa, kova pakkanen, pohjoistuuli ja lumisade ei ole minun kelejä. Kyllä räntäsateen aina kepittää. 

13.3.2024 Päivitys

Olihan surkea reissu Varjakkaan. En edes muista, milloin olisi noin pienellä kalapussilla tultu pois.3,7 kg ainoastaan tuli kalaa, sekin lähinnä silppua. 200 g taisi olla suurimmat. Kalaa kyllä oli, mutta ei se oikein kunnolla syönyt. Kun ongin ainoastaan tasapainoilla, niin sai kyllä tasapainoilla, että joku tarttuisi pilkkiin.
Keli oli autolle hyvä. Hieman tuuleskeli, ei paha. Aamulla kotoa lähdettäessä pakkasta 17 astetta, mutta Varjakassa 2 astetta. 
Iltapäivästä tuli aurinkokin esille, mutta ei se syönti räjäyttänyt. Ja monet paikat, ns. varmat, tuli käytyä. Olisi kai pitänyt mennä johonkin random -paikkaan. 
On nyt Varjakka korkattu tälle keväälle ja uskon vielä sieltäkin löytyvän kunnon mörköjä. Ei lannistuta, vaan pää pystyyn. 


11.3.2024 Päivitys

Raippaluodon pilkkireissu oli taas aivan mahtava. Upeassa seurassa oli hieno kiskoa isoja ahvenia jäälle ja olihan niitä haukiakin riesaksi asti. Mutta eipä siinä mitään, hauetkin menivät hyötykäyttöön, sillä kaverini karhukoira saa kalapihvejä syödäkseen jonkun viikon.
Majoitus järjestyi taas kivasti Majoitus täältä. Paikka olikin täynnä pilkkihenkilöitä ja iltaistunnoilla puheissa vilisivät karvapyrstöt, jigit, morrit ja siimat vain vinkuivat isojen kalojen painosta. 
Omalle kohdalle ei nyt kauhean isoa sattunut, mutta 38,5 cm ja verestettypaino 650 g notkautti tasurivapaa kivasti. Isompi ahven oli kyllä kiinni, mutta puolivälissä nostoa se pääsi irti. 
Nyt seuraavaksi huomenna Lumijoen Varjakkaan ja katsotaan kuinka ahven puree tasapainoa siellä. 
Näitä räppäsi toistakymmentä
Makkaratulet kuuluvat asiaan
Samasta reiästä pukkasi ahventa ja haukea
Tätähän se on sitten kalastuksen jälkeen
16 kg päivä kahteen ukkoon
Markku Aution valmistama karvapyrstö antoi komeita ahvenia


2.3.2024 Päivitys

Suomeen on saavuttu ja edessä on puolitoista kuukautta tehokasta pilkkikalastusta, kunnes taas lähdetään Thaimaahan isompia kaloja kiskomaan.
Pilkkikausi alkaakin jo ensi viikolla, kun keskiviikkona räväytän bemarinkeulan kohti Raippaluotoa. Siellä kalastellaan lauantaihin asti. 
Sitten on vuorossa tietenkin kavereiden kanssa tehtävät Lumijoen Varjakan reissut, kenties Raahen siikareissut ja Pyhäjärven ahvenreissut. Joka päivä vaikka, jos kelit sallivat. 
Varmasti tulee päivityksiä tiuhaan tahtiin näistä reissuista, pysykää vauhdissa mukana. jk. saatan mie käväistä jossain kirjolohiakin kiusaamassa, uskoisin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti