perjantai 1. syyskuuta 2023

Syyskuun kuhia ja muita touhuja

 Elämysten syyskuun 2023

7.10.2023 Päivitys

Vierailu Nurmeksen Lokinlammella, eli perinteinen syysreissu, tuli tehtyä vaihtelevassa säässä. Sateen kautta aurinkoon ja aamupakkaseen pisti äijät yrittämään keljumaisia kirjolohia ympäripyöreitä päiviä. Vuosi sitten tehty reissu oli hieman erilainen, Lokinlampi 2022 mutta aivan samanlaisiin keleihin ei tarvittu varautua. Saatiin sentään aikaiseksi tämmöinen video Hartsan kirre
Jorma istuttaa Lokinlampiin vuosittain noin 12.000 kg kirjolohia. Se on alueen kokoon nähden melkoisen hurja määrä kalaa. Ja hurja määrä kalaa sieltä osaavat onkimiehet ottavatkin ruokapöytien kunniavieraiksi. 
Yritimme ainoastaan soutukalastusta, joka ei kovin ruusuisesti kalaa antanut. Kuitenkin Rautu-Reiskan kanssa saimme Boobyilla jallitettua kaksi soutukirree. Kun sitä vastoin rannalta kalastaneet Boobymiehet saivat 9 kalaa. Mutta ei meille se kalamäärä niin tärkeä ole, ainoastaan päästä kerran sulanveden aikaan tuttuun paikkaan viihtymään ja kun niitä kaloja joku tulee, se on kuin kermavaahto mansikkakakun päällä. 
Aina sitä saalista yritetään, kuten nytkin. Mutta se soutukalastus on meidän juttu ja sillä mennään. Ja sitä otetaan, mitä annetaan. 
Booby onkin Lokinlammen kovin kampe nykyään. Kunnes taas joku keksii jonkun uuden jutun. 
Viime vuonna se ottikampe oli vaappu, silloin ei perhoa nakertanut. Nyt ei vaappuja nakertanut lainkaan. Noita AluFlashereita tuli kokeiltua syvän päällä, mutta nyt ei ollut niiden keli/aika. Ehkä sitten kevään pilkkireissulla ne toimivat paremmin. 
Kiitos jälleen Jormalle ja henkilökunnalle vieraanvaraisudesta. Keväällä nähdään pilkkireissun merkeissä. 
Boobyt toimivat soutaen. 

Pulska kirjolohi oranssilla Boobylla.  2,130 kg

Pulskaakin pulskempi kirjolohi valkoisella Boobylla. 2,660 kg

22.9.2023 Päivitys

Tuli Lokinlammen testireissulle uutta kampetta. AluFlashereita, joissa onkin välkkyvalo vapaana roikkumassa. Katsotaan kuinka pilkkihommissa hurjia tuloksia tehnyt välkkypilkki toimii kesäkalassa. 

20.9.2023 Päivitys

Tuli potsipojan mukana salaisia aseita Lokinlammen kirjolohireissulle. Beggar -vaappuja kirrekokoluokassa. Uskon että noilla tulee fisuu. Sellainen kutina on jo nyt. 


19.9.2023 Päivitys

Vene on pesty ja laitettu talvisuojaan. Ei enää kuhansouteluita. Parin viikon päästä vielä Lokinlammella soudellaan kirjolohia ja sitten valmistaudutaan matkalle. Monia asioita pitää järjestellä vielä ennen lähtöä. Autolle tallipaikka talveksi on saatu. Seisontavakuutukset hoidella ja monta muuta jobia tehtävä. 

17.9.2023 Päivitys

Keksin tänään, että minusta tulee TikTok -tähti. Ja niinhän me salilla kuvattiin eka TikTok video. Älkää tosin kysykö, mikä on tuo TikTok. 
Jatkossa siis kannattaa liittyä TikTok -kanavalle. Sitäkään en tiedä, miten videoitani pääsette katsomaan ja tarviiko edes päästä. Mutta joutavalle jotain, joten tästä se lähtöö. Historian ensimmäinen TikTok -videoni. Salilla 
Näitä putkahtelee silloin tällöin aina esille. 

15.9.2023 Päivitys 

Käytiin hakemassa vene pois rannasta. Oli yöllä pakkasta joku aste. Ensi viikolle on luvassa sateita, joten olkoon vene mökillä kärryn päällä. Katsotaan sitten, vieläkö lasketaan vene veteen. Riippuu vähän tuosta hammashoidosta, miten se sujuu. Voep olla leukaluut vähän kipeinä jonkin aikaa. Jos ajan saa vielä tähän ennen matkalle lähtöä. 
Kyyhkyt näkyivät parveilevan puiduilla pelloilla ja joitain possauksia kuului myöskin. Siellä saattoi saalista tulla. Meillä vain pari tärppiä, joten eipä kuha ollut purullaan. 

14.9.2023 Päivitys

Ei ole joutanut kalaan. On vähän tuuleskellut ja uusi kirja saatettu painoon ja itselle saadut 50 kirjaa jo myytykin. Eli ensi viikolla postitellaan kirjoja uutterasti ja käydään soutamassa varmaankin viimeiset soudut. Lupaa varsin viileitä kelejä ja sateita. 
Nukutushammaslääkärille on varattu aika. Loppukesästä halkesi taas yksi hammas ja nyt pitää ennen talvea saada legot kuntoon. Hampaat on kuin vanhalla hevosella. Kunpa muutkin elimet olisivat samaa luokkaa. Vuoan ei ole, hampaat ainoastaan. No jospa ne saadaan kuntoon kerralla vielä ennen matkalle lähtöä. 
Siinäpä tärkeimmät, olkaa kilttejä. Setä lähtee nyt punttisalille taas. 
Kuva kirjaan tulevasta 23 kg lohesta vuodelta 2005. 

12.9.2023 Päivitys

Ei ole käyty soutamassa. Pottaattia on nostettu ja sitä ois kyllä syödä asti. Ja punttisalia sekä iltalenkkejä. Nyt on joka ilta tehty sellaiset 2-3 km kävelylenkit ripeällä vauhdilla. 
Tuuleskelee, joten ei viitti käydä soutamassa. Saas nähdä, tyyntyykö milloin ja sitten vielä reissu tai pari, ennen kuin vene otetaan talvisäilöön. 
Paljon on kaikenlaista puuhaa ennen matkallelähtöä. Vuoan ei oteta stressiä, ajallaan kaikki hoituu kyllä. 
Komeeta pottaattia nousoo pellosta


8.9.2023 Päivitys

Ei näköjään päivällä kuha syönyt. Pari haukea ja ahven oli kahden tunnin soudun saldona. Pari kuhatärppiä kyllä oli, mutta eivät tarttuneet kunnolla. 
Seuraavaksi testataan sitten syyskuun iltaa, ottaako silloin kuha paremmin. 
Tää on hauskaa kokeilua, kun ennen ei ole tämmöistä tehty. Ja kyseinen järvi on täynnä kuhaa, sen jo kesäsoudut näyttivät. 

7.9.2023 Päivitys

Olipa viileä aamusoutu. 1½ astetta oli lämmintä kun mentiin järvelle. Jotain kuitenkin saatiin, eli 2 kuhaa ja 2 haukea. Pienet päästettiin pois, noista tuli ruokakalaa. Tai vaihtuivat oikein mehukkaisiin omenoihin. 
Vielä tässä käydään soutamassa, näkyy se kuha ottavan vaappuun näin syksylläkin. 
Katsellaan kelejä ja sitten hyvän sään aikana taas uudestaan. 


4.9.2023 Päivitys

Ei ole tapahtunut ihmeitä. Sillä ihmeeksi ei voi sanoa enää 16. kirjani valmistumista. Se lähtee painoon parin viikon sisällä. Sitä muuten voi tilata harrimatikainen1@gmail.com.
Salilla jaksaa käydä, tänään puolentoista tunnin treeni erittäin kovaa. Voin tunnustaa, että hengästyin hieman. 
Mutta hei, se mikä ei tapa, se vahvistaa. Uskallan sanoa, että vahvistanut on. 
Ehkä joku päivä käydään soutelemassa kuhaa. 

Takakannen teksti

Kala-Harri on 16. kirjassaan palannut lohijokien mystiseen maailmaan. Lohensoutaja on usein yksinäinen, lähes erakkoluontoinen henkilö. Yhtä salaperäinen kuin lohijoki, jonka pinnalla lohensoutajan vene liikkuu lähes aavemaisesti.

Kala-Harri on kokenut lohensoutaja ja saamamies, joka saa myös osansa monen lohestajan pelkäämästä kortosta. Mutta kortot on tehty voitettaviksi ja kirjassa päästäänkin hehkuttamaan myös suurlohia ja upeita vääntöjä kalojen kuninkaan kanssa. Tutuksi tulevat Tenon ja Tornion-Muonionjoen lohisuvannot ja -nivat. Lisäksi päästään tutustumaan kirjailijan pimeään puoleen, sillä mukaan on mahtunut muutama tarina, joiden todenperäisyyttä voi vaan arvuutella.

Airot pistävät hiljalleen jälkiä tyynen joen pinnalle. Kuin häveten soutaja painaa aironlavan veteen. Rasvatut hankaimet eivät päästä minkäänlaista ääntä. Vai itikoiden ininä korvissa tunkeutuu soutajan tajuntaan.

Airoista tippuvat vesipisarat joka nostolla kuulostavat ympäristön hiljaisuudessa kuin kiviä veteen heitettäisiin. On niin hiljaista, niin hiljaista…

Kala-Harrin kirjoissa niin tuttu huumori saa runsaasti palstatilaa, mutta kirjassa koetaan myös surua. On aika joskus vaan luovuttaa…


2.9.2023 Päivitys

Käytiin soutamassa, mutta mentiin hiukan liian myöhään aamulla järvelle. Viiden minuutin sisään kaksi kuhaa kävi veneessä ja sitten tasaisesti noin 10 karannutta ja lopulta syönti loppui tyystin. 
Nyt tietää, että tuolla kuhat ovat aamuvirkkuja, joten seuraava reissu pitää tehdä vielä aikaisemmin. Vähän on opettelussa tuo järvi, kun ei ole kaikua ja en ole kuhaa syksyllä soudellut. Mutta syötävä se on kuhankin, joten näköjään napsii vaappuihin. 
Sitten on laitettu maailmankirjat uusiksi. En ole koskaan osannut soutaa vaappuja kalaan kiinni ulkopuolelta, mutta tänään se tapahtui. Ihan tähtäsin parissa metrissä uivan vaapun tuon karmean kalan kylkeen ja siihenhän se rusahti. Vapa taipui rankasti mutkalle ja kela huusi aikansa hoosiannaa ja taavetin poikoo. No kuva kertokoon loput.
Nätti keli oli soudella taas

Olen tarkka poika 


1.9.2023 Päivitys

Aloitetaan syyskuu viisumipäivityksellä. Tänään tuli tieto, että Thaimaahan on hyväksytty turistiviisumi minulle. Joten sitten vaan odotellaan lentoa.
Kalassa käydään kuitenkin Suomessa aina kun vain kelejä on. Eli sääennusteen mukaan huomenna lauantaina voisi käydä kuhaa yrittämässä. 
Jatketaan soutukautta ainakin tämä syyskuun ilmojen salliessa. Sitten vene nostetaan kuiville ja talvisäilöön. 
Jos on aikaa, niin saatan hioskella pinnat puhtaaksi jo syksyllä. On sitten keväällä helppo tervata tuo vene. 
Kalareissuilla aina syödään makkaraa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti