tiistai 1. elokuuta 2023

Lohielokuu 2023

 Haltialohta yrittämään

21.8.2023 Päivitys

Vene on Kiuruvedellä ja kausi ohi. Eipä ollut kovin kummoinen, mutta lohta saatiin perheelle jonkin verran. Sen verran notta kehumahan pääsöö. 
Lohipäivitykset loppuvat tähän ja tässä kalastellaan kuhaa ja kirjolohta parin kuukauden aikana jonkin verran. Pysykää kanavalla, kun avaan uuden osion. 
Kauden suurimmaksi jäi ainoastaan 14,070 kg ja 101 cm lohi, jonka saimme kalatytön kanssa Puijarilla. 
Kiitos kun olitte seuraamassa plogia, ensi kesänä vielä lohestetaan jos ei manala kutsu. Kön on näin vanaha, voep joku hysteria iskeä ja sitten kanttuvei. 


19.8.2023 Päivitys

Ei siellä ole lohia. Kyllä se nyt täytyy todeta. Nytkin 3 tuntia soutua huippuolosuhteissa. Vesi 15,1 astetta ja pilvistä. Ei edes näköhavaintoja ja varmasti soudettiin parhaita paikkoja sellaisilla vaapuilla, joilla on saatu kymmenittäin lohia. 
Harrastaja taas kommentoi, että syyspyynti tuhoaa lohikantoja. Varmaan niin tekeekin, kun syksyllä kalastaa ja varsinkin verkoilla. Mutta nyt kun ei ole syksy, vaan elokuu ja laillinen lohestusaika, jolloin vielä nousee kirkkaita lohia jokeen, niin kalastus on täysin suotavaa ja ei tuhoa lohikantaa kyllä lainkaan. 
Lisäksi näin loppukaudesta lohessa on liha usein erittäin hyvää. Kojamoissa on rasvat palaneet ja lohenrasva on kyllä erittäin äklöä syötävää muutenkin. Kirkkaita marjaita saadaan myös ja ne ovat ravintona erittäin hyviä. Joten tämäkin keskustelu on nyt tässä, turha väitellä. Kuten harrastaja kirjoittaa, kyllä näillä kilometreillä se on todettu ja pysyn kannassani satasella, ehkä kahdellakin.
jk. kyllä ylempänä lohia saadaan, sillä olosuhteet ovat erittäin hyvät. Ja siellä on myös lohiakin. 
                                             Parasta siimoihin tällekin soudulle 

18.8.2023 Päivitys

Aamulla oli karsia sumu. Mutta käytiin siinä sestomassa pari tuntia. Ja arvatkaa mitä? Ei saatu lohta taaskaan. Eikä kyllä nähtykään. 
Sitten päivällä käytiin kolme tuntia sestomassa. Ja arvatkaa mitä?. Ei saatu lohta taaskaan. Eikä nähtykään. 
Vesi on noussut lähes 20 cm ja 16,1 astetta on vedenlämpö. Olosuhteet siis kohdallaan, mutta tässä meidän alueella ei ole yksinkertaisesti lohta. Tai jos muutama on, niin väljässä liemessä ne uivat. 
jk. kommenteissa harrastaja kirjoittaa, että tämän ajan lohenpyynti on kalakannan tuhoamista. Voin sanoa satavarmasti, että joella tapahtuva vapapyynti ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaan kalakantojen tuhoamista. Siitä on turha edes väitellä, se on fakta. 
Kun lohi nousee jokeen, se on sama kala pyydettynä kesä-, heinä- ja elokuussa. Ja nousijoista kalastetaan joessa vapavälinein jopa alle 5%. Mietitään kuitenkin, paljonko merellä otetaan juurikin niitä parhaita kutukaloja, kookkaita naaraslohia. Joten turhaa vollotusta ja syyllistystä jokikalastajia kohtaan. Me emme tuhoa kalakantaa, kyllä luonto pitää siitä itse huolen kumpaankin suuntaan. Joko siis suojelee tai tuhoaa. Joten jätämme tämän asian puimisen tähän. 

17.8.2023 Päivitys

Kova tuuli esti päiväsoudun ja vasta klo 19 maissa päästiin käväisemään. Olikin nätti ilta ja pari laskua Kullekorvassa ei tuottanut kalaa. Ei edes näköhavaintoja. 
Vesi oli noussut 10 cm ja vedenlämpötila siinä 17 astetta. Tosin tuo minun mittari ei taida ihan täysillä toimia. Mutta viilenee vesi kuitenkin reilusti nyt. 
Aamulla uudestaan, niinpä tietenkin. 

16.8.2023 Päivitys

Loppuihan se sade, jota kesti sen 12 tuntia. Joten pääsimme Reken kanssa käväisemään ojalla. 
Soudimme eilisen tärppipaikan, ei mittää. Sitten nivalle ja siellä tutussa paikassa vapa nytkähti ja sitten kävi lohi vaappujen vieressä möyrähtämässä. Eli kiinnosti, mutta ei riittävästi. 
Muuta kerrottavaa ei olekaan. 
Mutta vesi taitaa kääntyä nousuun ja jäähtyy. Joten loppuviikosta koetamme sitä haltialohta, jota jo otsikossa etsitään. 

15.8.2023 Päivitys

Eipä ole lohiuutisia. On soudettu ja vettäkin saatu niskaan välillä ketterästi. Mutta ei edes näköhavaintoja meidän soutualueella lohista. Eikä niitä paljoa voi olla ja ne vähät eivät vaan pure luree.
Vesi on 17,4 asteista ja ei nouse eikä laske. Ehkä huomenna kääntyy nousuun, sen verran rumasti on vettä luvassa. Ja ilmakin jäähtyy, joten vesi jäähtyy. Jos sekään ei auta lohen aktivoitumiseen, niin voi voi sentään. 
Soudellaan tämä viikko vielä ja sitten Kiuruvedelle.
Näistä maisemista kossi napsahti Valhalla Prutkuun

13.8.2023 Päivitys

Eilen pidettiin Soutupepefestit, järjestyksessään viidennet. Eikä nytkään tarvinnut mahtavia pääpalkintoja arpoa. Lohikaloilla ne saatiin.
Meillä Reken kanssa ei tietenkään mitään tullut, mutta sehän ei ole yllätys. Yllätys oli se, ettei nyt pepeilyn jälkeen aamulla tullut mitään. Vaikka keli on upea eli sadesumuinen.
Kalaa vaan tuolla on todella vähän ja vesi vielä lämmintä, 17,7 astetta. Ne vähät lohet aktivoituvat paremmin kun vesi jäähtyy noin 3 astetta tästä. 
Ensi viikolla se tapahtuu ja sitten nähdään, vääntyykö meidän veneessä vavat lohien painoista. 


Tulokset:

      1.       Antti ja Tiina Sarkkinen 5,41 kg

2.       Kasperi Tyni ja Joni Kauppila 5,26 kg

3.       Topi Kuukasjärvi 4,66 kg

4.       Antti Lämsä ja Jonne Kaihua 1,76 kg

5.       Arttu Vähänen 1,26 kgEi suinkaan voittokala, mutta 5. sija tämmöisellä petokalalla kuitenkin tuli

Antin voittokala, 5,41 kg11.8.2023 Päivitys

Käytiin kenraaliharjoitussoutu aamulla. Yksi ahven, joten kun huomenna pepefesteillään, niin silloinhan sitä saadaan lohi. 
No se on varma, että pääpalkintoja ei tarvii arpoa, kyllä ne lohilla otetaan.
Vesi kääntyi hieman nousuun ja jäähtyi 18,5 asteeseen. Yö oli kylmä, noin 10 astetta ja vähän vettäkin sateli aamusta. 
Viikon verran taistellaan vielä joella, eiköhän sieltä joku iso käy puremassa. Yleensä on käynyt, saas nyt nähdä. 

10.8.2023 Päivitys

Ei tule soutupäivitystä, vaan tulee sadepäivitys. Maahan asti sataa vettä ja eipä kiinnosta lähteä kastumaan. 
Ylempää jokivartta kun mennään, niin kalojakin on saatu puntarille. Ja ihan isojakin lohia. Sekä niitä kadonneita kosseja, joiden perään hysteerikot huusivat pää punaisena. 
Annetaan nyt sadella ja sitten ongelle. Ehkä huomenna aamulla, mutta viimeistään lauantaina, kun Soutupepefestit käynnistyy. 

9.8.2023 Päivitys

Ei eilinen myrsky tappanut meitä. Kestihän sitä jytinää varttitunnin verran kuitenkin. Ja aamulla oli varsin tyyni keli, joten käytiin niva soutamassa. 
Ei tietenkään mitään tapahtumia. Roskia jonkin verran kulkee. Vesi laskenut vajaan sentin, ei ehkä sitäkään. Lämmintä se kyllä on, +20 astetta. Jospa se tästä ensi viikolla jäähtyy, päästään Rautu-Reiskan kanssa yrittämään niitä isoja. Ei me pienistä enää välitetä, ei ole naistentanssejakaan lähettyvillä. 

8.8.2023 Päivitys

Eipä käyty rauhoituksen jälkeen joella. Eikä nyt aamullakaan. Ei ole hinkua sillä vesi on todella lämmintä ja saman liikunnan saa punttisalilla. Ei viitti terveisiä soudella. 
Eikä kala oikein pure tässä omalla alueella kovinkaan rapoisesti. Odotellaan vesien jäähtymistä eli loppuviikkoa ja ensi viikkoa. Sitten puraisee vaappua iso lohi, näin annan itselleni kertoa. 

6.8.2023 Päivitys

10 tuntia soutua lohikunkussa ja saldona 1 ahven. Täytyy sanoa, että Kullekorva ja siitä alaspäin on melkoisen kuollut tällä hetkellä. Kaloja siellä kyllä on, mutta asentokalat eivät pure ja nousukalat menevät vauhdilla ohi. 
No tää on tämmöistä välillä. Ei mulla muuta, nyt on pitsaperjantai ja pitsalle siis. 
Ukko etsii sopivia syöttejä, vuoan ei se ossoo

Ukko tojottaa siinä kuin paska Junttilan tuvan seinässä. 


4.8.2023 Päivitys

Aamusoutu tehty. Hieno suhmurainen keli, aivan kuin luotu lohestukseen. Ne lohet vain ajattelivat silviisii, ettei raaski häiritä noiden hienoja soutumuuveja. 
Aivan tyyni, vesi oli noussut 10 cm, mutta lämpötila vielä vedessä 18,1 astetta. Roskia kulkee Kullekorvassa jonkin verran ja Lampsuvannossa sitä hienoa heinää. Mutta ei häiritsevästi, pari puhdistusta riittää soudullaan. 
Nyt on huono kenraalisoutu tehty ja huomenna lohikunkussa sitten, no jaa. Ei ihmeitä odotella. Mutta kivaahan se on kalatytön kanssa tuolla joella käydä. Toinen meistä soutaa ja toinen tekee hassuja havaintoja. 
Lohilaskuri näyttää ajankohtaan normaaleita lukemia. Vähän alle 200 kalaa päivässä on nousumäärät. Kosseja siellä näyttää tulevan ja kirkkaita lohiakin. 

3.8.2023 Päivitys

Kävimme erittäin sateisen yön jälkeen soutelemassa. Yksi iso ahven nappasi Julliin, siis Julliin, ei kul... 
Pari lohta kävi pinnassa. Tuttu vitosen kala taas teki ilmaloikan ja sitten nousevan lohen selkäevä ja pyrstö matkalla ylävirtaan. 
Vesi nousussa ja heinää kulkee virran mukana. Veden lämpötila 18 astetta, joka ei tunnu kivalta. 
Siinä tärkeimmät, katsotaan huomenna aamulla uudestaan. Tuskin illalla tulee käytyä tai en tiedä. 

www.salmonriver.fi Soutupepefestit 12.8.2023 palkintopöytä vaan karttuu. Palkintopöytään melkoinen vaappulajitelma. Kirakka, Beggar, Jampsu, Wäylä, Purus, Soutaja, Muuras, Pupo, Rouva -vaappu, Kikuli, Julli ja Puijari . Lisäksi rämäytämme pääpalkintoon Pellon Kalastusliike / Kalasaaga lahjoittaman 100 e lahjakortin sekä upea lohipatsas. Tätä palkintoa kannattaa tulla yrittämään. Pääpalkinnon arvo lienee vähintään 500 e.
Kakkospalkinto on Koneliike Korteniemen lahjoittama Stihl akkukonesetti, arvo noin. 350 e. Kolmospalkinto Kone Muonion lahjoittama Yamaha sähköperämoottori ja neljäskin palkintaan Tarvikekeskuksen 200 e lahjakortilla. Linkistä löydät ohjeita. Ilmoittautua voi myös suoraan Rivercamppello Hanna Niva. Kannattaa ilmoittautua ajoissa. jk. muistakaa tuoda joku pikku palkinto mukana, kuten ennenkin on ollut tapana. Näin jokainen saa jonkun kivan muiston tapahtumasta. jk2. tapahtumanjohtajana on Janne Niva.

Kakkospalkinto arvoltaan 350 e

Pääpalkinto vaapputaulu sekä Kalasaagan 100 e lahjakortti. Yhteensä yli 500 e

2.8.2023 Päivitys

Yöllä satoi muuten melkoisen rumasti vettä. Vaununkatto rumisi niin, että kauneusunet häiriintyivät hetkeksi. 
Kävimme aamusoudulla ja kuvan peto tarttui kiinni. Harjoittelin koukkausta sitten tositoimia ajatellen. 
Vesi oli 17,8 astetta. Ehkä jo pienoisessa nousussa. Ja tulee loppuviikkoon mennessä nousemaan kyllä. 
2,8 kg luupäätä ja väärinkoukattu 

1.8.2023 Päivitys

Elokuu on lohensoudun suhteen korkattu alkaneeksi. Muutamia kaloja näkyi pinnassa komeiden roiskeiden kanssa. Sekä sitten sellainen vitosen kala loikki ilmaan, varmaan isomman ahdistelemana. 
Vesi ei nouse eikä laske. Vedenlämpö 17,9 astetta ja varmaan tästä viikon aikana viilenee. Sillä nyt alkoi sataa ihan maahan asti ja sateita onkin luvassa. 
Tästä se viimeinen vajaa 3 viikon rypistys alkaa. En yritä kosseja, vaan ainoastaan isoja. Kossit eivät ole edes kummoisia ruokakaloina taaskaan. 
Katsellaan nyt sadepäivinä vaikka vinkupalloa telkkarista ajankuluksi. Ja onhan se punttisali myöskin keksitty. Näillä eväillä elämässä eteenpäin. 
Puijarilta ja Muurakselta tuli koeuittoon muutamia työkaluja. 

5 kommenttia:

 1. Kyllä siellä kaloja on. Niitä kovasti mainostamasia kosseja myös. Kun muut on olleet huolissaan...

  VastaaPoista
 2. Kai minä hieman paremmin tiedän, onko tuolla lohia vai ei. Joka päivä siellä soudetaan ja kukaan tältä alueelta ei saa mitään. Vaikea on ykköskaloista saada tulosta. Kossejahan on hyvin tullut jokeen, senhän näkee saalistilastoista. Samoin lohiakin on saatu, mutta paremmin Kolarin ja Muonion puolelta. Tässä nämä elokuun nousijat eivät pure. Tämä on fakta, ei luulo. Nääs kun täällä sitä vieläkin ollaan.

  VastaaPoista
 3. Kun katsot kokonaismäärää niin ei niitä kossejakaan niin älyttömästi siellä ole. Ja joka suvannossa on lohia, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Sehän on fakta. Tämän ajan pyynti on edelleenkin kalakannan tuhoamista kutupaikoilta. Ja sen takia minä en enään ole siellä. Otan kalan kauden alussa. Kirkkaana ja silloin kun liha on parhaimmillaan.

  VastaaPoista
 4. Jep. Kala on sama, laatu eri. Luulisi sen jo noilla kilometreillä tietävän. Samoin se on eläinten ja muidenkin kalalajien kohdalla, milloin be on ravinnoltaan parhaimpia. Ja kyllä sillä syyspyynnillä, mitä nyt harrastetaan tyhjennetään noita suvantoja paikoitellen melko tehokkaasti. Pyydä ja päästä kalastuskaan ei sitä tilannetta paranna. Olen minäkin siellä 45 vuotta pyytänyt, joten joku käsitys asiasta taitaa löytyä. Ja miten kävi Tenon, sielläkin nimenomaan rajoitettiin jokipyyntiä kun kalakannan huononi. Ja lopuksi tuli sitten toinen "syyllinen" jokeen. Tottakai, myös muualla tapahtuva pyynti ja kaikenlaiset "luonnon" tempaukset vaikuttavat kalakantoihin, sekin on selvää mutta tässä tapauksessa tämä jokipyynti on ainoa tapa millä SINÄ voit asioihin vaikuttaa.

  VastaaPoista
 5. https://kalaharrin.kuvat.fi/kuvat/KalaHarrin+TOP10+lohet/ Mulla ei taida olla enää näyttämisen halua. Mutta kun asiakas on kyydissä, niin silloin yritetään kaikin voimin kalaa. Enkä tosin ole koskaan nähnyt mustaa lohta. Jätetään tämä nyt tähän. Jos on asiaa, minut saa kiinni vaikka puhelimella 0503302550 ja voit kertoa antipatiasi. Sinulla on kova työ moralisoida kaikkia monia satoja kalastajia, jos linjasi on tuollainen.

  VastaaPoista