lauantai 1. heinäkuuta 2023

Lohiheinäkuu 2023

 Helteistä normaaliin lohikesään??

30.7.2023 Päivitys

Olipa sellaista sumusadetta, kun käytiin aamusoudulla. Kullekorvassa ei mitään muuta kuin ahven. 
Lampsnivassa kävi kojamo kuittoomassa vaaput, eli pientä aktiviteettia lohienkin suhteen jo havaittavissa. 
Sitten toinen ahven ja vielä kolmas ahven. Siihen olikin hyvä lopettaa soutu. 18 astetta vesi, ei ole vielä noussut eikä laskenut vesi. Mutta saattaa viikolla nousta, mikäli luvatut sateet tulevat. Ja tottahan se vesi jäähtyy samalla. 
Saas nähdä, voi vielä tulla ihan kelpo loppukausi. 
Illat pimenevät ja joelta pitäisi päästä pois. Tilaappas tämmöinen Valo ja homma rokkaa. 
Sain testiin ja pakkohan se on joku ilta soutaa vähän "pitkäksi" että voi testata. 29.7.2023 Päivitys

Vesi lämmennyt 18,7 asteeseen. Kojamo kuitenkin kävi Kullekorvassa kuittaamassa vaaput. Ei ihan pieni, mutta ei viime elokuun kokoluokkaa. 
Nivassa näkyi muutama isompi roiskahdus myöskin. 
Nyt sataa vettä ihan maahan asti. Joten joutaa vaunussa katsomaan vinkupalloa ja sitten salille sekä saunaan. 
Mukavaa viikonloppua.
jk. www.salmonriver.fi Soutupepefestit 12.8.2023 palkintopöytä vaan karttuu. Palkintopöytään melkoinen vaappulajitelma. Kirakka, Beggar, Jampsu, Wäylä, Purus, Soutaja, Julli, Kikuli, Muuras ja Puijari. Tämän palkinnon lisäksi painona on Kalasaagan lahjoittama 100 e lahjakortti. Yhteisarvo pääpalkinnolla on siis noin 500 e.
Linkistä löydät ohjeita. Ilmoittautua voi myös suoraan Rivercamppello Hanna Niva . Muita palkintoja on mm. Yamaha sähköperämoottori, 200 e lahjakortti sekä tietenkin komea lohipatsas kisan suurimman kalan puntaroineelle. Kannattaa ilmoittautua ajoissa. jk. muistakaa tuoda joku pikku palkinto mukana, kuten ennenkin on ollut tapana. Näin jokainen saa jonkun kivan muiston tapahtumasta.28.7.2023 Päivitys

Perinteinen aamupäivän soutu kalatytön kanssa tuli tehtyä. Ensin Kullekorva ja sitten Lampsniva. 
Ei kiristyneet siimat eikä ilmeet. Mutta kosseja näkyi hyppivän vähän siellä sun täällä. Ja pari isompaakin roiskaisi vettä. 
Vesi on 18,3 astetta, se on vähän huonompi juttu. Jonkin verran hentoa heinää kulkee, joten kannattaa tarkistella vaaput sopivin väliajoin. 
Ensi viikolla tai seuraavalla nykäisee sitten vähän reilummin. On siellä kaloja. 

27.7.2023 Päivitys

Käytiin taas aamusoudulla. Pari tuntia vain. Yksi ahven saldona. Ei nähty lohikaloja yhtään. Vesi 15,7 astetta ja helleaalto saapunut Pelloon. Eli vesi lämpiää jonkin verran viikon aikana. 
On soudeltu tosi vähän, kun ei ole mitään paineita lohen suhteen. Hyvät kalat on saatu ja se mitä jatkossa tulee, se sitten tulee tai on tulematta. 
Kunhan vain saisi lusittua näitä päiviä vähemmäksi, sillä kauheat odotukset on ulkomaille lähtöä ajatellen. 5 kk pimeintä talvea saa viettää lämpimässä, oujee. 

26.7.2023 Päivitys

Noin 7 tuntia piti soutaa tällä reissulla, kunnes vapa taipui. Puijaria puraistiin nivassa ja kaunis kossukka sieltä putkahti haaviin. Puijarissa on tällä hetkellä nokkalenkkiä nostettu ylös ja uinti on terävää tirinää ja siinä seassa virrassa kivaa horjahtelua. Ei siis tasaista hakua, vaan erittäin epäsäännöllinen tuijaus. Toimii yleensä koiraslohille loppukaudesta erinomaisesti.
Vesi 15 astetta ja vedenpinta pysynyt kutakuinkin tasoissa. 
Nyt on lämmintä keliä tiedossa, joten vesi voi lämmetä jonkin verran. 
No mutta sillekään emme mahda mitään ja naurattaa facessa Tornionjoki -ryhmässä aikuisten hysterointi. Nyt esim. "tyhjästä" joesta on Muonion lohikisassa nostettu 42 lohta. Että sillä tavalla juu. 

25.7.2023 Päivitys

Aamusoutua ja lohia nolla. Vesi 14,1 astetta ja ei oikeastaan roskiakaan tullut yhtään. Vesi ei ole pahasti laskenut. Olosuhteet siis hyvät, mutta vähistä kaloista on vaikea löytää se pureva. 
Mutta uskoa ei ole menetetty, sillä tuolla syvänteissä on aivan varmasti isojakin lohia odottamassa sitä hetkeä, että Hartsan vaaput syöksyvät kohdalleen. Loppu kirjoitetaankin sitten historiankirjoihin. 

24.7.2023 Päivitys

Uusi lohiviikko on alkanut. Tämä viikko näyttää monelta osin suuntaa loppukauteen. Lohikäyrät voivat nousta, mutta mihin lukemiin, sitä on vaikea ennustaa. Vesi kuitenkin on jäähtynyt ja sehän virkistää kalojen aktiivisuutta. 
Kahden viikon päästä on lohikuninkuuskisa ja nyt tänään alkaa Muonion lohiviikot. Kolmen viikon päästä on kuuluisat Soutupepefestit. Sitten onkin kausi ikään kuin taputeltu ja valmistautuminen talveen voi alkaa. 
Illalla käyn joella jonkin aikaa soutelemassa. Katsotaan tuleeko tapahtumia ja senhän te saatte tietää täältä. Pysykää kanavalla.

23.7.2023 Päivitys

Aamusoudulla vapa taipui. Kuvassa näkyy tulos. Outoa tapauksessa on se, että joku käyttää 0.25 mm keltaista siimaa lohensoudussa ja miksi sitä oli joessa noin 100 metriä. Sekä se, että siimassa oli ehjä lenkki, mutta ei viehettä. 
Muutapa kerrottavaa ei ollutkaan. Soudin Lampsuvannon ja -nivan. 
Vesi on 15,7 asteista ja noussut noin 20 cm, mutta nousu pysähtynyt toistaiseksi. Pintakäyntejä näin yhden, sekin niin matalassa, ettei paikkaa voi soutaa. Nouseva kala, selkäevä ja pyrstö näkyi. 
Tästä mennään eteenpäin, kyllä se paranee ottikin vielä. 

21.7.2023 Päivitys

Vesi on nousussa Pellon korkeudella. Nousua nyt noin 15 cm ja koko ajan sataa vettä. Sekä luvassa on 10 päivälle Pello-Muonio välille sateita, reilujakin. Saattaa nousta reilustikin. Silloin vesi myös jäähtyy nopeasti. Hyvä niin. Ehkäpä jo huomenna käväisen soudulla. 
Tilasin netistä halvan ja pienikokoisen videokameran ja sitä testailin punttisalilla. Ei kovin hääppöinen kuvanlaatu, mutta ehkä tuolla jonkun lohivideon saa kuvattua. Kun oli niin halpakin. 
Vatsaa vähän rutistelin tässä.
Olkaa vähän kokeilin myös. 
Jospa tuota oppii käyttämään, sillä siinä on yksi kytkin, josta laitetaan kamera kuvaamaan ja lopettamaan kuvaus. 
Mutta mennään lohiasiaan takaisin. Pahat kielet mussuttavat, että Väylänlohi on vaaleaa ja ei maistu hyvälle. Tämä kuva kertokoon jälleen kerran faktoja, joten mussutus seis. Tai paistaja saa mussuttaa suuntäydeltä tuota mahtavan makuista lohta. 

20.7.2023 Päivitys

Naurattaa facessa eräässä keskusteluryhmässä vellova hysteria Tornion-Muonionjoen lohen tiimoilta. Nythän jokeen on noussut ennätysvähän lohia, mutta nämä "suuret asiantuntijat" etsivät syitä mm. hylkeistä, rysäpyynnistä, punttipepeistä, soutupepeistä, ministereistä, kaasuputken poksahduksesta, kaivoksista ja mistähän vielä. 
No joo, helpoin tiehän se on etsiä syitä, mutta kun pitäisi etsiä ratkaisuja. 
Nythän lohennousukausi on vasta puolessa, mutta nää ukot itkevät kuset housuissa asiaa, josta ei voi vielä mitään sanoa varmaksi. Tyypillistä suomalaiselle vässykälle. 
On kumma, että jotkut eloapinat saavat Helsingin liikenteen seis. Tai joku aivoton kommari tekaisee feikkiadressin ja saa mukaan 121000 pöljää ja jopa hallitus voi kaatua. Miksi sitten ei aikuiset miehet, näin siis uskon heidän olevan, saa ratkaisuja tähän heidän mieltään painavaan asiaan tehtyä. 
Aikaisemminkin on ollut huonoja lohivuosia ja sen jälkeen ennätysvuosia lohennousun suhteen. Ja nyt tosiaan vasta puoliväli kesää mennään ja hysteria pahempi kuin pörönän aikana. 
Olisiko järkevä tehdä nyt muutamia ratkaisuja ja hiljentyä odottamaan lopullisia nousumääriä. Minulla olisi yksi ratkaisumalli tiedossa. 
Okei, voin sen vässyköille kertoakin. Kaikki meripyydykset nyt hevonvittuun jokisuulta ja kauempaakin. Turvataan nyt edes se nousumäärä, mitä lohta merellä on jäljellä. Rysät lähtevät kyllä joko hyvällä tai pahalla. McDonaldsin mainosta mukaellen, helpoimman vai vaikeimman kautta. 
Jokainen voi sitten miettiä mielessään muita ratkaisuja. Mutta ne eivät ole kuitenkaan facessa itkeminen ja voivottelu. 
Kyllähän joessa kalaa on, jos vain käy kalassa. Kirkastakin, kuten tämä rantaan kannettu yksilö. 


18.7.2023 Päivitys


Lähdettiin eilen ajelemaan tänne Savoon. Kun ei hupikalastus kiinnostanut. Tosin onhan niitä nousulohia pakastimessa 43 kg, joten on siinä jonkin aikaa syödä. Ei talveksi, sillä pakastin tyhjennetään syksyllä, kun lokakuussa on muutto ulkomaille. 
Jälleen arvostellaan, että Hartsa ei saisi kalastaa elokuussa. Nakkaan paskat tuollaisille volinoille. Minä kalastan silloin kun haluan, tietenkin lakipykälien mukaan. Näillä vesikuvioilla elokuussa nousee aivan varmasti mereltä kirkasta lohta. On noussut muinakin vuosina. En ole tarvinnut tummia naaraslohia vielä tappaa ja tuskin tarvitsen nytkään. 
Sitä isoa, +20 kg kojamoa saatan käydä muutaman kerran yrittämässä Rautu-Reiskan kanssa. 
Mitä tulee elantoon kalastuksen suhteen, on lohenkalastus tuonut mulle leipää monessa muodossa vuodesta 2005 lähtien. Joten en sittenkään taida ihan hupikalastaja olla. Jos en saa lohia, elantokin kärsii. Ei sillä, että söisimme niin paljon lohta, vaan lohenkalastus voi tuoda leipää pöytään niin monella tavalla. 
Katsellaan tämä viikko nyt Savossa tuolla mökillä, joko pottaatti kasvaa ja onhan siellä työmaata. Keväällä istutetut tuhannet puuntaimet tarvitsevat kitkemistä rikkaruohoista ja jos vaikka mato-ongella kävisi. 

17.7.2023 Päivitys

Eipä tässä ole päiviteltävää lohien suhteen. Ei tullut viikonloppuna soudettua. Odotellaan vesien viilentymistä.
Sateita on luvassa ja ilmakin viilenee. Silloin jokivesi jäähtyy ja lohi alkaa napsia. 
Facessa on menossa kauhea hysteria, että nyt loppuu joesta lohet. No nousukäyrien tämänhetkisen tiedon mukaan lohta on vähemmän kuin muutamana vuonna taaksepäin. Kun katsoo pitemmältä aikajaksolta, on niitä samanlaisia kesiä ollut aiemminkin ja eipähän tuo ole loppunut. 
Luonto vaan tällä hetkellä on tämmöinen ja turha sitä on vollottaa. Toki saa volista kaikessa rauhassa, mutta eipähän siitä mitään konkreettista hyötyä ole. 
Nousukäyrät kyllä virkistyvät hyvinkin, jos ja kun sääennusteet pysyvät näissä kantimissa. 
Hulluimmat jo ovat sulkemassa jokea kalastukselta. Kysyn vaan, että onko lapsena teitä kannettu kassissa ja kantojen kohdalla ei ole muistettu nostaa kassia ylös. 
Jos jotain pitää, ja pitääkin, rajoittaa, niin meripyynti. Kun nähdään, että jokivesi on alhaalla ja lämmintä, lohet eivät nouse jokeen turvaan rysiltä eli ryöstöpyynniltä. Silloin pitäisi ne rysät nostella kuiville. Nyt jo lohta myydään 13,50 e/kg ja se ei ole kyllä oikea hinta läheskään lohelle. 
Facessa taas kaiveltiin, että Hartsa on myynyt lohia. Niin onkin ja sehän ei ole missään kiellettyä. Muutaman fileen joka vuosi olen kavereille myynyt ja hintakin on ollut kohdallaan. Ei millään alennusmyynnillä. En ole kuitenkaan ajanut kaatopaikalle lohia, kuten tiedän mm. Tenolla takavuosina tehdyn lopputalvesta, kun tilaa pakastimiin piti saada uusille lohille. Mutta tokihan tyhjänpyytäjät nyt keksivät vaikka mitä, että Hartsan toiminta saadaan epäsuotuisaan valoon. Se on kuulemma sitä kateutta. Jotkut osaavat onkia lohia, jotkut eivät. Niin se vaan menee. 
No loppuviikosta varmaan tulee käytyä ojalla, kun vesitilanne paranee. Ja hyvällä omallatunnolla niin kauan kun meripyynti on tuollaista rosvousta. 

15.7.2023 Päivitys

Nakattiin vene veteen ja käytiin kalatytön kanssa soutelemassa. Ja yksi ahven nappasi Kullekorvasta Prutkuun. 
Sitten soudettiin Lampsuvannon alaosa ja niva. Niskalla useita kertoja lohet losauttelivat pintaveteen reikiä alhaalta päin. Ja nivassa komiasti loikkasi kokonaan ilmaan vähintään kympin kala. 
Se lienee pomppinut useasti aurinkoisella kelillä, kun oli vähän päivettynyt. 
Vesi on makeimmillaan korkeuden suhteen soudella. Ottipaikat on tiedossa. Kunhan vesi tuosta jäähtyy, rupee hyrräkelat valittamaan. Joessa on isoa vonkaletta aivan varmasti. 

14.7.2023 Päivitys

Oli näköjään Kattilakosken lohilaskuriin muuttuneet luvut. Nyt herääkin kysymys, kuka voi uskoa enää noita lukuja. Siellähän voi "laskijat" heitellä mitä lukuja tahansa tyyliin, kyllä rahvas uskoo. 
Mutta on se hyvä, että Tenolla on komiat pylväät. Ottakaa nyt hyöty niistä kyttyrälohista. Ne ovat täyttä tavaraa vielä joessakin näihin aikoihin. Ja parempaa syötävää kuin Atlantinlohi. 
Juuri tultiin Pelloon vaunulle ja vettä hissukseen satelee. Ei ole joelle kiire, katsotaan nyt mikä päivä käväistään. Ehkä tänä iltana, ehkä huomenna aamulla tms. 
Mutta kuitenkin, päivitystä rupee tyrkkäämään tuonne elokuun puoliväliin saakka. 

11.7.2023 Päivitys

Ei ole kalakuulumisia ihmeemmin. Lohilaskuri kertoo karua kieltään, mutta jotain positiivista pitäisi tuostakin kaivaa. No sitä, että jos Kattilakoskella päivittäin nousee vaikkapa 300 lohta. Siitä jää ennen Pelloa esim. 20% matkalle kutupaikoilleen, niin edelleen Lampsuvannon läpi pitäisi uida päivittäin 240 lohta. Sehän on aika paljon lohia, eli 10 lohta tunnissa -tyyliin. 
Jos siis joella soutaa tunnin, vaappujasi on nähnyt 10 lohta. 
No just joo. Tuohan on vain löpinää, eihän se käytännössä noin mene. Voi olla että soudat väärällä puolella suvantoa ja nuo 10 lohta tunnissa uivat toisella puolella. 
Mutta eipä sitä lohta saa, jos ei yritä. Siksi lähdemme vaunulle ja pitäähän sitä se tunti tai kaksi käväistä joella päivittäin. Se tekee hyvää aivonystyröille, sillä nyt olen tarinan päivässä kirjoittanut uuteen kirjaan. 
Kun vesitilannetta katsoo, niin pienoista valoa saattaa olla näkyvissä tunnelinpäässä. Loppuviikosta kelit muuttuvat ja sateet tulevat. Samalla ilma jäähtyy. Siis ennusteiden mukaan. Jotka vaihtuvat kuusi kertaa päivässä. 
Ei pidä masentua, jos ei joka laskulla lohta tule. Tämä pitää kalastajan nöyränä, nyt pitää yrittää. Eiköhän sieltä joku lohi jollekin vielä napsahda. 
jk. nyt on kosseja noussut jo jokeen. Seurataan tilannetta tarkkaan, virkistyykö siitä nousu ja kuinka paljon kosseja alkaa näkymään. 

5.7.2023 Päivitys

Ei ole lohiuutisia. Tiedän saadun jonkun kalan Väylältä, mutta ei mitään ihmeitä. Eikä ole ihmeitä kyllä lohilaskurinkaan luvut. Heikolta näyttää. 
Kiuruvedellä kirjoittelen uutta kalastuskirjaa, se on työnimeltään Lohensoutaja. Eiköhän se valmistu talven aikana. Ajatuksena on nimittäin testata, kuinka hyvin kirjoittaminen onnistuu talviasunnosta käsin, eli siis Thaimaasta. Jonne lennän lokakuussa ja vietän 5 kk lämmössä. 
Antaako lämpö inspiraatiota kirjoittaa sateisesta lohijoesta, vai meneekö se hellesouduksi. Se jää nähtäväksi, mutta kannattaa kuitenkin odottaa sitäkin kirjaa. Tai tekeleitähän nämä minun kirjat ovat. Ei hyväksytty 15 kirjaa, korjaan tekelettä kirjoittanutta, nimittäin kirjailijaliittoon. Ollaan Juha Vuorisen kanssa samaa sarjaa. Mitättömyyksiä, vaikka tekeleitämme on kaikissa Suomen kirjastoissa ja niitä jopa luetaan. No se siitä, uusi tekele kuitenkin taas ilmestyy markkinoille. 
Viikon päästä lähdemme kalatytön kanssa Pelloon, se on päätetty. Olkoon kelit mitä tahansa. Kiuruvedellä nimittäin tuossa parinsadan metrin päässä alkaa sellainen möykkä, ettei sitä kyllä meikämandoliinin korvat kestä. Joku iskelmänyytti tai niitty siellä rupee musisoimaan. 
Ehkä muuten soutulinjat löytyvät nyt hyvin, kun vajaan kuukauden tauko on lohensoudusta. Tauko usein tekee hyvää, toivottavasti nytkin, ei luista kytkin. 

1.7.2023 PäivitysViilenee viilenee, mutta riittävästikö!? Toivotaan näin ja lohet aloittavat vilkkaan uinnin kohti kutupaikkojaan. Sehän on tiedossa, ettei lohet rysissä ihmeemmin lisäänny, vaan siihen tarvitaan virtavettä ja loka-marraskuuta.
Mutta päästäkseen jatkamaan sukua, lohipopulaation on ohitettava rysät ja kulkutusverkot. Sekä vähäisten punttipepeilijöiden lyijymötikät ja soutupepeilijöiden kammottavat kolmihaarakoukut, joita voi keikkua vedessä kymmenittäin jopa yhden venepepen tarjoamina. Hui kauhistus.
Niin tai näin, mietin omalta kohdalta siirtymistä heinäkuun puolivälissä takaisin Pelloon. Kiuruvedellä on muutto saatu viittä vaille valmiiksi. Aika kuvaava sanonta, sillä pari hyllyä enää odottaa kuljettamista ja sekalainen kasa kasseja, joilla yhdelläkään ei ole kiirettä eikä tarvetta uudessa kodissa. 
Soutelen sitten sinne elokuun puoliväliin nyt ainakin tai siihen saakka kun siltä tuntuu. Talven lohet perheelle on vakuumissa ja pakastimessa. Nyt ainoastaan yritetään saada sitä haltialohta koukkuun. 
Mutta pikkuhiljaa palataan siis tähän lohipäivityspuolelle. Pysykää kanavalla oujee. 

5 kommenttia:

 1. Millainen uinti Puijarissa toimi kossille?

  VastaaPoista
 2. Kirjoitin vastauksen tuohon päivitykseen. Katso siitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! On vain kiva lukea, kun jaksat juttuja kirjoitella.

   Poista
  2. Oikein mukava näitä lueskella ja samalla seurata tilannetta kun viikonlopuksi sinne tulossa. Millo hartsa vaihtaa blogaamisesta vlogaamiseen?

   Poista
 3. Kun en tiedä, mitä se vloggaaminen on, niin vaikea vaihtaa. Näin vanha ei ole oikein kartalla.

  VastaaPoista