sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Kalastus elokuu 2022 Lohielokuu 2022

10.8.2022 Päivitys

Eipä ollut louhi purullaan tänään. Eikä ollut edes näköhavaintoja. Vaikka keli oikein tuoksui kalakelille. 
Se on muuten metsästyskausikin alkanut. Puluparat siellä lentelevät haulipyssymiesten kattiloihin ja paistinpannuille. Eipä kuulunut Pellossa pauketta vaikka kyyhkyjä lentelee melkoisesti täällä. 
Vettä muuten sataa, taas. Vesi on hieman laskenut, lämpötila 15,2 astetta. 

9.8.2022 Päivitys

Kolme tuntia soutelua. Miehekäs kojamo kävi näytillä. Nätisti ruskettunut. Toistakympin kala. Ei vaan suuttunut vaapuille, vielä. Tiedän tarkkaan sen olinpaikan kyllä. 
Hyvä keli oli soudella, mutta muuta tapahtumia ei ollut. 
Katsotaan josko illalla kojamo suuttuu kun laitan oikein kamalat kojamovaaput peliin. 

8.8.2022 Päivitys

Uusi, toiseksi viimeinen lohiviikko itsellä alkaa. Ei ole oikeastaan mitään odotuksia, kaikki otetaan vastaan mitä joki antaa. 
Sitä isoa kojamoa yritetään sen mitä tuolla joella viitsii käydä. Kesä on upeat kalat antanut, niistä voi olla jo tyytyväinen. Mutta kun kyytiläisiä on tulossa, tietenkin palvellaan viimeiseen asti täysillä. 
Pepefesteillä kisataan huippupalkinnoista, toivottavasti puntarille tulee useita lohia ja isoja. Harmittaa antaa perämoottoria kossilla, mutta uskon että niin ei tule käymään. On siellä sen verran nimekästä porukkaa tulossa kalaan, että eiköhän kymppi mene rikki, ellei jopa viistöistä. 
Onhan mukana jo kaksinkertainen kisavoittaja tältä kesältä, Mika Koskenniemi, joten triplaa mies aikoo yrittää. Siihen ei ole tainnut Väylällä vielä samana kesänä kukaan pystyä. 
Jaksakaa kestää vielä pari viikkoa tätä jargonia. 
jk. tuhosin muuten tänä aamuna 1.200 euroa maksavan puhelimeni lasin. Piti olla joku gorillalasi, mutta 80 cm pudotus vaununlattialle pisti lasin pirstaleiksi. Uusi lasi maksaa vain 599 euroa.  Taitaa vakuutusyhtiö saada laskun siitä ilosta. 
Aloitin soudun klo 19.00 ja kala oli kyydissä klo 19.24. Videon kello heittää muutaman minuutin. Joka tulee muuten tässä. Jullin marjas
Riston tekemä Julli Sirkusväri vaan tuntuu rokkaavan. Kolmas kalatapahtuma tässä vaapussa. 
7,695 kg kalaa ja sillee

7.8.2022 Päivitys

Eipä ole mitään kerrottavaa Pellon alueen Lohikuninkuus -kisassa. Täällä vaan ei lohi pure luree. Voittokala ja kaikki muutkin saatiin kauempaa yläjuoksulta. Kuten on viimeisinä viikkoina muutenkin kalaa saatu sieltä. 
Olihan muuten kelitkin melkoiset. Jos ei vettä tullut kaatamalla, niin sitten hyökkäsi tuuli kimppuun. Sinnikkäästi eilen soudin 3½ tuntia ja tänään lähes täydet 6 tuntia. Ei kertaakaan vapa heilahtanut kalan painosta. 
Tästä ei voi kuin parantaa, huonommaksi ei voi mennä. Muutenkin tämä kesä on yksi surkeimmista lohikesistä kautta aikain. Vaikka isoja saatiin kesäkuussa, sen jälkeen tekeminen on ollut kuin suomalaisilla urheilijoilla MM -kisoissa, karsintaan on jääty. 

6.8.2022 Päivitys

Se aamu tällä viikolla, kun ei "voi" lähteä joelle, onkin aivan mielettömän upea keli. Ei tuule ja pilvipouta. Oikein tuoksuu isolle kojamolle.
Toivotaan että keli pysyy samana iltapäivällä klo 16.00 alkavan lohikisan aikana. On muuten aivan älytön kilpailuaika ja jää minun viimeiseksi Lohikuninkuus -kisaksi, ellei säännöt muutu. Jos esim. Pellosta saa kalan, tulee punnitusmatkaa reippaasti yli 100 km. Ja kalastusajat ovat kaikkea muuta kuin lohikilpailuun sopivat. Parhaat ottiajat on jätetty pois, sillä kuulemma oheisohjelma on tärkeämpi kuin itse kisa. Nythän kisa-aika on tänään lauantaina 16-21 ja huomenna 6-12. 
No se siitä. Kisaan on tulossa muutama salainen ase. Sitten on siimoissa ne kapulat, missä on tällä viikolla ollut tapahtumia. Silti täältä Pellosta ei voittokalaa tule. Kyllähän ne isot purevat Kolarin puolella ja sieltä joku kairaa sen 16 kiloisen, jolla voitto kopataan. 

5.8.2022 Päivitys

Kuin Don Quijote uljaalla ratsullaan Rosinantella, kävin tuulista jokea vasten taistelemaan. Vain Sancho Pancho puuttui, mutta sekin korjaantuu kun Rautu-Reiska tulee viikon päästä veneeseen. 
Soutelin sellaisen kevyen 5 tunnin vedon, ikään kuin lämmittelyksi huomista ja sunnuntaista Lohikunkkua varten. 
Kaksi kertaa nivassa, samassa paikassa lohi kävi kuittaamassa vaaput, kun olin laskenut sen kotikuopan yli. Yksi kossi hyppäsi ja pari muuta pintakäyntiä. Mutta vaaput saivat olla koskemattomia koko aamun. 
Ei muuten ollut ketään muita hulluja joella. Aivan sai yksin sestoa. 
Vesi hieman laskee. Lämpötila 16,9 astetta. On siis satanut lämmintä vettä. Ja sitähän muuten satoi eilenkin jottamoisen rumasti. 
Nyt aamu-unet puuron jälkeen ja sitten katsotaan, vieläkö iltapäivällä tulee käytyä, vai keskitytäänkö kisaan. Joka on kyllä tällä alueella aivan turhaa. Voittokalat saadaan Kolarin puolelta, tuskin Pellon korkeudelta tulee yhtään kalaa. Jostain syystä vähät kalat tässä tulvaliemessä eivät vaan pure luree.
Joko alkaa kyllästyttää nämä ainaiset valitusvirret. Kestäkää vielä kaksi viikkoa, niin sitten armahdan ja rupean jorisemaan hirvijahdeista. 
Käytiin rouvan kanssa päiväsoudulla. Niinpä se kojamo väänsi vavan mutkalle, räikkä rällätti ja sitten vapa suoristui. Hyvin tuttua, jo kolmas kojamo vähään aikaan, joka teki mulle tuon. Vaikka vedin airoilla armottoman vastaiskun, ei vaan tarttunut kunnolla. Jullin Sirkusväriin otti. 

4.8.2022 Päivitys

Passiivinen ja märkä kalastusaamu. Näytti kalakeliltä, mutta eipähän nuo fisut aktivoituneet. Soutelin pari kertaa Lampsnivanniskan ja laskin aina "Purusjärvelle" asti. 
Onhan tuota vettä paljon nivaan vielä. Ja kun kala on passiivinen, ei sitä helposti saa innostumaan vaappuihin. Vaikka kokeilen jopa aivan ihmeellisiä värejä ja monenlaisia uinteja. 
Näkyi siellä aamutuimaan muitakin säätä uhmaavia, mutta en ainakaan nähnyt tai kuullut, että olisi lohi veneeseen noussut. 
Mutta soudellaan nyt menemään, kohta tämäkin alkaa olla ohi. 

3.8.2022 PäivitysLohet 2, Hartsa 0. Nämä kapulat kävivät lohensuussa, mutta eipähän tulleet lohet veneeseen asti. Prutkussa oli nätti, kirkas, noin 8 kg kala ja parin hypyn jälkeen irti. Kikulissa lohi myös, painoa en voi arvioida. 
Molemmat kalat tutusta paikasta, mistä kaksi viimeisintä kalaa on veneeseen tullut. 
Kullekorva on aivan kuollut, en taida vähään aikaan siinä soutaa. 
Jospa se kohta puree taas topakammin. Vesi laskee hyvää vauhtia. Lämpötila on 16,1 astetta vedessä. 
Sataispa vettä tai olisi vaikka pilvessä. Puijarin uusin kaksikko saapui vaunulle


2.8.2022 Päivitys


Elokuu alkoi hyvin. Heräsin kun kylällä jonkun koira haukkua luputti koko yön. Joten joelle ja kauas, ettei luputus kuuluisi. Haukkuisi edes kuten oikeat koirat, mutta sellainen tasainen luputus kantautui jokea myöten vaunulle. 
No soutelin Kullekorvan upeassa kelissä ja sitten siirryin Lampsuvantoon vähemmän upeassa, mutta kalakelissä kuitenkin. 
Riston antama Julli luputti myös upeasti ja tässähän tätä herkkua sitten on. Jullia viedään
Huomasin että kala oli erittäin hennosti kiinni, joten katsotaan miten homma sitten menikään. Jullin koukkaus
Näillä yritin ensin

Jullin sirkusväri

Kiva ajella kalan kanssa himaan

Virheetön kala, 6,660 kg ja 86 cm


1.8.2022 Päivitys

Alkaa viimeinen lohikuukausi tälle kesälle. Toivotaan että alkaa paremmissa merkeissä, mitä loppui heinäkuu. Olihan se historian surkein kuukausi itsellä ja kuulemani mukaan täällä alempana monella muullakin. Kun taas Kolarissa ja Muoniossa kiskottiin vahvalla tatsilla lohia ja isoja. 
Kesä alkaa olla ohi, reilu 2 viikkoa ajattelin soudella vaihtelevalla tahdilla. 
Viikonloppuna on lohikuninkuuskisa ja siitä viikko soutupepefestit. Siinä se mahtaa sitten ollakin, ehkä katsotaan Rautu-Reiskan kanssa, joutaisiko joku mahtikojamo vierailemaan siimojenpäässä. 
Katsellaan nyt, mihin elokuun saldo riittää.
Kävin Ruska -vaatteella Pellossa ja uutta paitaa on tulossa. Sitten Rouva Muuras antoi kaksi Rouva -vaappua testiin. Ja niillähän pitää onkia tietenkin lohi, jos toinenkin. Vai mitä sanotte väreistä. 
Rouva -vaappu on nättiä työtä


Tällä setillä lähdetään suvantoa soutamaan. Virtaan laitetaan sitten Rouva -vaaput, niissä on todella hieno virtauinti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti