sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Kalastus elokuu 2022 Lohielokuu 2022

23.8.2022 Päivitys


Sen verran palataan tänne, että uusin kirjani on lähtenyt painoon. Verinen tunturiseikkailu on nimenä ja siinähän kerrotaan kalastusreissusta. Kirjaa voi tilata minulta ennakkoon 27 e hintaan, sisältää postikulut Suomeen. 
Takakannen teksti on tämmöinen ja siitä voi hieman aistia, mistä on kysymys. 

Matikainen on 13. kirjassaan jatkanut rikosromaanilinjaa. Edellinen Tappaja vaanii hirvimiestä -näytti suuntaa uudelle aluevaltaukselle.

Neljä kaverusta lähtee käsivarren tunturiin heinäkuiselle kalastusmatkalle. Retki alkaa upeiden kalojen kiskomisella ja erämaan hiljaisuuden nauttimisella. Idyllin särkevät laukaukset tunturissa ja loppumatkasta kalastusvaellus muuttuu eloonjäämistaisteluksi. Jälleen tarvitaan poliisiautoa, ambulanssia ja ruumisautoa, mutta ketkä näissä kulkuneuvoissa lopulta istuvat, se selviää vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen.

Matikaiselle tyypillinen kirjoitustyyli pursuu huumoria, eikä tästäkään kirjasta ei tule puuttumaan seksiä ja väkivaltaa. Tapahtumat tunturissa vyöryvät vauhdilla lukijoiden silmille. Hengästyttävien vaiheiden jälkeen ja savun hälvettyä lasketaan ruumiit ja luetaan syytteet.

Vaelluksen tapahtumat on kuvattu hyvin autenttisesti ja lukija voi vaan ihmetellä, onko näin todella tapahtunut oikeassa elämässä. Se jääköön jokaisen selvitettäväksi aina viimeiselle sivulle saakka.

 

17.8.2022 Päivitys

Kotona Savossa. Ajelimme vaunun kanssa hissukseen muutaman pysähdyksen (pitsaa, jäätelöä jne.) taktiikalla ja nyt lämpiää pihasauna. 
Uutta suunnitelmaa on syksylle laadittava harrastusten suhteen. 
Hyrräkelat lähetän huoltoon ensi kesää varten. Uskon että jossain muodossa kalastamme Rautu-Reiskan kanssa lohta jossain päin maata tai maailmaa. 
Ja silviisii, mutta mietitään juttuja talven aikana. Nyt loppuu lohielokuupäivitykset ja aloitamme lauantaina hirvipäivitykset Rockyn kanssa. 

16.8.2022 Päivitys

Kävimme vähän soutelemassa ja yhteen lohitärppiin jäi tämä aamu. Nivanniskalla väänsi, uskoisin kojamo, vapaa. 
Nätti keli oli, ei niinkään kalakeli. 
Katsotaan vieläkö illalla käydään. Riippuu vähän kelistä. 
Vaunulta olemme teltan purkaneet ja sohvat saatiin lahjoitettua ukrainalaisille pakolaisille tänne Pelloon. 
Lopunaika koittaa kohta, lohestuksen suhteen. 
Kävimme iltasoudulla ja samassa kohdassa, kun aamulla, vapa vääntyi, räikkä huusi ja sitten irti! Sama vaappu oli vielä kyseessä. Eli se niskan isäntä kävi vähän puremassa. 
Tähän me lopetamme lohestuksen, aamulla vene ylös, asuntovaunu auton perään ja matka kohti oikeaa kotia alkaa. 
Kiitos Väylä, tuli isoja ja erittäin isoja lohia. Hip hei huraa. 

15.8.2022 Päivitys

Alkoi viimeinen lohiviikko, joka taitaa meillä supistua pariin päivään. Eli jos tänä iltana käväistään ja huomenna aamulla. Eiköhän se sitten ole ole tämä lohikausi taputeltu. 
Tyytyväinen on saanut olla, vaikka tärppienvälit ovat olleet välillä pitkiä. Mutta sitten onkin vapa vääntynyt varsin miehekkäästi. 
Rautu-Reiskan kanssa neljä saatua kalaa on tuottanut melkoisen isoja, eli keskipaino on 15,4 kg. Kesän kaikkien kalojeni keskipaino on 10,550 kg, joten aika kivasti on mennyt. Määrää ei ole tullut kovasti, vain 10 kalaa. 
Katsotaan taipuuko vapa illalla. Ja taipuihan se. Ehdittiin soutaa 15 min. kun eilistä Puijaria vietiin kiivaasti. 
Kiva pikkukojamo lopulta pääsi veneeseen.  Pikkukojamo kameraongelmien vuoksi saatiin pikkuinen pätkä videota kasaan. Eipä tuossa ihmeitä tapahtunut. Vajaa 5 minuuttia vääntöä kun sain koukattua kalan veneeseen. 
Olipa tiukka vastaisku airoilla, kön leuka meni sijoiltaan

5,665 kg ja 90 cm


14.8.2022 Päivitys

Kojamo puraisi kunnolla. Kalalla painoa 18,720 kg ja pituus 127 cm

Aimo hoiti kuljetuksen perkuupaikalle

Puijari testivaappu

Onpas mellevä olo
Käytiin Reiskan kanssa ongella. Lampsniva ei antanut mitään, mutta noustiin Kullekorvaan ja Luurankokiven kohdalla vapa taipuu vihaisesti. Ensimmäinen syöksy olikin 200 metriä ja sitten 22 minuutin taistelu päättyi lopulta koukkaamiseen. 
Saatiin vähän videolle väsytystä. Kojamo Kullekorva 

Kala-Harrin soutupepefestit on pidetty ja kausi alkaa olla pulkassa. Käymme vielä Reiskan kanssa onkimassa satunnaisesti alkuviikosta, mikäli säät sallivat. Jos eivät salli, puramme leirin ja palaamme kotikonnuille. Jatkosta eli seuraavasta kesästä ei ole vielä mitään tietoa. Kai se kesä tulee ajallaan, mutta tuleeko Kala-Harri, vaikea sanoa
Kaloja tuli kisassa 12 kappaletta ja voiton nappasi jälleen venekunta Seilola/Rundgren. Voittokala oli 12,080 kg ja 111 cm. Laitan tulokset tänään kokonaisuudessaan näkyville. 
Merkillepantavaa oli jälleen tämä meidän operointialue. 2 kalaa tuli vain täältä. Tämä on surkea alue tällä hetkellä. Emme syytä tiedä, sillä kyllähän täällä kalaa pitäisi olla. Vesi on korkealla ja se on erittäin likaista. Ei siis roskaista, vaan likaista.
Palkintopöytä ihan notkui...

Pepeporukkaa porisee

Voittokala 12,080 kg Ville Seilola ja Teemu Rundgren

Kikuli-mies nappasi todella kirkkaan lohen kisassa

Väärinsoudettu lohi tuotti palkinnon myös


Tulokset Kala-Harri soutupepefestit 2022

1. Teemu Rundgen                                                      12,080 kg
2. Kaisa Ruotsalainen                                                10,5 kg  
3. Toni Karhunen                                                        9,515 kg
4. Erkka Jusi                                                                9,34 kg
5. Samuli Mäkilä                                                          9,14 kg
6. Pekka Paganus                                                         7,41 kg
7. Ville Seilola                                                               6,07 kg
8. Antti Sarkkinen                                                        4,98 kg
9. Pete Hyytiäinen                                                        3,615 kg
10. Pantse                                                                      1,9 kg
11. Teemu Ruuskanen                                                  1,44 kg
12. Mika Koskenniemi                                                 1,41 kg

12.8.2022 Päivitys

Aamulla 3 tuntia soutua. Vain näköhavainto kojamosta, jonka luokse pikainen soutu. Siinä olinpaikalla yksi vapa notkahti hieman. Olisiko vain tönäissyt vaappua sivuun. 
Muuten sai soudella rauhassa. 
On Kala-Harri soutupepefestien aatto. 60 festeilejää on ilmoittautunut mukaan. Tulee kivat festit, jälleen kerran. 
Kalakeittoa ja lihahöystöä on festiporukalle tarjolla. 
Katsotaan huomenna festipäivityksiä. 
Pepekeitto valmistuu tämmöisestä lohesta. Tuosta Väylästä ongittua


11.8.2022 Päivitys

Odotellaan junaa saapuvaksi, sieltä tulee onnentoteemi veneeseen. Rautu-Reiska laskeutuu Pellon asemalle ja pääsemme aloittamaan viimeisen lohiviikon tälle kesälle. 
Aamulla kävin vähän soutelemassa ja mitään muuta saalista ei tullut, kuin mitä kuvassa näkyy. Toinen vuorokauden sisään, kun alavirtaan tullaan. Ja kumpikin melkoisen isoja. 
Voi jokainen pähkäillä, mihin tämä on kuollut. Ehkä kova nousu tulvajoessa ja sitten lämmin vesi, niin voimat vaan ehtyivät. Ei ollut mitään ulkoisia jälkiä noin nopeasti katsottuna. 


10.8.2022 Päivitys

Eipä ollut louhi purullaan tänään. Eikä ollut edes näköhavaintoja. Vaikka keli oikein tuoksui kalakelille. 
Se on muuten metsästyskausikin alkanut. Puluparat siellä lentelevät haulipyssymiesten kattiloihin ja paistinpannuille. Eipä kuulunut Pellossa pauketta vaikka kyyhkyjä lentelee melkoisesti täällä. 
Vettä muuten sataa, taas. Vesi on hieman laskenut, lämpötila 15,2 astetta. 

9.8.2022 Päivitys

Kolme tuntia soutelua. Miehekäs kojamo kävi näytillä. Nätisti ruskettunut. Toistakympin kala. Ei vaan suuttunut vaapuille, vielä. Tiedän tarkkaan sen olinpaikan kyllä. 
Hyvä keli oli soudella, mutta muuta tapahtumia ei ollut. 
Katsotaan josko illalla kojamo suuttuu kun laitan oikein kamalat kojamovaaput peliin. 

8.8.2022 Päivitys

Uusi, toiseksi viimeinen lohiviikko itsellä alkaa. Ei ole oikeastaan mitään odotuksia, kaikki otetaan vastaan mitä joki antaa. 
Sitä isoa kojamoa yritetään sen mitä tuolla joella viitsii käydä. Kesä on upeat kalat antanut, niistä voi olla jo tyytyväinen. Mutta kun kyytiläisiä on tulossa, tietenkin palvellaan viimeiseen asti täysillä. 
Pepefesteillä kisataan huippupalkinnoista, toivottavasti puntarille tulee useita lohia ja isoja. Harmittaa antaa perämoottoria kossilla, mutta uskon että niin ei tule käymään. On siellä sen verran nimekästä porukkaa tulossa kalaan, että eiköhän kymppi mene rikki, ellei jopa viistöistä. 
Onhan mukana jo kaksinkertainen kisavoittaja tältä kesältä, Mika Koskenniemi, joten triplaa mies aikoo yrittää. Siihen ei ole tainnut Väylällä vielä samana kesänä kukaan pystyä. 
Jaksakaa kestää vielä pari viikkoa tätä jargonia. 
jk. tuhosin muuten tänä aamuna 1.200 euroa maksavan puhelimeni lasin. Piti olla joku gorillalasi, mutta 80 cm pudotus vaununlattialle pisti lasin pirstaleiksi. Uusi lasi maksaa vain 599 euroa.  Taitaa vakuutusyhtiö saada laskun siitä ilosta. 
Aloitin soudun klo 19.00 ja kala oli kyydissä klo 19.24. Videon kello heittää muutaman minuutin. Joka tulee muuten tässä. Jullin marjas
Riston tekemä Julli Sirkusväri vaan tuntuu rokkaavan. Kolmas kalatapahtuma tässä vaapussa. 
7,695 kg kalaa ja sillee

7.8.2022 Päivitys

Eipä ole mitään kerrottavaa Pellon alueen Lohikuninkuus -kisassa. Täällä vaan ei lohi pure luree. Voittokala ja kaikki muutkin saatiin kauempaa yläjuoksulta. Kuten on viimeisinä viikkoina muutenkin kalaa saatu sieltä. 
Olihan muuten kelitkin melkoiset. Jos ei vettä tullut kaatamalla, niin sitten hyökkäsi tuuli kimppuun. Sinnikkäästi eilen soudin 3½ tuntia ja tänään lähes täydet 6 tuntia. Ei kertaakaan vapa heilahtanut kalan painosta. 
Tästä ei voi kuin parantaa, huonommaksi ei voi mennä. Muutenkin tämä kesä on yksi surkeimmista lohikesistä kautta aikain. Vaikka isoja saatiin kesäkuussa, sen jälkeen tekeminen on ollut kuin suomalaisilla urheilijoilla MM -kisoissa, karsintaan on jääty. 

6.8.2022 Päivitys

Se aamu tällä viikolla, kun ei "voi" lähteä joelle, onkin aivan mielettömän upea keli. Ei tuule ja pilvipouta. Oikein tuoksuu isolle kojamolle.
Toivotaan että keli pysyy samana iltapäivällä klo 16.00 alkavan lohikisan aikana. On muuten aivan älytön kilpailuaika ja jää minun viimeiseksi Lohikuninkuus -kisaksi, ellei säännöt muutu. Jos esim. Pellosta saa kalan, tulee punnitusmatkaa reippaasti yli 100 km. Ja kalastusajat ovat kaikkea muuta kuin lohikilpailuun sopivat. Parhaat ottiajat on jätetty pois, sillä kuulemma oheisohjelma on tärkeämpi kuin itse kisa. Nythän kisa-aika on tänään lauantaina 16-21 ja huomenna 6-12. 
No se siitä. Kisaan on tulossa muutama salainen ase. Sitten on siimoissa ne kapulat, missä on tällä viikolla ollut tapahtumia. Silti täältä Pellosta ei voittokalaa tule. Kyllähän ne isot purevat Kolarin puolella ja sieltä joku kairaa sen 16 kiloisen, jolla voitto kopataan. 

5.8.2022 Päivitys

Kuin Don Quijote uljaalla ratsullaan Rosinantella, kävin tuulista jokea vasten taistelemaan. Vain Sancho Pancho puuttui, mutta sekin korjaantuu kun Rautu-Reiska tulee viikon päästä veneeseen. 
Soutelin sellaisen kevyen 5 tunnin vedon, ikään kuin lämmittelyksi huomista ja sunnuntaista Lohikunkkua varten. 
Kaksi kertaa nivassa, samassa paikassa lohi kävi kuittaamassa vaaput, kun olin laskenut sen kotikuopan yli. Yksi kossi hyppäsi ja pari muuta pintakäyntiä. Mutta vaaput saivat olla koskemattomia koko aamun. 
Ei muuten ollut ketään muita hulluja joella. Aivan sai yksin sestoa. 
Vesi hieman laskee. Lämpötila 16,9 astetta. On siis satanut lämmintä vettä. Ja sitähän muuten satoi eilenkin jottamoisen rumasti. 
Nyt aamu-unet puuron jälkeen ja sitten katsotaan, vieläkö iltapäivällä tulee käytyä, vai keskitytäänkö kisaan. Joka on kyllä tällä alueella aivan turhaa. Voittokalat saadaan Kolarin puolelta, tuskin Pellon korkeudelta tulee yhtään kalaa. Jostain syystä vähät kalat tässä tulvaliemessä eivät vaan pure luree.
Joko alkaa kyllästyttää nämä ainaiset valitusvirret. Kestäkää vielä kaksi viikkoa, niin sitten armahdan ja rupean jorisemaan hirvijahdeista. 
Käytiin rouvan kanssa päiväsoudulla. Niinpä se kojamo väänsi vavan mutkalle, räikkä rällätti ja sitten vapa suoristui. Hyvin tuttua, jo kolmas kojamo vähään aikaan, joka teki mulle tuon. Vaikka vedin airoilla armottoman vastaiskun, ei vaan tarttunut kunnolla. Jullin Sirkusväriin otti. 

4.8.2022 Päivitys

Passiivinen ja märkä kalastusaamu. Näytti kalakeliltä, mutta eipähän nuo fisut aktivoituneet. Soutelin pari kertaa Lampsnivanniskan ja laskin aina "Purusjärvelle" asti. 
Onhan tuota vettä paljon nivaan vielä. Ja kun kala on passiivinen, ei sitä helposti saa innostumaan vaappuihin. Vaikka kokeilen jopa aivan ihmeellisiä värejä ja monenlaisia uinteja. 
Näkyi siellä aamutuimaan muitakin säätä uhmaavia, mutta en ainakaan nähnyt tai kuullut, että olisi lohi veneeseen noussut. 
Mutta soudellaan nyt menemään, kohta tämäkin alkaa olla ohi. 

3.8.2022 PäivitysLohet 2, Hartsa 0. Nämä kapulat kävivät lohensuussa, mutta eipähän tulleet lohet veneeseen asti. Prutkussa oli nätti, kirkas, noin 8 kg kala ja parin hypyn jälkeen irti. Kikulissa lohi myös, painoa en voi arvioida. 
Molemmat kalat tutusta paikasta, mistä kaksi viimeisintä kalaa on veneeseen tullut. 
Kullekorva on aivan kuollut, en taida vähään aikaan siinä soutaa. 
Jospa se kohta puree taas topakammin. Vesi laskee hyvää vauhtia. Lämpötila on 16,1 astetta vedessä. 
Sataispa vettä tai olisi vaikka pilvessä. Puijarin uusin kaksikko saapui vaunulle


2.8.2022 Päivitys


Elokuu alkoi hyvin. Heräsin kun kylällä jonkun koira haukkua luputti koko yön. Joten joelle ja kauas, ettei luputus kuuluisi. Haukkuisi edes kuten oikeat koirat, mutta sellainen tasainen luputus kantautui jokea myöten vaunulle. 
No soutelin Kullekorvan upeassa kelissä ja sitten siirryin Lampsuvantoon vähemmän upeassa, mutta kalakelissä kuitenkin. 
Riston antama Julli luputti myös upeasti ja tässähän tätä herkkua sitten on. Jullia viedään
Huomasin että kala oli erittäin hennosti kiinni, joten katsotaan miten homma sitten menikään. Jullin koukkaus
Näillä yritin ensin

Jullin sirkusväri

Kiva ajella kalan kanssa himaan

Virheetön kala, 6,660 kg ja 86 cm


1.8.2022 Päivitys

Alkaa viimeinen lohikuukausi tälle kesälle. Toivotaan että alkaa paremmissa merkeissä, mitä loppui heinäkuu. Olihan se historian surkein kuukausi itsellä ja kuulemani mukaan täällä alempana monella muullakin. Kun taas Kolarissa ja Muoniossa kiskottiin vahvalla tatsilla lohia ja isoja. 
Kesä alkaa olla ohi, reilu 2 viikkoa ajattelin soudella vaihtelevalla tahdilla. 
Viikonloppuna on lohikuninkuuskisa ja siitä viikko soutupepefestit. Siinä se mahtaa sitten ollakin, ehkä katsotaan Rautu-Reiskan kanssa, joutaisiko joku mahtikojamo vierailemaan siimojenpäässä. 
Katsellaan nyt, mihin elokuun saldo riittää.
Kävin Ruska -vaatteella Pellossa ja uutta paitaa on tulossa. Sitten Rouva Muuras antoi kaksi Rouva -vaappua testiin. Ja niillähän pitää onkia tietenkin lohi, jos toinenkin. Vai mitä sanotte väreistä. 
Rouva -vaappu on nättiä työtä


Tällä setillä lähdetään suvantoa soutamaan. Virtaan laitetaan sitten Rouva -vaaput, niissä on todella hieno virtauinti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti