keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Kalastushelmikuu 2022

 Ahventa ja mitähän muuta

28.2.2022 Päivitys


Helmikuu loppuu, vaikka tässä kuussa ei olekaan viimeistä päivää. Mutta pilkillä käytiin niinkö viimeistä päivää Pyhäjärvellä. Ja upea keli tervehti meitä koko rahalla. 
Eipä ollut vakioukot vielä reikiä tehneet, joten ihan puhtaaseen jäähän saatiin reiät korkattua. Lunta oli jäällä sen verran, ettei viimetalvisia reikiä löydetty, ihan uudet kolot piti jyrsiä.
Jonkin verran tuli kalaa ja haukia alueella tuntui pyörivän melkoisesti. Kaksi jopa tuli jään paremmalle puolelle. Joitain kunnon paistiahvenia myöskin. 
Tästä on hyvä aloittaa Pyhäjärven onkiminen. 
Viime talvenahan sain tuolta 9,8 kg hauen ja 1,1 kg ahvenen, sekä sekalaisia määriä isoja ahvenia ja muita haukia. 
Noita ennätyksiä lähdetään rikkomaan ehkäpä jo keskiviikkona seuraavan kerran. 
                                       Tähän Jouni Väänäsen ysisenttiseen tasuriin otti ahvenet ja hauet

27.2.2022 Päivitys


Kävimme Pyhännän Iso Ahvenjärvellä kirrepilkillä. Keli oli upea, mutta kirjolohet eivät sitä arvostaneet. Usean tunnin yrityksen tuloksena oli kaksi karannutta kirjolohta. Nekin iskivät vieheisiin erittäin varovasti.
Ensin vaimon uittamaan Norolan valopilkkiin kävi kala täräyttämässä, mutta se meni puis. 
Sitten tuttuun pinkkiin Mutuliitsiin otti kirre ja pienen uittelun jälkeen sekin meni puis.
Järvellä oli puolenkymmentä pilkkijää ja näin yhden kalan nousevan jäälle tahnasyötillä. Viuhuva tuuli ja aurinko sekä jäällä sankasti oleva lumipeite varmaankin laittoivat kalat passiivisiksi. 
Mutta kivahan sitä oli käydä ja kunhan kelit (lue lumi vähenee jäällä) paranee, niin käydään uudestaan. 
Sen verran pitää varoittaa, että jää on todella heikkoa tuolla. Alle 30 cm ja kolmessa kerroksessa, välissä vettä. Nämä jäät eivät kestä pitkään. 

16.2.2022 Päivitys

Lunta satoi reippaasti kun ajoimme Lumijoen Varjakkaan. Jäälle oli kertynyt varsin paljon lunta ja autolla saikin antaa runtua reippaasti, ettei jäisi hankeen kiinni. 
Pääsimme myllyn taakse ja kävimme onkimaan. Pieni tuulenvire kävi ja hennosti sateli lunta lähes koko päivän. Pakkasta -4 astetta.
Ahven ei ollut syönnillään niillä kohdilla ja saimme kolmeen mieheen hätäisesti sen 10 kg kasattua. Kalankoko oli myös pientä, mutta kaksi filettä sillä pienelläkin ahvenella on. Vain muutama 300 g kala nousi jäälle. 
Nyt pitää odottaa lumien vähenemistä, sillä reilu 400 km ajoa ei kiinnosta pikkuahventen suhteen. Niitä saa tuosta 500 metrin päästäkin. Se ei ole kala, jota oikea mies pienenä haluaa.
Ehkä lauantaina käydään korkkaamassa Pyhäjärven Juntinselkä, riippuen säästä. Katsotaan nyt. 

14.2.2022 Päivitys

Hyvää ystävänpäivää niille, joilla on ystäviä. Kai mullakin muutama on, uskoisin. 
Tänään aamulla satoi Kiuruvedellä vettä ja lämpötila oli +1,7 astetta. Läksin ajelemaan Lumijoen Varjakkaan klo 5.30.
Vettä sateli vielä Kärsämäelle, mutta Temmekseen tultaessa taivas oli pilvetön ja pakkanen kiristyi. Siitä noin 50 km ja Varjakassa oli -10 astetta. 
Ei tuullut yhtään ja haeskelimme autolla pilkkipaikkoja. Jokaisessa paikassa oli ahvenia, mutta kalat olivat nirsolla päällä. 
Keräilemällä saimme kahteen mieheen reippaat 10 kg ahvenia, mutta yleiskoko oli sellaista alle 100 g, ehkä jopa 50 g tietämissä. Vai muutama vauraampi ahven iski morreihin, jotka olivatkin ainoita joilla kaloja tuli. 
Mutta päivällä paistoi aurinko ja siinä oli jopa lämmin istua. Iltapäivällä pakkanen kiristyi -13 asteeseen kun lähdimme jäältä. Kiuruvedellä lämpötila oli -2 astetta. 
Kiva päivä uuden kalakaverin kanssa. Juttu luisti hyvin ja eiköhän pilkkireissut jatku jatkossakin porukassa. 
Nyt saunan jälkeen on kiva korkata nollaprosentin olut ja nauttia elämästä, normaalista elämästä. 

10.2.2022 Päivitys
Etsimme autolla näitä ns. kirkkaita paikkoja. Vaikka kyllä kaloja tuli lumenpeittämistä kohdistakin


Ensimmäinen ahvenpilkkireissu Lumijoen Varjakkaan tuli eilen tehtyä. 
Autolla pääsi jäälle, mutta ihan alkuun varoituksen sana. Älkää menkö vajaavetoisilla, matalilla autoilla. Lunta on jäällä ja se on varsin kovaa. Paikoin sitä on paljon ja matala auto jää mahastaan kiinni. 
Mutta esim. suksilla on näköjään helppo sujutella, eikä kävelymiehetkään väsyneet. 
Kyllä siellä kävelemälläkin pääsee, paikoin hyvinkin

Ajelimme autolla rannasta noin 3 km päähän. Kun ei ihmeemmin paikkoja tiedä, niin vinkkien pohjalta ja kokeiluna siellä pitää käydä. Vaikka olen pilkkireissuja tehnyt yli 50 vuotta, niin merellä varsin vähän ja meriahvenien sielunelämää opetellaan. 
Löysimme kuitenkin ahvenia reilut 5 kg, vaikka nyt ei koko suureksi kasvanut. Suurin ahven oli vain 450 g, mutta keskipaino kuitenkin rapiat 100 g. Syötävänkokoisia siis hienosti.
Kalat löytyivät noin 4 metrin vedeltä tasapainoon ja pystypilkin alla keikkuvaan morriin. Kalat olivat syönnillään pohjasta noin metri ylöspäin. Sen ylemmäs en saanut nostettua parvea. 
Syönti oli syklittäistä. Muutaman kalan antoi avannosta, sitten hiljeni. Sitten taas vähän vilkastui. Emme ihmeemmin liikkuneet, parista kolmesta kohdasta kokeiltiin. Sitä opettelua onkitekniikkaan hankittiin enemmänkin kuin niitä isoja jätesäkillisiä kaloja. 
Jäätä on 60-70 cm ja se on kauttaaltaan kovaa. Pilkkikausi jatkuu hyvänä, ellei kuskuumoo vettä ala satamaan. 
Kyllä tässä tullaan käymään merellä useita kertoja vaikka matkaa kertyy kaikkiaan rapiat 400 km. Yhden reissun hinta polttoaineen suhteen tulee olemaan sellaiset 70 e. Kilohintaa kaloille kertyy, mutta kyllä ne golfmatkatkin maksaisivat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti