maanantai 31. toukokuuta 2021

Lohikesäkuu 2021

Kesäkuun lohta 

30.6.2021 Päivitys

Ei mitään kerrottavaa. Tai no. Veneitä joella todella paljon. Lohia veneissä todella vähän. Ainakin Pellon alueella. 
Roskia ei paljoakaan kulje. Vesi lämpiää koko ajan, laskee hitaasti. Lohikäyrät laskurissa aivan hurjat. Ja kalaa näkyy pinnassa ja pitäisi sen suhteen vavat taipuilla joka veneessä. Jossakin on vika! 
Tosin nousevat kalat ovat pääosin 2 merivuoden kaloja ja ne yleensä ovat muutenkin huonoimpia puremaan vieheitä. 
Oli miten oli, lähden tänään kesälomalle ja soutuhommat jäävät nyt viikoksi pois. Toki saan jokivarresta tietoja tälläkin välillä ja niitä voin tänne junailla. 
Hyvää kesää kaikille, katselkaa vaikka maisemia jos vavat eivät notku lohien painosta. 

29.6.2021 Päivitys

Älkää hyvät ihmiset ajako moottorilla soutulinjoilta, varsinkin kun näette että soutaja lähestyy rantaa. Ei siitä soutajan ja rannan välistä tarvii kiihdyttää, varsinkin kun väylän puolella on satoja metrejä tilaa. Kiitos.
Muuta kerrottavaa ei joelta ollutkaan. Katsoin mielenkiintoisen jalkapallopelin, jossa tehtiin 8 maalia. Suosikkini Espanja meni jatkoon. Vasta sitten läksin joelle ja lohia oli alkuillasta jo saatu. Ja saatiin minun joella olon aikana, mutta en minä saanut. 
Kun läksin pois, niin lähtöni jälkeen saatiin lohia. 
Sitten uudestaan viiden jälkeen joelle ja silloin en nähnyt kenenkään saavan lohia, en myöskään itse saanut lohia. Joten se siitä. 
Vesi on laskenut eilisestä 3 cm ja lämpötila siinä 16 astetta. Mutta helteiden myötä ennuste kertoo veden lämpiävän 20 asteeseen. Joten soutu on varsin turhaa. 
Nyt pilvistyi, mutta tuulee. Katsotaan ensin punttisali ja sitten mielenkiintoinen jalkapallopeli ja pisto joelle. Ei kyllä kiinnosta yhtään tuo lohihomma. Se on enemmän sellaista pakkopullaa, jolla saadaan tunteja pois kellosta ja päiviä kalenterista kohti elokuun 20 päivää, jolloin saadaan Rockyn kanssa mennä hirviä etsimään. 
Onneksi ei tarvitse yksi odotella. Tuhat itikkaa kämmenellä pitää seuraa28.6.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko alkaa. Se aloitettiin veneen pesulla. Nätti soudella puhtaalla veneellä puoleen viikkoon ja sitten hellettä pakoon. Tosin taitaa olla vielä kovemmat helteet paikassa, jonne mennään. Mutta siellä ei kalastella, joten pitäköön vaan lämpöä yllä. 
Uusia nousukäyriä ei lohilaskuri ole meille kertonut. Mutta silmällä katsottuna, lohta ui ylävirtaan vahvasti. 
Vanhoja Tenon tuttuja on käväissyt kylässä. Mukava on ollut muistella niitä hienoja aikoja, jotka eräs pikkuvirkamies eräästä pikkupuljusta pilasi eli tuhosi tyystin. 
Katsotaan illalla, onko tähän mitään lisättävää, vai mennäänkö päätyyn asti näillä jorinoilla. Onhan se päivä sitten huomennakin ja ylihuomenna. 
Pysykää kanavalla, eihän sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu. 
jk. oletteko muuten pistäneet merkille, että somesta löytyy ne kovimmat karjut, jotka uskaltavat herjata meikäläistä tosissaan. Monista kutsuista huolimatta yksikään näistä kovista karjuista ei ole uskaltanut sitten tulla tuohon nenän eteen aukomaan päätään. Ne asiat katoavat mielestä hyvin nopeasti, varsinkin jos vielä sattumalta pääsee lähietäisyydelle. 
Some on melkoinen alusta rohkeudelle. 
Nyt muuten tuulee navakasti, pitää illalla etsiä joku tyyni kohta joelta. Onko se heikkoutta vai mukavuudenhalua. No sen voi jokainen myös päättää ihan ite. 
Taas on antiikkitervainen vene puhdas uusiin koitoksiin


27.6.2021 Päivitys

Sellainen viikko Rautu-Reiskan kanssa. Saimme kaksi lohta ja näimme kovasti maisemia. Myös näimme Mustalinnun (Meriteeri) Kullekorvassa ruokailemassa. Aika kesy lintu, siinä se sukelteli siimojen vieressä. 
Vesi katosi jonkin verran, mutta ei lämmennyt vielä kovinkaan pahasti. Alle 16 asteeseen jäi. Lohta näkyi tänäkin aamuna Lampsuvannolla vaikka kuinka. 
Vaikka lähdimme klo 4 soutamaan, myöhästyimme parhaasta otista pari tuntia. Sillä rannassa köllötteli komeat lohet ja loput joessa olevat näyttäytyivät vain evineen meille. 
Mielenkiintoista tilanteet ovat joella edelleen. Kannattaa lukea Jahdissa & Kalassa Heinäkuun numeroa, siellä on uutta juttua Väylän lohestuksesta. 
Huomenna jatkamme alkuviikon soutua ja sitten keskiviikosta alkaen pidän hellelomaa joelta ja lähden käymään etelässä. Täältä Väylältä pääsee liikkumaan muuallakin ilman Ely -keskukselle tehtäviä ilmoituksia. 

26.6.2021 Päivitys

Ei ole tältä päivältä ihmeitä kerrottavaa. Parvi tuli ja parvi meni. Muutamia hellekaloja ihmiset ovat saaneet, pääasiassa Haapasaaren kohdalta.
Myös siimankatkotus nähtiin pikkukalalla. Joku 4 kilon kala pomppi aikansa ja sitten soutaja kirvasi, "siima poikki solmusta, taas". 
Älkää nyt vetäkö hernettä nenään, mutta miksi pitää solmulla kiinnittää vaaput siimaan. 30 vuoteen en ole käyttänyt lenkkisolmua ja kertaakaan ei ole siima kalan kanssa katkennut. Käytän lukkoja aina. Tietäähän sen, kun vaappuja pihdeillä viritetään, jälkiä lenkkiin jää ja nehän helposti katkaisevat siiman. Kun kesäisin kuulee todella paljon näitä katkotuksia. Ja voin sanoa, että se lukko ei vaikuta kalansaantiin yhtään. Pistän vaikka pääni pantiksi siitä. Kun olen noita isojakin saanut. 
Miettikää seuraavan kerran, kun lenkkisolmua vaappuun mietitte. Se voi nimittäin ennätyslohi olla juuri silloin siimanpäässä. jk. joku tietenkin miettii, että taas sillä Matikaisella on ainoa oikea tieto ja muiden tiedot eivät ole mitään. Väärin. Ei minulla ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tietoa. Tämä on vaan kokemuksen mukaan tullut kirjoitus. Ja jos oikein ajattelee, niin; solmu vaappuun, siimakatkotuksia useilla ihmisillä. Lukko vaappuun, ei katkotuksia. Vetäköön tästä jokainen oman johtopäätöksen. Nyt jatkuu peli, jatketaan huomenna. 

25.6.2021 Päivitys

Juhannusta ystävät hyvät. 
Eilen teimme sellaisen kevyen yösoudun, vajaat 7 tuntia. Ja voi sanoa, että ei vavat notkuneet. Kun lopetimme klo 2 yöllä, niin läksimme taas liian aikaisin pois. Sen jälkeen Pantse ja Antti nappasivat lohet. 
Taidamme olla aina väärään aikaan joella. 
Nyt muuten näimme nousevia lohia ja ne puljasivat aivan siimojen ympärillä. Monesti sain heitettyä vaaput pintakäynnin kohdalle, mutta eihän sellaiset lohet pure. 
Olihan se hieno yö soudella, mutta ikäviä itikoita oli kyllä melkoisen runsaasti ympärillä ja välillä ihollakin. 
Emme masennu, soudellaan jatkossakin. Kyllä se vapa taipuu vielä. Ja onhan sitä 2 lohta jo saatu, tuplaten kesän tavoite siis. 
Vesi on eilisestä laskenut 3 cm ja lämpötila hieman yli 15 astetta. Roskia ei tule vieheisiin oikeastaan yhtään. Ja vesi on varsin kirkasta. 
Edelleen olemme soutaneet testiin tulleita vaappuja ja pidetty yhtä ns. varmaa (aiemmin lohia antanutta) perässä. Olemme vääntäneet monenlaisia uinteja ja värimaailmakin testivaapuissa on melkoisen laaja. 
Katsotaan tämän päivän keliä ja päätetään taktiikasta. Emme kuitenkaan mitään juhannusjuhlijoita ole. Ja muistakaa myös te, vesillä vesiselvänä, myös rantavesissä. 
Jatkoa
Katselimme päivällä kolme kotimaista elokuvaa putkeen ja sitten alkoi tuntua siltä, että joelle mars. 
Kelihän oikein hiveli miehiä ja odotukset olivat korkealla. Etiäinen sanoi mulle kesken kolmannen elokuvan, että joelle siitä ja hätäseen.
Heti rantaan tultua näimme lohta väsyteltävän. Ja lyhyen soudun aikana näimme neljässä veneessä tapahtuvan mukavia asioita. Ja niin muuten tapahtui meilläkin, sillä Kikulia vietiin rivakasti. 
Kala oli melkoisen villi epeli. 
Video kertokoon kaiken mahdollisen Hyppivä lohi ja Nelosen lohi
Reken 4,4 kg lohi

Kikuli jälleen napotti tyttösen suussa


Pantse odottaa vuoroaan lohen tuoneella laskulle

Keskiyön kirkkautta Kullekorvassa

24.6.2021 Päivitys

Kuolleen joen päivitys. Eli eipä ole ihmeitä kerrottavaa. Vesi laskee erittäin hitaasti ja lämpiää hitaasti myöskin. 
Lohta jonkin verran on uinut vastavirtaan, mutta tässä toiminta-alueella ei vaan pure. Tai sanotaan, että kymmeniä soutajia on ja vain pari-kolme kalaa saadaan puntarille. Niiden saajien ei kannata lottoa tehdä, tuurit on lyöty siihen kalaan. 
Ylempänä joella lohi jo puree erittäin hyvin. Tätä on ihmetelty, kun useita vuosia on ollut sama tilanne. Ennen sentään Pellon kohdalla lohta tuli erinomaisesti, mutta nyt nämä lohet juoksevat vauhdilla ylöspäin. 
Soudellaan tämä kesä nyt loppuun ja tehdään jatkosta ratkaisuja myöhemmin. Minä olen kuitenkin saaliskeskeinen ihminen, en oikeasti joella niitä maisemia katsele. Kun kalaan lähdetään, sitä yritetään saada. Nyt tämä on mennyt souteluksi. 
Ei minua vituta itseni puolesta, kaikki on tehty mitä on voitu. Vituttaa matkailukalastajien puolesta, jotka suurin odotuksin joelle tänne Pelloon tulevat. 
Kävimme vaihtamassa siimat keloihin, kun nousukäyrät tuntuvat pomppaavan ohi läppärinnäytöstä. Eli karmeita kaloja tulee ja syö suihinsa ihmisten vaaputtimet ja muut killuttimet. Joten älkää ainakaan menkö väljissä housuissa uimaan hyvät herrat. 
Kiitän tässä vaiheessa jo lukijoitani, tässä kuussa on näitä höpinäitä käyty lukemassa yli 35.000 kertaa. Jaksan näiden tehojen myötä jatkaa höpötystä. 
Mutta ei auta valitukset, näillä kuvioilla mennään. Soudellaan mitä soudellaan, ensi kuun jälkeen tämä onneksi loppuu ja pääsee hirvihommiin. Kivaa hellepäivää tämä volinan keskeltä. 

22.6.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko on alkanut. Tai sanotaanko loheton viikko. Sillä erittäin kuollut on joki Pellon kohdalla. Kymmeniä veneitä kalassa ja tuskin mitään sieltä on noussut. Vaikka olosuhteet ovat aivan mielettömän hyvät. 
Tällä soutualueellani ei vaan lohet ole pysähtyneet, ne huilaavat vauhdilla ylöspäin. 
Kahteen päivään ei yhtään pintakäyntiä ole nähty. Eikä niitä ole moni muukaan soutaja nähnyt. 
Matkailukalastajien puolesta tämä on huono homma, sillä pitkästä matkasta suurin odotuksin joelle tultuaan, ei ole kiva soutaa päiväkaupalla tyhjää. 
Eikä ne nousukäyrätkään kummoisia ole, mutta merihän on täynnä rysiä, vieläpä lohien nousuväylällä. 
Ylempää saavat kovasti lohta, sillä pitkässä juoksussa lohi pysähtyy helpommin ja silloin se puree. Ei se uidessaan pure kovinkaan uutterasti. 
No mutta näin mennään, katsellaan maisemia. Ne ovat edelleenkin tärkeitä. 
Vesi laskee, mutta ei kovin kovalla vauhdilla. Aamusta eli 5 tunnissa 2 cm oli laskua. Lämpötila vedessä on 14 astetta, sekin on aivan hyvä. 

20.6.2021 Päivitys

Olen kuullut facesta, että olisin kateellinen punttipepeille. Punttipepehän on henkilö, joka seisoo kosketusetäisyydellä mm. Matkakoskella ja heittää isoja puntteja jokeen virvelivehkeillä ja tapsissa on eräänlainen perho. 
Matkakoskella on eräs monttu, johon kerääntyy lohia pilvin pimein odottamaan nousua koskesta ylös. Ja tuohon lohimassaan kun nakkoo näitä eräänlaisia perhoja punttien kera, niin aivan satavarmasti useat lohet tarttuvat muualtakin kuin suustaan kiinni. Kun sitä arvostelen, tulee paskaa niskaan ja olen kateellinen lohista. 
Voin sanoa, että olen saanut erittäin isoja lohia enemmän kuin nämä punttipepet edes unissaan ovat nähneet. Myös lukumääräisesti olen lohia saanut sen verran paljon, ettei minun tarvitse olla yhtään kateellinen kenellekään lohista. Top 10 lohet Tästä voitte käydä katsomassa suurimmat lohet ja miettiä, kuinka monta itselle on sattunut. Keskipaino kuitenkin noilla on 19,5 kg ja kiva olisi tietää näiden lässyttäjien vastaava saldo. 
No se siitä, mutta kun kirjoitatte faceen seuraavan kerran minun kateellisuudesta, niin tiedätte että ainakaan lohista en tarvii olla kateellinen. 
Eilen soudettiin lähes hellekisa Kojamon Kiusaus. 10 tuntia olimme Rautu-Reiskan kanssa ojalla ja ei tärppiäkään. Näin mahtoi käydä 89 muullekin kisaajalle, sillä vain 11 kalaa tuotiin puntarille. Tämmöinen päiväkisa keskellä kesää on niin sanotusti ärseestä. Kisan imagon kannalta. No maisemia tuli katseltua ihan nokko. 
Keli vaihtui yöllä ja aamulla tihkutti vettä klo 3 kun lähdettiin soutamaan. Mutta joki oli "tyhjä". Ei nypyäkään vaikka olosuhteet olivat aivan mahtavat. Ehkä emme vaan osaa sittenkään ja pitäisikö alkaa olemaan kateellinen. No ei, siihen ei voimavarat riitä, soudellaan maisemien lumoissa vaan. 
Tilanne on sama kuin viime kesänä. Lohia pukkasi jokeen hurjasti ja ylempänä käydään hurjia tappobileitä. Lohi ei vaan pysähdy näillä vesimäärillä Pellossa, vaan huilaa vauhdilla ylös. Kun parvi sattuu soutajien kohdalle, saldoa saadaan toki, mutta kalat jatkavat nopeasti matkaansa. Vasta ylempänä alkaa pysähdellä ja saldoa saadaan enemmän ja enemmän. Hyvä sinänsä, että lohia jostain saadaan. Se kuitenkin on matkailukalastajille tärkeä, sillä ei he todellakaan maisemia ole tulleet katsomaan. Kyllä se lohi on tärkeä matkailukalastajille. 
Mutta mitäpä tästä, tänään käydään hakemassa pizza paikallisesta ravintolasta ja katsotaan illla kolme peliä televiissiosta. Huomenna levätään ja tutkitaan, mistä löytyy illalla pusikko odotella uuden lohiviikon aloitusta. 
Jatkoa. Läksimme aamu-unien jälkeen uudelleen joelle. Tihkusade oli tauonnut ja keli oli nätti, pilvinen ja tyyni. 
Ajoin koneella Puthaanreikään, hieman ottipaikkojen yläpuolelle. Sieltä ylempää tällä vedellä on turha soutaa. 
Muutama käännös ja pääsimme nätisti tunnetun ottipaikan kohdalle. Ja silloin vapa taipui ankarasti ja lohi het ilmaan. 
Kikulia purtiin lujasti ja Reke pääsi väsytyksen makuun. Siitä esimakua tässä lyhyessä videossa Lohi 2021 
Osaa se lohi hypätä ihan itekin


Vähän ennen koukkausta piti laskea kamera kädestä, joten loppua emme näe. Mutta se lopputulos löytyy kuvasta, joten pääsimme kalaa pakastamaan. 
Reke ja 7,5 kg iloista ilmettä

Kikuli toimii

Lohimiehet odottavat kisan alkua vieheitä uittaen

Risto Kuivaniemi uittaa valmistamiaan Julli -vaappuja

Toni Reimanin venekunta innolla kisa-aamuna Puthaanreiäsä


19.6.2021 Päivitys

Ruotsi jatkoon potkupallon EM -kisoissa. Pellon korkeudella ukot takoo hirmuisia saldoja joella. Me Reiskan kanssa pidimme luppoa ja katsoimme potkupalloa. Samalla keräsimme voimia tämän päivän 11 tunnin kisaan. Tosin toivomme ratkaisevamme kilpailun osaltamme jo aamun tunteina, ettei koko päivää tarvitse joella olla. Eli kyseessä on siis Kojamon Kiusaus lohikilpailu Pellon kunnan alueella. Kisa-aika 8-19 ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Tiedossa siis naaman punoitusta ja tuskin edes saamme kalaa. Näköjään yöllä kuhkijat niitä kaloja vetävät. 
Mutta sehän tässä on kiva, että matkailukalastajat, jona emme itseämme enää pidä, saavat osumia vieheisiinsä. Olen oman osani maailman lohisaaliista saanut ja niin on Reiskakin. Tietenkin lähdemme joka laskulle yrittämään sitä kalaa, mutta emme kirvaa, jos kalaa ei tulekaan. Ne maisemat, ne maisemat. 
Kun koivunlatvat heiluvat leppeässä tuulessa, tulee kotimainen elokuva ja sen kiihkeä rakkauskohtaus heti mieleen. Eli rakkautta, ei vihaa hyvät ihmiset. 
Sopu joella on mielestäni ollut hyvä. Isossa virrassa on paikkoja soudella, kaikki tuonne varmasti mahtuvat. 
Nyt keskityn kisaan ja aloitan tunnin meditaation. Vaivun varmaan jonkinasteiseen transsiin ja näen tulevat ottivärit. 
Palathan illalla astialle, mikäli henki vähänkin pihisee. 
Viime yöltä erään kalakaksikon kalakaksikko. On ne poikia

18.6.2021 Päivitys

Eipä ole ihmeitä kerrottavaa. Kun normaalit ihmiset nukkuvat, niin lohimiehet kiskovat kalaa kuin suokuokalla. Kämppärille oli yön aikana kannettu kymmenittäin lohia. 
Kun me nukkujat heräsimme klo 3 ja olimme joelle klo 4, niin emme yhtä lohitärppiä enempää ehtineet saada. Parvi oli ohi ja päivällä soudeltiin sitten terveisiä.
Vesi laskee hitaasti ja viileäähän se alkaa olla. Roskia päivällä ei kovin paljoa enää ilmestynyt vieheisiin.
Huomenna onkin Kojamon Kiusaus ja jospa me siinä kisassa onnistumme. 
jk. kannattaisi muuten ilmoittaa kalat saalistilastoon. Se varmaan auttaa tutkijoita työssään ja onhan se myös muille kalastajille hyvää dokumenttia kalojen liikkeistä.

17.6.2021 Päivitys

Viehevalikoima lisääntyi. Uusia Huuskimus -vaappuja käytiin hakemassa ja sitten postipoika toi pari Feliks -peltejä. Jospa tänä kesänä tulisi se ensimmäinen peltikala sitten. 
Vesi kääntyi laskuun, mutta roskaa kulkee virrassa melkoisesti. 
Lohia ovat saaneet, ketkä ovat joella käyneet. Aamulla käväisimme Rautu-Reiskan kanssa ensi laskun tekemässä ja ei havaintoja pintakäynneistäkään. 
Jospa tuo tuuli tyyntyisi illaksi, niin kävisimme uuden keikan heittämässä uusilla vieheillä. 
Veneenkokoisella Huuskimusvaapulla tulee iso lohi

Upeat Feliks -pellit lähtevät myös uimaan

16.6.2021 Päivitys

Eilinen sade häipyi horisonttiin ja keli tyyntyi. Olipa siis kiva herätä taas klo 4 ja suunnata joelle. 
Vesi on noussut 60 cm ja nyt alkaa nousu hiipua. Vesi myös jäähtyi nopeasti ja nyt on 14 asteista. 
Tärpinvälit itsellä on ollut aika pitkät ja siinä välissä joutuu puhdistamaan vaappuja melkoisen tiheästi. Pari minuuttia soutua ja roskia koukut täynnä. 
Silti soudin kerran Puthaan ja kahdesti Kullekorvan. 
Yöllä oli kuulemma lohta noussut päntiönään, mutta minun varmaan pitää käydä silmälääkärissä. En nimittäin nähnyt edelleenkään yhtään pintakäyntiä peilityynelle joenpinnalla. 
Sen verran näin kuitenkin, että alapuolella soutava vene tartutti lohen Leipiösaaren kärjestä ja saivat koukattuakin kalan veneeseen. 
Muuta tapahtumaa ei silmiini osunut. 
Kun tulin rantaan, Ely -keskuksen luvantarkastajat ottivat äijän syyniin. Luvat löytyivät, joten laillisella asialla ollaan jatkossakin. 
HUOMIO! Luvantarkastajien pyyntö olikin, että pitäkää luvat mukana vesillä. Siinä menee kalastusaikaa hukkaan, kun joutuu odottamaan näyttömääräyksen kirjoittamista. Kyllähän teillä kaikilla luvat on kunnossa ja tänään se ainakin nähdään sitten. 
Onneksi roskankerääjä on matkalla Raisiosta kohti Pelloa. Eli Rautu-Reiska on matkalla pohjoiseen. 
Vettä on siis paljon ja kannattaa huomioida veneen kunto rannalla. Muutamissa veneissä ainakin oli sateen jäljiltä vettä ihan lappaa asti. Käykäähän veneillänne.
Aika monena vuonna ollaan Reiskan kanssa synttärikala ongittu. Huomenna nimittäin Hartsa nuortuu vuodella (olen aloittanut ajanlaskun taaksepäin) ja silloin ollaan vesillä uutterasti. 
Hartsalla oli luvat kunnossa

Pikkuisen on paljon vettä joessa. Osa siitä on muutamissa veneissäkin.


15.6.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko alkoi kosteissa merkeissä. Vettä ja tuulta, normaalia kesäsäätä siis. Johan sitä hellettä riittikin.
Kämppärin mökit täyttyivät lohestajista ja illalla on ollut vilskettä joella. Itse katselin jalkapalloa kotona, sillä päivällä tehty fiksi veneensiipeen piti paatin rannalla. Annetaan liimaukset kuivua rauhassa, vaikka miten ne kuivaa kun vettä tulee taivaan täydeltä. 
Olin tehnyt siiven hieman kapeaksi ja iso moottori ja tämmöinen pullukka perässä, niin perä ajaessa painui hieman liian alas. Samalla siipeä leveämmäksi tehtynä saadaan lisää vakautta ajettaessa. 
Helposti se Paavo Mannisen kanssa homma onnistui. 
Pari kalaa oli kämppärille tuotu. Salama-Pekka ja Esa-Pekka, siis Pekkaniskat, toivat komean lohen puntarille. Pekkojen luvalla tai ilman, kerron tuon tapauksen teille lukijani. 
"Kolmantena veneenä päästiin Kullekorvaa soutamaan ja ilmeisesti ekana lähtenyt vene sai jonkun 5 kg lohen. Soudin tarkkaan Kullekorvan ja laskun lopussa Leipiösaaren kärjen kohdalla sanoin Esa-Pekalle, että otahan onget ylös. 5 vaappua oli saatu jo veneeseen, kuudetta Esa-Pekka kelasi ylös, niin silloin seittämänteen rusahti lohi kiinni. Ja heti ilmassa komia loikka. 
Mietin että lähteekö siihen rantaväylään menemään ja sinnehän se lohi meni. Teki syöksyjä ja meinasi mennä veneen allekin se kala. Lopulta sain koukattua kalan veneeseen ja homma oli selvä. 
Siihen tuttuun RR -vaappuun iski, josta kolmesti viime viikolla lohi karkasi. Nyt sitten pysyi" kertoi Pekkaniskat aamulla, kun soiteltiin. Onnittelut plogin puolesta myös kalasta, pää on auki.
Kunhan tämä keli hieman selviää, niin käväisen testaamassa uutta siipeä. Samallahan sitä tietenkin pitää laittaa vaaput veteen ja tehdä airoilla eräänlaisia pakkoliikkeitä. 
Vesi on noussut 40 cm ja jäähtynyt 15 asteeseen. Kun nousu taittuu ja kääntyy laskulle, silloin pitää olla joella. 
Kyllähän se veneessä köllöttävä lohi pistää ikenet nauramaan. 7,720 kg kojamo


13.6.2021 Päivitys

Ei ota lohi onkeen. Liekö onki ottamaton, vaiko lampi kalaton, voisi kysellä jos kalastettaisiin jossain erämaalammella. Mutta nyt kalastetaan mahtivirralla ja lohia ei edes näy pinnassa. 
No ehkä ne uivat pinnan alla sitten. 
Kävimme päivällä frouvan kanssa ja olipa kaunis keli. Tyyni keli ja aurinko lämmitti. Kunnes kaakosta nousi melkoinen myräkkä päälle. Muutamassa sekunnissa suvanto oli vaahtopäänä. Kun ajelin tyrskyjen läpi rantaan, niin voin sanoa että myös kivitsit olivat märkänä. Vettä lappoi veneeseen kymmeniä litroja. 
Emme lähteneet rantaan hyvän sään aikaan. Linjan jälkeen alkoi myräkkä.


Nyt taas keli on rasvatyyni. 
Ai niin, saatiinhan me saalista. Vastaisku oli kyllä niin hurja, että lihat jatkoivat matkaa. Siellä saattaa Matkakoskella jollakin pepellä nykäistä sitten rajummin. No ei toillaan, vaikka kyllähän niillä siimat kestäisi. 
Nyt on vene nostettu ylös ja huomenna fiksataan siipeä vieläkin paremmaksi. Voipi sitten illalla lähteä rauhoituksen jälkeen katsomaan, mistä välistä voisi siimat ujuttaa pyyntiin. 
Huomautan vielä kerran, että pitkällä suvannolla kannattaa jaotella porukka pitkin suvantoa, eikä siten että yksi jauhaa paikallaan, alapuolella on kaksi kilometriä tyhjää suvantoa ja rannalla odottaa 10 venettä. 
Ja ankkurinkäyttäjät. Älkää jääkö siinä ruuhkassa kesken laskun ankkuriin puhdistamaan vieheitä. Me ankkurittomat osaamme puhdistaa vaaput roskista kesken soudun, kannattaa teidänkin opetella se. Yläpuolelta saattaa joku astetta vihaisempi tulla vaikka niskaan. Minä kyllä osaan kiertää paikallaan jauhajat, mutta ehkä jollakin hitsaa hihna pahemmin kiinni. Ei pahalla, vaan ihan ystävyydellä. Nyt alkaa ruuhkat ja joustavuutta pitää löytyä. 
Kiva kun ymmärrätte. 
jk. vesi laskee ja on jäähtynyt hieman. Vesi on edelleen todella kirkasta. Lohta tuskin kannattaa enää matalasta etsiä, vaan syvempiä paikkoja koluta. 
Tämmöistä saalista saatiin

Vielä ei ole pahaa ruuhkaa aamyöstä Kullekorvassa, mutta ensi viikko muuttaa kaiken

12.6.2021 Päivitys

Tuulista huomenta Pellosta. Niin katosivat tyynet ja upeat aamut. Tilalle tuli aurinkoiset ja tuuliset aamut, soutajan painajaiset. 
Vesi laskee hyvää vauhtia ja lämmintäkin se on jo. 18 asteista ja suhteellisen kirkasta.Vaativaa siis viehevalinnan suhteen. 
Nyt jos pystyisi soutamaan (myrskytuuli velloo) niin laittaisin pientä vaappua ja todella vähän hakua. Enemmän tirinää ja siihen sekaan tuijausta, sellaista hortoilua. Iso vatkaus näillä vesilämmöillä ei mielestäni ole tuottoisaa. Mutta Tollo Pelottoman sanonnan mukaan, voihan sitä koettaa ja saattaahan se toimia tai sitten ei. Mutta kokeileva kalastaja nyt saa saldoa kuin perinteinen jäärä; "komunisti Janilla minä soudan ja sitten punamusta Wäylä, muuta ei tarvihe. Kova haku pittää olla". 
No jokainen on uskossaan vahva ja siitä vaan. Omasta mielestä lohenkalastus on kuitenkin kaikkea muuta kuin uskonasia. Se on kokeilua, jopa yltiöpäistä testailua uusilla väreillä ja uusilla uinneilla. 
Muistelen, että kun asuimme ensimmäisen kesän 2004 Pellossa, soutelin Kuusisuvannolla. Ensimmäiseen päivään ei tapahtumia ollut ja vieheissä oli sitä kuuluisaa juoppoa postimiestä. 
Sitten yhdestä Wäylästä (josta tulikin legenda omassa pakissa) väänsin uinnin todella pieneksi. Sellainen tirinä ja koko ajan uinnissa tunto, että kaatuuko vai ei. Myöhemminkin mm. Tenolla havaitsin sellaisen "haun" toimivan määrättyyn aikaan todella huipusti. 
Seuraavalla laskulla sillä Wäylän Juniorilla tulikin nätti 6 kg lohi ja useita muita. Mm. Kojamon Kiusaus -kisassa saatiin sillä kala, jolla tuli III -sija. 
Ja mikä hauskinta, nyt kauden aloituskala tuli samanlaisella uinnilla, joskin ottivaappuna oli 56 mm Puijari. 
Joten hulluja hakuja käyttävät, kokeilkaas pistää korkki kiinni ja ottaa juopon postimiehen tilalle iloisesti hiprakassa oleva nuorukainen. Eli hakua paljon pienemmäksi. 
Nyt on taivas pilvistynyt ja tuuli vetää henkeä. Eli kohta alkaa vesisade ja ilmakin on jäähtynyt. Ken kestää pienen kastumisen, niin illaksi joelle. Silloin vapa vääntyy. 
Oma ohjelma sisältää punttisalia, saunaa ja jalkapallon kuikuilua kotisohvalta. Vene olkoon suojapeiton alla odottamassa sitä sisäistä ääntä lähteä joelle. Nyt on aika hiljaista. 
Sorry, ei ollut kuvaa tältä aamulta. 

11.6.2021 Päivitys

Kävimme Beggarin kanssa aamusoudulla. Rantaan oli juuri tuotu komea 13.2 kg lohi Kala-Jampan ja Toni Reimanin toimesta. Yöllä myös Antti Koivisto oli näpännyt 5.6 kg lohen Kullekorvasta. 
Läksimme siis kalastamaan saatuja kaloja ja tietäähän siinä, mitä käy. No totuuden nimissä olisimme kyllä muutenkin lähteneet soutamaan, mutta noista tiedoista johtuen valitsin aloituspaikaksi Kullekorvan. 
Ei napannut, eikä myöskään Lampsuvannolta eikä Lampsnivasta. Siitä ajoimme Puthaanreikään, jossa soudettiin tarkasti ottipaikat ja osa Kullekorvaa. 
No tuli päivän soutukuviot tehtyä ja nyt voi ryhtyä katsomaan jalkapalloa.
Tuulikin yltyi, eikä siellä enää ole kivaa. Kun joutuu soutamaan oikeasti. 
Vesi vähenee ja roskat vähenee. Jospa kalat vastavuoroisesti lisääntyy. 
Mukavaa viikonloppua. Jos en käy soutamassa, kertoilen tänne kuitenkin kuulumisia joelta.


10.6.2021 Päivitys

Huomenta ja kaunista sellaista. Olipa kaunis aamu jälleen ja tapahtumilta ei voitu välttyä. Soutelin ensin Kullekorvan ja Lampsuvannon. Sitten taas joku sanoi pääkopassa, että Puthaanreikään soutamaan.
Siellä oli useita veneitä ja jonkin aikaa odottelin vuoroani itikansyöttinä rannassa. Voin sanoa, että kelpo tavalla lentäjiä tarjoutuu telakoitumaan pääkakkaraani.
Oma vuoro tuli ja läksin soutelemaan. Näin kun alapuolella soutava sai kalan tarttumaan ja melkoisen pitkä väsytys lienee päättynyt koukkaukseen. 
Katsoin kellosta, että olen myöhässä eilisestä ottiajasta, mutta jospa lohetkin olisivat sen verran myöhässä. 
Pääsin hyvälle ottipaikalle ja sitten Kikuli katosi lohen suuhun. Nyt tahdon tarkentaa, että mitään pornograafista tässä ei ole, eikä ollut lihaa tarjolla. Vaan NHM valmistama Kikuli -vaappu kelpasi lohelle. 
Otti oli kyllä outo, räikkä ei edes pärähtänyt. Kala vaan jumputti syvällä ja kun sain toiset vaaput kelattu pois, niin lohi läksi uimaan venettä kohti. Kelasin minkä ehdin ja kala tuli veneen viereen. Sitten se vaan pyörähti ja irtosi. Ilmeisesti kävi vaan palauttamassa vaapun minulle. 
Ei ollut mikään iso, jotain kutosen luokkaa korkeintaan. Mutta olisi ollut lohi kuitenkin. 
No mitäpä noista, joskus karkaa, vaikkakin aika harvoin. 
Vesi laskee hyvää vauhtia. Roskia tulee todella vähän enää. Vesi on erittäin kirkasta.
Nyt vähän levätään ja iltapäivällä hellesoudulle ilman paitaa. 
Vasemmanpuoleinen Kikuli maistui lohelle tänä aamuna. Ihan kullitettu pääkin siinä.9.6.2021 Päivitys

Pää aukesi hurjalla lohella. Luitte oikein, hurjalla. Onneksi ihan pikkuisen oli kokemusta noiden kalojen kanssa, sillä tämä teki kaikki kojamon temput ja muutaman otti takataskustakin.
Kala iski Puthaanreiästä, tynnyrisaunan yläpuolelta aivan rantapusikoista. Siitä syöksy keskivirran kautta ylävirtaan ja ilmaan. Sai yhden vaapun kalasiimaan napattua mukaan.
Siitä kala perän kautta veneen ja rannan kautta ylävirtaan ja siellä taas vesi roiskui. Samalla sain sitten ylimääräisen vaapun kieputettua pois kalasiimasta ja pääsin oikeasti väittelemään lohen kanssa. 
Se olikin tiukempi tinka kuin punttipepet vastaan Hartsa. Sai siinä vääntää kunnolla vikurin lohen kanssa ennen koukkausta. 
Näin saatiin uuteen veneeseen myös lohenverta, joten vene on lopullisesti kastettu LOHIVENEEKSI. 
Puijari -vaappuun se täräytti ja uinnissa vain pienesti tuijaavaa hakua. Kala oli muuten suukala ja tiukasti kiinni. Pihdeillä sai irrottaa koukut kalan SUUSTA. 
Hylje oli rouhinut kalaa vähän sieltä ja täältä. Liha oli sisältä ehjää ja nätin oranssia. 
Palastelin kalan SMK Campingin uudessa perkuupaikassa ja tästä kalasta saa nauttia elokuussa Kala-Harrin soutupepefesteille tulijat. Sinne voi muuten ilmoittautua tästä hetkestä lähtien. 
Festit pidetään 14.8.2021 lauantaina. Kalastuksen saa aloittaa 00.00 ja kalastus loppuu klo 17.00. Punnitus on SMK Camping Pello. Samassa paikassa on ruokailu, palkintojenjako sekä saunominen. 
Säännöt ovat yksinkertaiset. Lohisääntöjen mukaan mennään kaloissa ja suurin kala voittaa pääpalkinnon, joka on tälläkin kertaa huippuluokkaa. Nimittäin Retki Finland sponsoroi festejä Retki Pro -reppujakkaralla, uudella Mossy Oak kuosilla. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Retki Finland lupasi täyttää Retki Pro Mossy Oak -reppujakkaran laadukkailla Retki -tuotteilla. Pääpalkinto
Jokainen osallistuja tuo mukanaan lisäksi jonkun palkinnon, kuten kossua HK sinisellä, Gambiinaa, vaappuja, perhoja, kirveitä, puukkoja ja vaikka mitä, joten kaikki voittavat jotain. 
Osanottomaksu on 15 e ja sen voi maksaa tästä päivästä lähtien FI4150686820019888 Harri Matikainen. Viestiin Soutupepefestit. Ilmoittautumisesta vielä kuittaus minun emailiin, harri.kala@kolumbus.fi 
Joudumme rajoittamaan osanottomäärää, joten nopeimmat pääsevät mukaan. Toimi heti.
jk. vesi laskee kivaa vauhtia. Lohilaskuri näyttää yli tuhannen lohta jo ja pylväät kivasti kasvamassa. Jokohan nyt saadaan todella mahtava lohikesä ja vavat taipuilevat monissa veneissä. 
Siinä se kauden aloituslohi on. Paino 7,4 kg ja pituus 96 cm. 

Hylje oli tahtonut tätä kaveria ruokapöytään myös

Uusi perkuupaikka on todella toimiva

Puijari oli napakasti SUUSSA kiinni

Puolellakin pyrstöllä tämä veijari pisti melkoisen rallin päälle. 

Tyyni aamu on parasta aikaa käydä ongella


8.6.2021 Päivitys

Heräsin aamulla klo 4 ja mitäpä sitä muuta kuin lähteä joelle. Aamu oli hieno, täysin tyyni ja ei yhtään venettä joella. 
Soutelin nätisti 4½ tuntia ja kerran vapa taipuili muutaman kerran, mutta näillä lohikokemuksilla voin sanoa, että ei ollut lohi. Ehkä säyne tai taimen, jos jotain pitäisi veikata. 
Tokihan siellä oli kiva sestoa, katsella maisemia. Mutta en olisi pistänyt pahakseni, jos lohi olisi tahtonut tarttua vaappuihini. Ei tarttunut, ei ehkä uinut läheltäkään. Ainakaan pintakäyntejä en nähnyt yhtään. 
Eilen illalla soutelin 3 tuntia, ei tärppejä. Mutta Pantse ja laivakoira Lenni nappasivat 7 kg lohen. Joten kämppärin lohikausi on avattu hienolla kalalla. 

Salama Pekka tuli aamusoudulle myös

Jarkko Puitti valitsee Puijareita siimoihin

Rantautumispaikkoja ei ole, pusikoissa pitää väijyä
Pantse ja laivakoira Lenni kävivät näppäämässä lohen joesta.
7.6.2021 Päivitys

Tänään se oikeasti alkaa. Lohen soutaminen. Nyt on vähän harjoiteltu liikeratoja, kasteltu siimoja, säädetty vapatelineitä, etsitty ergonominen soutuasento, katseltu maisemia. 
Tänä iltana lähdetään sitten kokeilemaan, miten vapa taipuu. Tosin nousukäyrät ovat varsin pienet ja vettä Väylässä rantaan asti. Hyvää tuuria pitää olla matkassa, että pienoinen vaaputin osuu aktiivisen lohen eteen. Täällä ei ole Matkakosken kaltaisia sumppuja, joista sen kun hakee vain lohen. 
Mutta lohta kannattaa yrittää vaikka ei saisikaan. On se sen verran kallis kala. 
Tiukkoja siimoja lohestajille. 

4.6.2021 Päivitys

Matkakoskella punttipenat ovat alkaneet saada saldoa. On siis löytynyt ottava putkiperho. Onnea vaan kaloista. Kuulemma oli myös karannut aika paljon, joten nahka on pettänyt, suusta. 
Huomenna lauantaina ajelemme illasta Pelloon ja ehkä pääsen käväisemään joella sunnuntaina aamusta. Jos on kelejä ja onhan niitä. 
Pellossa on soutajia muutamia, mutta ei ole lohiuutisia vielä kuulunut. 
Nousua kuitenkin on lohimäärissä odotettavissa ja toivottavasti ensi viikolla saadaan tänne kirjoittaa iloisia uutisia soutajien lohista. 
Ei tässä muuta tällä kertaa. Vaimoni viimeinen työpäivä oli tänään. Nyt alkaa sitten pitemmät vapaat sitten. Onnea vaan. jk. nythän se jo hyökkäsi ruohonleikkurin kimppuun. On siinä meillä kyllä robottileikkuri. 

2.6.2021 Päivitys

Heinänajjoo, kun ei nukuta. Tuttuakin tutumpi repliikki elokuvasta Simpauttaja. Vanhempi kansa muistaa elokuvan. No ei nukuttanut minuakaan, joten neljän maissa ajelin rantaan ja sujuttelin veneen vesille. Voin sanoa, ei ollut ruuhkaa. 
Soutelin pari kertaa Kullekorvan ja kerran Haapasaaren. Ei ollut mitään tapahtumia. Roskia hennosti tarttui vaappuihin, sellaista ohutta kuloheinää. 
Upea aamu oli kuitenkin seurata luontoa ja odottaa sitä lohitärppiä. Sekin on jokaista aironvetoa lähempänä. 
Näppään päiväunet ja käväisen sitten hellesoudulla. Ei sieltä mitään tule, mutta kuntoliikuntaa, sitä kyllä.
Nämä taustalla olevat kalastajat voittivat Hartsan 2-0 kevyesti


1.6.2021 Päivitys

Kausi on alkanut ja nätti aamu oli käväistä joella. Pellon korkeudella ei vielä lohesta havaintoja, mutta Matkakoskelta soutajat muutamia kaloja ovat jo saaneet. Matkalla ylöspäin lohta siis on ja on vain ajan kysymys, milloin vapa taipuu rämäkästi Pellossa. 
Pienen laskun tekaisin ja saalistakin tuli. Joten ei mikään turha äijä lähtenytkään kalastelemaan. 
Vesi kääntyi pienoiseen laskuun ja vesi on varsin kirkasta ja roskatonta. Ajankohtaan nähden siis todella hyvät vesiolosuhteet. Hieman korkealla toki, mutta etsitään kaloja rantavesistä, siellä ne lohet uivat. 
Kaksi kalaa tiedän Matkakoskelta saadun. Toinen Muuras -vaapulla ja toinen Puijarilla. Minulle tuli kaimakala uudella foliopintaisella Puijarilla, josta arvelen tulevan kesän hittivaapun. Uinti on aivan mahtava. Aloitusnelikossa oli Puijarin lisäksi Kikuli, Huuskimus ja Kemmo. 
jk. kuvan harjuksen otin kyytiin, sillä kalalta läksi toinen silmä vaapunkoukkuun ja en halunnut luonnonsuojelijana päästää kalaa takaisin jokeen kitumaan. Kun minulla on vain lohilupa ja sillä ei saa harjusta kalastaa. Enkä tosin kalastanutkaan, vaan tämä tahtoi ihan ite tarttua vaappuun. Olen pahoillani jos tekoni pahoitti jonkun mielen, kuten varmaan sen teki. Olen valmis kuitenkin korvaamaan valtiolle harjuksen arvon ja muut maksut. 
Nätti harjus näpäytti Puijariin
Tyyntä ja kaunista

Käväisin iltapiston joella. Ensin oli tärppi, varmaankin harjus kävi puistelemassa Puijaria. Sitten Kikuliin tarttui harjus kiinni ja sai vapautensa takaisin. Hieman alaspäin, niin aamuista Puijari vietiin jo räikän kanssa. Tärpistä näin kylläkin heti, että taimen on kyytillä. Sellainen 3 kg taimen tuli haaviin ja pääsi virkeänä takaisin. 
4 kommenttia:

 1. Taas mennään, otetaan lukuun ploki.

  VastaaPoista
 2. Onpa hyvä että saadaan tekstiä taas luettavaksi.

  VastaaPoista
 3. Mukavata lueskella hyviä tarinoita ja samalla tietää mitä joella tapahtuu ja minkälaiset olosuhteet siellä vallitsee. Kiitos blogista ja mukavaa kesän jatkoa.

  VastaaPoista
 4. On hyvä blogi. Ja hartsa värikäs persoona. Mukavaa luetavaa

  VastaaPoista