maanantai 18. tammikuuta 2021

Lohivene tammikuu 2021

 Uusi vuosi alkaa ja veneennakerrus jatkuu

29.1.2021 Päivitys

Laitavahvikkeet sain liimattua ja höylättyä oikeaan mittaan. Samoin keulaa sain muotoiltua ja nyt vene alkaa näyttää jo veneeltä. 
Ensi viikolla pääsee tekemään pohjateljoja ja laitetaan keulaan jämerä tuki vielä. 
Varsin hyvä viikko oli kaikkineen, vaikka maanantai alkoi, miten maanantait ruukaa yleensä alkaa. Somessa voi hyvin lukea, kuinka niin monella on niitä maanantaipäivänä tehtyjä autojakin. Onneksi tämä vene ei valmistu maanantaina, siitä pidän huolen. 
Pieni videopätkä siitä, kuinka ennen vanhaan hoidettiin lautojen lämmitys ja taivutus. Jussille tulee perinteinen perinnevene.Perinneveneen tekoa
Hieman se veneeltä alkaa näyttää


27.1.2021 Päivitys

Tänään oli kova päivä. Ensin Raahessa pilkillä, sieltä punttisalille ja sitten venehommiin. Näin nuorena vielä näköjään jaksaa heilua.
Tänään saimme keulavisiirin toisen puolenkin kiinni. Sitten aloitin tekemään laitavahvikkeet ja niitäkin sain liimattua kummallekin puolelle yhden 11 mm soiron. Huomenna liimataan toinen 11 mm soiro ja sitten kestää kiskoa airoilla isommallekin lohelle vastaisku. 
On siinä pienessäkin askareessa tekemistä, kön ei voi huitaisemalla tehdä. Hyvässä vauhdissa ovat muutkin nakertajat, valmista syntyy. 
Nyt saunaan ja ansaituille unille. 
Jokunen puristin näköjään törröttää

26.1.2021 Päivitys

Nyt se on valmis! No ei toillaan, mutta laidat on kaikki paikoillaan. Ja keulavisiiristä toinen puoli myös kiinni. Huomenna toinen puoli keulasta ja sitten alkaa sisätilojen muokkaus. Siinä sitä onkin sihertämistä ja suhertamista, luulisin. 
Etenemme kyllä hyvässä vauhdissa, joka työpisteellä. 
Ei tuo pahasti muotopuolelta näytä nopeasti katsottuna. Katsellaan sitten tarkemmin kun se on täysin soutukunnossa. 
Nyt väsyttää kyllä, kun aamulla kävin vielä muutaman tunnin istumassa ja kävelemässä pilkillä Raahessa. 
Eipähän tuota tiijä, jos huomenna ajelen Lumijoelle pilkille, katsotaan vähän sääkarttoja. 
Näihin kuviin hyvää yötä, vai hyvää työtä. 
Käännettiin oikein päin ja kohta alkaa "sisustus"

Työergonomia ja työsuojelu meillä kulkee käsi kädessä

Liimamassaa rankasti väliin ja ruuveilla kiinni. Kyllä muuten pysyy

25.1.2021 Päivitys

Voi miksi on keksitty maanantaipäiviä. Kyllä meni harakoille tämä päivä. Yhtä keskilautaa nakertaessa hupeni koko päivä. No huomenna pitää olla tomerana ja ampua haulikolla laita kiinni. Ei toillaan, mutta laudan liitoskulma oli väärä ja sehän piti sahata auki, liimata uudelleen. Ja sitten pääsin höyläämään mittaan ja sain kyllä tehtyä keulan valmiiksi viistoineen.
Niin se meni naapurillakin päivä ketuille, hän joutui tekemään kokonaan uuden kylkilaudan. Siinä me noiduttiin ja hinkattiin höylällä lastuja. 
Nyt nukutaan vahvat yöunet, kun viime yönä sellaisia tunnin unia ja sitten herätys. En tiedä mikä herätti, mutta eipä sitä oikein levännyt kovinkaan hyvin. 
Jatketaan huomenna siis. 
Kari työstää tarkkana

22.1.2021 Päivitys

Viikonlopun tauolle lähdettiin hyvästä vauhdista. Sain höylättyä päivässä toisen puolen keskilaudalle paikan. Saimme jopa keskilaudan paikoilleen taipumaan. Samoin sovitin "keulavisiiriä" kohdalleen ja hyvin meni saumat kohdalleen. 
Siitä olikin hyvä lähteä kaaaarmeassa lumipyryssä ajelemaan Kiuruvedelle. Vaikka on iso auto alla, niin tuuli heitteli kuin luoja kerjäläistä, mutta nelivetopirssi pysyi nätisti omalla ladullaan. Voi niitä pikkuautokuskeja, on siinä voinut olla vatkausta. No tämä ei venekurssiin liity muuten kuin että pitää sitä kotonakin käydä.
Ensi viikolla saan keskilaudan kiinni. Samoin saan keulan laitettua paikoilleen. Eli vene on loppuviikosta vaikka valmis laskettavaksi näin niinkö teoriassa vesille. 
Muutkin rakentajat ovat kyllä hyvässä vauhdissa. Pauke, surina, naputus, hionta ja vaikka mikä äänimaailma täyttää verstaan. Kyllä me ollaan hyviä ja paremmiksi tullaan. 
Keulavisiiri alkaa valmistua

Käsityötähän tämä mitä suurimmaksi osaksi on. 

20.1.2021 Päivitys

Ameerikoissa on vaihtunut presidenssi, mutta meillä Suomessa vaan nakerretaan venettä. Tänään sitten saatiin keskilauta lopulta liimattua ja ruuvattua kiinni. On se vaan tarkkaa hommaa ja siihen se jämähti. 
Huomenna aloitan sitten toisen keskilaudan asentamisen ja viikko siinä näköjään vierähtää ketterästi. 
Se alkaa toiselta puolelta näyttää jo veneeltä

19.1.2021 Päivitys

Voin sanoa että tänään kulki käsihöylä ja hiomapaperi muutaman kilometrin varmasti. Nyt huutaa kädet hoosiannaa ja taavetin poikaa. 
Mutta saimmepa vaan keskilaudan paikoilleen tai no siis ei vielä kiinni, mutta taipumaan kohdalleen. Huomenna viimeistellään lauta oikeaan mittaan ja sitten kiinni. 
Tänään tosiaan tuli höylättyä enemmän kuin koko elämäni aikana yhteensä. Kattokaas kön minä en ole mikään käsityöihminen. 
Tällä viikolla on mahdollisuus saada vielä toinenkin keskilauta painumaan, mutta se vaatii kyllä pitkää päivää höylänkuljettajalta eli minulta. Taidan kyllä ottaa karkeampaan työstöön sähköhöylän, sillä muutama kollega veteli sähköhöylällä että surina kävi. 
Nyt pientä iltapalaa ja unta kuulaan. 
Siinä niitä valmistuu kukin tahollaan

Keskilauta puristimilla painumassa muotoonsa, jee.

18.1.2021 Päivitys

Keulalautoja varten piti tehdä muotti, johon laudat taivutetaan. Näin saadaan juuri oikeaan muotoon laudat ja ne ovat helpompi laittaa paikoilleen. 

Tänään aloitettiin keulan tekeminen


Jonkun koronan vuoksi aloitimme veneenteon vasta tänään. Ja iltavuorona klo 14-21. Kön pitää välttää tekemästä läjiä. No saamme ainakin rauhassa nakertaa koko puuosaston voimin.
Tavoite on saada vauhdilla mutta tarkasti keskilaudat kiinni ja sitten, jaa mitähän sitten tapahtuu. No se nähdään sitten kun vene näyttää veneeltä. 
Pysykää mukana, alkaa lastu muuten lentämään.
Kyllähän se lastu lensikin tänään. Ryhdyttiin tekemään keulalaudotusta varten muottia, johon sitten piti saada taipumaan keulalaudat. Kaksi muottia tehtiin Antin kanssa ja minä ehdin vielä laittaa keulalaudat taipumaan ja hieman siinä välissä muutakin ehti tehdä. Voi sanoa että varsin täysi päivä tuli hommailtua. 

2 kommenttia:

  1. Jaa tuo tehdään tuos järjestykses, että pohjalaudan jälkeen ylin keskipala. Vanerinenhan tehään alhaalta ylös järjestykses, tai ainakinmitä mää olen oppia saannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varerivene tehdään myös siten, että pohjalauta ensin, sitten ylin lauta ja viimeisenä keskilauta.

      Poista