perjantai 1. tammikuuta 2021

Kalastuskausi 2021

 Pilkkimistä 2021

19.4.2021 Päivitys

Olipa lämmin päivä tänään. Jäällä olin jo hieman klo 5 jälkeen ja pikku pakkanen teki kävelystä todella helppoa. 
Lompsin eiliselle paikalle toiveissa isot ahvenet. 
Ensimmäisistä avannoista nakkasi muutaman paistokarkean ja yhden hauen. Kalat olivat hakusessa, ei oikein syönyt kunnolla. Muutama vauraampi ahven kävi ottamassa hissiliikettä avannolle ja irti. Sellaisia eilisen kokoisia oli seassa, niissä karanneissa. 
Sitten kokeilin Valio -pystypilkkiä ja Nico -morria. Alkoikin melkoinen särkisouvi. Vetelin siinä 60 särkeä ja yhden lahnan. En siis vedellyt lahnaa, ei pidä käsittää seksuaalisesti. Saipahan kaveri hieman purkitettavaa niistä. 
Ahven nakkasi suunsa kiinni, vaikka Tuomaksen kanssa haettiin monesta paikasta. 
Huomenna aamulla vielä yksi keikka Pyhäsalmelle, sitten rautuonget siimoihin. 

 

18.4.2021 Päivitys

Tuli hyvä saalis kookkaita ahvenia. Löytyi iskemätön paikka ja siitä muutamasta reiästä 3,5 kg pannukarkeeta. Sekä yksi hauki, joka söi vielä tasapainosta karvapyrstön. 
Oli hyvä sää istua ja seurakin oli mukavaa. Uusia pilkkikavereita, mukava tutustua.
Huomenna vielä ainakin käyn kopaisemassa, oiskohan sitten jo sisävesikalastus jään päältä siinä. Katsotaan päivä kerrallaan. 
Näihin kuviin. 
Kolme suurinta tarkistuspunnituksen jälkee 490 g kappale

Hauki painoi harvinaisen painon, 990 g. Yleensä monilla tuollaiset ovat niitä kiloisia. Tuo ei ollut

17.4.2021 Päivitys

Etsittiin frouvan kanssa isoa ahventa. Niitä oli kyllä, mutta kävivät vaan painelemassa tasapainoon. Muutamia parempia tuli jäälle, mutta ne suurimmat jäivät saamatta. Yksi puolenkilon luokkaa oleva nousi jo avantoon, mutta siinä sylkäisi homepää Ässän suustaan ja meni puis
Särkiä vaimo onkin 2,7 kg ja ahvenia saatiin 1,5 kg ja yksi parin kilon hauki. 
Mutta sää oli huippu. Lämmintä 13 astetta ja täysin tyyni. Keli jäällä oli hyvä, kovaa alustaa kävellä. Jäätä sellaiset 30 cm plusmiinus jotain. 
Huomenna käväisen ja ehkä maanantaina ja tiistaina. Sitten pitää valmistautua Ruotsin rautupilkkireissulle jo pikkuhiljaa. Ja sen jälkeen alkaa kesäkalastus, joten sille avataan sitten uusi osio. 

16.4.2021 Päivitys

Iso ahven katosi ja hauenlurjukset tuli tilalle. Eilen vielä mosahti sellainen puolikiloinen appura kiinni, mutta karkasi avannon alla. 
Haukia sen sijaan on taas alkanut liikkua alueella ja tänään uittamaani Lastu -tasapainoon tälläsi kunnon köriläs taas. Tai no eihän se iso ollut, mutta vihaisesti väänsi vapaa tovin, ennen kuin sain houkuteltua nostokoukun kalanleukaan. 
Kokeilin alueella tehdä reikiä ahvenia varten, mutta heikkoa oli otti. Ehkä pikkuahventa morrilla olisi saanut ja toiset pilkkiporukat ilmeisesti niitä hieman saivatkin. Minua taas sellainen nyppiminen ei kiinnosta lainkaan ja uittelin tuttuja tasureita isompien ahventen toivossa. 
No kelihän oli kaunis, kyllä siellä viihtyi. Huomenna uudestaan ja kokeillaan edelleen etsiä niitä isoja. Siellä pitäisi niitäkin aivan varmasti olla. 
Koeuittoon tullut Lastu -tasapaino kelpasi tälle kenkänaamalle

Melkoisen vihainen veijari tämä 3,870 kg hauki oli siimanpäässä. Sai tovin uitella, että pää osui reikään. 

11.4.2021 Päivitys

Heräsin klo 4 ja kun ei nukuttanut, niin valmistelin lähtöä pilkille. Niinhän sitä sanotaan, että aikainen Hartsa kalan nappaa. 
Ennen auringonnousua lampsittiin frouvan kanssa tutuille paikoille toiveissa ne isot ahvenet. 
Useamman tunnin ja kymmenien reikien jälkeen niitä isoja ahvenia ei vaan kuulunut. 
Käännyimme jo autolle kulkemaan ja tuulikin yltyi melkoiseksi puhuriksi. 
Kairasin vielä yhden reiän ja laskin oranssin Ässän pohjantuntumaan. Heti sitä tempaistiin melkoisen vahvasti ja ajattelin hauen käyneen käsiksi. 
Otin Ässän pois ja laskin papukaija Nilsun. Muutama heilautus ja vapa taipui ramakasti. Ajattelin heti hauen napanneen ja vääntelin kalaa kohti aurinkoa. 
Yllätys oli suuri kun jäälle purskahti melkoinen köllykkä. 
Muuta sitten ei tullutkaan, joten kotiinlähtö voitiin suorittaa pakollisen kuvauksen jälkeen.
Painoa 1010 g ja pituus 40 cm ja ympärysmitta 30 cm

Jäi vielä 10 g omasta ennätyksestä vielä


8.4.2021 Päivitys

Ahvenentynkää tuli tasureilla nosteltua jäälle. Alkoi jo kokokin olla ihan kivaa keskipainoltaan. 
Aamulla auringonousun aikaa ajelin rantaan, mutta siellähän oli jo useita ukkoja tekemässä lähtöä jäälle. Ja eilisellä haukipaikalla tuttuakin tutumpi äijä jo istui. 
Kun nämä muutkin suunnistivat kohti vastarantaa, päätin muuttaa omaa taktiikkaa hieman. Kokeilin ensin lähtörannan ja kun siitä ei kuulunut mitään, tein tasaisesti reikiä kohti vastarantaa, kuitenkin paljo sivuun muista ukoista. Uskoin että ahvenia pitää löytyä aiemmin onkimattomilta paikoilta. Ja kas vain, se taktiikka puri, sillä kohta raapaisi ensimmäinen puolikiloinen tasuriin ja sitten niitä alkoi jonkin verran tulla. Väliin joku pienempi ja taas taipui vapa jämäkästi. Tuntui että siellä oli isoa, mutta kovasti piti tehdä töitä uiton eteen, että kala jysähti kiinni. 
Kaikki kalat olivat jään alla, siis jääkannen alla. Ainahan ne talvella ovat jään alla, mutta voivat olla siellä pohjassa tai välivedessä. Nämä kalat iskivät kun tasuri oli nostettu siihen jääkannen alle. 
Yksi isompi rysähti kiinni ja se irtosi avantoon. Oli kuitenkin sen verran paksu ja evä pystyssä, että sain kastella jälleen hihan, mutta päivän suurin nousi jäälle. 
Pientä hakemista oli löytää aina se ottava parvi, kalat liikkuivat aktiivisesti. Ilmanpaine nimittäin oli juuri optimi ja siksihän kalaan lähdinkin. Minä seuraan ilmanpaineita, muulla ei ole merkitystä pilkkihommissakaan.
Katsotaan nyt, milloin seuraava isku. Joko huomenna tai sitten viikonloppuna frouvan kanssa. 
Onhan siinä jotain

Se vaan tuo oranssi SuperÄssä on tappopeli edelleenNämä 9 ahventa painoivat 3,5 kg


7.4.2021 PäivitysEi ollut nätti ilma, mutta pilkille piti päästä. Ilmanpaineetkin alkoivat näyttää siltä, että kala alkaisi liikkua. 
Ajelin siis Pyhäsalmelle, Juntinselän puolelle. Tuttuihin paikkoihin kairailin muutamia reikiä. 
Ahven ei ollut syönnillään ja lunta tuli taivaan täydeltä. Kokeilin morriakin ja muutama särki tuli. Jatkoin tasapainoilla onkimista. 
Ajattelin, että haukia on alueella, sillä siitä muutaman hauen sain aiemmilla reissuilla ja eräs ukrainanmies oli 11 haukea saanut. 
Kohta nykäisi vavan mutkalle ja ensin tuli tuo pienempi ja toisesta reiästä sitten raapaisi tämä  hieman vauraampi. Nostokoukku oli 5 metrin päässä ahkiossa ja tunsin, että painava on kaveri.
Väsyttelin kalaa ja sain se kerran jo avannon alle ja näin koon. Sitten se veti syöksyn että rattaat ratisi ja annoin lisää siimaa ja juoksin samalla ahkiolta koukun. Sitten sain uudelleen kalan avannolle, mutta eihän se kääntynyt reikään. Niinpä työnsin käden reikään ja sain koukun kalanleukaan. Hiha tosin kastui, mutta niinpä nousi pötikkä jäälle. Juuri ja juuri mahtui reiästä. En ole avannut, mutta mahassa on jotain todella isoa. Ehkä iso ahven tai iso lahna.
Isompi hauki painoi 9,840 kg ja oli 110 cm pitkä. Pienempi 1,360 kg.


Tässä samassa paikassa vuosi sitten kuvattiin 9,4 kg hauki. Nyt pikkaasen isompi


3.4.2021 Päivitys

Paljon on lunta muuttunut vedeksi tässä päivitysten välillä. On ollut kiireitä pilkkirintamalla, mutta lyödään nyt hieman yhteen tätä pilkkikautta, joka jatkuu vielä muutaman viikon.
Olen käynyt pilkillä Pyhäsalmen Juntinselällä etupäässä. Yksi Merikylänlahden reissu tuli heitettyä ja eilen käytiin Hailuodossa, joka oli pettymysten pettymys. 
Mutta aloitetaan Juntinselältä, jossa lähes päivittäin olen piipahtanut. 
Isoa ahventa on alkanut jysähdellä tasapainoihin ja joka päivä olen saanut tapella haukien kanssa. Tuntuukin että hauet ovat ottaneet vallan lahdella ja mitä muiden kalastajien kanssa olen jutellut, kalustotappioita on näiden kenkänaamojen toimesta tullut. 
Minullakin sen verran, että yli 30 vanha Nilsun tasapaino menetti takakoukun hauen riehuessa, joten luottotasuri on poissa pelistä. Onneksi tasapainoja on rasiat täynnä, pitää seuraavat 30 vuotta onkia jollain toisella luottotasurilla. 
Ahventenkoko on ollut hyvää, sellaista 500 gramman kahtapuolen ovat liikkuneet. Ne isoimmat vielä odottavat jotain aamuhetkeä, kun alkaa vavat rytkyä. 
Mikon ja Iitan kanssa käytiin Merikylänlahdella merellä ja sieltäkin ahvenia nousi. Ei mitään isoja eikä syönti kovin kummoinen ollut. 
Viime vuonna kävin useita kertoja Hailuodossa Ojakylänlahdella ja melkoisia ahvensaaliita sain kannella kotiin. Vaimon kanssa tehtiin pakollinen reissu, mutta olisi saanut jäädä tekemättä. 
Rannasta pääsi vielä jäälle ja vähän matkaa oli kovaa jäätä, mutta pelipaikoille olisi pitänyt taapertaa pintajään pettäessä pahasti ja vasen polvi on siinä kunnossa, ettei kävelystä sellaisessa soseessa ollut mahdollista. Emme päässeet lähellekään pelipaikkoja, joten paistelimme makkarat ja ongimme tyhjää kovan jään reunalla. Kaksi ahventa oli saldona. Joka myös kertoi, että olimme liian aikaisin kohteessa, isommat parvet eivät olleet vielä tulleet lahdelle. Lisäksi laskuvesi huljusi kohti merta, eipä ahvenkaan lähde vastavirtaan uimaan mielellään. No tälle keväälle ei Hailuotoon enää kannata ajaa. Jäät eivät ole pitkäikäiset siellä.
Näihin kalakuviin kuitenkin, lähden venettä tervaamaan ja huomenna sunnuntaina Juntinselälle. Siellä isot ahvenet odottavat suu auki.
Vihreä Ässä antoi nättiä 450 grammaista

Juntinselän suljua, suurimmat ahvenet tuossa +500g

Hailuodon makkaratulet, eli syönti päällä

Yhdestä reiästä puraisi oranssiin Ässään Juntinselällä

Valio ja Nico -morri on pettävä yhdistelmä

Juntinselän 500 g ja vihreä Ässä

Tuo poika se vaan syö, nyt Merikylänlahdella 


21.3.2021 Päivitys

Pilkillä on käyty mm. Raahessa siikoja etsimässä ja Pyhäjärvellä ahvenia koettamassa. Ilman saalista ei ole tarvinnut poistua jäältä, mutta vielä mitään mahtisaaliita ei ole tullut. 
Nyt tulevana tiistaina käväisen Kalajoella siikoja yrittämässä ja samalla tuon uuden veneeni kotiin ja aloitan tervakäsittelyn. Siinä meneekin pari päivää ketterästi, ellei enemmänkin. Mutta aikaahan meillä on. Ja pääsiäisenä isketään pilkkiä reikään kunnolla sitten. 
Laitetaan jotain päivitystä jos siltä tuntuu. 

11.3.2021 Päivitys

Tehtiin melkoinen pilkkireissu merelle. Lumijoen Varjakkaan ja Siikajoen Merikylänlahdelle. Yö vietettiin Lumijoella Mikko Kyrön mökissä, jota voi muuten kysellä vuokralle kalareissun ajaksi. Suosittelen lämpimästi, vaikka pakkasta olikin reilusti yli sallitun. Nimittän -33 astetta oli pakkasta, kun aamulla heräsimme valmistautumaan Merikylänlahdelle pilkkihommiin. 
Edellinen päivä vietettiin hyyyyyyytävässä tuulessa ja -27 asteen pakkasessa Varjakassa. Olipa hyvä, ettei tuuletin ollut päällä, olisi ollut vieläkin kylmempi.
Kalaahan me saatiin kolmeen mieheen muutama kassillinen, mutta ei mitää hirmuja. Korkeapaine ja itätuuli piti kalan varovaisena ja sellaiset 150-250 g ahvenet vain napsivat pilkkeihin. Mutta kaloja nekin ovat ja uskon että maistuvia paistettuina. 
Jäätä on lähes kairanmitta, joten uskon että kausi jatkuu vielä kuukauden, ellei ala satamaan kusikuumaa vettä, kuten vanha kansa sanoisi. 
Seuraava pilkkireissu on tulevana sunnuntaina Pyhäjärven Juntinselälle ja maanantaina Sieviin Maasydänjärvelle kirjolohia kiusaamaan. Vai käyköhän siinäkin toisin. 
Näihin kuviin, hyvää pilkkikevättä kaikille, pysykää kanavalla. 
Repakki pilkkijakkara on todella hyvä käytössä

Rautu-Reiska onkin Ahven-Reiska Merikylänlahdella

Ahvenet ovat tönkköjä heti jäälle päästyään pienessä, -33 asteen pakkasessa.

Tuulenvinkka oli reipas vaikka tuuletin oli pois päältä

Hartsa ja Jari paistelee makkaraa merellä Varjakassa

27.2.2021 Päivitys

Ajatuksena on huomenna ajella Lumijoen Varjakkaan. Sielläkin on vettä noussut jäälle, mutta yöpakkaset kovettavat jälkeä sen verran, että liikkuminen lienee suhteellisen helppoa. Otetaan pilkkiteltta mukaan ja vaimo pääsee telttailemaan. 
Jos jonkun ahvenen vielä saisi, niin sehän olisi plussaa vain. Katsotaan miten tasuria puree. 
Maanantaina käyn varmaankin Iisalmen satamassa kokeilemassa kirjolohen purua. Sitten mietitään mihin seuraavaksi. 
Ensi viikolla on vaihtelevia kelejä, ei viitti aivan huonolla ilmalla lähteä kön ei ole pakko. Makkaraa saa kaupastakin, en ole kalansyöjä. Samalla voisi tyhjää reikää tuijottaessa miettiä, vieläkö jaksaisi kalastuksesta kirjoittaa kirjan. MUOKKAUS
Nyt tulikin suunnitelmiin äkkikäännös. Lähdemmekin huomenna sunnuntaina Iisalmeen kirjolohia jallittamaan. Ja Lumijoki siirtyy sitten viikolle, katsotaan säitä. Näin ne ajatukset muuttuu (vaimo päätti asian näin) nopeasti.
Tällä setillä lähdetään kirjolohia koettamaan. Nico -morria, Kuusamon kevennettyjä, mutuliitsejä. Ei muuta tarvii. 

25.2.2021 Päivitys

Pitkä tauko oli pilkkihommissa, sillä melkoisia pakkasia ja lumisateita tässä välillä oli. Mutta tänään venekurssin loputtua käväisin tutustumassa Merikylänlahteen Siikajoella. 
Varsin kova tuulenvinkura kävi merellä ja jäällä oli lunta polvia myöten. Myös vettä oli noussut jäälle paikoin reilustikin. 
Yhden hauen sain tasapainolla ja kovin pitkään en viittinyt jäällä kököttää. 
Testailin myös Retki Repakki pilkkijakkaraa ja sehän on miellyttävä kampe. Näin pitkäjalkaisena ja -kätisenä Repakki on korkeammalla kuin perinteiset pilkkireput. Voi istua selkä suorana, joka selkävikaiselle on hyvä. 
Repakki on kevyt, liiankin kevyt kovalla tuulella ilman kalalastia. Toisaalta en aio Repakin sisään kaloja laittaakaan, vaan käytän sitä istuimena ja pilkkivapojen säilytyspaikkana. Jaettu sisäosa mahdollistaa eväiden säilymisen jäätymättä, se on hyvä asia. 
Retki Repakin saa myös kannettua reppuna, siitä suuri plussa jos ei ole ahkiota käytössä. On aivan varma, että kevään pilkkireissuilla Retki Repakki tulee olemaan lempijakkarani. Lisäksi vahva styroksi, kestää 350 kg kuorman, on lämmin istua. Sen tuntee takahudlarissa kyllä, kuinka istuimen pinta lämmittää. Vahva suositus pilkkijakkaraksi. 
Etureunassa on luukku, jonka poisottamalla saa kalat tiputeltua pönttöön

Tämmöiselle pitkäjalkaiselle istumakorkeus on hyvä. 

7.2.2021 Päivitys

Kävimme Pyhännän Iso Ahvenjärvellä kirjolohipilkillä. Kipakka pakkanen ei estänyt uutteria pilkkimiehiä ja saalista saatiin erittäin hyvin. Teen tarkemman selonteon myöhemmin, mutta tässä on juttua edellisestä kirjolohikeikasta Lieksaan. Tuolloin jäin ilman saalista, mutta nyt Pyhännällä tuurit kohtasivat äijän ja talven kirjolohisaldo on avattu. 
Mutta lukekaa tätä ensin, palataan asiaan myöhemmin. Miikkulanlampi kirjolohi

31.1.2021 Päivitys

Tammikuun viimeisenä päivänä käväisin Lumijoen Varjakassa. Sain mukaani mielenkiintoisen "hytin", jonka omalla voimalla kiskoin jäälle. En kovin kauas, silti paita kastui ja huono alkoi huohottamaan. Vetäkää teletapit itse moista kötöstystä pehmeässä lumessa, niin nauru loppuu. 
Mutta kun sain reiän tehtyä, lämmittimen päälle, leipäpalasen käteeni ja pilkin killuun, niin vot, minäpä se nauroin pakkasessa istujille. 
En viittinyt ihmeemmin ahveni etsiä, kunhan kulutin aikaa kömmänässä ja nostelin pilkkivapaa erittäin laiskasti. Erittäin laiskasti kalatkin kiskoivat siimasta vavankärkeä alaspäin, mutta sain minä ahvenia vajaa 4 kg kuitenkin. 
Päivä kokeilu kuitenkin tuotti upean elämyksen, hytti oli aivan erinomainen. Nyt pyörii päässä, ostanko ja tarviinko sitä. Kevätaurinko tosin houkuttelee istumaan taivasalla, mutta jospa tulee lumituisku. AnttiTuisku on jo aivan kauhea, mitä sitten on lumituisku. 
No antaa himon yltyä, vaikka eihän tuo kallis ole. Alle 400 euroa hinta Motonetissa. 
Lumijoella tuota hyttiä saa vuokrattua Heikki Simunalta. Facesta löytyy Lumijoen varjakan pilkkijät ja sieltä vuokrausilmoitus löytyy nyt ainakin. 
Nyt viikko napsutellaan venettä ja torstaina ajelen Pyhännälle. Kirrehommiin, jonne tuleekin isompi iskuryhmä. 
Kovemmalla pohjalla tuon vetää erittäin kevyesti. Upottavaa pakkaslunta kun on, niin hien saapi ukosta eli akasta irti

Pieni kaasulämmitin riittää vallan mainiosti. 

26.1.2021 Päivitys

Tuli tehtyä hukkareissu Raaheen, mutta sellaisiakin on tehtävä. Harasin varsin ison alan, parikymmentä reikää ja saldona 5 ahventa ja 1 norssi (kuore). 
Tasapainoon alkoi 11 maissa hieman tökkiä, mutta surkea oli otti. Ehkä toukkavehkeillä olisi kaloja saanut, mutta eipä kiinnosta pikkusinttejä nyhtää. 
Näin kuitenkin paikan ja uskon että keväämmällä tuonne pakkautuu ahventa ihan nokko. 
Toistakymmentä ukkelia oli sikin sokin, eikä kukaan kovin pitkään aina reiällään viihtynyt. Näki siis, että ahven ei ollut otillaan. 
Keli oli kiva ja menihän se aamupäivä näinkin. Nyt sitten venettä tekemään, se on moro. jk. saas nähdä, jaksaako huomenna käydä Lumijoen Varjakassa. Seuraan keliä. 
Tuolta vasemmalta kokeilin matalan ja syvemmän puolelta etsiä kaloja

24.1.2021 Päivitys

Ajelin aamusta tosiaan Varjakkaan ja pikkuinen pakkanen oli ilmestynyt kaveriksi. Sellainen -6 astetta, ei tuulta. 
Rannassa oli varmaan jo 100 autoa ja ukkoa eli akkaa merenselkä mustanaan. Ei ollut mitään hajua, mihin tallustaa. Nimittäin lunta oli luiskalla sen verran, ettei autolla siitä tohtinut ajaa. Jos joku olisi ajanut, tottahan olisin bemarin heittänyt perässä jäälle. Nyt kun ei mitään tietoa mistään, niin otin hinaukseen ahkion ja läksin tallustamaan. 
Kävelin ehkä puolikilometriä tai vähän yli. Kartasta näkee kohdan.
Tein reiän ja ryhdyin heiluttamaan tasapainoa. Heti kävi ahvenet tökkimässä, mutta purua ei ollut. 
Vaihtelin tasureita ja viimein löytyi keltaoranssi Super Ässä, johon alkoi purra.
Sillä sainkin hitaasti mutta varmasti 25 kpl paistikarkeita ja sitten loppui syönti. 
Mutta tulipahan käytyä ja hyvä oli liikkua itse jäällä. Jäätä on noin 40 cm ja osittain jää on paljas. Pahoja ja kovia kinoksia on, joissa muutama mönkijäkuski jumiutti kulkupelinsä täysin. 
Nyt kun vähän tietää kohteita, niin eiköhän sitä viikon päästä uudelleen tule ajeltua tuonne. Siitä on hyvä ajaa sitten tänne Kalajoelle ja jatkaa veneen nakertamista. Näihin kuviin, lähden saunaan. 
Tuossa mää olin. Varmaan aivan väärässä paikassa, mutta kalaahan tuossakin tuntui olevan vaikka kuinka

Tuuletus ei toiminut lainkaan

Jonniin verran kuitenkin Super Ässällä


23.1.2021 Päivitys

Huomenna sunnuntaina on tarkoitus ajella Lumijoen Varjakkaan etsimään ahvenia. Kovasti ovat pilkkijät sieltä isoa ahventa raapineet mutta kelit ovat nyt melkoisen hurjia ollut. 
Viime talvena innostuin merellä tapahtuvasta pilkkihommasta ja siksi tässä nyt joutuu ajelemaan uutterasti tuolla perällä. 
Sieltä ei ole kylläkään pitkä matka sitten Kalajoelle venettä nakertamaan, se vähän säästää ajomatkoissa. 
Laittelen viimeistään maanantaina tietoa, kuinka siellä äijän kävi. Jäikö tiitiäinen pataan, vai rysähtikö kunnon potti. 


Tasapainoilla yritetään, ei ole toukkia ja pystypilkkejä edes sitten mukana. Jigejä virittelin myös muutamaan vapaan, niilläkin ovat saaneet hyvästi isoa ahventa. Nämä kuvat viime talvelta

12.1.2021 Päivitys

Käväisimme kollegani Jari Tuiskusen kanssa avaamassa pilkkikauden Lieksassa, Ruunalla sijaitsevalla Miikkulanlammella. Tähtäimenä kirjolohet ja isot siiat, mutta ei piiat. 
Reissusta tulee tarkempi juttu helmikuun Jahdissa&Kalassa -lehdessä, joten en paljasta paljoakaan nyt tässä vielä. 
Sen voin sanoa, että -17 asteeseen kiristynyt pakkanen toivotti kivasti tervetulleiksi pilkkikaudelle 2021. 
Uusia pilkkireissuja on sovittu helmikuun alkuun, tuolloin vierailemme Pyhännällä Iso-Ahvenjärvellä ja Kontiolammella. Targettina edelleen kirjolohet. Siitäkin tehdään juttua Jahdissa&Kalassa -lehteen. 
Jos keliä pitelee, niin ensimmäinen merireissu Lumijoelle on tulossa myös. Näin vanhana kuitenkin tahtoo tuuletonta ja vähäistä pakkaskeliä ainoastaan, että lähtökynnys ylittyy. 
Mutta näin on saatu kalastuskausi auki ja katsotaan kuinka se siitä jatkuuAloitamme uuden vuoden pilkkihommissa ja ensimmäisenä käväisemme Lieksan Miikkulanlammella kirjolohipilkillä 6-9.1.2021.
Siitä alkaa sitten armoton kylmänreiän tuijottaminen niin pitkään kun ilmastohörhöt antavat jäiden olla kestäviä pilkkijän kulkea. 
Olen asettanut tavoitteita tulevalle pilkkikaudelle. Tässä niistä tärkeimmät.
Ahven. Oma pilkkiennätys ahvenelle on vaivaiset 1,020 kg. Sitä on tarkoitus saada korotettua reilusti. Uskon että se onnistuu joko Hailuodossa, jossa tulen vierailemaan uutterasti kevään aikana. Tai se voi onnistua myös Pyhäjärvellä, joka on lähempänä kotia. 
Kirjolohi. Siinä ennätys on siinä 3 kg tietämissä, joten koetan saada tuon 3 kg rikki ja tarkka paino kalasta. 
Hauki. Viime keväänä tuli +9kg hauki, joten siinä voi olla vaikeuksia korottaa ennätystä. Kymppikiloa tavoitellaan, ei kuitenkaan isketä paineita paljoa niskaan.
Muita tavoitteita on päästä pitkästä aikaa rautupilkille, mutta tämä eräs hömpötys voi olla vaikeuttava tekijä päästä tunturivesille. 
Sitten tärkeimpänä että pääsöö vaan usein pilkille. Jospa saisi materiaalia vaikka uuteen kalastuskirjaan. Määppä tiijä tuota.
Mutta mutta, asiassa voep olla yksi mutta. Mikäli kevään aikana tulee olkapääleikkaus ajankohtaiseksi, niin ehkä pieni tauko voi tulla pilkkireissuihin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti