maanantai 1. helmikuuta 2021

Lohivene helmikuu 2021

3.4.2021 Päivitys

Venettä on tervattu ja kohta se alkaa olla siinä vormussa, että voisi tehdä avaussoudun. Kokemäenjoen meritaimen vapun seutuun voisi olla sellainen targetti, johon tähdätään vene vesille. 

Veneeseen on laitettu tervaa, pellavaöljyä, sinkkiaftenaatti ja mäntypuutärpätti


25.2.2021 Päivitys

Vielä sen verran, että tänään pidettiin puheita, saatiin todistukset ja syötiin kakkua. Luovutin asunnon avaimet myöskin ja Kalajoki jäi historiaan, toistaiseksi.
Kiitos kaikille kurssilaisille, opettajalle sekä koulunjohtajalle. Ja muillekin puutyöpuolen henkilökunnalle. Hienoa että kestitte tämmöistä puupäätä. Sen mitä töppöilin, pyydän anteeksi. Pilasin yhden kaiverruksen ja katkaisin kerran vannesahan terän. Siinä ne pahimmat. Mutta jos politiikko voi pyytää isojakin rikoksia anteeksi ja sillä selviää, eiköhän nämäkin synnit ole taputeltu. Hyvää kevättä.
Koulunjohtaja Esa Siirilä (oik.) kehui meitä poikia ja miksipä ei. 


24.2.2021 Päivitys

Tähän loppuu lohivenekurssin päivitykset. Verstas on siivottu ja veneet viety pois. Oli hieno olla osallisena makealla kurssilla. Kurssikaverit aivan parasta A -ryhmää. No tietäähän sen kun aikuisia miehiä on kurssilla, niin turha lässytys jää pois. 
Tehdään loppuanalyysi, kun paljon on kyselty asioita veneeseen liittyen. 
Aloitetaan kustannuksista. Kaikkiaan rahaa paloi veneeseen ilman vapatelineitä ja soutupenkkejä osimoilleen 600 e. Rosteritankki 197 e!!!!!! (alunperin meille tuli tankit, joista maksettiin 30 e. Ne tankit olivat vähän isot ja löydettiin firma, joka sanoi tekevänsä oikeankokoiset tankit ja ei pitäisi olla kalliit. No kallis ja kallis lienee suhteellista, mutta liki 200 e bensatankista ei mielestäni ainakaan halpa ole. Aion maalata kultamaalilla tuon tankin, niin eipähän kenenkään sitten tarvii ihmetellä, miksi se on nuoaan kallis. Firma on muuten RAUTAKONE Alavieskassa, en suosittele tilaamaan tankkia kysymättä lopullista hintaa), tankin korkki 27 e. Soutupenkit on 50 e kappale ja Joonaksen vapatelineet jonkun satasen. Pientarvikkeita penkkien asennukseen ostin 20 eurolla. Lisäksi kustannuksia tulee suojapeitteestä, jonka tilasin Hanna Riikka Johanssonilta ja peitteen hinta on 160 e. Mutta lopetetaan tämä kustannusten lasku, eihän se lohenkalastuksen pidä halpaa lystiä ollakaan. Ai niin, no tervaa ostin 20 litraa ja maksoi 60 e. 
Asunto, ruoka ja koulutus sisältyy tuohon venehintaan. Työtunteja kertyi juhlavasti marraskuun alusta, mutta omasta työstä en veloita mitään. Kön aikaa eläkeläisellä on muutenkin. 
Sitten on kysytty soutupenkeistä. Keulaan laitoin penkin kiinteästi teljoon kiinni. Eteen 5 cm kumitolppa ja taakse 2 cm kumi, jolloin kallistus tuli oikea. Ja korkeus se 18 cm, joka minulle sopii noiden hankainten kanssa. 
Takapenkki onkin sitten säköstys omasta päästä viimeisen päälle. Eli edessä on lukittavat pyörät. Takana 5 cm kumitolppa. Reunoilla teljossa on 2 cm paksuiset nailontangot ja takana ohjurina filmivaneri, myös 2 cm paksuna. Nyt penkkiä voi pituussuunnassa liikutella kumartumalla vähän. Ja kun penkki on oikeassa kohdassa, lukitaan pyörät ja nojataan selkänojaan. Ei liiku mihinkään. Tollo Pelottoman sanoin, saahan sitä kokeilla, en tiijä toimiiko se. Mutta koeistuminen antoi osviittaa, että toimii se. Siinä istumakorkeus se 18 cm ja kallistus juuri sopiva. Ehkä kuva kertoo jotain.
Veneen mitat ovat seuraavat. Pituus 550 cm ja leveys 110 cm. Paino pelkällä veneellä 91 kg. Lautapaksuus 12 mm. 
Veneen käsittelystä on kysytty myös ja olen päätynyt terva, pellavaöljy, tärpätti, sinkkiaftenaatti seokseen. Epäilen sitä menevän tänä keväänä 10 litraa, siihen pitää varautua. Haapa imee hyvin, mutta tulee täydellisesti kyllästettyä. Sähköruiskulla ajan kuuman aineen useaan kertaan pintaan. 
Nyt kun vene on viety säilöön muutamaksi viikoksi, odottelemaan aurinkoisia kevätkelejä, pitää etsiä itselle joku muu harrastus. Ettei tarvii kotona vaan olla odottamassa imurointikäskyä. No ei tarvinnut pitkään miettiä, nythän alkaa aktiivinen pilkkikausi. Ja ajatuksena on viedä vene neitsytristeilylle vapun tienoilla Kokemäenjoelle, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. 
Mitä tulee kesän lohensoutuun, en uskalla vielä paljastaa jokea ja paikkaa, sillä en todellakaan tiedä tulevaan lohensoutumestaa. En ole ilmeisesti polttanut kaikkia siltoja, sillä kysyntää olisi edelleen tuttuihin paikkoihin. Jos tämä jää viimeiseksi kesäksi meillä asua Suomessa, pitäisi tulevan lohipaikan olla sitten kaikin puolin mahtavimmista mahtavin. On niin paljon enemmän kuin pari muuttujaa omassa elämänlangassa, että jätän tämän auki vielä. 
Siinä meidän tuotokset ulkosalla

Nyt se lähtöö odottamaan käsittelyhetkiä

Penkit myös paikoillaan

Kiskot estävät sivuliikkeen ja takana olevien kumitolppien väliin tuli vielä filmivaneria, joka pitää sivuliikkeen takana aisoissa

Bensaletku tulee teljojen alle, kölin päälle. 


23.2.2021 Päivitys

Päivässä pätevä kaveri tekee näköjään airot. Ja ihan ite. No pätevästä en tiedä, mutta kyllä tänään ahkeroin. Hitto jos tästä tulee tapa, että minä teen töitä! Älkää vaan kertoko kellee, että Hartsa on neljän kuukauden aikana tehnyt töitä. Nauraahan sille naurismaan aidatkin. 
Entiset airot olivat mallina, hieman pidempinä kun keulassa tarvittiin pidemmät airot. Haapapuusta laminoimalla ne tein. Hieman raakasahausta ja sitten hiontaa, höyläystä ja hiontaa. Uskotteko jos sanon, että on muuten kädet poskenpehmeät päivän hiomisen jälkeen. Olisipa näillä käsillä upea hivellä luomurintoja, vähän isompiakin. Tänne solukämppään ei näköjään pukkaa luomua eikä silikonia, joten käsien pehmeys pitää siirtää tähän näppäimistölle ainoastaan. 
Huomenna kuvataan veneet ja ehkä saadaan myös punnittua ne. Sitten vielä voi sipistellä, jos jotain on tekemistä. Minä ainakin sovittelen soutupenkit kohdalleen nyt ainakin. Sitten lastataan vene kärriin ja viedään odottamaan kyllästyskäsittelyä. 
Näihin kuviin huomiseen. 
Vasemmalla tänään tehty airo, oikealla Savonlinnan airopajan. Molemmat haavasta

Airon sahausta. Kesti muuten työhousutkin loppuun asti, vaikka pientä kulumaa on havaittavissa

22.2.2021 Päivitys

Viimeinen maanantai veneverstaalla. Tänään liimasin airoihin lavat ja sitten tein papille telineen keulaan. Lisäksi sain köliin ja sivulle muovit kiinni. Kestää vetää kivikkoonkin vene nyt. 
Huomenna pitäisi tehdä kovaa hommaa, että saisi airot valmiiksi. Keskiviikkona on viimeinen työpäivä ja sitten viedään veneet pois ja siivotaan verstas.


18.2.2021 Päivitys

Hieman kikkailua ja yksityiskohtia. Keksin soutupenkkiin jännän idean. Ja sehän pahus vieköön toimii. Kerron tarkemmin siitä maanantaina. 
Airot on paikoillaan ja toiset airot liimauksessa. Vapatelineet ovat kohdallaan. 
Maanantaina laitan tankinletkun keulasta perään. Pientä viimeistelyä ja airojen tekoa. Varmaan tiistaina vien veneen sitten kaverin luokse talliin odottamaan kevään aurinkokelejä ja tervausta. 
Nyt vaan ei sitten tiedä, miten viettää päiviä. Oli niin mahtava jengi meillä kasassa verstaalla ja huuli lensi kuin spitaalisten karaokeillassa. 
Jotain korviketta elämään pitää keksiä. No ehkä merellä alan käymään pilkillä nyt ainakin. Kotiin voisi jotain nikkaroida puusta, kun vain tietäisi mitä. Nurkat on täynnä tavaraa muutenkin. 
Ehkä alan kirjoittamaan kalastuskirjaa, en tiedä. Paikoillaan ei tämmöinen hdadbmw -äijä voi olla. 
Vaikka lähtisi heti soutamaan.

Hirvensarvesta tekaisin airolle paikan

Tämmöinen yksityiskohta

17.2.2021 Päivitys

Keula höylätty ja hiottu oikeaan muotoon. Ja trimmitaso liimattu kiinni. Joten se on sitten ns. valmis. Huomenna soutupenkkejä fiksailen paikoilleen, vapatelineitä sovitan ja airoille paikat ja hankaimet kiinni. 
Ensi viikolla bensaletku paikoilleen, nostokoukuille paikat, airoille "lepuuttajat" ja semmoista pientä sipistelyä. 
Tervat ja muut aineet pitää hankkia, että keväthangilla pääsee käsittelemään paattia. 
Trimmitaso on kiinnitetty

Keula on siistitty.

16.2.2021 Päivitys

Nyt on todistus saatu. Eli olen täysipäinen veneenveistäjä. No kaukana täysipäisestä ja muutenkin, tässä mitään veneenveistäjiä olla. Mutta kurssi on hyväksytysti suoritettu ja kohta venekin on täysin valmis.
Tänään sain muotoiltua jo trimmitason ja väliaikana tein juomapullotelineen kuljettajalle eli soutajalle eli siis minulle. 
On muuten tarkkaa hommaa tuo tason sovittaminen. Koko päivä siihen meni, mutta mielestäni se istuu siihen komiasti ja on vatupassissakin vielä. 
Huomenna liimataan taso lopullisesti kiinni ja sitten tekaisen keulaan muotoilun ja alkaa veneen sisustaminen. Eli soutupenkit kiinni. 
Näihin kuviin, huomiseen
Koulunjohtaja Esa Siirilä (vas.) ja opettaja Paavo Manninen antoivat arvion Hartsan koulumenestyksestä.

Trimmitason liimauksien välissä nakersin pullotelineen eteen

Sainhan minä arvosanankin. Taitaa olla elämäni ensimmäinen 5:nen. Kansakoulussa tuli 7 ja suurempia, kauppiksessa kiitettäviä pääsääntöisesti ja nyt rävähti vitonen. No tämmöistä tämä elämä on. 

Siinä se on trimmitaso kiinnittymässä


15.2.2021 Päivitys

Ensimmäinen vene valmistui. Hurraa! Minulla on vielä vaiheessa. Mutta tänään aloitin tekemään trimmitasoa. Siinä onkin muotoilemista ja hiomista. 
Siinä sivussa tein tulpanreiät ja ne tulivat kupariputkesta. 
Lisäksi otin veneen pois keinusta ja tein keulan ja perän valmiiksi. 
Nyt kun saadaan tuo trimmitason kiinni, varmaankin tällä viikolla, veneeni on valmis. Välissä toki ehtii tekemään kaikenlaisia hiomisia ja sipistelyjä. 
Soutupenkkien kiinnityspaikat, vapatelineiden paikat ja airoihin hankaimet. Jos jää aikaa, teen toiset airot, haapalankkua on jäljellä vielä. 
Vähillä vahingoilla on selvitty, tänään lensi ensimmäistä kertaa veri. Sekin siitä, kun purin keinua. Mutta ilman sairaalaa selvittiin ja äijä senkun porskuttaa. Näihin kuviin, huomiseen.
Ensimmäinen vene läksi verstaalta

Trimmitason muotoilua ohjelmassa

Tulpanreiät pakotettiin kuparista paikoilleen

Tuli vammoja. Peukalo sai osumaa ja työhousut alkavat antaa periksi. 


11.2.2021 Päivitys

Viikonloppu alkoi. Jotain kuitenkin tuli tehtyä. Sen näkee sormenpäistä, sillä hiekkapaperi, kuiva ilma ja ankara hiominen aukaisee melkoisen ketterästi sormet. Nyt muuten tuntuu juu. Ja voisin käydä tekee keikan, sormenjälkiä ei muuten löydy.
No mitä tänään tein? Tein vapaputket puusta ja siihen ideoin myös juomapurkeille paikat. Ja taas melkein töppäsin, mutta väkivalta oli ratkaisu siihenkin pulmaan. 
Ensi viikolla aloitan tuon trimmitason teon ja fiksaan keulan. Eli vene otetaan vihdoin keinusta irti ja alkaa loppusuora. Kaksi viikkoa enää jäljellä, sitten veneiden pitää olla valmiita. 
Näihin kuviin, kivaa viikonloppua. 
Kun haapalautaa oli, niin ideoin tämmöiset

Tässä valmiina. Noissa kulkee pelipaikoille vavat kivasti.

10.2.2021 Päivitys

Hiontaa ja hiontaa. Voi hesus mikä urakka. Mennään kuin mummo lumessa, mutta mennään kuitenkin. 
Höyläsin trimmitason laudat ja laitoin ne liimaukseen. Lisäksi aloitin tekemään puusta vapatelineitä, joissa ajon aikana pidetään vavat pystyssä. Mukiteline pitää myös tehdä eteen ja taakse. 
Kovin paljoa ei siis tänäänkään saanut aikaiseksi, se on hidasta tuo siistiminen. 
Mutta valmistuu, aivan varmasti valmistuu näiden lumien aikana. Huomiseen.
Noista laudoista tulee trimmitaso. 


9.2.2021 Päivitys

Hitaasti etenee nyt, mutta varmasti. Niinkö pendolino lumikaaoksessa. Tai sanotaanko sittenkin, että noista toinen vain etenee.
No tänään hioin paikkausjälkiä ja puhdistin saumoja. Kävin syömässä ja hioin paikkausjälkiä ja puhdistin saumoja. Eipä siinä muuta tullut tehtyä, sillä on helekutinmoinen työ tehdä siistiä pintaa.
Sama homma jatkuu huomennakin ja torstaina, uskoisin. Se kun ei pintakäsittelyaineet tartu, jos siellä on liimoja pinnoissa. Niin ja kiristelin ruuveja, veneestä nimittäin. Ei minulla ruuvit kiristy, tätä tehdään ajan kanssa.
13 litran tankki tulee keulaan.

Pintojen pitää olla sileät ja liimattomat

Samoin sisältä

8.2.2021 Päivitys

Tänään ei tullut paljon tehtyä. Mutta en töpännyt nyt sitten ollenkaan. Olen huomannut, että kun vähän tekee, tulee vähän töppäyksiä. Jännää.
No paikkasin kyllä uretaaniliimalla kaikki oksankohdat, sillä emme löytäneet täysin oksatonta haapalautaa. Paavon mukaan uretaaniliima on toimiva ratkaisu oksissa. 
Huomenna hion liimaukset tasaiseksi. 
No joo, sain viimeistelyä lattiateljot ja peräteljon. Hieman jo perää aloin siistimään. Semmoista pientä tuli suheroitua ja siinäkin vaan tunteroiset hupenivat iltapäivää kohti. 
Jussille valmistuu upea perinnevene sisävesille. 


3.2.2021 Päivitys

Tänään taas en töpännyt kuin melkein kerran. Siitäkin selvittiin käyttämällä väkivaltaa. Olen huomannut, että jos tekniikka ei riitä, väkivalta eli voima on ratkaisu moneen ongelmaan. 
Mutta niin vain napsahti viimeinenkin lauta lattiateljoon ja pääsin aloittamaan takateljon, eli peräistuimen teon. 
Huomenna on lyhyt päivä kun pitää lähteä kirjolohipaikoille viikonlopuksi, mutta uskon olevani sen verran noheva, että takateljo valmistuu aamupäivän aikana. 
Trimmitason teko jää ensi viikkoon ja uskoisin saavani senkin valmiiksi tuolloin. Siinä sivussa pieniä sipistelyjä, hiontaa ja viimeistelyä.
Minulta on kysytty, millä käsittelen veneeni. Piiiitkän ja uuvuttavan pähkäilyn jälkeen olen päättänyt käyttää tervaa, pellavaöljyä, mäntytärpättiä ja sinkkiaftenaattia seoksena, jonka ajan moneen kertaan sähköruiskulla sisä- ja ulkopuolelle. 
Siinä lattiateljot paikoillaan


2.2.2021 Päivitys

Tänään syntyi melkoisen kivasti tavaraa veneeseen. Sain lähes koko lattiateljon valmiiksi. Huomenna se valmistuu aivan varmasti. Enkä melkein töpännyt kuin kerran. 
Tässä jo mietiskelen väriä veneeseen. Tahdon sen olevan kuitenkin varsin tumman. Tai semmoisen semitummanvaalean. 
Ei puutu enää montaa lautaa tästäkään. 


1.2.2021 Päivitys

Tässä kuussa pitäisi saada vene valmiiksi. Ja se laittoi tänään ukkoihin vipinää. Koneet lauloivat ja pöly lensi, köh köh vieläkin.
Sain hiottua kaikki kaaret oikeaan mittaan lattiateljoja varten. Vuoan voin sanoa, että työskentelyasento ei  ollut paras mahdollinen ja nyt selkä on aivan jumissa. Ei auttanut punttisalilla käyntikään päivän päätteeksi. No ehkä haba vähän kasvoi, mutta sehän on hurjan kookas jo nytkin. Elekee pahastuko, mielikuvitus laukkaa nyt kolomosella. 
No joo, eli höyläilin lattiateljoja varten lautoja ja hieman saatiin jo soviteltua ensimmäistä osaa paikoilleen. 
Lisäksi sain keulavahvikkeen liimattua ja se pitää huomenna työstää ja hio oikeaan muotoon. Piis of keik. 
Tällä viikolla saatan saada jo lattiateljot tehtyä valmiiksi.  
Mitäs meiltä puuttuu vielä. No trimmitaso ja peräpeilin muotoilu. Sekä sitten yleistä sipistelyä ja sillee. Ja mikä parasta, en melkein töpännyt tänään kertaakaan. 
Takalattiateljon ensimmäinen osa hahmottuu paikoilleen

Keulaan tuli vahvike, josta samalla voi veneen vetäistä sitten kuiville

Kaaret on mittatarkasti muotoiltu. Vielä lopullinen hionta tehdään hiekkapaperilla myöhemmin

1 kommentti:

  1. Upealta näyttää! Meiltä löytyy myös vene. Sekin on melko uusi, saimme sen ostettua naapurilta. Nyt täytyisi nopeasti löytää sille jokin paikka, jossa sen voisi säilyttää talven yli. Täytyykin katsoa, missä meidän suunnalla olisi talvisäilytys veneille. https://www.s-marin.fi/veneen-talvisailytys

    VastaaPoista