tiistai 30. kesäkuuta 2020

Lohiheinäkuu 2020

Heinäkuu tuoksuu lohelta

31.7.2020 iltapäivitys

Hellepäivä takana. Kävin pari tuntia illalla soutamassa mutta vain tärppiin asti päästiin. Kullerkorvan niskalla toppasi, mutta eipä ollut meidän kala. Kyydissä oli nuori mies, opettelemassa lohihommia. Olisin niin suonut, että koukut olisivat pureutuneet, epäilen, kossin suuhun. Siitä olisi ollut hyvä aloittaa lohielinkautinen. 
Nyt on pari kampetta valittuna huomiseen kisaan. Vielä pitäisi aamupäivällä tutkia uinteja ja värejä, mitä erittäin ruskeaan ja isoon veteen voisi tarjota. 
Vesi on laskenut, mutta liikaa sitä on vieläkin melkoisesti. Pakko yrittää tavoitella asentokaloja, sillä nousu lienee loppunut, tai ainakin surkastunut lähes tyystin. Kossia ei kannata kisaan alkaa pyytää, niillä ei pääse kovin korkealle. Sillä eiköhän sieltä Lappean seudulta joku imuroi lohiluokan kaloja useitakin. Pakko panostaa suuren pyyntiin. 
Huomenna kuitenkin Lohielokuun päivityksien pariin. Hyvää yötä, ei tule Bondiakaan. 

31.7.2020 aamupäivitys

Itävaltalaisen kyytiläisen kanssa kävimme aamusoudulla. Servus vaan. Yksi ahven oli saldona. Vesi laskee koko ajan, roskaa tulee todella vähän enää. 
Jälleen tuli sähköpostia, tämmöistä; Älä Harri luovu valitsemaltasi tieltä, koirat haukkuu ja karavaani kulkee, sinun praatailua on rohki mukava lukea, lepposaa ja sujuvaa kynäilyä. Hirvikoiran ja hirviherran seikkailujakin lukisin kovinkin miehluusti myös.
Kyllä se pitää elokuun lopussa vaihtaa plogi koskettelemaan hirvitouhuja. Niitä riittääkin sitten joulukuulle asti. 
Yö oli varsin viileä, 11 astetta oli lämmintä. Silti vesi on 17 asteista, oiskoon hivenen lämmintä ja nyt pitää tarkkaa illan "treenissä" miettiä huomiselle kisalla soivat pelit. Pientä ajatusta jo on, katsotaan kuinka aika-ajot onnistuvat. 
Nyt on tulossa lämmin päivä. Eikä tuule, voisi käydä terapiasoudun ilman paitaa tekemässä. Mutta ensin puuroa, hyvää sellaista, massu täyteen ruisleipää kinkulla ja juustolla kiilapojaksi. Niillä se jaksaa isompikin sälli taivaltaa. jk. kaverilta tuli viehevinkki eikä hullumpi lainkaan. Vai mitä sanotte.

30.7.2020 iltapäivitys

Kala-Jamppa kävi joella ja napsi 7,2 kg lohen kyytiin. Pitihän se minunkin sitten lähteä saatua lohta onkimaan. Ja Kullekorvassa nykäisi 2,7 kg kirkas kossi Justiina Uno -vaappua. 
Vesi on hyvin laskenut ja kala alkaa puraista. Ja puraisee jatkossa ehkä paremmin vielä. Tästä on hyvä käynnistää valmistautuminen lohikuninkuuskisaan. Joskin kossiluokalla ei taida kympin sakkiin olla asiaa. Vuoan yritetään onkia isompia, sillähän siitä selviää.
Kala-Jampan lohi otti Wäylä -vaappuun

Justiina Uno -vaappu oli kirkkaan kossin suussa tiukasti
Videolta näkee kuinka Ambassadeur sanoi sopimuksen irti. Kampi lyö takaisin kun kala syöksyy. Pitänee jostain löytää huoltoa kelalle ja laatikosta kaivella uusi kela tilalle. Onneksi niitä on vielä joitain reservissä. Pitkäähän tuokin kesti isojen vääntöjä. Mikään ei ole ikuista. https://youtu.be/u8QXS2iXlfI

30.7.2020 aamupäivitys

Joella tuulee, ei kiinnosta lähteä sestomaan. Taas meni pyöriessä yö kipujen kanssa. Vielä aamulla meinasi räjähtää pää ja kipunoita leiskui silmissä. Migreeni iski kimppuun. No se valittamisesta.
Sain mukavaa sähköpostia, tässä pieni ote; On se niin perskuleen hyvä ja mukava että joku vielä viitsii pitää Blogia ja turista Tornion Muonionjoen lohestuksesta ja siinä sivussa vähän muustakin. Juttujasi lukee ihan mielikseen , mukavaa kerrontaa ja sanansäilä sivaltelee sopivasti huumorilla sävytettynä...
Se piristi päivää ja nyt nuo kivutkin on taas selätetty ja jospa iltaa kohti tuulikin alkaisi ymmärtää soutajapoikaparkaa. 
Vesi on laskenut hyvää vauhtia, rantaa paljastuu ja joki kapenee. Mitähän se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että soutajapepet saavat kohta lohia. Isoja ja vielä pikkuisen isompia. 
Muistutan että 15.8 pidetään kämppärillä soutupepefestit, johon on ilmoittautunut kohta 30 "kilpailijaa". Hyvää ruokaa, palkintoja ja mukavaa seuraa. Luvassa on ehkä miesmärkäpaitakisa, jos Kala-Jamppa ja Kala-Harri saadaan riittävän sekaisin esiintymään. Vink vink ladyt.
Ottivieheistä en voi sanoa mittää. Kön ei ole ole ollut ottia, niin vaikea nimetä jotain toista paremmaksi.
Tuli nyt viestiä, että Hartsa on paha paha poika. Eräällä Väylää käsittelevällä palstalla on punttipepet lähteneet herjaamaan minua ja kun sitten vastaan suomalaisella tyylillä, pikkupepet siirtyvät valittamaan ylläpidolle, että Hartsa kiusaa. Miksi he eivät valita minulle? Minäpä sanon. Kun niiltä ei ole kivitsit laskeutuneet eikä käsivarressa paksuutta tulitikkua enempää. Luulevat että kättelen niiden riukuranteet rikki. Ei huolta, osaan käsitellä lapsia ja olen varovainen.
Mutta säälittävää on mennä itkemään ylläpidolle minun kirjoituksia. Sehän kuuluu päiväkotien toimintaan, ei aikuiselämään. Tiedän että te uuvatit luette tätä ja taas alkaa silmissä siristä. Pyydän, laittakaa minulle facessa esto päälle, niin ette ikinä tule näkemään minun kirjoituksia.
Se helpottaa meidän kaikkien elämää. Tätä pyydän jo erään keskustelupalstan ylläpitäjän puolesta, että poistakaa minut seurannasta. Kiitos.
Viime kuussa oli päivityksiä luettu yli 13.000 kertaa. Tälle kuulle on hieman yli 12.000 kävijää ollut. Tätä sivua luetaaan mm. HongKongissa, Kiinassa, Usassa, useassa keski-euroopan maassa, etelä-afrikassa ja pääosin Suomessa. Näinköhän saadaan tälle kuulle tuo 13.000 rikki. Ja sitten otetaan elokuussa 18 päivään asti oikein kunnon päivittelyt täällä. Lohikuvia, videoita, tapahtumia ja vaikka mitä. Ilman vollotusta. Ei itketä vaikka olkapää olisi kuinka mäsänä. Ollaan positiivisia, sillä odotus on hirvihommissa ja tämän höpinän saa jättää taakseen. Jos tahdotte että jahtihommista aloitan kirjoittamaan plogia, laittakaa jotain viestiä. Kiinnostaako seurata hirvikoiraa ja hirviherraa. Jään odottamaan. 

 29.7.2020 iltapäivitys

Kossi pomppi höpsönä Kullekorvan yläpuolella. Ja siinä tärkeimmät. No Puthaalta sain 600 g ahvenen Justiina Uno vaapulla. Eikä siitäkään saa isompaa draamaa kasattua. 
Vesi on laskenut nyt reilu 20 cm ja lasku jatkuu. Roskaa ei kauheasti tule enää. 
Kun taivasta katsoo, näyttäisi kalakeliltä. Ellei lohilla olisi joku sisäinen sairaus tai joku muu, ettei kiinnosta purra vieheitä. Kovasti on väläytelty kaivosten aiheuttamia päästöjä, jotka vaikuttavat vedenlaatuun ja se laittaa kalan suun kiinni. No tutkinta on salamyhkäistä ja kukaan ei taida oikeaa totuutta tietää. 
Käydään taas aamulla pikku lenkki soutamassa. 

29.7.2020 aamupäivitys

Käväisin aamulla tyynellä joella. Onhan sitä vettä lapioida asti. Pienen hetken kävi kalaa pinnassa Lampsuvannolla varsin paljon. Oli pientä ja isoa, tummaa ja kirkasta. Taitavasti osasin väistellä nämä kaikki. Hyvä minä.
Jonkin verran tulee heinäroskaa, ei niin paljoa kuin luulisi tämmöisessä vesimäärässä. 
Vedenlasku nopeutuu koko ajan. Tällä vauhdilla tekee viikonlopun kunkkukisaan vielä kalakelit. Kun sateitakaan ei ole pahasti luvassa. Vesi kyllä näillä asteilla lämpiää myöskin, nyt se on 17 asteista. 
Sivuhuomautuksena voin sanoa, että hirven ruhjoma olkapää on varsin kipeä. Aikoinaan kirurgi sanoi, että menee kahdessa vuodessa ohi. No kohta tulee kolme vuotta, eikä ole mennyt ohi. Kun lohikausi on taputeltu, pitänee käydä lääkärissä uudestaan. Välillä tuntuu ettei kipua kestä enää kuunnella. Ei ole markkinoilla sellaista kipulääkettä, joka tuohon tepsii. Kasisatasia buranoita napsin kuin namuja, ei vaikuta muuhun kuin polttaa mahan. 
No jätetään valitus, ei sekään olkapäätä paranna. 

28.7.2020 iltapäivitys

Pekka ja Leena kepittivät komean lohen. Ikävä vain että punttipepet alkoivat lässytyksen facessa. Kojamo on täysin syötävää tuonvärisenä. Mutta punttipepet lässyttävät yleensä kaikesta, mitä eivät itse kykene tekemään. Säälittävää sinänsä. No eiköhän niiltä turvat mene tukkoon kun saadaan punttikielto Väylälle. Olen varmasti aktiivisena sitä ajamassa, sillä näköjään punttipepen älykkyysosamäärä kulkee punttien painon mitoissa. 
Vesi laskee hyvää vauhtia. Loppuviikosta tehostan omaa soutua. 
15,960 kg kojamo eksyi Pekan ja Leenan veneeseen. Onnittelut naapurille. 

28.7.2020 aamupäivitys

Käväisin soutamassa Puthaan ja Kullekorvan. Positiivista oli se, että heinäroskaa ei tarvinnut vaapuista päästellä. Ei tosin lohiakaan, mutta senhän tiesi jo. Asentokaloilla on iso patja päällä ja nousukalaa vaan ei ole. 
Vesi on kääntynyt laskuun ja se nopeutuu kyllä parin päivän sisällä melkoisesti. Joten viikonloppuna ollaan jo niissä vesilukemissa, missä lohi puraisee. Ja lujaa. 
Taas siellä hymyillään, että pitää sen vain yrittää ennustaa. Sovitaanko näin, että en ennusta, katsotaan ensi viikon alussa kuinka kävi. 
Vesi on siinä 16 asteen tietämissä. Ei paha sinänsä.
Remu jämy näyttää kieltä. Hähää, et saa mitään lohta nytkään. Ja oikeassahan Remu oli, ei sieltä lohia nyt ihmeemmin imuroida. 


27.7.2020 iltapäivitys

Ei kiinnosta lähteä soutamaan. Aivan toivotonta tulvaa.
Laituri meinaa lähteä karkuteille. 
Vesi on todella korkealla. Antaa laskea nyt alkuun puolimetriä vaikka. Katsotaan sitten tilannetta uudestaan. 

27.7.2020 aamupäivitys

Heinäkuun viimeinen lohiviikko alkaa. Kattilakosken lohilaskuri notkahti. Johtuiko tulvasta vai onko lohi alajuoksulta loppunut.  Saamme nähdä viikolla, kuinka käy. Vesi on nyt tapissa ja kääntyy jyrkkään laskuun. 
Tulevan viikonlopun lohikuninkuuskisa käydään mielenkiintoisissa ja haastavissa olosuhteissa. Lohta voi tulla puntarille todella rumasti, tuskin käy samoin kuin kojamon kiusaus -kisassa, jossa koko kisassa saatiin vain yksi pikkulohi. 
Hyvää lohiviikkoa yrittäjille, joella käpälää kohti taivasta ja iloista ilmettä. 

26.7.2020 aamupäivitys

En kirjoita lohista mitään, kun en ole käynyt kalassa. Eipähän tuolla kovin moni muukaan ole soutanut ja vähän on tulvasta lohia saatu tilastoihinkaan. 
Mutta veneitä ja muita tuotteita tuntuu olevan heitteillä melkoisesti. Vaikka vedennousu tuntuu taittuvan tänään, niin kannattaa käväistä rannassa. Tai pyytää kavereita käymään, kuten näin etälohestajana on pitänyt tehdä. 
Ettei kävisi näin tai pahemmin.
Lohensuku tykkää korkeasta vedestä, heillä on vahva patja pään päällä suojaamassa. Korkea vesi liikuttaa kaloja alajuoksulta ylemmäs ja kun vesi kääntyy laskuun, joella kannattaa käväistä soutamassa. Voep yllättää iloisesti. 
Veden lämpötila on hyvä, sen suhteen ei ole huolta. Elokuusta voi tulla todella erinomainen lohikuukausia. Vaikka en ennustaja olekaan. 
Mukavaa sunnuntaipäivää kaikille. 

25.7.2020 aamupäivitys

Tiedot joelta kertovat, että kala on tiukassa ja vesi noussut kohta sen metrin. Vesi on viilentynyt hieman vielä. 
Vielä nousee vesi jonkin verran ennusteen mukaan, sillä sateita on tiedossa. Täältä etelästä on helppo huudella, ettei kalaa tule. Mutta kun kurkkaa saalistilastoa, huutelut ovat ajantasalla. 
Hyvää tekee nukkua kunnon yöunet. Jaksaa kesän loppuun sitten soudella, tehdä viimeisen rytkäyksen. 
Joessa on nyt todella suuria asentolohia. Isoja naaraita, joita kannattaisi välttää saalistamasta. Ennemmin ottaa niitä +20 kg kojamoita ja tähtää niiden kalastukseen, kun isoa tahtoo jallittaa. Isot naaraslohet (marjaat) ovat täynnä marjoja, eli mätiä. Niiden syöminen ei ole lauantaimakkaran veroista edes, joten jos sattuu tarttumaan, voi ne vapauttaakin, jos se onnistuu vahingoittamatta kalaa pahasti. En kannusta jasperointiin, mutta näin itse teen jos vain mahdollista. Myös viehevalinnalla, yllätys yllätys, voi hieman valikoida, mitä kalastaa. Lohivieheistä muutenkin tulee juttua elokuun Jahdissa&Kalassa lehdessä, olkaa kuulolla. 
Eipä tässä muuta, jatkan siviliielämää ja lauantaita täällä etelässä ja Pelloon ehkäpä jo maanantaina. 

24.7.2020 päivää 

Vesi on noussut hurjasti joella. Kuvien väliä on yksi päivä. Nyt kannattaa käydä katsomassa veneitä rannoilla. 
Oma soutu on ohi tältä viikolta jo tiistaina ja seuraavan kerran lähden roskia keräämään ensi viikolla. Lohikuninkuuskisa on 1-2.8.2020 ja voipi olla melkoista tulvasoutua vielä tuolloin. Lohtahan on joessa, saas nähdä kuka kairaa tulvasta isoimman lohen. Yritetään kuitenkin. 
Vesi on hieman jäähtynyt, se on 16 astetta. Ei pitäisi olla liian lämmintä lohelle. Elämme mielenkiintoisia aikoja loppukaudesta.

21.7.2020 iltapäivitys

Kalastajat ovat kadonneet ja lohi ei varmasti sitten pure onkia. Joitain hyppyjä näkyy, mutta mikään ei kelpaa. Kannattaa muuten katsoa Väylän lohitilastoa, sekin kertoo surullista kieltä. lohitilasto.fi/?k=kaikki Ei ole paljon lapsille kerrottavaa. 
Kauriit meinasi lähteä uimaan Ruotsista Suomeen. Säikähtivät venettäni. Sitten kun ajelin ylöspäin, niin yksi kauris ui Suomesta Ruotsiin. 
Jotain luontoelämyksiä sentään. Ja upeita pilviä. Siinä kaikki. Huomenna keskiviikkona loppuu viikoksi kalastus. Ei tuolla viitti tosiaan heinää kerätä. Vähän väliä saa olla puhdistamassa vaappuja heinästä.

21.7.2020 aamupäivitys

Aamuyöstä sateli ihan maahan asti. Käänsin kylkeä ja saattoi päästä makea pierukin. Kun sade loppui laskettelin Kullekorvan, Lampsuvannon ja Lampsnivan. Lampsuvannolla mosautti pinnassa melkoinen järkäle. Jos lehmät lentäisi, olisi voinut luulla, että joltakin olisi bensa loppunut ja pakkolaskun tehnyt suvannolle. Nivassa siimojen vieressä kävi vitosen kalan poikittain uimassa. Ja kuten näette, ette näe kalakuvia, joten siitä voi päätellä, että edelleen vietetään puhtaiden käsien päiviä. 
Päivityksissä tulee taas taukoa, sillä huomenna keskiviikkona lähden viikoksi Savoon. Vesisadetta on luvassa Pelloon ja ennusteen mukaan vesi pitäisi nousahtaa jopa 70 cm. Ei ole järkeä roskien seassa soudella. Ja kun talon maalaus olisi edessä, niin ennemminhän sitä taloa maalaa kuin lohta soutelee. 
Tämä on nyt tämmöinen kesä, mutta muistakaa nämä sanat. Elokuussa jysähtää veneisiin kovasti kalaa. Ihan ja varmasti. Kivaa hellepäivää, jotain hauskaa pitäisi päiväksi keksiä. Taidan hemmotella itseäni ja käydä Jopparin mainiota seisovaa pöytää kurittamassa.
Kaksi salaista asetta

20.7.2020 iltapäivitys

Eipä siinä ollut asiakkaan kanssa muuta kuin ihastella iltaa. Ei näkynyt yhtään pintakäyntiä, vaikka 51th lohta jokeen on noussut. Ne pahulaiset hiipivät pohjia myöten. Siksi niitä punamahaisia lohia saadaan. Raapivat mahansa pohjahiekkaan kehnot. 
No menihän se soutu mäkäräisiä hätistellessä ja katsellessa joen pintoo. Aamulla jos luoja suo. Hyvää yötä. 

20.7.2020 uusi viikko alkaa

Voi tulla vaikea viikko jälleen. Lämmintä on luvassa ja puolivälissä viikkoa alkaa sataa. Vedennousu on edessä ja nyt vesikin on jo 17 astetta. 
Saattaa jäädä omat soudut vähäisiksi, olo kehossa on väsynyt. Ehkä punttisalia pitäisi vähentää pariin kertaan viikossa. Mutta kun sieltä on vaikea olla poissa. Olen hieman keventänyt painoja, katsotaan antaako se vireyttä lisää. Eipähän täällä päivisin muutakaan ole tekemistä. Toki jos aloittaisi viinanjuonnin, niin silloin menisi monta päivää nokkelasti, eikä punttisalikaan rasittaisi. Olkoon kuitenkin, juokoon viinaa ne, joille se maistuu. Pysyttelen nollaoluessa, se on janoon erittäinkin hyvää. Ja osaan olla selvinpäin aivan yhtä pölöjä kuin kännissä, joten mikään ei ole muuttunut näiden 3 vuoden nollalinjan aikana. Kivaa lohestusviikkoa kaikille, toivotaan olosuhteista huolimatta kaloja. Muitakin kuin kosseja, joita nyt läpsyy joessa kovasti. 

19.7.2020 iltapäivitys

Tältä viikolta ohi. Ei yhtään lohta veneeseen. En itke, vaikka joku voi niin ajatella. Eipä tuolta ole kyllä kovin moni muukaan onkimies lohia kairannut. Operointialueeltani. Olisikohan viikon aikana ehkä yksi tai kaksi kalaa kaikkiaan tullut. 
Kossia siellä pomppi jonkin verran, mutta ehkä minun onget eivät ole ihan niitä kaloja varten. Isoahan sitä ruukaan yrittää aina. Sellaiset ovat silloin myös syötit. Ennemmin ongin vaikka kaksi viikkoa tyhjää ja sitten täräytän parikymppisen pöytään, kuin kalastan pikkulohia. Näin olen aina tehnyt ja näin tulen aina tekemään. Jokainen kalastaa tavallaan, tämä on minun tapa. 
Mutta nyt laitetaan kohta grilli kuumaksi ja jotain läskilihaa tuonne pitäisi survoa. Kun vieraitakin tulee, niin vietetään rauhallinen koti-ilta. 

19.7.2020 aamupäivitys

Neljä tuntia aamusoutua, kaksi ahventa ja hauki. Niillä ei sukua ruokita, joten nakkasin takaisin. Oli Luken laskuriin ilmestynyt pylväitä. No jokainen voi tehdä niillä pylväillä mitä tahtoo. Siitä ei sen enempää. Mietin soutaessa että eikös se Luke ilmoita myös ne susien määrät. Että silleen.
Muutama kossi pärskäytti vettä aamusoudun aikana. Ilmeisesti nousukalat ovat ottaneet Turtolassa tilataksin ja siirtyneet Lappeaan. Tiesivät että täällä on ankara ukko odottamassa vaappujen kanssa. 
Joella ei tosiaan montaa venettä näkynyt tänäkään aamuna. Ehkä soutajilla on jo kiintiö täynnä ja ei tarvetta kiskoa vastatuuleen tuolla. 
No onhan viikkoja edessä, jospa matkailukalastajat saavat jonkun kalan ja tulevat ensi vuonna uudestaan. 

18.7.2020 iltapäivitys

Edelleen ei ole Pellon korkeudelta paljoa kerrottavaa. Vesi laskee hitaasti, mutta lämpenee nopeasti. 16 astetta tällä hetkellä. 
Somen mukaan juttuni ovat itkemistä, jos kirjoitan Tornionjoen lohesta ja pähkäilen huonoa ottia. Joten enpä tässä nyt enempää siis itke, vaan painutaan unille ja katsotaan kuinka aamuyöstä jaksaa lähteä ongelle. 
Omat kalani olen saanut, jo 29 kesän aikana joka kesä olen lohessa pysynyt. Nimeni on vaan somessa sen verran kuuma, että sieltä kömpii jostain peräkamarista joku lässyttäjä, jonka ainoa tehtävä on vain herjata ja saattaa minut kyseenalaiseen valoon mietteideni kanssa. Mutta voin sanoa, että saatan pikkuisen tietää kalastuksesta ja en lämpimikseni höpöttele. Että tällä tavalla tämä päivitys, menkää nukkumaan. 

17.7.2020 iltapäivitys

Tuulee ja laiskottaa. Siis kävin päivällä salilla ja saunassa. Ei kiinnosta lähteä repimään vastatuuleen. Olen liian mukavuudenhaluinen jälleen. 
Jos tuuli hellittää otetta joenpinnasta, saatan yöllä lähteä. Kovin vahva tuo sana saatan ei kuitenkaan ole. Kiva on välillä nukkuakin. 
Ei ole Pellon korkeudelta edelleenkään ihmeitä kuulunut. Ylempää jotain, ei kummoista kuitenkaan. Näemmä iso osa jättää laittamatta kalansa tilastoon. No se on jokaisen oma asia. 
Kuitenkin siimoihin on nuo uudet Puijarit laitettu, niillä kokeillaan sitten kun kokeillaan. Kivaa perjantai-iltaa. Täällä tuo sana ei ole kielletty, vaikka facebook antoi mulle 30 päivän bannin, kun kirjoitin päivettyneen mönkijäkuskin ilmalennosta; perjantai lensi komiasti. 

17.7.2020 aamupäivitys

Eipä edelleenkään ole mitään kerrottavaa. Ei pintakäyntejä eikä nykyjä. Joki tuntuu kuolleelta. Ihan sama mitä siellä siimanpäässä heiluu, mikään ei tunnu kiinnostavan. Soutajat vähenee joelta koko ajan. 
Joku ihmejuttu kaloilla on, kun ei kelpaa mikään laite. Tulisipa nopeasti elokuun 20 päivä, niin pääsisi koiran kanssa metsään. Tämä monologi alkaa maistua puulta. En rasita teitä enempää tällä kertaa, jatkan arkisia asioita. jk. vesi laskee hitaasti ja lämpötila omassa mittarissa on 15 astetta.
Tuli pikapostissa uusia namuja kitisevälle lapselle. Jospa noista löytyisi apu ja vapa taipuisi vankkaakin vankemmin.
Puijareita uusin värein

16.7.2020 iltapäivitys

Ei ole mitään kerrottavaa. Vesi lämpiää tasaisen varmasti ja laskee todella hitaasti. Ilmeisesti ylhäällä on satanut varsin paljon. 
Lohi ei pure luree edelleenkään. Komeita hyppyjä näkyy kyllä, ne selkäeväpintomiset ovat kadonneet. 
Vaapputestaus etenee tasaisen varmasti. Elokuun Jahdissa&Kalassa lehdessä tulee mittava artikkeli lohivaapuista ja lohestuksesta. Mä mitään tiijä, mutta saahan sitä kirjoittaa. 
Joella ei ole soutajia kuin muutama. Aika moni on nakannut kirveen kaivoon ja pitää luppoa. Itse pidän soutua myös kuntoilumuotona ja tykkään soudella nivoja. Näkee samalla vaappujen toimintaa, pelkkä laiturilta uittaminen ei kerro vaapusta kaikkea. 
Minulla on muutamia kirjoja ja elokuvia vielä jäljellä ja niitä voi tilata suoraan minulta. Tarjoushinta yhteispaketille on 45 e posteineen. Jos kiinnostaa katsoa elävää kuvaa kalastuksesta kavereiden kanssa ja lukea elämänkertaani ensimmäiseltä 60 vuodelta, niin tilausta sisään. Toinen elämäkerta tehdään sitten satavuotiaana, elämäni vähemmän renttuna 40 vuotta. 


16.7.2020 aamupäivitys

Yöllä 3-8 välillä soutua. Yksi tärppi Puijarissa. Vapa oikein helähti telineessä, mutta eipähän tuo tarttunut. Nyt tilanne on 3-3. 
Vesi jatkaa hidasta laskuaan ja lämpötila on asteella noussut. Nyt on 14 astetta. Tulevat helteet ennuseen mukaan nostaa lämpötilan jopa 17 asteeseen. Kolarista ja Muoniosta tykitetään kaloja hyvin, täällä ei vaan pure luree. 
Yö oli pintakäyntien suhteen hiljainen. Ei mitään elonmerkkiä tyynellä joella. Säälitti ihan tehdä airoilla reikiä nättiin vedenpintaan. 
Ja mikä hauskinta, sadekuuro osui juurikin siihen kohtaan missä soudin. Ei alapuolella eikä yläpuolella soutualuetta satanut. Vain minun kohdalla. 

15.7.2020 iltapäivitys

Asentokalat läsäyttelevät, mutta eivät vielä vihaa vaappuja. Pellon korkeudella lohenotti on vaan heikentynyt samassa suhteessa kun jopa Muoniossa otti on kiivastunut. Syytä Pellon tilanteeseen on vaikea sanoa. 
Jokeen on noussut kuitenki liki 50 th lohta. On niitä jäänyt näihin isoihin suvantoihin luuraamaan, mutta eivät vaan pure. 
No aikaa on uitella testivaappuja ja kirjoitella juttuja. Meneehän se aika näinkin. Kelit ovat olleet kivoja, kyllä joellakin viihtyy. 
Vesi on hieman laskenut, ehkä lasku kiihtyy viikonloppuna. Helteitä lähes luvassa tänne, joten vesi lämpiää muutaman asteen. 
Perhoja jo kaivelin rasiasta ja katsotaan kuinka ja milloin niitä kokeilisi. Kunhan saan nuo kaikki testivaaput uitettua, niin ehkä sitten. 
Roskaa tulee vielä vaappuihin. Sitä hentoheinää. Nyt unille ja aamulla ojalle. 

15.7.2020 aamupäivitys

"Heinäajjoon,kun ei nukuta". Ote Simpauttaja -elokuvasta. Heräsin nimittäin 1.00 ja läksin soutamaan. Heinänkeruuksihan se meni, liehuhentoheinää sumussa päästelin vaapuista. 


Kivahan siellä oli lipsutella, koko joki oli pelkästään minun. Kullekorvan ja Lampsuvannon soudin, ei näkynyt yhtään pintakäyntiä. 
Herää kysymys, miksi lohi ei pure? Oma ajatus on, että vettä on metrin verran vielä liikaa. Tai ainakin 50 cm. 
Pitää käväistä tässä silloin ja tällöin soutamassa. Selkäkipu hellittää hitaasti.

14.7.2020 iltapäivitys

Kävin tunnin soudun ja upea hyppy kookkaan lohen suorittamana oli saldo. Ei vaan sattunut meille yhteistä tekijää, eli siimaa välille. Oli ottanut metrin lohi väriä jo. 
Selkä kesti kun rauhallisesti lillutteli menemään. Uudet myrkyt käkättimeen ja nukkumaan. Jos aamulla sitten kävisi härnäämässä kahta tietokojamoa. Eihän ne vielä pure, mutta hyvä käydä ilmoittamassa, että valmiina ollaan. Nuo Kikulit uivat muuten nätisti. Kyllä vavankärjet elävät. 

14.7.2020 päiväpäivitys

Saavuttu takaisin vaunulle ja mukana testikapuloita Kikuli -merkkisinä.
Ei ole ihmeitä joelta kuulunut rauhoituksen jälkeen. Nytkin satelee vettä, joten eipä taida kovin montaa onkijaa olla ojalla. 
Sade pitäisi loppua reilun tunnin päästä, joten katsotaan kestääkö selkä käydä soutamassa. Taivutusta eteen ja taakse kestää hyvin, mutta kiertoliike on pahinta. Ja tietenkin istuminen kaikkiaan. 
Nakkasin sellaiset pillerit käkättimeen, jotta höpötetä ei. Kohta aivoni varastaa ideoita pistorasioista...
Kirakasta oli nuori herra Juho napannut liki 12 kg lohen tänään. 
Mutta tästä alkaa uusi lohiviikko osaltani ja facessa on nuorille suunnattu arvauskisa viikon suurimmasta lohestani. Kaksi lohivaappua on palkintona, joten kannattaa jonne-ikäisten käydä arvaamassa. 

13.7.2020 Uusi lohiviikko

Tänään alkaa uusi lohiviikko ja moni odottaa innoissaan pääsyä joelle. Oma aloitus tällä viikolla siirtyy myöhemmäksi, selkä on niin kipeä, ettei voisi ajatella ainakaan tänään veneeseen nousemista. Kesäkuussa laiturin nosto naksautti jotain ja tuolloin saadut piikit pyllyyn auttoivat vaan vähän aikaa. 
Kun miettii tulevaa viikkoa, näyttäisi vesi ainakin lämpiävän samaa rataa kuin vedenpinta laskee. Se voi olla hyväkin tilanne. Varaa lämmetä on muutama aste ja vesi saakin laskea. Paranee mm. nivan kalastus Pellossa todella hyväksi. 
Nyt kannattaa uittaa pieniä ja tiriseviä vaappuja, toki unohtamatta ainakin yhtä hullusti hakevaa ärsykettä. Väreistä voisi sanoa, että kupari ja violetti ovat in. Kannattaa uittaa. Ja ennen kaikkea kokeilla erikoisempiakin värejä ylläreinä. 
Näillä lähdetään tähän lohiviikkoon. jk. ennustan, että kahden viikon sisällä alkaa ensimmäiset, oikein isot kojamot ilmestyä puntarille. Ilmoittaudun mukaan tähän jahtiin.
Nousukäyrät ovat kääntyneet laskuun. 40.000 nousijan raja on ylitetty, ollaan jännän äärellä, meneekö 50.000 rikki.
Olosuhteet pitäisi olla kyllä otolliset kalan liikkua, mutta rysänperältä niiden on vaikea lähteä nousemaan jokeen.
Näin maanantai-iltana selkä alkaa tuntua paremmalta, joten saattaa olla että pääsen tiistaina ajelemaan Pelloon. Kun sielläkin olisi monenlaista kuviota hoidettavana. 

11.7.2020

Lepo tekee hyvää. Vanhus ei ole kone. Nukuin 11 tuntia ja se on paljon tälle kesälle. 
Joelta ei Pellon kohdalta ole ihmeitä kuulunut. Mutta ylempää, Muoniosta tykitetään melkoista saldoa. Ja isoja naaraslohia. Joka tietää sitä, että se haltialohi odottaa jossain montussa onnetonta yrittäjää. Varatkaa evästä kunnolla veneeseen, väsytys nimittäin kestää. Ehtii aamulehti kolahtaa vielä iltapäivän jakelussa laatikkoon. 
Pidän pakollista taukoa soudusta (henkilökohtaisia asioita) ainakin tiistaihin asti. Jos sitten jaksaisi sinne elokuun puoliväliin. 15.8 on SMK Camping Pello Kala-Harri lohifestit. Lohestuskilpailu hyvässä hengessä. Laitan säännöt jossain vaiheessa näkyville. Kilpailu on kutsukisa kaikille lohestajille. Tervetuloa. 
Sain muuten mansikoita eilen ja taidan saada tänäänkin. Nam. Kivaa lohestusviikonloppua kaikille.
Kämppärille oli tuotu jälleen iso lohi. 16,2 kg naaraslohi. Hieman väriä jo ottanut, eli tullut kesäkuun alkupuolella. Se on hyvä, että lohia tulee. Sillehän ei mahda  mitään, että myös naaraslohia tulee saaliiksi.

Lohifestit 15.8.2020 

Kala-Harri lohifestit 15.8.2020 SMK Camping Pello. Lohikilpailu hyvässä hengessä Tornion-Muonionjoella. Kisakeskus on Pellossa kämppärillä. Kalastaa voi koko joen matkalla, mutta punnitus ja palkintojen jako Pellon SMK Campingillä. Kisa-aika on 15.8 00.00-17.00. Jokainen kilpailija tuo palkinnon mukanaan. Pääpalkintona on kuitenkin kaikuluotain. Osallistumismaksu on 10 e ja sillä katetaan saunavuokra, aluevuokra, ruokaa ja juomaa osallistujille. Suurin lohi voittaa ja siitä pienemmät sitten tyhjentävät palkintopöytää koon mukaan. Ilmoittautumiset alkavat yyveenä, tai muuten suoraan allekirjoittaneelle nyt heti. Kertokaa kisasta kavereille, jotka eivät ole facessa. jk. viime vuonna kisa onnistui tosi hienosti ja henki oli hyvä. Jatketaan samalla tavalla.

9.7.2020 iltapäivitys

Sadepilvet seuraavat minua. Vaikka aurinko paistaa, silti sataa. Ja vain minun kohdalla. 
Jorma Ojanperä nappasi 15,1 kg naaraslohen juuri Kullekorvasta. Joku niitä silloin tällöin saa. 
Tämän viikon kalastus alkaa olla pulkassa. Huomenna vielä aamulla kopaisu ja sitten on lähdettävä etelään hoitamaan asioita. Täällä se onnistuu, mutta Utsjoella asuessa olisi siihenkin pitänyt anoa lupa älykeskukselta. Sieltä kun ei saa poistua ilman älykeskuksen hyväksyntää. 
Ja kyllähän se muutama vapaapäivä tekee hyvää, vanhus ei ole kone. 
Vesi laskee koko ajan. Ja lämpiää hieman. Ei paljoa, joten kyllä tuolla kannattaa soudella, kellä intoa on. 
Ensi viikolla palataan päivityksillä asiaan. Ellen saa jotain ensikäden tietoa joelta, pidän muutaman päivän taukoa täältäkin. 

9.7.2020 aamupäivitys

Jäi eilen iltapäivitys tekemättä, anteeksi. Vuoan kun ei ollut mitään päiviteltävää. Vähän näkyi pintomisia, sadepilvi roikkui ainoastaan minun päällä. 
Ja naureskelin Lampsuvannon odottajia issekseni. Tyhjä suvanto ja siellä vaan ukot töröttää heinikossa kuin sorsapassissa. Taas oli kolme venettä ja suvanto "täynnä". Mutta mikäpäs siinä jos mieluummin heinikossa töröttää kuin soutaa. Vapaa maailma, eikä siitä enempää tällä kanavalla.
Mutta tullaan tähän aamuun. Heräsin vasta 7.15 ja olin menettänyt kojamoyrityksen. Läksin kuitenkin soutamaan kämppärin rannasta ja soudin yksin Kullekorvan. Lampsuvannossa oli pari venettä, toinen sellainen vastavirtaan nousija. 
Sain yhden säyneen ja nivasta hauen. Ajelin Kullekorvaan, kun ketään ei ollut soutamassa. Korvan alaosassa punainen talon kohdalla rävähti lohi vieheeseen niin että lirahti housuun. Vapa oikein helähti telineessä ja siinä se. Nyt on kaksi peräkkäistä lohitapahtumaa päättyneet lohen voittoon. Sitä ennen kolme tapahtumaa minun voittoon. Peli on siis 3-2 Hartsalle vielä. Nyt pitää panostaa hyökkäyspään peliin, mutta vastustaja tasoittaa. 
Ei ole muuten ruuhkia joella, ellei niitä tuolla oottopaikoilla tahdo rakentaa. Ai niin, siitähän ei pitänyt enää puhua. Kelit ovat hyvät, vesi laskenut kaikkiaan nyt 10 cm ja lämpötila 15. Olosuhteet siis erinomaiset, mutta lohet vain näyttävät selkänsä ja uivat puis. 
Ei ole varmasti vieheistä kiinni. Joku muu tekijä vaikuttaa siihen, että kala ei pure kunnolla. Itse veikkaan vettä, eli sitä vaan on liikaa tällä alueella ja lohi ei pysähtele pitkäksi aikaa. 
Jatketaan harjoittelua illalla viimeistään. Nyt päiväunet ja sillee.
Eilisen illan tunnelmia Lampsnivassa

8.7.2020 Aamupäivitys

Joku herätti klo 5.00 ja virkeänä kuin väsynyt västäräkki läksin joelle. Pientä sumua, tyyntä ja kalantuoksua ilmassa. Vai tuliko se vielä eilisen kalan jäljistä veneestäni. No enivei, vaaput veteen ja airoja heilumaan. 
Kullekorvassa oli pari venettä, joten laskettelin kämppäriltä alas. Eiliseen vaappuun nappasi heti kohta ahven, joten kalahan siellä tuoksahti. 
Pääsin sinisen talon kohdalle ja näin ison lohen hätähypyn paikassa, jossa aiemmin viime viikolla näin asentokalan pärskähdyksiä. 
Suuntasin vieheitä pompun kohdalle ja niinpä vapa sujahti rivakasti mutkalle ja oikeni samantien. Selvä kojamon hyökkäys, kokemusta kymmenistä isoista kojamoista, jotka tekevät samalla tavalla. Kojamo ei vielä pure, vaan työntää päällään vaapun tieltään. Mutta tuo kala puree vielä. Jos ei minun, niin jonkun muun vaappua. Merkit ovat ilmassa sellaiset. 
Vesi kääntyi laskuun. Vesi on myös viileää edelleen. Isoa kalaa näkyy nousevan ja tulevat sukkasillaan keskivirtaa. Ehkä rantoja on turha soutaa. 
Uskon vahvasti että edessä on vielä hyviä hetkiä joella, ken kalaan lähtee. 

7.7.2020 iltapäivitys
Vettä sateli, mutta läksin kuitenkin. Soudin Haapasaaren ja pinnassa näkyi isoja kaloja. Keskivirrassa, joten siirryin soutamaan keskivirtaa ja siitä Lampsaaren reunaan. 
Muistan kun vuonna 2004 soutelin Lampsuvantoa, siinä sopi 22 venettä soutamaan. Nyt näytti 4 veneellä olevan suvanto tukossa ja rannoilla vaan odoteltiin. Ei tarvitse 500 metrin väliä alla soutavaan. Toki jos tahtoo hyttysenruokana rannoilla roikkua, niin mikäs siinä. Minä poika soutelin vaan. 
Keskivirrassa punaisen maton tasolla vasen laitavapa värähteli muutaman kerran. Joku tärppii, mutta sitten vapa suoristui. Vedin airoilla muutaman rivakan vedon ja sitten taipuikin vapa rumasti. Siellähän olikin joku. Loppu näkyy videolla, ei jaksa kirjoittaa. Huomaatteko jännän yksityiskohdan lopussa. Ei ole ennen käynyt ja taas kävi. https://youtu.be/Dknb4AEJViU
13,340 kg painoa ja pituus 106 cm

Wäylä -vaappu kelpasi
Ei kalpene Väylän lohenliha yhtään toiselle pohjoisen lohijoen kalalle. 

7.7.2020 aamupäivitys

Eipä ollut eilen illasta paljoa päiviteltävää. Muutama kala taisi soutajille tulla veneeseen. Ei mitään ilotulitusta, vaikka keli oli mitä hienoin. 
Aamulla nukuin ruhtinaallisesti 7.13 asti ja sitten aamupalan jälkeen joelle. Kaksi laskua Kullekorvassa ja yksi Putaanreiässä. Tässä tulos. 


Roskaa tulee jatkuvalla syötöllä
Ei näkynyt kaloja pinnassa ja pinnan alla olevat vaaput eivät osanneet kertoa tilanteesta. Tai kertoihan ne, ei ole innokkaita lohia. 
Jotenkin tuntuu oudolta, sillä kalaahan joessa pitäisi olla. Zombilohia ei ole näkynyt, mutta silti lohi ei tunnu purevan kovin hyvin. 
Ei heitetä kirvestä kaivoon, soudellaan vaikka hupia. Tosin selkä on kyllä erittäin kipeä, eikä istuminen tee hyvää. Jos reilun kuukauden kestäisi, niin sitten olisi ohi tämäkin souvi. Entistä vakavammin harkitsen kyllä lohiuran päättämistä tähän kesään. Jotenkin puuttuu tekemisen into. Puolihuolimattomasti tuolla tulee sestottua, kun ennen sitä meni millimetrin tarkasti kohteet läpi. Tai joku kipinä tähän hommaan pitää saada, muuten tää on lopun alkua.
Tätä ei pidä tulkita siten, että kun en saa kalaa, alan nilittää. Mutta kun niin moni ei saa kalaa, tunnen myötätuntoa tyhjää soutavien puolesta. Ja jos ympäriltä saisi porukat kalaa, sitä olisi kiinnostavampi soutaa, kun olisi mitä odottaa. Nyt tuo on robottimaista junnaamista, tyyliin ei täältä mitään kuitenkaan tule. Ei ole zombilohia, alkaa olla zombisoutajia.

6.7.2020 uuden lohiviikon päivitys


Taas alkaa uusi lohiviikko. Vähän murheellisissa merkeissä, nousulohilaskuri näyttää samanlaista käyrää kuin eläkeläismiehen vekotin yhden kerran jälkeen. 
Silti me uskolliset pukkaamme venheen vesille tuossa ennen klo 19 ja toiveikkaina ajamme jollekin lähtöpaikalle. Lohta ei saa jos jää rannalle ropsimaan (sisäpiirin juttu). 
Aamupäivällä uittelin vaappuja testimielessä. Olen väsäämässä isoa lohivaappu -juttua Jahdissa&Kalassa lehteen, elokuun numeroon. 
Kävin muuten salilla ja sen jälkeen hierojalla. Pellon Fysikaalisen hoitolaitoksen tiloissa Maija Rautio operoi ja voin sanoa, että vieläkin vuotaa vesi silmistä. Maijan mukaan ojentajat ovat melkoisen kireänä eli jäykkänä. Täsmennän että hieronnan kohteena oli käsien ojentajat, ei...
Mieleen tuli muutama Thaimaan hieromalaitoksen tyär, vaikka nyt ei häpiendingiä ollut tarjolla. Muuten ossoo pienikin nainen tunkea sormensa suuremmoisen tuskallisesti ihmislihaan. 
No joo, eiköhän käsivarret saa taas illalla liikuntaa, kun nousevassa vedessä tekee airoilla reikiä jokiveteen. Ei ole paljon noussut, 3 cm illasta. Saisi vaan kääntyä laskuun, muutamat paikat ovat liian isolla vedellä kalan pysähtyä. 
Vedenlämpö on namusti 13 astetta. Vaappujen uintiin on nyt syytä kiinnittää huomiota. Itse ainakin viritin tuijaavaa tirinätärinää muutamaan ja sitten epäsäännöllisen säännöllistä hakua. 
Laittelen sitten jotain rapsaa, kun tulen joelta. Jos jaksan. Kireitä siimoja kaikille onki-ihmisille, tulkoon lohiverkkoihin pahoja reikiä ja repeämiä ja syököön hylkeet kaikki rysät lankoineen päivineen. 

5.7.2020 iltapäivitys

Lohiviikko on saatu aurinkoiseen päätökseen. Nimittäin sade loppui ja aurinko katsoo saamattomia miehiä. 
Tänään ei näkynyt edes yhtään pintakäyntiä. Kämppärille tuotiin ilmeisesti vain yksi kala. Koko päivän aikana. 
Vesi on noussut ja ehkä tällä alueella on hieman liikaa vettä ja kala huilaa vauhdilla alueen ohi. Tää ei ole tietoa, vaan pelkkää pekulointia. Näin kuitenkin eräällä toisella lohijoella on käynyt usein. 
Ensi viikolle on luvattu sateita läpi viikon. Ei tartteis enää vettä jokeen. Saisi jopa laskea sellaiset 50 cm ainakin. Alkaisi kala pysähdellä ja niitä voisi paremmin tavoitella onkivehkeillä. 
Nyt kuitenkin rauhoitutaan jalkapallon äärellä.

Hartsa sai kivan kaverin

5.7.2020 päiväpäivitys

Koko yön satoi tosiaan vettä. Aamulla klo 6.11 heräsin ja läksin ongelle. Aloitin Kullekorvasta ja soudin siitä Haapasaaren, Lampsuvannon alas Puruskosken niskalle. Yhtään pintakäyntiä en nähnyt koko aikana ja ei myöskään vavat taipuneet. Varsin vähän sitä heinää tuli, vaikka 3 cm vesi nousi ja nousee koko ajan. Sillä vettä tulee taas taivaan täydeltä. 
Eipä kyllä kovin montaa soutajakaan näkynyt väylällä. Ehkä puremattomuus on pitänyt soutajat lämpimissä mökeissä ja odotellaan sään kirkastumista. 
Katsotaan, vieläkö ennen rauhoituksen alkua käyn soutamassa. Mukavuudenhalu saattaa voittaa.
                                                Ei nykäissyt Puruskosken niskallakaan
Tuli verkkomiehiltä tietoa, että lohta on tulossa rumasti ylöspäin. Ylitorniolla oli verkko -nimiseen syöttiin ottanut hyvin. Näin jopa valokuvan melkoisesta lohikasasta, joten ihan pienestä parvesta ei semmoista läjää oteta. Ja kossia on matkassa, joten kohta yksin kalastavilla voi olla nopea käynti joella, kun kossi räppää kiinni. Ja mikäs siinä, lohi se on pienikin lohi. Ei pidä väheksyä. Ken lohta syö, kossi on parasta syömäkalaa. Rasvatonta ja napakkaa. 

5.7.2020 yöpäivitys

Kyllä iskee vesipisarat vaununkattoon melkoisella ruminalla. Voi niitä jotka ovat joella. Tuskin tämmöisessä kelissä siellä on ketään. 
On ihme jos vesi ei nouse, nyt on 5 tuntia tullut vettä kaatamalla. Ja sehän tietää, että heinää alkaa virrata lissee joessa. 
Pellosta on pari kalaa kuulemani mukaan saatu. Vaikka näköhavaintoja on lohista varsin paljon. Mutta Kolarin puolelta, mm. Lappeasta on tykitetty huolella. Isojakin tuntuu tulevan jo Muonion puolella. Joten onhan sitä kalloo joessa, vaikka se ei jokapuolella napsi vaappuja suuhunsa. 
On myös kosseja ilmestynyt nousukalojen mukana jokeen. Kossi on siis pieni lohi, sellainen 2-3 kg korkeintaan. Loppukaudesta tulee niitä alle 2 kg kosseja myöskin. Nehän ovat pääsääntöisesti uroskaloja, joiden merkitystä kudun onnistumiselle on vähätelty etäviisaiden keskuudessa. Mutta oikeasti ne ovat arvokkaita mädin hedelmöittäjiä, joten niitäkin tarvitaan kutukantaa vahvistamaan.
Ulkona on muuten melkoisen pimeää. Tai voiko sitä sanoa hämäräksi, kun sankat pilvet ja vesisade tummentaa ilman. 
Aamuksi sateen pitäisi loppua, katsotaan pääseekö vielä soutamaan tälle viikolla.
Tässä myös lukemista yökyöpeleille ja päivännäkijöille. https://verkkolehti.jahdissakalassa.fi/jahdissa-kalassa-7-20/vaylan-niukka-alkukesa-1

4.7.2020 aamupäivitys

En mie ossoo ennee. Heräsin tunteeseen, että on lähdettävä ongelle. Taisi se tunne kuitenkin olla enemmän tuolla alakerrassa, kun näin eläkeläisenä jo on. 
Soudin yksin joella. Kullekorvasta Lampsuvantoon ei yhtään venettä joella. Keli oli hieno, kalaa nousi ylöspäin, mutta täkyseni eivät lohia kiinnostanut. 
Aamusta alkoi muitakin veneitä tulla kalaan, mutta eipä nuo tuntuneet osuvan yhtään paremmin. Lohi ei vaan halunnut purra. 
Soudin kerran Lampsuvannon ja -nivan. Kerran Saarenpudaksen ja kahdesti Kullekorvan. Olisi tuohon aikaan jo kalan ehtinyt napsia, jos sille päälle olisi sattunut. 
Vesi on 14 asteista ja nousu pysähtynyt. 
Tuli uusi Puijari testiin. Näpäkät värit on, pitää virittää uimaan lohelle mieleiseksi.

Luonto on muuten ihmeellinen. Telkkäpoikue uiskenteli veneen vieressä ja hauki yritti tavoittaa poikasia. Emotelkkä antoi kunnon lähdöt hauelle. 
Nyt tuossa varis nappasi räkättirastaan ja tappoi sen. Räkätin oma syy, alkoi ahdistella varista ja sai kokea karman näppäisyn. 

3.7.2020 iltapäivitys

Minä olen sokerista. Ulkona nimittäin sataa ja istun vaunussa ja tutkin yhdessä monsieur Hercule Poirotin kanssa murhamysteeriä. Kohta selviää kuka tappoi rouva Mc Kintyn. 
Välillä tulee vettä todella ramakasti. En siis lähde soutamaan, kön ei ole pakko. Nautin mukavista soutuilmoista ja hyvällä tahdollakaan tätä ei voi sanoa hyväksi ilmaksi. 
Yöunet on jäänyt vähän vähiin, joten heittäydyn lämpimän peiton alle ja katson mihin asti unta riittää. sanotaan myös että sateenropina vaivuttaa uneen, mutta tämä ryske ei sitä kyllä tee. 
Eiköhän joku lohen kanna tänäkin iltana kämppärin puntarille Vahva veikkaus on että näin tulee tapahtumaan. 
Kohta selviää murhaaja, olen itse vähän pihalla. Mutta Poirot on todella viisas. 

3.7.2020 aamupäivitys

Jovain se soudatti, mutta kyllä kannatti. Ajoin Lampsuvantoon ja kun oottopaikalla ei ollut ketään, niin rupesin soutamaan siitä heinäsaaren kohdalta keskivirrasta. 
Pode perään ja vapamies laski toista vaappua, kun Podea vietiin. Kala ei syöksyillyt, sillä selvisi että koukut olivat kielessä kiinni. 
Veneen vieressä pienet väännöt ja kala haaviin. Painoa 5,190 kg ja eipä tuo mikään tumma kaunotar ollut. Hyvässä lihassa kuten entinen rahaministeri, jolla on ne...
Vesi on 14 asteista ja vieläpä oli yöstä noussut 1 cm. Mutta nyt soudun aikana ei ollut mitään nousua vedessä tapahtunut. Kaloja näkyi muutama pinnassa. Aivan kämppärin rantavedessä nousi veneiden kohdalla lohi ylöspäin. 
Tästä on hyvä lähteä unille ja illalla joelle takaisin.
 Ari Putkonen sai elämänsä ensimmäisen lohiväsytyksen kokea. Tässä tulos.
Pode -vaappu toimii
https://youtu.be/jw-LJAZtEgo Tässä videota aamun touhusta


2.7.2020 iltapäivitys

Sää on mitä todennäköisin. Aurinko näkyy pilvien välistä silloin tällöin. Mietiskelyt on mietitty ja vaaput iltaa varten uitettu. Lähdetään yksi lasku ns. randomeilla, keliin sopivilla tietty. Värien mukaan. Hakua on laitettu vähintään riittävästi, enempi on liikaa. 
Veneitä näkyy painuvan iltasoudulle rohki paljon. Ehkä sieltä jostain välistä löytyy meille, savolais-karjalaiselle venekunnalle sopiva rako. 
Pieni muistutus vielä, että lähtöpaikat ovat lähtöpaikkoja, ei varikoita jotka ohitetaan soutamalla. Hyvin se sitten menöö. 
Ajatus on katsoa auringonlasku sekä nousu. Täällähän se jo tapahtuu, vaikka pimeyttä ei ole havaittavissa. 
Vesi oli aamusta vielä sentin noussut, mutta varmasti pysähtyy kohta. Kivaa iltaa kaikille.

2.7.2020 aamupäivitys

Heräsin toisen kerran tälle aamulle. Ensimmäinen herätys oli 3.30 ja eikun soutamaan. Sain samalla aikaiselta saunojalta, vai oliko mennyt vähän pitkäksi, tiedon että lohta oli saatu yöllä. Ja sainhan mää oikein kuvankin Jounin 8,9 kg lohesta. Sitten kämppärin kohdalta oli soutajalle tarttunut 13 kg lohi. Joten niitä saatuja kalojahan sitä piti lähteä tietty onkimaan. Joka on muuten sanalla sanottuna tuhoon tuomittu yritys. Eihän ne ota enää, puntarissa kiikkuvat, onkeen enää. 

                                                Nätti on lohi ja juuri jokeen noussut
No eihän me niitä saatuja oikeasti menty onkimaan, vaan saamattomia. Ja saamattomiksi ne jäivätkin. Ei nyppyä, vaan pelkkää lohenhyppyä, saatiin kokea. Mutta tutulla linjalla jatkettiin. Roskia vaan kerättiin yksi heinäseipäällinen. Heinää nimittäin kulkee melkoisesti joessa. 
Vesi oli eilisestä noussut 5 cm, kokonaisnousu on rapiat 20 cm. Nousu on hidastunut ja veikkaan että kääntyy laskuun vielä tänään. Silloin pitää olla joella. Vanhan kansan mukaan lohi nappaa silloin. LÄmpötila jokivedessä on omassa mittauspaikassa 15 astetta, joka alkaa tuntua jo hyvältä. Kunhan lohetkin tajuaisivat sen, että nyt pitää Hartsan onkia purra. Ja Ranen, Tuomaksen, Antin, Antin jne jne. monen monen muunkin. Onneksi naisrintamalla saanti ei ole ihan näin heikkoa, tulisi väestökato pian Suomeen. Paitsi että mehän olemme "poikamiehiä", mutta mihinkäs tervekätinen mies naista tarviikaan. Ite osaamme makkaratkin paistaa. Tervekätisyydestä sen verran, että 3 vuotta sitten hirven potkima olkapää alkaa taas osoittaa olevansa vielä kuvioissa mukana. Lääkäri sanoi silloin, että ehkä siinä vuosi menee, mutta kyllä se toipuu. Tänä aamuna piti vetää sellaiset pillerit, jotka kertoivat että toivuttu ei ole kyllä. 
Sitä näin eläkeläisellä on tuota vaivaa ja kolotusta. Se alkoi eilen, sillä 1.7.2020 ensimmäinen eläketili kolahti tilille. Kuulitte varmaan sen jysähdyksen. Mahtuikohan kaikki samalle tilille, vai pitääkö avata uusi. Kerran kävi niin, että pankinjohtaja sanoi, että tili on ylitetty. Sanoin sille, että avataan sitten uusi. 
No nyt mentiin taas sivuraiteille, mutta sivujen ylipäällikkönä ja styrankina minulla on siihen oikeus. Tiedän että vompatit lukevat tätä myös ja teille toivotan oikein lämmintä ja tuuletonta heinäkuuta. Täällä semmoista kelistä tykkäävät miljardit mäkäräiset ja hyttyset. 
Ja se toinen herääminen oli äsken ja aamupuuron voimalla täällä lässyttelen näitä juttuja. Hyvää päivää, lähden uuden savolaisen ystäväni kanssa käymään vielä mutkan joella. Hän varmaan ajattelee, että onpas siinä varsinaisen surkea lohensoutaja. Ja niinhän se nyt onkin, aivan oikein ajateltu. Vanhat meriitit eivät vaikuta mitään. Niistä ei kummoista lohikeittoa enää tehdä. Vuoan yritettään, jospa se vielä nykäsöö. 

Etäviisaiden mukaan ei saa treenata. Minä kitisen turhaa, enkä osaa kalastaa. Missähän nämä herneenkokoisilla aivoilla varustetut ihmisoletetut ovat kasvatettu. Tekovaiheessa ainakin lakanalle lasku on vanhemmilla mennyt pitkäksi ja roiskeet ovat kituutelleet ylävirtaan. Niinpä päätin vähän mietiskellä syvemmin, mutta eipä siinäkään avautunut muutamien kiima alkaa lässyttää heti, olkoon aihe mikä tahansa. Uskon että kun MINÄ, olen kirjoittaja, niin vompatit oikein saavat seisokin ja silmät kiiluen alkaa lässytys. Siihen löytyy lääke. Kirjoitan omalla nimellä faceen ja kun sen nimen näkee, kannattaa oman mielenterveyden kannalta siirtyä seuraavalle saitille. Ellei sitten masokismi iske kimppuun ja pakko päästä näkemään, mitä Matikainen nyt kitisee. Suon toki heille sen viiden sekunnin kliimaksin, jos se elämää yhtään parantaa. 
Että tälleen mietiskellään nyt. 
Mää vaan mietin, mitä mää mietin

1.7.2020 iltapäivitys

Soudattaa se kala nyt kovasti. Joitain kaloja ovat Pellon kohdalta saaneet. Ei mitään huimaa tykitystä. Jonkin verran näkyy nousevan kalaa, ei mahdottomasti nyt illalla. Uitettu on testivaappuja kyllä kovin uutterasti. 
Roskaa tulee aivan mahdottomasti. Muutaman minuutin välein pitää vaaput puhdistaa. Siksi Lampsuvanto soudettiin kahdella pellilläkin, ei tärppiä. Mutta mitäpä tuosta, väkisin kalaa ei oteta. Se seuraava tulee kun on tullakseen. Saa tuolla talven massakauden rasvat poltettua varsin hyvin keskikehosta. Aikaahan tässä tapetaan, että tulisi hirvikausi eteen ja pääsisi koiran kanssa metsään. Mutta päivä kerrallaan poltetaan aikaa ja joella ne tunnit tuntuvat juoksevan paljon nopeammin kuin vaunulla öllöttäen. Hyvää yötä, aamulla taas polttamaan tunteja ja rasvoja. 

Kullekorvaa soudetaan melkoisen uutterasti. Tänä iltana ei ihmeitä tapahtunut. 

1.7.2020 aamupäivitys


Yöllä alkoi se vesisade ja jatkuu vieläkin. Vesi on noussut 9 cm eilisillasta ja lämpötila vedessä on 16 astetta. Yöllä oli kalaa mennyt kovasti Lampsuvannolla. Nyt pitäisi kyllä kohta jo pärähtää vaappuihinkin.
Ajattelin lähteä sateeseen koittamaan, ei ole ruuhkaa ainakaan. Katsotaan miten heinäkuun lohikuviot tästä alkavat.
Nyt klo 12.30 vesi noussut eilisestä 13 cm ja roskaa tulee paljon. Laittakaa hyvät kalamiehet veneet kiinni nyt. Aamulla kämppärin rannassa vetelin useita veneitä ylemmäs. Ja samoin äsken piti kiskoa joitain veneitä taas. Vesi tulee nousemaan melkoisesti, ylhäällä on satanut ja sataa kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti