perjantai 31. heinäkuuta 2020

Lohielokuu 2020

Elokuussa kolahtaa

18.8.2020 viimeisen lohipäivän päivitys

Tänään se loppuu. Yksi lasku vielä ja sitten siirtyy vaunu kohti etelää. Ja kreivin aikaan, ei tämä homma kiinnosta kyllä enää yhtään. 
En pitkään viitti porista, kun ei ole mitään sanottavaa. 
Eilen illalla heti lähdössä vapa taivahti, mutta eipähän tuokaan kala ollut meidän. Tärppejä ja tärppejä vaan. 
Tänä aamuna siimat olivat vedessä karmeassa sumussa klo 5 maissa. Eikä yhtään mitään. Sumu oli erittäin sakeaa, ei nähnyt rantoja ja piti miettiä, mennäänkö alavirtaan vai ylävirtaan. 
Tähän vielä muutama maisemakuva, sillä niitähän kuulemma lohestajat tulevat joelle katsomaan. Kun ei se saalis ole tärkeä. Sanon vain että kissanviikset, katinkontit ja hevosenloimet. Jos saalis ei ole tärkeä, täytistäkö sitä ajaa pitkiä matkoja "maisemia" katsomaan. Niitähän näkee kotisohvalta telkkarista, kun söör attenpuroo selittää hyppijähämähäkin sukupuolielämää ja välillä käydään jossain sademetsässä, studiossa, sademetsässä, studiossa...
Minä lähden aina kalastamaan ja hakemaan saalista. Samoin kun lähden metsästämään, haen saalista. En ammu ohi ja ole ylpeä, että sainpas vapautettua riistaa. Minun kohdalla kuolee kalat ja eläimet. Ja paheksukaa vain. Ei ole minulta poissa mielensäpahoittajien nitinä. Tehköön jokainen miten tykkää, minä toimin näin. 





Uutta lohikirjaa voi tilata harri.kala@kolumbus.fi hintaan 29 e plus posti. 

17.8.2020 viimeisen lohiviikon päivitys

Pitkä kesä on lopuillaan, varsinkin lohenkalastuksen suhteen. Leiriä on jo purettu ja vielä viimeiset soudut turautetaan tänä iltana ja huomenna. Sitten keskiviikkona vaunu perään ja kohti Kiuruvettä. Torstaina aamuyöstä pääsee Rocky katselemaan hirviä. 
Nyt on varmasti hyvä aika hieman katsastaa kesää tarkemmin. Kaksi isoa tulvaa takasivat sen, että lohia pääsi jokeen aina yläjuoksulle saakka. Pellon kohdalla tulva takasi myös sen, että vesi pysyi korkealla ja kaloja oli vaikea tavoittaa. 
Ilman lohta ei tullut jäätyä nytkään, vaikka somessa moni niin ennusti ja naurussa suin odotti, että nyt se matikainen nyhjää tyhjää. Sainpas näpäytettyä kuitenkin, sillä tiesin varmasti että lohia saan. 
Vaapuilla kaikki kalani tulivat, mutta yhtään muita parempaa merkkiä ja mallia ei ole omissa siimoissa ollut. Hyvin monenlaisia uinteja ja värejä on tarjottu. Mitä olen jutellut toisten lohimiesten kanssa, kovin samansuuntaisia mietteitä on ilmoille luotu. Onhan toki koko jokimatkalla määrätyt merkit ja mallit antaneet kalaa entiseen malliin, sillä uittajia on riittänyt Väylällä todella paljon. 
Katsotaan tämä ja huominen ja laitamme ns. varmat vaaput uimaan. Sitten näemme, kuinka osaamme soutaa ne lohen etupuolelle. 
9 lohta kesässä ei ole paljoa, mutta ei se ole vähänkään. On saanut elämyksiä jälleen ja uusia lohiystäviä. On se vaan mukavaa touhua lohestuskin. Tuleekohan vierotusoireita kun vene nostetaan talvisuojaan. Tuskin, tilalle tulee monta muuta touhua ja ehkä talvella taas päästään lämpimiin maihin kalastamaan monenlaisia eväkkäitä. 

16.8.2020 aamupäivitys

Kala-Harrin soutupepefestit on juhlittu. Osallistujia oli noin 60 ja lisänä vielä perheenjäseniä ja muita tuttuja. Oli mahtavat kinkerit ja kalaakin tuli osallistujille mielestäni hyvin, vaikka lohenotti oli passiivista. Esim. oma soutumme meni ilman lohitärppiä, mutta sehän ei ole uutta. Tänä kesänä on lohet kiertäneet venettäni kyllä joka puolelta.
Tommo Nevala (vas.) ja lohi

Kisan suurimman kalan sai Tommo Nevala, 14,2 kg lohi. Toiseksi tuli Ville Seilola 11,780 kg kalalla. Kolmas Pantse ja Lenni noin 10 kg kalalla (kala oli 104 cm ja vapautettu). Neljäs oli Marko Rannila 9,4 kg lohella. Näiden isojen lisäksi tuli kaksi kossia puntarille myöskin. 
Iltariennot sujuivat hienosti. Jouni Kurtti oli tehnyt karhupataa, savulohisalaattia ja lohikeitto. No ruoka loppui nopeasti, mutta grillimakkara ja illan rosvopaisti piti huolen, ettei kukaan nääntynyt nälkään. Juomapuolen suhteen näytti siltä, ettei janokaan ollut. Ehkä nyt voi muutamia janottaa tavallista enemmän, eli suolaa on ruoka-annoksissa ollut riittävästi. 
Aloitamme palkintojenjaon



14.8.2020 korttopäivitys

Nyt se meni lortto jokeen. Ehdimme soutaa noin 5 minuuttia kun Wäylän pilkkua vietiin. Ensin näytti, että vähintään haltialohi on vaapun kimpussa, mutta tokihan se väsähti vetäessään venettä satameetriä mukanaan. 
No videolta näkyy kuinka suuri lopulta kala olikaan. 
Mutta viides kalatapahtuma tällä viikolla vasta päätyi veneeseen. Tästä on huomiseen kisaan hyvä jatkaa putkea. https://youtu.be/tlPSy3kbIwk


14.8.2020 surkuhupaisapäivitys

Aamulla taas käytiin. Siinä tärkeimmät. Taitaa tulla lyhyin päivitys aikoihin. No Jullissa kävi joku nyppäämässä, tiijä mikä oli. 
Pintakäyntejäkään ei muita kuin vaapuntarkastajalohi, joka käy katsomassa vaaput rauhallisesti pyörähtäen. Sitten ei tapahdu muuta. 
Kelihän oli erinomainen. Jopa tihkusadetta oli ja sillee. 3 cm on vesi laskenut ja lämpötila passeli. Mutta kun ei meillä pure niin ei pure. Siksi tämä alkaa olla jo surkuhupaisaa. No jospa sitten huomenna kisassa tempaisee vauraammin, jota kyllä alan jo epäilemään. Lortto on päättänyt sotkea kalastuksemme täysin. Esim. tänään pystysoudussa lortto kävi nakkaamassa toisen vaapun toiseen siimaan. Jos yhden viikon aikana saa pullapitkoja siimoista enemmän kuin koko 30 -vuotisen lohihistorian aikana, niin jotain paranormaalia on tapahtumassa. 
Katsotaan ehtiikö järjestelyiden ohella enää tänään käymään soutamassa tyhjää. 

13.8.2020 iltapäivitys

Eipä ole ihmeitä raportteja kerrottavaksi. No sen verran että Julli -vaappua kävi lohi tempaisemassa, mutta kortto piti huolen siitä, että emme saaneet kalaa veneeseen. 
Joten kurautimme saunan tulille ja nyt loppuilta otetaan rennosti. Aamulla näyttäisi tulevan sadekeli, tiijä kehtovaako lähteä kastumaan. 
Alkaa nämä päivitykset hiipumaan kun lohikausi on loppumassa. Eipä huolta, yleisön pyynnöstä vaihdamme lajia 20 päivä ja alkaa tulemaan metsäisiä juttuja koirapojan kanssa. Rockyhan on Suomen ensimmäinen koira, joka on julkaissut elämänkertakirjan. Hänen hirvijuttuja alamme seurata plogilla ja toki paljon muutakin metsällistä tarinaa. Vain marjoja en suostu keräämään sankoon. Ainostaan suuhuni. 

13.8.2020 aamupäivitys

Sumussa mentiin joelle. Ei ollut odotuksia ja ne täyttyivät hyvin. Lohet uivat siimojen vieressä, mutta osasin väistellä veneellä kaikki kalat erittäin hienosti. Siihen ei ole kaikki lohestajat pystyneet ja kaloja on tarttunut suustaan koukkuihin kiinni. 
Sitten tuli pieni sade, sellainen tihkusade vaimikäseoli. Kesällä sain rankkasateessa 13,4 kg lohen, nyt en. 
Samalla selvisi, ettei vieläkään ole yksikään vaatevalmistaja osannut tehdä housuja, joissa soutajan munaskuiset säilyisivät kuivina. Monenlaisia olen testannut ja vain kahluuhousut ovat pitäneet kivitsit kuivina. Mutta kuka nyt kahlureita soutaessa käyttää. Jos ei sada, kastuu kivitsit vaahtoon muuten. 

12.8.2020 iltapäiväpäivitys

Meillä Reiskan kanssa on kortto veneessä. Ei vaan tartu. Ympäriltä kiskovat väkiäisiä lohia, me olemme osanneet väistellä kaikki kalat. Kertooko se että festeillä saamme todella ison lohen sitten. Vai mistä se kertoo. Kortto on suuttunut jostain kyllä verisesti. 
Olemme uittaneet ns. varmoja ja ns. epävarmoja. Monia uinteja ja värejä, mutta ei vaan napsu. Soudettu pystyssä, sivuttain, mutta ei koskaan vastavirtaan eikä jääty paikoilleen jauhamaan. Pitääköhän nekin vielä kokeilla. 
Emme ole epätoivoisia, enemmän tämä vielä hymyilyttää. Ehkä joku päivä sitten itkettää, tiijä häntä. 
Nyt laitethan läskilihhoo grilliin ja tuloo taas hyvä mieli. Vesi laskenut eilisestä 5 cm. Ei kolise kivet rupelissa vielä. Lämpötila vedessä on hyvä, senhän kertoo hyvät saaliit Pellon korkeudella. 

11.8.2020 aamupäivitys

Eilen illalla kämppärin puntarille tuotiin kesän suurin lohi.
Kullekorvasta tarttui Kuusamon herroille 18,640 kg kojamo vaappuun. Oma kalastus olikin siimojen kastelua ja yhden hauen irrottelua vaapusta. 
Kollegani Jari Tuiskunen saapui Pekka Koivun ja Jukka Pitkäsen kanssa etelän järvimaisemista kokeilemaan lohituuria. No hauella alkoi heidänkin urakka ja toivotaan että päättyy kunnon loheen. 
Tänä aamuna läksimme Reiskan kanssa ongelle ja joki oli aivan tyhjä. Muista kalastajista. 
Soudimme Lampsuvannon kerran ja nivan kahdesti. Näimme pikkukojamon saavan kyytiä isommalta, mutta olimme väärällä puolella nivaa. 
Kullekorvan soudimme myös, mutta nyt ei vavat värähdelleet kuin heinien painosta. Meillä on lortto olkapäällä nyt. Pitääköhän Reiskan uhrautua ja juoda ihmisenhaju puis. Ei taida muuten parinkympin kojamo meille tulla. 
Keli oli aamulla kyllä aivan hieno. Pilvessä, tyyni ja vieheetkin piti olla kohdallaan. Vuoan kun ei ollut. Vesi oli laskenut eilisestä 1 cm. Lämpötila vedessä 15,5 astetta, jotenkin sekin piti olla suhteellisen hyvä. Joku nyt vaan on, että vaikka kalaa on, se ei pure. Mutta emme lannistu, lusimme nämä viimeiset päivät pois ja unohdamme lohenkalastuksen sitten. 
Jatkoa: Kävimme soutelemassa puolilta päivin ja Kullekorvassa Julli -vaappuun nappasi lohi. 'Reiska sai muut vavat pois ja sillä välin kala oli vienyt itsensä ja vaapun jonkun kiven taakse ja siellähän sitä oltiin. No vaappu onneksi saatiin ehjänä pois, kala oli mennyt matkoihinsa. 
Nivassa pomppii kovasti kaloja, eivät vaan välitä vaapuista tuon taivaallista. Lähdemme nyt illalla käväisemään, josko jo nappaisi kunnolla. 

10.8.2020 uuden viikon päivitys

Viimeisiä viedään kun käännetään uusi lohiviikko esille. Tämä viikko kalastetaan Reken kanssa uutterasti ja viikko huipentuu Kala-Harrin soutupepefesteille. Tapahtuma on Väylän hienoin lohenkalastusfestivaali. Ruokalistaa on päivitetty ja tarjolla tapahtumaan tulijoille on lohikeittoa, karhupataa, poronkäristystä, savulohisalaattia ja monia muita herkkuja. Palkintopöytää olemme joutuneet vahvistamaan kakkosnelosilla, sillä missään Väylän lohikisassa ei ole ikinä ollut näin mahtavaa palkintotarjontaa. Ja jokainen on voittaja jo silloin kun saapuu paikalle. Nyt mukaan pääsee enää tarkasti valitut pepeilijät. 
Festien jälkeen alkaa oman leirin purkaminen ja jäähyväisten jättö tälle mahtavalle paikalle. Edessä on pitkä ja mukava syksy hirvikoirien kanssa. Myös olkapää on saatava nyt kuntoon. 3 vuotta tätä kipua riittää. Tuli mittari täyteen. Siksi olen kiukutellut, pyydän anteeksi sitä. Jos mietitte, kuinka kipujen kanssa viettää unettomia öitä ja päivisin käy tyhjää onkimassa, niin panta voi olla kireällä kenellä tahansa. Kunhan saan kivut pois, niin olen taas kilttinä, ainakin jonkin aikaa. Eiköhän näin vanhalla ole jotain uutta vaivoo, mistä pääsöö valittamaan. 
Säiden mukaan pitäisi tulla kohtuullinen soutuviikko. Reken kanssa yritämme vain isoja. Viehevalinnat sen mukaan. Emme tarvitse kosseja ja muita pikkulohia, joululohet on vakuumissa pakastimessa. Voihan niitä sivuosumia tulla, sen näkee sitten kun vene on pestynä vajassa. 

9.8.2020 aamupäivitys

Eilen illalla kävimme Reken kanssa siimat kastelemassa ja sitten vietimme rauhallisen illan Beck elokuvan parissa. 
Tänä aamuna ihminen heräsi 4.30 ja housut jalkaan sekä ojalle. Hieno ilma. Täysin tyyni, pilvessä ja tuntui että kala olisi tuloillaan. Ja melkein olikin, Lampsuvannolla kävi lohi räppäämässä Pode liikennevaloa. Lienee ollut punainen päällä ja kala meni puis. 
Soudimme nivan kahdesti, ei tapahtumia. Kullekorvan ja alapesän katsoimme myös ja ei sitten yhtään mitään. Eikä ollut muuten soutupepejä yhtään meidän lisäksi. Lienevät olleet väsyneitä eilisillan soutuihin eli pepeilyihin. 
Tulimme kahdeksan jälkeen aamupalalle ja kun läksimme uudestaan joelle, se olikin pisto. Tuuli oli yltynyt todella nopeasti sellaiseksi, ettei soudusta tullut mitään. 
Nyt siirrymme sunnuntain viettoon ja maanantaina uudelleen joelle. Vesi on vähän laskenut, kohta alkaa olla makeimmillaan muutamaan paikkaan.
Pitsoo lepopäivän ratoksi. Ja sitten saunaan, pormuloita ja muuta rilääksiä. Nimittäin kohisee nuo puut melkoisesti ja joella keikkuu vaahtopäitä. Ei soudeta tänään metriäkään. 

8.8.2020 aamupäivitys

Eilen illalla oli kovasti soutajia joella. Laskin 12 venettä Kullekorvan ja Lampsuvannon välillä. Kuulin että jotain kaloja oli saatukin ja pintakäyntejä soutajat olivat nähneet melkoisesti. 
Aamulla oli kova sumu ja uni painoi silmiä. Kuutamo ja kivut valvottivat yöllä yhteen asti

Lampsuvantoon piti ajella pintakaasulla, ettei jyrää ketään toista kalastajaa. Sitten pientä huhuilua, että onkos täällä kilttejä soutajia. Ei vastausta ja siispä onget veteen. 
Kun sumu hälveni, huomasin että siellä ei ollutkaan ketään. Soutelin Lampsnivan puoliväliin kaikessa rauhassa, ei minkäänlaista elonmerkkiä kaloista. Ei pintakäyntejä eikä vaappukäyntejä.
Annoin kertoa itselleni, että lähe jätkä hevonhittoon sestomasta. Pakko uskoa itseään ja nyt katsellaan Jopet showta telkkarista. 

7.8.2020 aamupäivitys

Heräsin 4.30 ja ei tullut uni silmään. Hereillä selkäkipu kertoi, että älä ukko meinaakkaan enää nukkua. No mitä muuta voi tehdä sängyssä pyörimisen sijaan. Mennä joelle! Niin tietenkin ja vaihtelin kohta rannassa aurinkoisen eilisen vaappuja tämän aamun pilviseen säähän sopivaksi.
Lampsuvanto oli tyhjä, kuten koko joki muutenkin. Kalastajista meinaan.
Yritin suututtaa sitä isoa, sitä kauhean isoa. En onnistunut, mutta sellainen seiskan kala onnistui, sillä veneeni vieressä semmoinen loikkasi korkealle ilmaan. No ei huolta enää, kalsarit on vaihdettu. 
Nivanniskalla kävi myös kala pinnassa mätkimässä, eikä sekään ihan pieni ollut. Liian iso minulle, kertoi kalajumala Ahti ja sain rauhassa lasketella entisen valkoisen mökin, nykyisen punaisen  mökin kohdalle. 
Vasemmassa jalassa alkoi olla puutumista ja selkä kipuili melkoisesti. "Koluan tuon montun ja sitten vaunulle" annoin kertoa itselleni ja käänsin vaaput montun takareunaan. Präät! yksi hyrrä rääkäisi. No siellä on lohikalaa tyrkyllä, onko ottajaksi. 
Sain ihmeen kaupalla sotkematta muut vaaput pois vedestä ja sitten kalavavan käteeni. Pikainen vääntö ja kossipoika joutui räpistelemään haavissa viime potkut. 
No siinähän se sitten olikin ja loppupäivä onkin vapaata. Ellei ilmesty veneeseen joku, jolla on kalastuslupa voimassa ja tahtoo istua tyhjänpanttina jonkun tunnin. 
Huomenna tuleekin Rautu-Reiska ja sitten katsotaan, onko meistä miestä ottamaan se iso, se oikein iso veneeseen. 
Kossin kanssa kotirantaan. On se siellä kun tarkasti katsoo. Se kossi. Kotirantaa ei vielä tässä näy

Puijari puijasi tämän 2,010 kg kalan 

6.8.2020 iltapäivitys

Selkään koskee. Ei kiinnosta nyt soutu. Kävin pari tuntia nuoren kaverin kanssa sestomassa, ei mitään raportoitavaa. Jalka meinaa puutua, joten joku puristaa tuolla seljäs ja pahasti. Ei tästä enempää.
Nyt lepoa, jos aamulla jaksaisi herätä kokeilemaan isoa. On niitä siellä paljon. Muoniossa ovat jo varsin kookkaita saaneet, haltialohta ei vielä kukaan. Tänä vuonna sellaiseen on mahdollisuudet. 
Nyt hyvvee yötä kaikille. 

6.8.2020 haukiaamupäivitys

Hitto, minä saan Väylästä enemmän haukia kuin mitä kalastaisin etelässä. No ei toillaan, kaksi haukea aamulla. Toinen parikiloinen vielä nivasta keskivirrasta ja kelailin sitä kossina aina veneen viereen, kunnes paljaistui että kossi oli pukeutunut maastopukuun. 
Aamusumua oli hieman ja nätti oli soudella tyhjää jokea. Sillä se tuntui, kun lohet eivät pintoneet, eikä muita soutajia ihmeemmin näkynyt. Naapurimökin herra oli ainoa soutaja lisäkseni koko alueella. 
Vesi on laskenut hitaasti edelleen. Jokivesi on noin 15 asteista. 
Kala-Harrin soutupepefestit ovat erittäin suosittu näköjään. Mukaan on tulossa jo noin 40 kalastajaa. Korostan tässä, ettei kukkikset saa organismeja ja intoa ilmiantoihin, kyseessä ei ole mikään kilpailu. Te kukkikset kuitenkin luette tätä ja etsitte asioita, joihin tarttua. 
Soutupepefestit ovat mukavien kalaihmisten tapaaminen lohestuksen merkeissä. Jokainen tuo jotain kivaa "palkintoa" eli lahjoitusta, joita sitten jaetaan kalastajien kesken. Suurimman lohen
saajalle olen hankkinut ihan omilla rahoilla tuon kalapatsaan muistoksi tästä tapahtumasta. Sitten me tarjoamme osallistujille ruokoo ja ehkäpä juomookin. Sitähän ei ole kielletty missään. Meillä ei ole maskipakkoa, vaan on maskin poissaolopakko kyllä. Täällä ei naamioiduta, kyllä kaikkien naama tulee näkyä kaikessa komeudessaan/nättiydessään. Aivan, naisia on mukana festeillä myöskin. Paino sanalla naisia ja paino sanalla miehiä. Meillä on selvät sukupuolet olemassa. Jos joku tahtoo olla polttomoottoriperunakuorimakone, olkoon puolestani. Samoin lapsia, tyttöjä ja poikia on festeillä myöskin. Hekin saavat olla tyttöjä ja poikia edelleen.
Tapahtuma on siis hauska ja toivottavasti kalarikas tapahtuma, jossa katsellaan vaan, kuka saa ja kenelle annetaan. 

5.8.2020 iltapäivitys

Pitihän se lähteä testivaappuja uittamaan. Kullekorvassa aurinko tirrotti nätisti ja Luurankokiven takaa Puijari -vaappuun tirahti kossi. 1,810 kg virkku kala pääsi kuvagalleriaan pienen väännön jälkeen. 
Kiva niin, nyt pääsee unille

1,810 kg Puijarilla

5.8.2020 aamupäivitys

Heräsin klo 4 ja keli näytti hyvältä. Nostelin läskinpalat silmien päältä pois ja menoksi. Soudin Kullekorvan, ei havaintoja lohista. 
Ajelin siitä Lampsuvantoon, jossa ei ollut yhtään venettä. Joenpinta on täysin tyyni ja soutelin unelmoiden suvannon isosta isännästä. Siis lohesta, ei mitään semmoista muuta seksuaalista.
Näin nivaa lähestyessäni niskalla lohen möyrähtävän pinnassa. Ei pieni, mutta ei mikään monsteri.
Siirsin soutulinja pintomiskohtaan, käänsin vaaput tarjolle ja kappas vain, yhtä Puijari lohi kävi tönäisemässä. Vapa vain heilahti ja vaappu ponnahti pintaan. Sai lohi pahus kiepautettua vaapun sekaisin siimaan. 
Ovela kala, mutta minä vielä jossain vaiheessa osaan olla ovelampi. Katsotaan vain. 
Jonkin verran näkyi lohia pärskäyttelevän vettä. 
Kämppärille tuli eilen oman kalani lisäksi noin 4 kg ja 13 kg kalat turistikalastajien onkimina. Onnittelut mökkiasukkaille. 
Tulee lämmin päivä, mietoa tuulta. Vesi on 15 astetta, oikein hyvä. Lasku on hidastunut, mutta laskee kuitenkin. Roskia tulee erittäin vähän enää. Vedenväri on vielä ruskeahkoa, toivottavasti ehtii kirkastua ennen kuin soudut loppuu. 
Nyt vedetään puurot käkättimeen ja katsellaan, käynkö ongella vai lepäilenkö.
Nyt on muuten muutamia vaappuja, joita ei tarvii enää uittaa ennen kuin Rautu-Reiska tulee. Niissä on ollut tapahtumia, joten pidetään niitä ns. "varmoina". Ja kas kummaa, nehän ovat samoja pääosin kuin mitä kahtena aikaisempana vuonna on ollut. Otan kuvan teille noista omista suosikeista, jos joku tahtoo matkia. Saa, muttei ole pakko. Voihan olla että oma soututyylini käy noille vaapuille ja toinen soututyyli ei toimi.
Reke muuten saa soutaa mulle Väylän lohen. Tenolla Reke on tainnut lohen soutaa mulle, joten saapi täälläkin tehdä saman tempun. Lienee outoa istua vapojen luona, tekemättä pakkoliikkeitä käsillä. Tai voinhan minä pari pajunoksaa ottaa ja niitä heilutella ikään kuin soutaisin. Jaa jaa, liikaa aurinko varmaan, jätän teidät nyt rauhaan. Salille lompsis.

4.8.2020 iltapäivitys

Sade loppui ja tietenkin piti lähteä ojalle. Ehdin soutaa puolisen tuntia ja Pode -setsuaalivähemmistöväriä vietiin. Samaa missä aamulla oli kojamotärppi. Nyt ei ollut niin iso ja pienen tumpeloinnin jälkeen sain haavista irti yhden vaapun ja vihdoin kirkas kossi pääsi valokuvaan. 
Samaan aikaan lohikaverini sai samanlaisen pojan, joten jonkinlaista liikehdintää joella tuntui olevan. 
No nyt alkoi iltaloma ja katsellaan vaikka televiissiota. Aamulla sitten kokeilemaan olisiko kojamot hereillä.
2,850 kg 

4.8.2020 päiväpäivitys

En aamulla jaksanut aikaisin lähteä ojalle. Käsikipu ei anna nukkua, joten aamuyöstä vasta simahdin ja väsytti vielä "oikeaan" aikaan. 
No 9 jälkeen läksin ja Kullekorvan kojamo otti seksuaalivähemmistövärissä olevan Pode -vaapun suuhunsa. Painui pohjaan, jumusi tovin ja sylkäisi vaapun suustaan. Ei auttanut vaikka kiskoin ylävirtaan muutaman veneen mitan. Hyvin tyypillistä luuleukaiselle kojamolle. 
No Kirveskorvasta sain puolen kilon ahvenen, päästin se puis. Kön kuulemma isot ahvenet pitää päästää jatkamaan sukuaan. 
Vesi jatkaa laskuaan, tosin hitaasti enää. Lämpötila on hyvä, noin 15 astetta. Loppuviikon helteet lämmittävät varmaan kahdella kolmella asteella ja on siirryttävä nivoja soutamaan. Ja vaappujen kokoa mietittävä uusiksi. 
No sen aika on sitten. Nyt mennään näillä linjoilla eteenpäin. Kohta alkaa satamaan, joten saatan käväistä ongella. 

3.8.2020 aamupäivitys

Lepopäivä heräsi aurinkoisena. Ja tätä herkkua on tarjolla illalla, joten vaappuja katsellaan sillä silmällä. Tästä linkistä voi myös katsella jotain Väylän vaapuista. https://verkkolehti.jahdissakalassa.fi/jahdissa-kalassa-8-20/vaappu-vaylalle-1 Ei pidetä raamattuna, mutta jos tästä jotain saisi irti kenties.
Huomenna näyttäisi hieman satavan, voi tehdä kalakelin. Sitten näyttäisi että pääsee t-paita soudulle loppuviikolla. Kaik otethan vastaan, mitä tuloo. Nyt tulikin monella murthella lopun höpinät.
Kala-Jampan kanssa tehtiin vapateline laiturille, niin on helppo koeuittaa vaaput ja vavat pysyvät kuosissa. 

2.8.2020 lohikunkkupäivitys

Tässä on palkintolista. Melkoista tykitystä on ollut, 47 kalaa puntarille. Ja aika moni on jättänyt viemättä kalojaan, ihan hyvänkokoisia, puntarille. Siksi kun hölmösti vain yksi punnituspaikka on järjestetty. Suositus että ensi vuonna Pellossa on myös punnituspaikka.
TORNION- MUONIONJOEN LOHIKUNINKUUS 2020
TULOSLISTA, ensin kalan paino, sitten kalastaja. Viisi parasta palkittiin. Listasta löytyy kaikki punnitut kalat, joita oli kahden päivän aikana 47.
1. 15.32, Esa Peltonen
2. 10.79, Matias Tiensuu
3. 10.69, Ari Petäjäniemi
4. 10.47, Samu Inkerö
5. 9.69, Risto Petäjäniemi
9.54, Esa Kallio
9.37, Paavo Kohberg
8.73, Lauri Jaukkuri
8.68, Ari Maununiemi
8.33, Sami Nousiainen
8.17, Veijo Pusa
7.74, Tuomo Alatalo
7.66, Jirka Maijala
7.33, Tarja Korteniemi
7.13, Jussi Riikonen
6.93, Toni Karhunen
6.86, Unto Koivumaa
6.82, Jouni Pihlaja
6.79, Unto Koivumaa
6.56, Jakke Peltonen
6.04, Jarmo Juotasniemi
5.36, Janne Niva
5.15, Jukka Ylisuvanto
4.94, Riku Kivekäs
4.40, Aarne Nousiainen
4.17, Matti Konttuniemi
2.91, Kalervo Korteniemi
2.90, Ari Maliniemi
2.88, Merja Jumisko
2.82, Julius Turunen
2.77 Osmo Hietanen
2.58, Tuomas Nylander
2.40, Kimmo Marikainen
2.34, Sanna Rautio
2.25, Juola
2.20, Marko Haapala
2.17, Roni Ojanperä
2.10, Teemu Rautio
2.09, Jari Marjala
2.00, Jani Jesiöjärvi
1.88, Jari Marjala
1.84, Olli Kaarlejärvi
1.78, Jaana Aalto
1.75, Juha Paavola
1.74, Sakari Lehtola
1.63, Jyrki Turja
1.43, Raimo Haataja

2.8.2020 päiväpäivitys

10 tuntia tuli lohikuningasta soudettua. Ei osunut marjat minun sankoon. Ei nykyn nykyä, ei siis mitään. No loppuajasta alkoi päässä nykiä, joten kävin hakemassa pitsaa ja nyt on maha täynnä ja päiväunille. 
Ehkä en souda tänään enää. Tai no katotaan.
Tuloksia kisasta en voi laittaa tänne, sillä koko järjestely, markkinointi ja tiedotus on todella surkeaa. Kun vielä yksi punnituspaikka, 50 km kauimmasta kohdasta kisa-aluetta, niin eipä voi kummoista arvosanaa antaa tälle tohinalle. Lienee historiani viimeinen Tornionjoen Lohikuninkuus -kisa. No eihän sota yhtä miestä kaipaa, varsinkaan tämmöistä joka ei saa kalaa. Voin vain lohduttautua, että tässä kolme eri vuoden lohikuningasta souteli myös tyhjää. Ja monet monet muut. 
Kokeilin kyllä ns. varmoja ja erittäin epävarmoja. Monenlaisella uinnilla ja monia värejä. Näin kyllä kaloja ja sain syötettyä vieheet varmasti niiden näkökenttään. Mutta joku lortto istuu olkapäillä, joten se taisi vain pyllistää mulle. 
No en anna tämän masentaa, soudellaan seuraavat pari viikkoa rennosti ja sitten se on soromnoo. 
Hyvässä kelissä sai soudella, eilinen ukonilma antoi parin tunnin lepotauon. Ennen ukkosta lohi iski hulluna vieheisiin, ei vain minun. 
Hyvää päiväunta Hartsalle, olkaa kilttejä toisille ihmisille ja eläimille. 

1.8.2020 iltapäivitys

Sain todistaa upean kojamon väsytystä ja koukkauksen. Omaan veneeseen ei tullut mitään ja nyt vapisen vaunussa kun ukkonen jytisee ja taivas itkee. 
Tässä kämppärillä muutama viikko sitten salama iski ystävääni Pekkaan ja mies joutui käymään sairaalassa Rovaniemellä asti. Ei viitti pelleillä taivaanilmojen kanssa, joten katsellaan ilta urheilua kakkoselta. Tässä video koukkauksesta. Sorry että on pystyvideo, se varmaan niuhoja harmittaa. 
Ehkäpä aamuksi paranee keli. Sen verran jo tiedän, että 20 lohta on punnituksessa käynyt. Kämppäriltä Jamppa käytti 6 kg ja kavereista Riku 5 kg kalat ja kohta sinne menee kämppärin asukkaiden videon kala, joka mennee reilusti johtoon. 

1.8.2020 aamupäivitys

Lauantaiaamu on kaunis ja joki on hiljainen. Lohestajat keräävät voimia tänään alkavaa lohikuninkuuskisaan. 
Yöllä mietin mielessäni taktiikkaa tälle illalle. Kohta pitää lähteä laiturille virittämään yöllisiä ajatuksia siimoihin. Luvassa on tyyntä, puolipilvistä säätä. 
Yöllä oli varsin kylmää ja vanhanmiehen kuvioita aamuyöstä suorittaessani katselin sumuista jokea. Syksy lähestyy pikkuhiljaa, ei auta mikään. Niin se alkaa tämäkin kesä vääntyä kohti lopullista huipentumaa. 
Tätä jokea jää varmaan jotenkin kaipaamaan, vaikka kalastus ei ole ollut mitään huippua. Mutta täällä on mahtavia kalakavereita. Siksi onkin hienoa että Kala-Harrin soutupepefesteille tulee paljon osallistujia. Saadaan viettää porukassa mukava viikonloppu lohikauden päättäjäisinä.
Kunkkukisaan pitäisi tuosta löytyä sopivia matoja
Muistutan että 15.8 lauantaina on Kala-Harrin soutupepefästit, upea lohestustapahtuma. Kala-Harri ja Kello- ja Lahjapalkinen Ky Pellosta lahjoittavat ikuisesti kiertävän palkinnon, jonka on Timo Kyllönen suunnitellut.
Soutupepefästien kiertopalkinto suurimmalle lohelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti