tiistai 2. kesäkuuta 2020

Lohikesäkuu 2020

Kesäkuu on lohikuu

30.6.2020 iltapäivitys

Kovasti näkyi pintovan lohet taas Lampsuvannolla. Kolme tuntia soutua, ei tärppiä. Tullisillan yläpuolelta nuoret miehet väsyttelivät tämän komean 8 kg lohen veneeseen. 
Muita tapahtumia ei näkynyt veneissä. Soutajia kuitenkin yrittämässä melkoisesti. Miksi se ei pure viimeistään Kullekorvassa? 
No aamulla aloitetaan mikäli ei vesisade pelota. 

30.6.2020 aamupäivitys

Yöllä satoi vettä maahan asti. Melkoisella ruminalla juu. Keli siis muuttui ja ilmanpaine rumahti kerrasta kunnolla alas. Tuli siis kalakeli, tai niin olisi pitänyt tulla. 
Kuitenkaan ei kattilassa kolahtanut lohenpää, vaikka aamu näytti pilvisen hyvältä. Vaikka tuuleksi, kävin yksinään soutamassa pienen hetken. Reke ja vaimoni läksivät kohti etelää, joten poikamiesajat ankeuksineen koittavat nyt elokuulle asti. Kuinka tästä selvitään, voi voi. 
No mutta kalastuspäivityksethän nämä piti olla, joten mennään takaisin jokihommiin. Ei siis tuntunut lohia eikä näkynyt. Muutama vene oli Kullekorvassa, mutta heilläkään ei merkkejä lohista. Pitänee antaa kelin muutoksen vaikuttaa syvemmin eli käyn päivällä jossain välissä soutamassa. Eihän täällä muutakaan ole tehtävissä. Maata ja soutaa. No toki punttisalilla käyn vääntämässä, soutu on varsin yksipuolista liikuntaa. jk. nyt saalistilastoon on tullut Kolarin puolen kaloja, joten viime viikon nousijat ovat saavuttaneet mm. Lappean. Hidasta se on lohen uinti lämpimässä vedessä. Sukkasillaan mennään. Saas nähdä mitä sanoo lohilaskuri, kun se joskus päivittyy. 

29.6.2020 aamupäivitys


Lohilaskurikin on herännyt ja sen mukaan lohissa on päästy viime vuoden tasolle. Tavallaan sitä voi uskoakin, kyllä joessa lohia näkyy. Pellon korkeudella ovat erittäin huonosti ottaneet vielä vieheisiin. 
Tämä viikko varmaankin kertoo sitten paljon, jos luvatut sateet tulevat ja ilma sekä vesi viilenevät. 
Viikko tuo sateiden lisäksi myös tuulia ja ne ovat inhottavia isoilla suvannoilla soutaville. Paikoin jopa täysin mahdotonta on kovassa tuulessa edetä. Mutta onpa sitä saatukin tyynessä ja lämpimässä kelissä soudella, joten otetaan vastaan mitä tulee. 
Reiskan kanssa illalla vielä lähdetään soutamaan, sitten jäänkin huomisesta alkaen yksi sestomaan. Tai tuskin tuolla yksin saa olla, eiköhän siellä muitakin soutajia näy joella. Rannoilla isketään tarinaa, ei turpiin. Poissa on Lappean hullut vuodet, jolloin soutuvuorot katsottiin nyrkeistä oottopaikalla. 
No joo, ei nyrkkeily kuulu lohensoutuun, ehkä se on lyijymötikkämiesten spesiaalilaji. Ainakin uhot Matkakosken urhoilla on sen verran hurjat alkukesästä olleet, että heikompaa saattaisi hirvittää. Oisko se niin, että joukossa tyhmyys tiivistyy ja sitten parin keppanan jälkeen ollaan kolme numeroa isompia kuin mitä hauis kertoo. 
Vaikka tuntuu sitä olevan monenlaista kahjoa pitkin jokivartta liikkeellä. Nyt täällä väitetään että kesäkuun nousulohet ovat jo tummia. Mutta ison volinan jälkeen ei yhtään kuvaa tummista lohista ole saatu nähtäville. Hauki on tosin tummahko, joten oiskohan nämä sankarit napanneet parin kilon hauen ja katsoneet, "haa, tumma lohi ja laihakin vielä". 
Onhan alkukaudesta jokeen nousseet lohet ottaneet ns. kesävärin, eli peilikirkas suomupeite on vahvistunut ja saanut mattateräksen värin. Mutta ei hyvällä tahdollakaan voi näitäkään sanoa tummiksi. Normaali väritys kesäkuun kalalle ja nousuaan nekin vielä ovat tahtoneet jatkaa. Kyllä sen tumman kalan sokee Reettakin erottaa ja niitä näkee sitten kun elokuu koittaa. Tosin sitten nämä samat sankarit varmaan puhuvat jo mustista lohista. Vaikka olen noin 30  vuotta lohta kalastanut ja eräitä kaloja saanut, en ole vielä mustaa lohta nähnyt. Upeita, tummaruskeanoranssinvioletteja, kuten esim. tässä potpurissa on muutama. https://kalaharri.kuvat.fi/kuvat/Kalastuskuvat/Top10+lohet/
En hyvällä tahdollakaan näistä löydä mustia lohia, en sitten millään. Tosin minähän en kalasta syyskuussa lohta, kuten eräät sankarit vielä tekevät. Joten siinä kohdassa aukko on sivistyksessä ja ehkäpä ne ovatkin sitten mustia. Mäne ja tiijä. 
No ei ärsytetä enempää, tiedän että volisijat käyvät tuska sielussaan lukemassa näitä päivityksiäni. Lähdetään illalla kalaan ja laitellaan kalakuvia, jos jotain satutaan saamaan.
Kyllä on muuten upeanväristä kalaa Väylän lohi. Voin laittaa pääni pantiksi, että kukaan, ei siis kukaan erota tätä Jäämeren lohesta värinsä eikä makunsa perusteella. 

28.6.2020 päiväpäivitys

Tämä kalaviikko on taputeltu. Käytiin vielä soutamassa muutama tunti. Pari harjusta ja ahven sekä haukitärppi. Näkyi muutama lohi pinnassa, mutta eipähän noille onget kelvannut. 
Tämä viikon saldo oli 100% työtä. Yksi lohitärppi ja yksi lohi ylös. Siihen pitää olla tyytyväinen, siellä moni tonki koko viikon tyhjää. Moni tonki myös useita lohia, onnittelut heille taitavuudesta. 
Ensi viikolta odotan enemmän, kun sateita tulee, vesi viilenee ja ehkä hieman nousahtaa. 
Nyt joutuu heiniä irrottelemaan melkoisesti soudun aikana vaapuista. Ovat sellaisia ohuita hentoheiniä, jotka eivät uinnissa näy, mutta varmasti ehkäisee lohen ottamista. 
Jatketaan päivittelyä ensi viikolla ja toivotaan lohestajille tiukkoja siimoja. Älkää luopuko toivosta, kyllä se siitä. 

28.6.2020 aamupäivitys

Yöllä soi kello 2.00. Tai ei ehtinyt soida, sillä sisäinen kello herätti 7 minuuttia ennen. Vaatetta piti tunkea päälle ennätysmäärä, sillä lämpötila oli vain +6 astetta. Ja sehän nostatti mahtavan sumun, jonka keskellä soudimme Reiskan kanssa Lampsuvantoa. 
Lohia näkyi pintomassa laiskasti eikä ne huolineet vaappuja suuhunsa. Pintominen kesti ehkä vartin ja sitten kalat katosivat. Niinpä nousimme Kullekorvaan, jossa vedimme kaksi laskua. Ei havaintoja kaloista, vain yksi kivi löytyi, johon osasin yhden vaapun ohjata. Tehkää virrassa perässä.
Kokeilin kyllä monenlaisia ottikoneita, mutta eipä käynyt edes hipaisemassa lohi onkia. 
Vesi oli jäähtynyt jonkin verran, kun rannassa oleva lämpömittari näytti 18 astetta. 
Lähdemme kokeilemaan kirkkaan päivän soutua vaikka tuhoon tuomittu sekin yritys tulee olemaan. Lohi ei vaan kovin ketterästi pure. Joitain tärppejä oli soutajille yöllä tullut, mutta nekin kalat olivat menneet puis. 

27.6.2020 iltapäivitys

Tuulee, ei kiinnosta lähteä soutamaan. Ei kyllä ole kuulunut lohista oikeastaan mitään. 
Tarkoitus on ottaa iltaunet ja lähteä aamuyöstä sestomaan. Ennusteen mukaan tuuli pitäisi heiketä lähes tyyneksi. No sehän tietää hyttysiä, joita onkin ollut kyllä melkoinen määrä ympärillä jopa veneessä. Olen pistänyt hyttyskiekuran palamaan veneen pohjalle ja se on hieman auttanut ohvin kera. 
Ensi yönä tosin lämpötila laskee +6 asteeseen, joka voi hyydyttää hyönteistoiminnan vähäiseksi. Ja kylmät yöt, tulevat vesisateet viilentävät vedet ja mikäli laskurissa alkaa näkyä lisää isoja lukemia, voi hyvinkin monessa veneessä nykäistä raavaskin lohi. Mutta paljon on jos -sanoja vielä käytössä, joten katsotaan mitä tuleman pitää. 
Rautu-Reiska joutuu lähtemään etelään tiistaiaamuna, joten kalastelen kylmän ja sateisen viikon issekseni. Ja itikansyötti tulee elokuussa takaisin reiluksi viikoksi kalastamaan ja sitten onkin meillä kausi taputeltu. 
Päästään mitä ilmeisimmin Malesiaan purjekalan pyyntiin elokuun loppupuolella. Muutama päivä sitten tuli tieto, että Malesia tulisi avaamaan rajat pikapuolin, eli heinäkuun alussa. 
Kauden loppua tässä odotellaan jo, ei tämä lohenkalastus enää kovia intohimoja herätä. Tätä kun lähes 30 vuotta on jauhanut tuhansia tunteja, niin voi sanoa että kaikki on saatu ja nähty. 
Ehkä tämä on viimeinen lohikesä, vaikka tänä aamuyöstä oli hienoa olla Kullekorvan lähtöpaikalla. Siellä kalakaverit juttelivat niin hienosti, että varmasti ainakin kaipaamaan jää sellaisia aamuja. Täällä on kyllä kavereiden kesken hieno lohihenki. Ehkä sen vuoksi tätä vielä jaksaa jauhaa ainakin tämän kesän. Katsotaan miten homma etenee, vieläkö jostain löytyy intohimon kipinä. 

27.6.2020 aamupäivitys

Eilen tehtiin muutos soutusuunnitelmiin. Lähdettiin vasta puoliltaöin ja perään laitettiin uusia Puijareita. Niissä on uinti melkoisen pätevä ja ajatukset oli tietenkin saada punalihainen koukkuihin. Nivalle ajelin ja keskellä kovaa virtaa taipui yksi vapa. Kala nousi pintaan ja paljastui maastopukuiseksi hookkaniksi. Onneksi ei terävä suu vienyt vaappua. 
Sitten saimmekin soutaa aamuviiteen ilman osumia, mitä nyt nivassa ja Lampsuvannossa sai roskia puistella varsin tiheään vaapuista. Haapasaari ja Kullekorva soudettiin ja siellä ei roskaa kulkenut niin paljoa. 
Kukaan yli kymmenestä venekunnasta ei näyttänyt lohta saavan, joten olisiko lämmin vesi laittanut kalojen suun kiinni. Tai mitä minä höpisen, saihan Aku 4 kg maratoonarilohen. Oikein nätti luikero, mutta komean punalihainen kala. Näyttää olevan nämä alkukauden tulijat soukkia eli suomeksi pitkiä ja ohuita torpeedoja. 
Kovat tuulet haittaavat päiväsoutua, joten kauhea kiima ei ole joelle. Yöllä oli taas melkoisen kylmä, joten illalla on varmaan laitettava hanskat ainakin käteen. 
Jospa vesi alkaa viilentyä ja kalaa alkaisi häiritsevät vaaput häiritä.
Haapasaaren lähtöpaikalla itikansyöttinä

26.6.2020 aamupäivitys

Olipa tyhjä soutu aamulla. Neljältä lähdettiin ja kolme tuntia soudettiin. Joella on veneitä todella paljon ja näyttää siltä, että soutukulttuuri on päässyt pahasti unohtumaan monelta. 
Muistutuksena, että lohta soudetaan hiljakseen valutellen alavirtaan erinäisiä siksak -liikkeitä tehden. Ei vastavirtaan kaksilla airoilla kiskoen. En ymmärrä muutenkaan, mihin Pellon korkeudella tarvitaan kaksilla airoilla soutua. Jos on leipää aamupalaksi syönyt, niin yksillä airoilla voi soutaa aivan hyvin. Sillä eihän virtaa vastaan tarvitse taistella, vaan airoilla ainoastaan ohjaillaan venettä sopiviin paikkoihin. 
Sitten toinen ryhmä on nämä paikoillaan jauhavat. Jos on vuonna seitenviis saanut tuosta kiven kupeesta neljän kilon lohen, niin ehkä kannattaisi jättää jo siinä jöpöttäminen ja antaa muidenkin valutella siihen kivelle. Nyt on kuitenkin todella paljon veneitä joella, joten ruuhkia syntyy näiden kahden ryhmän toimesta. Vielä muistutan että ei sitä puolta kilometriä tarvii jättää rakoa alapuolella soutavaan. 150 metriä on riittävä väli ja näin rannoilla ei tarvitse tuntikausia ihmisten roikkua. Joku voi kiskasta meloonin nokkaansa tästä päivityksestä, mutta se vaan kertoo siitä, että soututyylit on hukassa. 
Roskaa muuten tulee nyt melkoisesti. Johtunee kovasta moottoriliikenteestä, joka irrottaa heinää ja muuta roskaa virran mukaan. 
Vesi on myös melkoisen lämmintä ja vaikuttanee lohien aktiivisuuteen. Nousumääristä ei voi sanoa mitään, sillä Luke panttaa useita päiviä tietoja. Mutta silminnäkijän havaintona voin sanoa, että käyrät eivät voi kovin korkealle nousta. Tai sitten lohet menevät todella sukkasillaan meidän lohestajien ohi, pohjia myöten ryömien. 
Eipä tässä muuta, katsotaan milloin seuraavan kerran soudellaan.
jk. nyt tuli uudet lukemat lohilaskuriin. Ja sen verran se piti kutiaan, että 24 päivän pylväs korreloi 25 päivän tapahtumiin. Kuten myös 23 päivän lukemat 24 päivän tapahtumiin.

25.6.2020 iltapäivitys

Helle on päällä ja nyt ukkonen jyrähtelee. Emme ole Reiskan kanssa käyneet soutamassa. Sillä melkoisen turhaa tuolla on repiä. Näköjään rajavartioston vene ajoi juuri kämppärin ohi. Valvontaa on jollain tasolla siis. Lupia täällä ei ole kylläkään kyselty.
Nyt tuntuu siltä, että parasta kalastusaikaa on aamulla 4-7 välillä. Muu aika onkin vietettävä luppoa. Tai ainakaan kalakuulumisia ei joelta ole rantaan tullut päivällä. 
Kunhan tuo jyrinä loppuu, saattaa olla että käväisemme joella. Tai sitten katsomme telkkarista uusintoja ja lähdemme sitten aamulla yrittämään. Ei tässä mitään hätää ole, joulukala on ongittu ja veto lunastettu. Tuulimyllyjä vastaan on turha taistella. 

25.6.2020 aamupäivitys

Olimme Reken kanssa oikeaan aikaan joella, mutta väärässä paikassa. Kullekorvassa rapisi kelojen jarrut monilla kalastajilla melkoisen räväkästi. Me olimme kilometrin liian alhaalla. No näin se meni tänään. 
Kaloilla tuntuu vaan olevan kiire, sillä tuttuihin asentopaikkoihin ei ole jäänyt kalaa. Tai sitten ne vaan muuttuvat heti passiivisiksi. 
Onneksi kovat kalamiehet saavat lohta ja silloin voidaan yhtyä riemuun. 
Vesi on lähellä +20 astetta, mutta lohi vaan puree kun parvi kohdalle sattuu. Hieman oudoksuttaa, ettei nivassa ole kala otillaan. Silti en lopeta nivassa soutamista, kyllä siellä jossain luuraa meille se suurlohi. 
Vesi on laskenut hitaasti ja vettä on riittävästi kalojen uida. Näkyy nousevat kalat tulevan läpi joen, keskeltä ja rantojen tuntumasta. 
Vihreäsävyiset vaaput tuntuvat pelaavan hyvin. 
Tässä kuva Akun aamuisesta kalasta, 10,530 kg Failure -vaapulla. 

24.6.2020 aamupäivitys

Kortto on tiputettu olkapäältä. Saimme Reiskan kanssa erittäin arvokkaan lohen. Kala painoi 7,1 kg, mutta tämä pelasti kesän vetoni. Ei mennyt tämäkään kesä ilman lohta. Kesällä 1991 alkanut lohihistoria jatkuu kalan kanssa. 
Kalaa tulee aivan älyttömästi. Joka veneessä seisoo ukko vapa käyränä. Tulee isoa ja vähän isompaa. 
Failure vaappuun meillä tärähti lohi Kullekorvasta.

Failure -vaappuTästä lähdettiin sestomaan ja sinisen talon kohdalla rävähti. 
Ruotoja joutuu syömään. 

23.6.2020 päivitys

Eilen rauhoituksen jälkeen kävimme joella. Omassa veneessä vain haukitapahtuma. Muutamia kaloja näkyi pintomassa ja ainakin yksi kala tuli kalamiesten veneeseen. 
Olemme Reiskan kanssa kokeilleet melkein kaikki mahdolliset ja osin jo mahdottomat vaaput, mutta eipä ponnista lohi siimojenpäissä meillä. 
Itikoita saa kylläkin hätistellä veneessä ihan riesaksi asti. 
Aamulla kävimme onkimassa pari settiä kokeiluvaappuja, mutta ainoa tapahtuma oli rannassa koeuitossa, kun melkoisen iso hauki kävi puraisemassa vaappua. Lohia ei näkynyt pinnassa enää. 
Kyllähän se koettelee, mutta antaa koetella. Lohi on sitten tullakseen kun sen aika on. En vielä sorru kuitenkaan laittamaan muita kapuloita peliin, ainoastaan näitä testattavia.

Kuten kuvista näkyy, kelit suosivat soutelijoita. Mutta ei lohestajia. 

22.6.2020 aamupäivitys

Uusi lohiviikko käynnistyy helteisissä merkeissä. Lohilaskurissa oli pieni hyppäys, saas nähdä onko vavoissa tänä iltana iso nyppäys. 
Vesi on laskenut eilisestä 19 cm.  Lämpötilasta en osaa sanoa mitään, mutta lämpimästä tykkäävänä en menisi uimaan jokeen vielä. Vielä ei vesi ole liian lämmintä kuitenkaan lohelle. 
Illalla aloitetaan soutelu Reiskan kanssa. Pitänee etsiä juoksevaa ja syvää vettä. Uskon että isommat lohet nousevat muualla kuin rantojen tuntumassa. Tämän perustan ihan vain kokemukseeni.
Nyt pitää vieheitäkin oikeasti uittaa, pelkkä pystysoutu ei välttämättä enää toimi. 
Hyttysiä on muuten melkoisen pirusti, rauhassa ei saa käydä edes pohjavesiä laskemassa. Tiitinpäähän meinaavat rakentaa poraustornin heti. Eipä tässä aamulla enempää, lusitaan tämä hellepäivä ja illalla joelle ja siitä uutta lohiviikkoa rakentamaan.
Onhan se vesi laskenut melkoisesti
Tuli lisää Kikuleita. Sekä KH61 värinen Kikuli. Mistähän maalarimestari Toni Karhunen on löytänyt oikeankokoisen aihionkin. 
KH61 Kikuli kämmenellä

Upeita värejä ja mahtavia uinteja. Kolme Pippeliäkin on mukana


21.6.2020 päivitys

Hellettä pukkaa, mutta ei kalloo. Ei ole edes näpännyt, mutta sentään todistetun nousulohen pintakäynnin näin. 
Kun katsoo lohilaskuria, niin lukemat pitävät kyllä kutinsa. Kerrankin. 
Vesi on hidastanut laskuaan ja samaan aikaan tietenkin lämpiää. Ja silloin nämä vähät lohet jättävät vieläkin tehokkaammin tarttumasta vieheisiin. Eikä hellejaksolle näytä loppua tulevan. Nyt siis koetellaan kalamiesten sinnikkyyttä, jaksaako "tyhjää" jokea soutaa.
Mielenkiinnolla odotamme, mitä ensi viikko tuo tullessaan. Lämpiääkö vesi liikaa, nouseeko lohia lainkaan Pellon korkeudelle vai rysähtääkö lukemat laskurissa hurjiksi. Olen ollut huono veikkaamaan, joten en sijoita nyt markkaakaan noille yhdellekään, menköön sökönä tällä kertaa.
Olemme Rautu-Reiskan kanssa uutterasti käyneet pikkupistoja joella. Sellaisia yhden tölkin mittaisia soutuja. 

20.6.2020 aamupäivitys

Vähän venähti päivitys, sillä kävimme Reiskan kanssa aamuviideltä soudulla, sitten aamupala ja taas joelle. Vielä puoliltapäivin oli asiakassoutu (kävin näyttämässä soutupaikkoja) ja sitten syötiin kasleria. 
Eli tässä pääpiirteittäin tärkeimmät. Ei kalaa, ei edes näköhavaintoja. Eikä ole kyllä ihmeitä kuulunut muualtakaan. Kullekorvasta nuori kalamies oli saanut aamusta 10,650 kg lohen. 
Nyt hieman sulatellaan kaslereita ja sitten käväistään pieni lenkki joella. Ilman paineita edelleen, ei tätä lohihommaa vakavasti pidä ottaa. 

19.6.2020 iltapäivitys

Sen verran kalakuulumisista, että viime yönä oli muutama kala eksynyt kalastajien veneisiin. Ei isoja eikä paljon, mutta kaloja kuitenkin. Niistä vähistä nousijoista voi tuurilla saadakin osuman. 
Odottelen tässä Rautu-Reiskaa, josko käytäisiin grillauksen jälkeen joella kokeilemassa tuuria. 
Mitään paineita ei oteta, soudellaan ja tarjotaan testivaappuja sopiviin paikkoihin. 
Selkää kävin jumppaamassa, jospa se alkaisi kestää pitempiäkin istumisia. 
Ensi viikosta voi tulla aurinkorasvasoutua, mikäli sääennuste pitää kutinsa. Voisi kokeilla jopa perhoja sopivassa kelissä. Ja onhan se peltikala vielä saamatta, joten JN pelti pääsee myös lenksuttamaan jokeen. 
Hyvää Juhannusta kaikille, ottakaa rauhallisesti. 

19.6.2020 aamupäivitys

Eipä ole kalatietoja kantautunut korviini. Oma soutu-urakka on ollut varsin vähäistä vielä. Ei oikein pysty istumaan pitkiä aikoja. 
Eilinen punttisali ja sen jälkeen saunavenyttely auttoi hieman, mutta yön jälkeen on taas jäykkää poikaa. Jäi aamusoutu tekemättä. Myös kova tuuli näin laiskaa miestä ärsytti, enkä viittinyt lähteä sestomaan. 
Kun katsoo https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/ nousukäyriä, alkaa huolestuttamaan. Merellä on melkoinen määrä rysiä pyynnissä ja ihmettelen kuinka näin voidaan toimia. Kyllä jokeen pitäisi päästään ensin riittävä määrä kutukaloja, ennen kuin tukitaan nousuväylä. Tämähän on lopun alkua, sillä aina vähenevä kutukanta merkitsee sitä, että kohta ei ole rysiinkään niitä lohia. 
Uskon kuitenkin että maamme päättäjät ovat samaa tasoa, kuin mitä näissä muissakin järjettömissä päätöksissä on tehty. Tuuliajolla ovat punahuulihallituksen porukat. 
Arvosana menee miinuksen puolelle. Mutta olkoon urputtaminen tässä, sillä eihän mitään se auta mitään. 

18.6.2020 iltapäivitys

Kaksi kalaa! Kuulin saadun kaksi lohta. Siinä 7-8 kg väliin. Ja näinkin rannassa toisen kaloista. Oli upeanväristä lihaa, oikein oranssia. 
Omat soudut on lyhyitä pyrähdyksiä, ei kestä selkä vielä pitkää istumista. Vesi oli aamusta laskenut 1 cm. Vähän ripotteli vettä ja ilma on muuten hautovaa. Aivan kuin ukkosta olisi ilmassa. 
Voipi olla että en tänäkään yönä käy soutamassa. Ajattelin aikaisin aamulla käväistä, jos vähänkin pystyy istumaan. 
Laskuri ei näytä toimivan, tai sitten sieltä on noussut tuhatmäärin lohia ja tuloksia lasketaan neljässä vuorossa. Jota en kyllä usko, eli kalaa ei vaan ole noussut lukemia enempää. 
Puheet alajuoksun tuhansista kaloista on vielä puheita. Sillä näytöt eivät riitä tänne ylemmäksi.
Riston 8,8 kg kala Julli -vaapulla


18.6.2020 aamupäivitys

Heräsin klo 4 eikä eiliset juhlat painanut silmissä yhtään. Siispä läksin soutamaan kauniiseen aamuun. Selkä on edelleen kipeä eikä tuo soutu verryttänyt yhtään. Eikä auta kovat mömmötkään. 
Kokemuksesta voin sanoa, että selkä on jumissa koko kesän. 
Kullekorvassa Huuskimus -vaappua vietiin alkuun rajusti, mutta heti paljastui kala noin 3 kg taimeneksi. 
Vesi on laskenut noin 10 cm ja lasku hidastuu. 
Olemme miettineet lohikavereiden kesken, että mihin ovat isot lohet jääneet. Matkakoskelta on saatu hurjia määriä rokastam... eikun punttiheitolla paljon isoja lohia. Ja paljon niitä on karannut "perho" kyljessä. Mutta tänne ylemmäs ei noita haltialohia ole vielä saapunut. Suurin osa saaduista lohista on ollut 5-6 kg väliin. Myös lohien muoto on ollut sellaista marttivainio -tyyppiä. Toivoisin että kohta saapuisivat ne miketyson -tyyppiset mörssärit.
Jäädään nyt odottamaan parvien saapumista. Juhannuksena aloitetaan tosi soutu Rautu-Reiskan kanssa.

Taimen kävi rannassa saamassa vapautensa

17.6.2020 iltapäivitys

Terveyskeskuksesta haettu pari piikkiä kannikkaan. Ja kolmiolääkkeitä niin vahvasti, että höpötetä ei. 
Harvakseltaan tihkuu lohiuutisia, mutta kävin köpöttelemässä rannassa ja pääsin todistamaan kirkkaan lohen maihinnousua. Pekka Kerttula oli väsyttänyt Rrane -vaapulla 5,650 kg lohen. 
Taitaa oma synttärilohi jäädä ensi vuoteen, sillä tämä selkä ei kestä istua veneessä. 
Vesi on hieman laskenut aamusta, mutta ei millään hurjalla vauhdilla. Lämpiää kyllä, sillä aurinko porottaa, mitenkä ne sanoivat, käristyskupolin verran. 
Monet silminnäkijät kertovat, että mm. Matkakoskella on ennätysmäärä lohta, mutta ne eivät kunnolla pure uitettuja vieheitä. Lyijynmättäjät sieltä kuitenkin saldoa keräävät. Taitaa myös iso vesi pitää kalat alajuoksulla, eikä parvet ole lähteneet toivotulla tavalla nousuun. Näitä ykköskaloja, pienempiä, nousee joitain. 
Kunhan vesi vielä laskee, isompi lohi voinee ottaa lähtölaskennan siirtyä kohti yläjuoksua kohti. Kumpa osuisi yksi minunkin veneeseen. 
Rrane -vaappu kelpaa lohelle. 

Lohikunkku -kisa 2020

Tornion- Muonionjoen Lohikuninkuus tapahtuman (1.8 klo 16-21 ja 2.8. klo 06-12) liput ovat tulleet myyntiin! Lipun hinta on 20€ ja sillä osallistuu myös arpajaisiin. Ennakkomyyntipaikat:
Hansport, Kolari
LappeanLohi, Kolari
Kontio-Kallion loma, Kolari
Jouttensuvannon loma, Kolari
Seo Pello
Palkinnot ovat seuraavat:
Lohikilpailun palkinnot: 1. perämoottori 6hv, 2. kaiku 3. lohivapa + kela 4. kalastuslaukku + uistimia 5. kalastuslaukku + uistimia
Arvonnan palkinnot (arvonta suoritetaan 2.8. jälkeen Kolarin poliisiasemalla ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti) 1. DJI Mavic 2 pro kuvauskopteri 2. Kannalan hirsilato 10,5 m2 3. Impera Fatbike
KALASTUSALUE ON TÄNÄ VUONNA KOLARIN RUOTSIN SILLALTA PELLON PURUSKOSKEN NISKALLE. Kilpailukeskus ja punnitus LappeanLohessa.

17.6.2020 aamupäivitys

Synttäriaamu valkeni aurinkoisena ja tullee lämmin päivä. Hellesoutua, ken päivällä käy lirkkimässä. Yöllä oli pari kalaa saatu toiminta-alueeltani. Ei mitään isoja, mutta oikeita lohia kuitenkin. 
Laituriremontin seurauksena paukahti selkä sellaiseen kuntoon, että kohta on lähdettävä terkkariin saamaan kipupiikki pyllykannikkaan. Meinaa jalka pettää jo alta. Vanha välilevyvamma, ei mitään vakavampaa. Luulisin.
Tässä kohta on kahvia ja kakkua tarjolla kämppärillä ja jos jotenkin kykenee, illalla olisi kokeiltava synttärikalaa onkia. 
Vesi on laskenut eilisestä 9 cm ja edelleen en osaa lämpötilasta kovin tarkkaa tietoa sanoa. Noin 15 astetta, aste pari kumpaankin suuntaan. Ei vakavan lämmintä siis vielä.

16.6.2020 iltapäivitys

Säyneellä on oma kalastus avattu Väylällä. Ei ole kalakuulumisia muuten ihmeitä kuulunut. Tai näkynyt. Puskaradio kertoo pintakäynneistä Lampsuvannolla, mutta en varmaan ehtinyt niiden eteen, sillä mitään ei näkynyt. 
Vesi on laskenut melkoisesti ja veneenkin saa omalle paikalleen, melkein.

16.6.2020 päiväpäivitys

Anteeksi että aamupäivitys meni näin myöhäiseksi. Piti tehdä tuo kämppärin laituri valmiiksi. Kävin toki aamulla soutamassa, mutta eipä tuolta minulle kalaa löytynyt. 
Ennen soudulle lähtöä näin kuitenkin 10,3 kg lohen roikkumassa kämppärin puntarissa. Eli joku sieltä kalan oli imuroinut.
Vesi oli laskenut eilisestä noin 20 cm. Noin siksi, että en ehdi siirtää vesimerkkiä tarpeeksi nopeasti syvemmälle, kuin mitä vesi laskee. 
Roskia tulee todella vähän enää vaappuihin. Roskankerääjissä jonkin verran on heiniä, joten ne toimivat kyllä. 
Illalla käväisen soutamassa pikkulaskun. Pitää tehdä kakkuja huomista synttärikahvitusta varten. No ei toillaan, minähän en leipase mitään. Kahvia tarjotaan ja vaimo tekee jotain marjapiirakkaa tms. Tervetuloa klo 12.00 käymään SMK Camping Pello kaffella. 

15.6.2020 aamupäivitys

Uusi lohiviikko on alkanut. Vesi jatkaa laskuaan ja nyt on 150 cm tulvasta laskenut. En ehdi mitata edes vedenlämpöä, kun aamulla on mittatikku kuivilla ja lämpömittari samoin. Ehkä vesi on 5 cm lämpöistä...
Eilen yöllä tuli vielä uusia vaappuja. Kikuli -vaappu on varsin tunnettu vaappu Väylällä. Näistä saattaisin myydäkin joitain yksilöitä ja huutokauppa on näkyvillä facessa Tornionjoen lohenkalastus -saitilla. 
Äsken uittelin kikuleita, siis noita vaappuja, rannassa ja onhan niissä sellainen uinti, että kalaa niillä kyllä tulee. 
Tänään aamulla rippasi vähän vettä, ihan kiusaksi vain. Ei vaikuta joenpintaan. Illaksi on luvassa myös sadetta, mutta sekin vain kalamiesten kiusaksi, ei muuta vaikutusta. Nyt voikin testata Anar -pukua myös vedenpitävyyden suhteen. Muuten housut tuntuvat erittäin mukavilta jaloissa. Kangas on pehmeä ja myötäilee ihania muotojani kivasti. 
Noista voisi myydä joitain yksilöitä. Käy vaikka vaunulla hypistelemässä 
Vaikka itse ei ole lohta saanut, niin lohikeiton ja graavilohen makuun on päästy. Kiitos vain lohimiehelle, joka lauantaina väsytteli 9,5 kg lohen.
Kyllä se Väylän lohesta hyvä keitto tulee ja maukasta on graavikala myöskin.

Pelastus

Minullahan on veto päällä tälle kesää. Jos en saa yhtään lohta, annan ilmaiseksi jollekin kaikki kalastustarvikkeeni ja veneen sekä moottorin arvo rahana. Eli puhutaan viisinumeroisesta summasta.
Nyt tuli käymään vaunulla Huuskimus -vaapuntekijä Ari Huuskonen ja toi pelastuksen. Eli nyt on Puijaria, Kikulia, RRane ja Huuskimus -vaappuja, joilla maine pelastuu. 
Mitä sanotte. Uinnin perusteella noissa makaa lohi. Aivan mieletön käynti.

14.6.2020 iltapäivitys

Tältä viikolta on kalastukset kalastettu. Ei tuonne helteiseen keliin viitti mennä. Vesi on nyt laskenut tulvasta 125 cm ja lasku jatkuu nopeana. 
Uskomme vahvasti että ensi viikolla kalakin alkaa puraista puukalaa täällä Pellossa. Kun vesi ei enää huilaa pellossa. 
Kuulin että rysäpyynti alkaa huomenna maanantaina, joten voinemme sanoa hyvästi hyvälle lohikesälle. Jo nyt nimittäin näkee hylkeiden raatelemia lohia vaikka kuinka ja kun sitten lohet pyörivät rysissä pitkiä aikoja ja niitä nakotaa olevinaan takaisin, niin zombilohien kesä on valmis. Kuulostaa että Matikainen on negatiivinen, mutta toivoisin kerrankin olevani väärässä ja valmis sitten myös myöntämään sen. Nyt ei vaan näytä hyvältä. 
Joessa on lohta, mutta riittääkö se tyydyttämään kalastajien saalistusvietin ja riittääkö lohi täyttämään lisääntymispaikat. Se nähdään kun tuossa ylhäällä lukee 17.8.2020 viimeinen päivitys. Sitä ennen tämä on vain pekulointia ja voimme hölpöttää ihan mitä mieleen juolahtaa. 
Minulle riittää se yksi lohi, jolloin vetoni olen voittanut. Mutta yksi lohi ei riitä kalastusmatkailijoille. Ne kuitenkin jokivarteen sen rahan tuovat. Ei rysäpentit ja verkkoveikot 2.95 e/kg marketissä myytävällä lohella. Tiedän että ko. tahot ottavat herneen nenään, mutta ihan sama. En arvosta nykyistä merellä tapahtuvaa, selkeää ryöstökalastusta, en pätkääkään. Normaalin verkkokalastuksen kiintiöiden mukaan ymmärrän, mikäs siinä. Mutta jos lohi maksaa tosiaan alle 3 euroa, sanokaa onko siinä mitään mieltä. Kun jokivarressa se sama lohi myydään jokeen sadoilla euroilla kappale. Ja siltikään ostaja ei ehkä saa mukaansa kuin känsiä käsiin. Miettikää ja heittäkää sitten paskaa Matikaisen niskaan. 
Jaa, lähden tästä salille, että niska vahvuu uusia lasteja odotellessa. Laitan tähän vanhan kuvan jokivarren matkailukalastajasta. Näin se pitää mennä.
Jos merellä rysitään kaikki lohet, ei näitä hymynaamoja joella nähdä. Eikä tosin nähdä sitten jatkossa myöskään merellä, sillä jokeen päästyään kalalla on mahdollisuus vielä kutea. 
Nyt on sitten virallinen koiravartio kämppärillä. Joten häiriköt pysykää poissa. Ja muutenkin on muistettava leirintäalueen hiljaisuussääntö, joka on täällä klo 23.00 alkaen. Ei se tarkoita, että silloin on mentävä nukkumaan, mutta mökä loppuu ja musiikin volyymi hiljenee. Kiitos 

14.6.2020 aamupäivitys

Vesi on nyt laskenut 1 metrin. Eilisestä illasta 25 cm. Eli melkoista vauhtia luonto tasoittaa tilannetta. 
Saas nähdä mitä se vaikuttaa lohen ottiin. Ehkä kalat lähtevät alajuoksulta matkaan, mutta kokemukseni mukaan näin raju vedenkorkeuden vaihtelu ei ole tärppien suhteen hyvä. Katsotaan pitääkö tämä teesi kutinsa. 
On rantamaisema hieman muuttunut 

13.6.2020 aamupäivitys

Vesi on laskenut eilisestä oman mittarin mukaan 18 cm. Saas nähdä mitä se tekee tänään käytävälle Kojamon Kiusaus -kisalle. 
SMK Camping Pello on varsin hyvin edustettuna kisassa. Useita venekuntia lähtee kämppärin rannasta etsimään sitä voittokalaa. Joka varmasti löytyy jollekin venekunnalle. 
Iltapäivitys tulee sitten kisan jälkeen. Kun tuskin kesken helteisen kisapäivän ehtii käymään koneella. Tai jos kala tulee, niin sittenhän sitä aikaa on kirjoitella. 

12.6.2020 aamupäivitys

Vesi on laskenut yön aikana 16 cm. Aika hyvin mielestäni. Mutta nyt näkyy myös tulvan tuomat roskat, eli Hartsalla on hommia jossain vaiheessa.
Puiden ympärille on kasaantunut melkoisesti roskia ja muuta puutavaraa. Nuo on saatava jatkamaan matkaansa, sillä kun vesi laskee, eivät nuo rantamaisemaa korista kylläkään. 
Lohikuulumisia ei ole tullut, vaikka illan ja yön aikana kuului perämoottoreiden porinaa joelta. Jospa roskat vähenisivät ja saisi tarjottua lohille puhtaita vieheitä. 
Kävin soutamassa ja roskamäärä on vähentynyt dramaattisesti. Roskankerääjät toimivat ja vaaput pysyvät puhtaana varsin pitkään. Nyt kun vain olisi lohia, jotka ottaisivat kiinni. Tyyni vedenpinta olisi hyvä seurata nousevia kaloja, mutta yhtään pintakäyntiä ei ole näkynyt. 
Vesi laskee vauhdilla. Nyt on noin 30 cm eilisestä tippunut. Yli 2 cm tunnissa laskee vesi. 
Ja Hartsa sai urakan valmiiksi. Kahluuhousut jalassa pari tuntia heinähangon kanssa kun punnertaa joessa noita rojuja taipaleelle, niin punttitreenistä se käy. 
Laitan vielä illalla kokonaistilanteen vedenlaskusta. jk. ukkoja on kulkeutunut jokivarteen ja perämoottorit porisevat. Ilmassa on suurta lohijuhlan tuntua. Onhan huomenna Kojamon Kiusaus lohikisakin. 

Iltapäivitys 12.6.2020

Kävin pienen soutulenkin. Ei tullut lohta, mutta näin yhden lohen koukkauksen. Kullekorvassa joku venekunta sai lohen veneeseen iloisten huudahksien kera. 
Vesi on laskenut päivän aikana noin 50 cm ja lisää laskee koko ajan. Roskat ovat vähentyneet, mutta jonkin verran niitä tulee. 
Hartsa sai vaunuunsa vihdoin etuteltan. Neljä telttaa kävi sovitettavana, kunnes viides etuteltta oli sopiva. Sitä se on nettikauppa välillä.

Siinä se on Rautu-Reiskalle sopiva nukkumapaikka

Iltapäiväpäivitys 11.6.2020

Vesi laskee vauhdilla. Tässä kuva eiliseltä ja tältä päivältä. 24 tuntia eroa.

11.6.2020 Aamupäivitys

Vesi on kääntynyt laskuun ja näköjään varsin kivasti alkaa laskea. Kävin siirtämässä lohivavat jo veneeseen, ehkäpä tänään tulee avattua lohikausi. 
Muita kalakuulumisia ei eiliseltä kuulunut, mutta eiköhän tänään niitäkin ala kuulua Pellon korkeudelta. Soutuporukoita on saapunut paikalle ja kova yritys varmaan palkitaan. 
Säät suosivat rentoa soutelua, joten miksipä ei sitä voisi käväistä. Katsotaan millä kokoonpanolla lähdetään, siitä kuvaa myöhemmin.
Aurinkoa näkyy, joten jospa näillä vaikka kokeilisi. 3 Puijaria ja 1 MY -vaappu. Vesilaskee nyt sellaista reilu 1 cm/tunti.

Tulipa käytyä soutamassa pikkuhetki. Sain roskankerääjän kyytiin, niin kokeiltiin vähän. Jonkin verran kulkee heinää, mutta vähentymään päin. Ja vesi on laskenut nyt aamusta (klo on 13.00) 10 cm ja laskee koko ajan.
Jospa tästä tulisi vielä lohikesä.

Lohipäivitys 10.6.2020

Ensimmäinen lohi saapui SMK Camping puntarille. 7,920 kg uroslohi nappasi Vissi -vaapun suuhunsa Pekan ja Esa-Pekan soutamana tänään iltapäivällä. 
Onnittelemme kauden avauskalasta, tästä se lähtöö. 

Vissi -vaappu löytyy kojamon suusta

Kesäkuun 1.6.2020

Vesi on laskenut eilisestä jälleen. Kova helle on päällä, uskon että osa lumista sulaa haihtumalla. Ehkä niin kovaa tulvaa ei tulekaan. Toivottavasti. 
Keskiviikkona on luvassa vesisateita, luulen että se näyttää lopullisen merkin, mihin korkeuteen vesi nousee. 
Kämppärillä touhutaan, vaikka somessa minut haukutaan ja herjataan maailman pahimmaksi ihmiseksi. Omalta kohdaltaan jokainen voi helpottaa elämäänsä jättämällä minut huomioimatta. Tokihan siihen kaikki stalkkerit eivät pysty, vaan masokismia suonissaan tuntien he seuraavat ja kaivavat kaikki tekemiseni esille.
Viralliset ennusteet ovat hieman muuttuneet. Tulvahuipun huippu on laimentunut, joka taas taitaa merkitä sitä, että vesi on korkealla varsin pitkään. Joka taas merkitsee sitä, että sitä on vaan orientoiduttava kalastamaan tulvavedessä.
Minun vene on vielä kaukana rannalla nurinpäin. Odotan ainakin keskiviikon vesisateen? ja katson sitten, mihin suuntaan vesi nytkähtää. Jos ei nouse, vaan jatkaa laskuaan, sitten saatan kastaa veneeni pohjan jokivedessä ja käydä kopaisemassa.
On tässä tekemistä ja uutta kirjaa olen aloittanut pohjatöiden osalta työstämään. Näin noviisilta ei onnistu homma muutamassa päivässä, eikä viikossakaan.
Jos ketä kiinnostaa, niin saliharjoittelun olen Pellossa aloittanut. Salikortti on hankittu ja siitä tulee hieman tarinaa tänne sivuille. Helleraja on pamahtanut rikki, minun virallinen mittari kertoo ulkolämpötilaksi 27,3 astetta ja vaunussa sisällä 26,4 astetta. Tarkenoituu siis.

Lohimiehet ovat saapuneet osin jo Väylänvarteen. Veneitä laitetaan vesille ja säädetään moottoreita ja tutkitaan veneiden vedenpitävyys. Ilmassa on selvästi suuren lohijuhlan tuntua ja mielenkiinnolla odotetaan ensimmäisten lohien saapumista Pellon korkeudelle. Viidakkorumpu on kertonut, että Lampssuvannolla olisi nähty jo pinnassa posahtelevia lohia. 
Roskaa kulkee kuitenkin läpi virran, rannasta keskivirtaan todella paljon. Roskankerääjille on käyttöä, ken joelle aikoo suunnistaa. 

2.6.2020 

Vedennousu ja -lasku on pysähtynyt. Eilen oli todella lämmin päivä ja varmaankin lämpö sulatti tuntureilta lunta ja se vaikutti myös jokiveteen. 
Joelta ei ole kuulunut kovinkaan paljoa lohikuulumisia. Viidakkorumpu kertoo Matkakosken kaloista, mutta jääköön ne omaan arvoonsa. Joku sumppu ja siihen rankkoja painoja heittävät eivät ole minun arvoasteikoissa kovinkaan korkealla, joten emme puhu siitä enempää. Harrastakoon jokainen tavallaan lohestusta ja sillä sipuli.
Eikä ne lohikuvat kerro yhtään mitään koko joen lohestuksesta. Sitten kun ylempää jokea alkaa kuulua lohikuulumisia, ne aiheuttavat aiheen pähkäillä lohikesän etenemistä. 
Eipä tosin taida kovinkaan montaa soutajaa olevan koko jokimatkalla. Roskainen ja korkea vesi ei kiinnosta lähteä airoilemaan. Ehtii sinne sitten kun vesi on laskenut ja puhdistunut. 
Lohikiima on kuitenkin ottanut vallan joissakin ihmisissä, sillä somessa jaksetaan lässyttää joutavista asioista. Siinä sivussa sivalletaan Hartsaa näppärillä herjoilla ja osoitetaan oma lapsellisuus.
Lohi jostain syystä on tunteita nostattava kala. Ehkä se johtuu siitä, että ne kovimmat huutajat eivät ole vielä tätä kalojen kuningasta saaneet ja sitten harmittaa kun joku, vaikkapa meikämandoliini, on niitä läjäpäin kiskonut veneeseen. Sillä suomalainen on mielenkiintoinen ihminen. Jos itse en saa mitään, ei muutkaan saa saada. Tai se toinen saamamies tekee varmasti jotain vilppiä ja väärää. Jos ei muuta, niin koukkaa lohensa väärin. 
Koettakaa rauhoittua, ehkä se lohi joskus teillekin nappaa. Niin, juuri teille jotka olette vetäneet huopahatun liian syvälle päähän. 
jk. vesi on muuten todella kylmää. Kun tuohon rantaan menee ilman paitaa, joelta oikein huokuu kylmä rintama. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kännissä ei kannata lähteä noin isoon virtaan seikkailemaan. Ei ilman liivejä, eikä liivien kanssa. Vaikka viina olevinaan lämmittää kehoa, tuo virtavesi viilentää sen kehon nopeammin kuin käsi kerkiää viinaa kurkkuun kaataa.

Päivitys klo 14.00

Vesi alkoi nousta nyt reippaasti. Useita senttejä aamusta noussut ja uskon että nousu jatkuu nyt useamman päivän. En lähde ennustamaan enempää, vaan mietin että pitääkö vaunua siirtää vai ei. 
Kauhea tuuli pyyhkii joenpintaa myöskin, eli sateita tekee. Sitä näyttää myös ilmanpainemittari.

3.6.2020 sadepäivä

Ei ilmanpainemittari ollut väärässä. Yöstä lähtien on vettä ropostellut vaunun kattoon ja siitä voisi tajuta, että maahan ja veteen niitä pisaroita osuu myöskin. 
Kävin sateen välissä rannassa ja aamusta alkaen on vesi alkanut nousta. Eikä mikään ihme, sen verran taivas itkee.

Onneksi päivityksiä pystyy tekemään näin ikkunan takaa lämpimästä vaunusta. Nimittäin eilen oli ulkona 26 astetta lämmintä ja nyt ainoastaan 10,6 astetta. 
Ankara vahtikoira on myös varsin valppaana, kun ei tarvitse emäntää viedä lenkille. 
Kiirettä ei ole viedä venettä rantaan. Sen verran kuitenkin olen tehnyt, että vaihdoin siimoja keloihin. Vaikka alajuoksulta kuuluu kalauutisia, ei näin vanha jaksa pomppia saatujen kalojen perään. Tiedän kyllä että niitäkin on, jotka saatuja kaloja lähtevät onkimaan. Onnea vaan yrityksille. 
Vesi tulee varmasti nousemaan vielä kovasti, ilman ennustajalahjoja. Ja sitä myötä roskia, risuja ja puunrunkoja tulee myös voimakkaan virran mukana. Lykkyä pyttyyn, ketkä joelle uskaltavat mennä.
Iltapäivitys. Vesi on nyt noussut korkeimmilleen, mitä olen täällä Pellossa ollut. Tulvahuipun ennuste on laskenut 50 cm:llä, joten elämme mielenkiintoisia aikoja.
Myös tulvahuipun saapuminen on myöhästynyt muutamalla päivällä. Sadekin loppui, toistaiseksi.

4.6.2020 päivitystä

Vesi on noussut eilisestä jonkin verran. Täällä ollessa vesi on nyt korkeimmillaan ja ennusteen mukaan enää puolimetriä pitäisi nousta. Pähkäilen tässä, pystytänkö asuntovaunun etuteltan vai en. Jos pystytän, vesi nousee vaunulle. Jos en pystytä, vesi ei nouse. 
Roskaa kulkee entiseen tapaan heinistä puunrunkoihin. 
Näin yhden lohiveneen soutamassa, joten joku innokas on kauden avannut. Itse meinasin tänään käydä ostamassa polttoainetta veneen moottoria varten. Venettä on pesty sisäpuolelta. Valmiina kauteen sinällään ollaan, melkein.
Kämppärillä tehdään rakennushommia ja siivouksia. Kun lohiporukat sitten tulevat, pitäisi paikkojen olla käytössä. 
Muistakaa muuten tämä kisa, Kojamon Kiusaus kilpailu pidetään la.13.6.20.klo.8.00-19.00.Osallistumiskortteja myydään merkityillä lähtöpaikoilla.Kilpailualue Puruskosken niska-Jouttensuvannon veneenlaskupaikka poijulla merkitty.Kilpailukeskus/punnitus Mäntyrannan patsas/puisto.
TERVETULOA!


Iltapäivitys 4.6.2020

Vesi nousee vielä. Hitaasti mutta varmasti. Tänään on maalattu, siivottu ja laitettu paikkoja kuntoon lohestajia varten. 
Joelle ei todellakaan ole kiire. Siksi käsittelin veneenteljot, ettei edes tulisi mieleen lähteä roskien sekaan sestomaan. Siistiä tulee 

Päivitys 5.6.2020


Vesi on eilisestä noussut 7 cm. Nyt saadaan tarkkoja mittoja, kun laitoin tarkan mitan kertomaan vedenkorkeuden. Lämpömittarinkin laitoin, mutta yöllä näkki oli vienyt sen. 

Pelloon tuli kova tuuli ja sehän tietää sadetta. Näin kertoo myös ilmanpainemittarikin. Tunnin sisällä alkaa sataa.

Edelleen vene odottaa rannalla, kaukana vesirajasta, töihin pääsyä. Ehkä ensi viikolla sekin päivä koittaa. Viikonlopuksi on luvassa sadetta ja erittäin kovaa tuulta. Näin mukavuudenhaluinen (laiska) ei tahdo lähteä joelle inhottavassa kelissä. Kun ei ole pakko. Sen vedonlyöntilohen ehtii kyllä kalastaa, vielä on kesää jäljellä. 

Nyt on hyvää aikaa käydä Pellon Fysikaalisen hoitolaitoksen https://www.facebook.com/pellonfysikaalinenhoitolaitos/ punttisalilla kasvattamassa habaa, että kun se haltialohi sitten nappaa, niin voimanpaskoo on nostella semmoinen monsteri veneeseen. Siihen ei riukuranteilla pysty. 


Iltapäiväpäivitys 5.6


Vettä sataa ihan maahan asti. Eli silloin se osuu myös jokeenkin. Vesi on noussut mellevästi ja ei ole vesiraja kaukana enää vaunukentältä. 


Tästä ei tarvii kovin paljoa enää nousta, kun alkaa nurmikenttä kastumaan. Nuo roskat ovat ikäviä. Minkä tulva tuo, sen tulva vie. Näinhän se menee.


6.6.2020 päivitys aamulla


Koko yön on satanut vettä. Vesi on kuitenkin noussut eilisestä vain 2 cm. Katsotaan kuitenkin huomenna, mihin korkoon se oikeasti nousee. 

Rannat puhdistuvat kovaa vauhtia ruohoista, joten kun vesi alkaa laskea, ei pitäisi soutajille olla roskista tänä kesänä ihmeitä riesoja. 

Kojamon Kiusaus -kisa käydään tulvavedessä kuitenkin viikon päästä lauantaina. Kisassa jos saadaan kalaa, voittokala painaa reilusti yli 10 kg. Näin olen päättänyt. 

Iltapäivitys


Aurinko saapui sateen jälkeen kurkkimaan ja toivotti uusia kalaporukoita kämppärille tervetulleiksi. Vesi on korkeimmillaan tänne tuloni aikana, mutta ei nouse enää. Roskia kulkee vähemmän, mutta silti siellä valuu todella vankkaa puutavaraa välillä alaspäin. 

Lohia on saatu jo Kolarissa asti, joten kalaa joessa on. Se on muuten isolla vedellä aina sitä, että kala pyyhkii kauheata vauhtia ylöspäin. Joskus menee liiankin ylös ja sitten kesän aikana valuskelee takaisin oikeille kutupaikoilleen. 
Naapureitakin tuli ja kovat odotukset on ihmisillä päästä jo lohta soutamaan. Onhan takana pitkä, flunssainen talvi ja kevät, joten mikäs se onkaan parempi paikka mennä karanteeniin kuin vapaana virtaava joki.
Uskon että kun vain vaaput menevät roskattomina muutaman sata metriä, niin vapa voi raskaastikin taipua. Nyt kannattaa suunnata autonkeula Pelloon ja lohta yrittämään.


7.6.2020 aamupäivitys

Vesi oli yön aikana noussut 3 cm. Aamulla alkanut sade alkaa hellittää tai pitää pientä paussia ainakin. Kun aurinko kattoikkunasta meinaan silmään killottaa.
Joella on ollut hiljaista, yksi asiakasporukka kävi illalla soutamassa ns. löysät pois. Virta kuljettaa kuuleman mukaan venettä varsin vauhdikkaasti alaspäin. Roskia ei venekunta ihmeemmin saanut kerättyä veneeseen. Johtuiko roskattomuus tästä Plastmoden uudesta roskankerääjästä, https://verkkolehti.jahdissakalassa.fi/en_US/20148/274164/hy%c3%b6dyksi_%26_iloksi_3.html
Itselläkin on näitä ihmevempeleitä ja tulen niitä testaamaan kesän aikana ja myöhemmin lehdessä tulee lisää käyttökokemuksiin perustuvaa juttua.


Evening uptading


Koneessa ei toimi se kirjain, jossa on a kirjaimen kera pari tippaa katolla. Siksi tuo on kirjoitettu toisella tavalla.

Mutta. Vesisade on jauhanut maata koko valoisan ajan.
Ankean harmaata on ulkona ja vaunualue on veden vallassa. Vaunumme katto on ropissut varsin runsaasti. On muuten tosi vaikea kirjoittaa ilman tuota puuttuvaa a kirjainta pilkuitta. 
En siis kovin montaa lausetta viitsi laatia. Vesi on noussut 3 cm ja varmasti tulee nousemaan huomiseen kovasti. Jatketaan aamulla, jospa saisin jotenkin toimimaan koneen nappulat. 

8.6.2020 aamupäivitys


Sateet loppuivat. Ja näppäimistö toimii. Ja vesi on noussut vaunukentälle. Sen verran hurja oli yli vuorokauden sade. 

Kun tästä alkaa vesi laskemaan, se hurahtaa tuolla virtaamamäärällä melkoisen nopeasti siedettäviin lukemiin.


Nyt ei kestä paljoa enää nousta ja ollaan kriittisillä mitoilla. 
Tänään on rauhoituspäivä ja voipi olla että illallakaan ei ole tunkua joelle. Roskia kulkee joessa todella paljon. Ja niin tosin kulkee lohiakin ja isoja. 
Tästä viikosta voi tulla melkoisen hyvä, kun vesi kunnolla liikahtaa laskulle. 
Vielä vaan nousee vesi. Päivitys klo 13.00
Wäylä -vaaput ovat saapuneet kämppärille myyntiin. 
Pitihän se vene laittaa rantaan ja kokeilla moottoria. Hyvin kiekuu Jahaman porekattilan kaikki 15 heppaa. Vesi on aamusta noussut vielä 5 cm ja nyt tuossa rantatiellä joki virtailee jo nätisti. 


9.6.2020 aamupäivitys

Tulvahuippu uhkaa jo vaunualuetta. Tai sanotaanko näin, että suurin osa vaunualueesta on veden alla. 
Joella on muutamia soutajia käynyt ja roskaralliahan se on ollut. Kalahavaintoja ei ole ehtinyt tulla roskien seasta. Kertokoon alla oleva video kaiken oleellisen tämän hetken tilanteesta. Jatketaan iltapäivällä lisää Iltapäivitys 9.6.2020

Jos osasin oikein katsoa vesimerkkiä, näytti ihan siltä että vedennousu olisi pysähtynyt. Saisi näin ollakin, sillä meiltä loppuu vaunupaikat ja telttapaikat. Toisaalta taas nyt on tarjolla hienoja paikkoja omalla uima-altaalla. 
Pitäkäämme peukkuja, että vedennousu pysähtyy tähän iltaan. Ja kun virtaus on joessa yli 2500 kuutiota sekunnissa, se tietää sitä, että laskukin on sitten melkoisen nopeaa.

Tämmöistä näkymään nyt klo 21 maissa. Nousua päivän aikana ehkä 1 cm verran.

10.6.2020 aamupäivitys

Meillä on sauna saaressa. Ihan pienesti yön aikana vesi on noussut. Eli nousu on hidastunut ja toiveissa olisi että jopa tänään kääntyisi laskuun. 
Lohikuulumisia ei ole tältä korkeudelta vielä. Annetaan roskien hävitä, niin sitten aloitetaan soutelu. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti