sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Hurja lohikesä

Teno näyttää lohenmalliaKuluva kesä tullaan varmaan muistamaan 2000 -luvun tähänastisista kesistä hurjimpana suurlohien suhteen. Joelta kuuluu mahtavia uutisia +20 kg kaloista ja mitähän vielä edessä on, sillä ne kaikkein suurimmat eivät ole vielä aktivoituneet.
Kaikki suurlohet ovat olleet kirkkaita nousukaloja ja kun heinäkuu kääntyy elokuuksi, voidaan odottaa kenties sen 30 kg rajapyykin ylitystä. Tai lähelle ainakin.
Omalla kohdalla kesä on mennyt todella vähillä souduilla. Lisäksi kautta katkaisi Alaskan matka, josta myöhemmin tänne juttu.
Pääsin kuitenkin pelastamaan päivää ennen Alaskaan lähtöä tämänkin kesäni suurlohella. Vetouistelu -lehden päätoimittaja Jukka Jyräs tahtoi tulla tekemään minusta!? juttua lehteen ja tarkoitus oli hieman käydä soutamassakin.
No tässä tapauksessa se hieman on varsin osuva ilmaisu, sillä ehdimme soutaa n. 10 minuuttia, kun Lohduttaja -perhoon nappasi kala. Jukka väitteli tehokkaasti siimasta kalan kanssa ja minä koetin hosua airoilla veteen, kun 11 kk ikäinen Lapinkoira tahtoi nuolla naamaani ja tehdä leikkihommia kanssani.
Loppu hyvin ja kaikki hyvin, mutta enempää en asiasta vielä kerro. Lukekaa se ensin Vetouistelu -lehden syyskuun numerosta. Laitellaan sitten tänne lisää kuvia ja tarinaa.

Alaskasta kotiin

Alaskasta en myöskään tässä kerro enempää, olen luvannut kirjoittaa matkaraportin em. Vetouistelu -lehteen, joten kuitataan sen verran vain, että elossa päästiin kotiin ja nyt tätäkin kirjoittelen klo 3 aikaan aamuyöstä. Kön ei nukuta enää. 
Kotimatka oli varsin hurja, matkustusta tuli samoilla silmillä 39 tuntia. Ajelin nimittäin lentojen jälkeen etelästä vielä yötä myöten kotosalle ja nyt tässä koetetaan palautella kehoa Suomen aikaan. 
Kävin kuitenkin kotiin tultua pienen soutulenkin ja nyt meni peräti 15 minuuttia kun vapa taipui. Pirteä 2,565 kg sivujoen jalka (tutkijan arvio) nappasi Maka68 testivaappuun, joten se testaus alkoi hyvin. Vähän tuon kalan jälkeen sain samalla vaapulla kookkaan harjuksen, jonka nakkasin takaisin jokeen. 


Seuraavana päivänä käväisin soutelemassa lukuisia testivaappuja uitellen ja kahdesti taipui vapa, mutta molemmilla kerroilla lohi vei pitemmän korren. Ei kuitenkaan vaappua, vaan väänteli muuten itsensä irti. 
Lohta joessa kuitenkin on erittäin paljon. Ympäriltä kavereilta kuultuna Alaskanreissuni aikana oli lohi ollut hurjalla otilla. Esim. tuosta linkistä löytyy mukavaa luettavaa lohiviikoista, https://rodfishers.blog/
Lupia tuntuisi löytyvän vielä näille lopuille lohipäiville, joten jos koskaan et ole lohta saanut vapavälinein, nyt siihen saattaisi olla hyvätkin mahdollisuudet. Tervetuloa Tenolle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti