tiistai 5. toukokuuta 2015

Rautupilkkiaika käsillä

Toukokuu on pohjoisessa Suomessa erinomaista raudunpilkintä aikaa. Päivät ovat pitkään valoisia, raudut aktivoituvat valon ansiosta syömään, kelit usein siedettäviä ja jäät vielä kestäviä.
Siispä omalla kohdalla olen aloittanut raudunpilkinnän vasta vapun tietämissä ja siitä muutaman viikon eteenpäin, aina lohensoudun kynnykselle saakka.
Omat vakiopaikkani sijaitsevat Kongsfjord - Båtsfjord akselilla ja siellä monilla kalaisilla järvillä.

Kalastuslupa on ko. alueelle helppo napata vaikkapa netistä, Kolmen kalastuspäivän lupa maksaa euroissa n. 27 euroa. Luvan voi kätevästi hoitaa tästä linkistä; http://www.fefo.no/fi/Sider/Sis%C3%A4vesikalastus.aspx

Raudunpilkintä on todella hauska laji, mutta heikosti sopiva avannolta toiselle juoksevalla ahvenpilkkijälle. Kärsivällinen onkija antaa rautujen uida ja hakeutua oikeaksi valitun houkuttimen luokse.Vapun tienoilla kävin kokeilemassa Ordujärven rautujen kiinnostusta pilkkeihini ja kovin nihkeää syönti oli vielä. Kun hyvinä päivinä yksi ihminen voi saada sen sata kappaletta rautuja, niin nyt saalismäärä jäi kolmannekseen. Ilolla oli merkillepantava, että saaliskalojen kokoluokka oli varsin hyvä. Kahden puolen pannulla paistettavia suurin osa.Tuleva viikonvaihde ja ensi viikko vietetään rautupilkillä kuuluisan Rautu-Reiskan ja vielä vähemmän kuuluisan Naksun (Akseli Tukiainen) kanssa. Kuuleman mukaan Reke on haastanut meidät kilpaan ja missään nimessä emme voi vastustaa pientä kalakisaa. Kuinka tulee käymään, sitä voi seurata näiltä sivuilta sitä mukaa kun kalasaalista olemme saaneet vakumoitua. Rautu on liian hieno kala pussattavaksi ja turkasen maistuva pannulla, joten päädymme jälleen käyttämään kalat ihmisravinnoksi.
Mukavia pilkkihetkiä niille, jotka vielä pohjoiseen rautupilkille suuntaavat. Kattilassa porisee muutakin kuin perunoita päivän pilkkimisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti