tiistai 30. toukokuuta 2023

Lohikesä 2023

 Lohikesäkuu 2023

27.6.2023 Päivitys

Onko tunnelinpäässä valoa. Kun aikoinaan kuolin, silloin ei ollut valoa, eikä muutakaan. Ei vilissyt eletty elämä silmissä, sitä vaan vintti pimeni hups vain. 
Mutta nyt jos tahtoo olla positiivinen ajattelija, niin Väylällä saattaisi näkyä pientä tuiketta virralla. Eli vesihän on noussut nyt 25 cm ja ensi viikolla ilmat viilenevät. Helteet lienevät lusittu vähäksi aikaa. Joten jos nämä toteutuvat, lohennousu voi hyrähtää käyntiin vilkkaana. 
Mitä me voisimme tehdä asian eteen. Emme muuta kuin puristella munia tai munasarjoja ja toivoa kylmiä sateita joelle lähiviikoiksi. 
Tsemppiä teille, jotka jaksatte joella nyt sestoa. Joku sieltä silloin eli tällöin kalankin saattaa saada. Ei ne rannalle kuitenkaan hyppää, se on varma. 

19.6.2023 Päivitys

Uusi lohiviikko, anteeksi helleviikko, alkaa. Voep olla melkoisen vaikeeta saada muutamasta lohesta kontaktia vieheisiin. 
Mereltä kuitenkin rysistä tulee lohta vaikka kuinka. Onko siinä järkeä, jokainen voi miettiä osaltaan sitä. Muutama meripyytäjä dominoi koko lohipolitiikkaa. Eivät vaan tajua, että jokeen päästyään lohet lisääntyvät ja silloin ne saavat itse valita, ottaako vieheeseen vai ei. Rysää ne eivät voi valita, se ottaa "kaiken". Mutta kun se suomalaisten tilanne, jos minä en niitä pyydä, joku toinen ne pyytää. 
No se politiikasta, mutta ei tämä vesitilanne hyvältä näytä. 
Ehkä joutuu lähtemään jo kuhanpyyntiin tämän viikon jälkeen. Että tämmöiset itkut heti viikon alkuun.

18.6.2023 Päivitys

Synttärit on juhlittu. Ai mitenkö? Grillattiin ribsejä, katsottiin ö-luokan elokuva ja nukkumaan. Kön sitä ikkee tuli vuosi lisää, niin eipä se jalka heilu entiseen malliin. 
Aamulla ei pidetty kiirettä joelle, mutta käväistiin Reken kanssa Lampsuvanto ja niva soutamassa. Ja uskokaa tai älkää, mittää ei saatu. Kön facevollottajien mielestä ei mittää osatakaan. 
Eipä varmaan osatakaan, mutta mitä se muiden persettä kutittaa. Sitä ihmettelen suuresti. 
Nyt häätyy varmuuden vuoksi lähteä kuitenkin salille habaa kasvattamaan. Sillä eihän sitä tiedä, jos vaikka uimaopetusta tulee. Niin jaksaa virrassa pulikoida. 
Kivaa sunnuntaita ja mahtavaa helleviikkoa ensi viikolle. Taitaa kalakesä olla aika nätisti taputeltu kasaan. 
Kuvaavaa meidän veneessä on se, että vavoissa on upeat hämähäkinseitit. Voi niitä raukkoja sitten, kun se vapa nyökähtää lohenpainosta. Mitähän siihen sanovat luonnonsuojelijat, kön hämpsyltä kastuu jalat.
Vesi on 17,6 asteista virrassa ja heikosti vedenpinta laskee. Tulee eteen ensi viikolla yöttömät yöt, sillä tuskin päivällä soudetaan. Panostetaan siihen yön muutamiin tunteihin. 
Heinäkuussa ei sitten varmasti olla joella. Joten heinäkuun päivitykset tulevat kuhapäivitysten kohdalle. Toivotaan siksi heinäkuulle ankaria sateita, että elokuussa siimat suoristuvat muutenkin kuin vaappujen painosta.

17.6.2023 Päivitys

Niinhän siinä taas kävi, että hellesoudulla Kojamon Kiusaus -kisassa vedettiin tyhjää. Mutta kaksi kalaa kuitenkin puntarille tuli. Voitto sujahti 14,980 kg kalalla. Onnittelut kaloista onnekkaille kalastajille. 
Ei tämä hyvältä kaikkiaan näytä. Laskurinkäyrät laskevat, vedenkorkeus laskee, mutta vedenlämpö taas nousee. Nyt sitä tuuria tarvitaan ja kun 99 kilpailijaa vetää tyhjää, niin se kertoo jo jotain. 
Ensi vuonna Kojamon Kiusaus onkin yökisa, sitä on paljon toivottu. 

16.6.2023 Päivitys

Ei ole paljon kertomista lohihommista. Rautu-Reiskan kanssa ollaan soudettu vähän siellä sun täällä, mutta eipä ole osunut askelmerkit lankulle. 
Aika vähän on lohta joessa, joten pitää olla tuuria, taitoa, tietoa, intoa, kiimaa pelissä paljon. Meillä taitaa Reken kanssa olla taitoa ja tietoa, muuta ei tunnu olevan yhtään. Vai liekö noita kahtakaan. 
Vesi on 16,7 astetta ja hitaasti laskee vedenpinta. 
Katsotaan taas hellesoutu Kojamon Kiusaus -kisassa. Voisin melkein ennustaa meidän sijoituksen ja saaliin. Zero poeng!!!

14.6.2023 PäivitysEilen illalla katsoin urheilua telkkarista, ei ollut hinkua mennä tyhjää jokea hinkkaamaan. Varsinkin kun veneitä oli ainakin 20 ellei enemmänkin. En ole ruuhkasoutaja. 
Aamulla nukuin ansaitusti kuuteen asti vähän velkoja pienemmäksi. 
Kävimme pari tuntia kalatytön kanssa soutelemassa tyynessä kelissä ja kuten tavallista, ei mittää. Mutta näin kaksi oletettavaa pintakäyntiä. Saatan olla väärässäkin ja sen jaksan myöntää. Yleensä en ole väärässä missään asiassa, mutta kerta se on ensimmäinenkin. 
Ei näytä hyvältä, on realistinen lausuntoni. Vesi laskee ja onneksi lämpötila ei vedessä vielä nouse. Kylmän yön jälkeen Kullekorvassa keskivirrassa oli 14,6 astetta vesi. 
Aamulla Salama-Pekka ja Leena saivat 14,960 kg lohen. Suuret onnittelut kauden avauskalasta. Katsotaan jaksaako illalla lähteä. Huomenna aamulla Rautu-Reiska astuu vilkkaan Pellon aseman laiturille intoa puhkuen. Edessä 10 työntäyteistä lohipäivää. 
Tuli Vänkäri -vaappuja testiin. Samalla valmistaja lähetti 4 vaappua Kojamon Kiusaus -kisaan palkinnoksi. 

13.6.2023 Päivitys

Ei tullut illalla kalaa, ei tullut aamulla kalaa. Ai on liian lyhyt päivitys. No mistä tässä vielä pitäisi runoilla. 
No joo. Tuuli laimeni vähäksi aikaa ja pääsin soutamaan puolet Lampsuvannosta ja näin kuinka nivasta alapuoleltani saatiin lohi. 
Sitten ajoin Haapasaareen ja näin kuinka Aku ja Petteri väsyttivät lohta. 
Omalla soutuvuorolla pääsin puoliväliin kun myrskytuuli nousi ja otin vaaput pois vettymästä ja ajelin nukkumaan. 
Unta riitti 3 tunnin verran ja kolmen maissa olin jo takaisin ojalla. 
Mutta kuten aiemminkin, saan soudella aamut tyhjää. Keli oli upea, tyyntä ja soutajia vähän. Mutta kun nyt katsoo laskuria, niin lohtakin on vähän. Reilut 3th lohta on noussut, joten odotellaan niitä "pääparvia" jälleen kerran nousevaksi. Joko riittää itkuvirret, jatketaan huomenna uudestaan.

12.6.2023 Päivitys

Uusi lohiviikko on alkamassa. Tuulinen keli vaikeuttaa soutua, eikä tässä omalla kohdalla ole kiirettä joelle. Nyt 18.15 joelta kuuluu kuitenkin moottoreiden pärinää, joten kyllä siellä kuumana käydään jo. 
Mitään hajua ei lohista ole. Ei ole nousukäyriä näkynyt moneen päivään, eikä kovia pylväitä vielä varmaan tulekaan. Eihän se oikeastaan ole vielä aikakaan. 
Kuulin hevosmiesten kavereiden tutuilta, jotka olivat kuulleet Kutvosen Liisalta, että Kokkolassa on kilometrien lohiparvet uimassa kohti Torniota ja siitä tyrkyllä jokeen. Niitä lohia tässä nyt sitten odotellaan, joten antaa tuulen tyyntyä ja sitten kopaisemaan. 
Pysykää kuitenkin kanavalla, kyllä tänne heti kerrotaan, mitä joella tapahtuu. Näihin näppäimiin, tiukkoja siimoja ja muistakaa. Ei hierota yhtä paikkaa, vaan mennään normaalilla lohensoututekniikalla virtaa alaspäin. 

11.6.2023 Päivitys

Ei vaan aamulla näppää. Tosin ei tainnut näpätä muillakaan, mitä 6 tunnin aamusoudun aikana seurasin venekuntia. 
Vesi on 11,3 astetta ja tosi kirkasta. Roskia tulee vaappuihin jonkin verran. Sellaista ohutta heinää ja vanhoja lehtiä. Ei kuitenkaan Seiskaa, Rattoa tai Jallua. Eivät näy vavankärjessä, joten pitää välillä tarkistella. 
Tulee sitten lämmin viikko ja vesi lämpiää nopeasti, sillä vettä on varsin vähän ajankohtaan nähden. 
jatkuu
Kyllä jaksaa tuulta. Aivan karmea keli soutaa, joten se meni päiväsoutu käsien ulkoiluttamiseksi vain. Vesi lämpiää, nyt yli 12 astetta.  Tosi kirkasta on vesi. 

10.6.2023 Päivitys

Ei vaan aamut nappaa mulla. Eiliseltä sen verran, että sain kookkaan taimenen ja sitten taisteltiin vaunun etuteltta pystyyn. On se vaan kumma, että moisessa hökötyksessä menee se 4 tuntia tapellessa. 
Ja tänä aamuna taas ongelle klo 4 ja upea aamu olikin. Pakkasta oli yöllä, ruohikko kuurassa.
Lampsuvannossa näin ensimmäiset pintakäynnit ja sitten eräs herrahenkilö sai tarttumaan kookkaan lohen vieheeseensä. 
Oli komiat hypyt ja loiskeet. Nivassa sitten kuului papin pauke, joten onnea vaan herrahenkilölle lohesta. Lienee ollut hyvän matkaa yli kympin kala.
Vesi vaan vähenee joessa ja nyt lämpöaallon tullessa lämpiää nopeasti. Elämme mielenkiintoisia aikoja, jälleen kerran. 
Joella on karmea keli. Tuulee niin että on pakko olla vaunussa painona. Ettei vaunu lähde tuulen mukaan. Joten ei siis soutua tänään enää. 
Saas nähdä miten aamulla. 

8.6.2023 Päivitys

Mulla ei aamut nappaa. Tai siis mulle ei aamulla lohi nappaa. Herään kyllä vanhan miehen tavoin, kön tuolla alakerrassa alkaa tuntua siltä, että pitäisi laskea laulellen vesiä. Ja kun tuonne +3 asteen lämpöön menee laulelemaan, niin kyllä sitä virkistyy sen verran, että joutaa lähteä ongelle. 
Niinpä tänäkin aamuna työnnyin joelle ja pääsin ottipaikoille ensimmäisenä. Joka oli tänään väärä valinta, sillä taakseni ilmestyi kuin tyhjästä Kala-Jamppa ja Herra R. Eikä isännät pitkään ehtineet soutaa, kun Muuras -vaappuun tälläsi 16,6 kg kojamo. Minun kala siis.
Minä sain tyytyä noin 4 kg taimeneen vaikka rystyset valkoisina puristin airoja ja koetin vääntää vieheet juurikin kalojen eteen. 
Mutta se oli tämmöinen aamu, näitä ei kiitos enempää enää. 
Nyt tuolla tuulee, joten en raaski viedä kalatyttöä joelle palelemaan. Istutaan vaunussa ja luetaan ET -lehteä, kun kerran sitä lajia tässä ollaan. 
Beduiinileiriin on kyllä lohia tullut kiitettävä määrä. Näinköhän leiri on Väylän tehokkain leiri. 
jk. uhanalaisia taimenia on saatu lähialueelta kymmenittäin, paljon enemmän kuin suhteellisen vakaalla pohjalla olevia lohia. Hassua.
jatkuu
Iltapäiväsoutu kalatytön kanssa oli mielenkiintoinen. Kun alatuulessa päästiin Kullekorvaan, niin Puijarille kävi näin Lohi vie. Kova tuuli ei auttanut väsytyshommissa lainkaan, eikä veneessä uskaltanut seistä lainkaan. Mulla on vielä tasapaino-ongelmia, kun 6 vuotta sitten toisesta korvasta kuoleentui tasapainoaistin hermo. Se on tasaisellakin kulku vähän kuin siidereissä olisi, saatikka sitten keikkuvassa veneessä. Mutta aikansa se otti ja sitten lopulta taistelussa kävi näin Koukkaus
Kala oli uskomattoman lihava, korjaan kehopositiivinen. 
Painoa 14,070 kg ja pituus 101 cm. 
Puijari kelpasi

Mitä ovat nuo vammat?


Kalatytön kanssa kalassa


Melkoinen taimenköllikkä

Sinne vaan sumun sekaan palelemaan

7.6.2023 Päivitys

Oli pitkä päivä. Aamulla klo 3 läksin ojalle. Tyhjää 5 tuntia. Sitten unet ja rouvan kanssa uudestaan soutamaan. Taimen tuli ja näimme 18,4 kg kalan väsytyksen.
Iltapäivällä kävimme punttisalilla hakemassa voimia ja sitten pieni ruokailu ja ojalle. 
Ajelin Haapasaareen ja onget veteen. Eikä mennyt pitkään, kun takana Kullekorvassa kuului papin jytke kunnolla. Tirehtööri ja John Mäk Gaiver omissa veneissään nostivat lohet kuiville.
 Ja minäpoika puristin airoja ja kuulin kuinka verisuonet katkeilivat päässä. Enkö mää ossoo mittää ja kääntelin venettä Haapasaaren alaosaan. 
Sitten annoin rentouden valua kehoon, saakoon kaloja muut, minä vaan soutelen. Ja silloin vapa taipui ja hopeasukkula lensi ilmaan kuin Rovanperän Kallen lehmä. 
Tiukka vääntö ja sain koukattua kalan veneeseen. Sattui sittenkin ponnistus lankulle ja tulos tuli.
jk. väänsin uinteja pienemmäksi ja hakua vähemmäksi. Heti näköjään pelasi.
9,0 kg ja 97 cm

Puijari testiväri kelpasi

6.6.2023 Päivitys

Joelta kuuluu hurjia. Kalaa kantautuu kämppärin puntarille aivan mahdottomasti. 
Oma soutu tuotti aamulla sellaisen 4 kg taimenen, joka sai jatkaa matkaa kohti merta ja rysiä. 
Mutta beduiinileiriin tuli 15,7 kg ja rapiat 7 kg lohi äskettäin. Onnea saamamiehille näin plogin kauttakin. 
Pantse ja Kala-Jamppa olivat saamamiehinä. 
Iltapäivällä kävin soutamassa saatuja lohia. Saldona 1 harjus ja 2 taimenta. 
Vesi on puhdasta ja roskia ei tule oikeastaan ollenkaan. 
Keli oli tyyni ja pilvessä. Eli varsin otollinen kalakeli, mutta eipä nyt niitä lohia ollutkaan ottamassa onkiin. 
Lohilaskurissa on lukemia noin 1.000 lohen verran. Onko se paljon vai vähän, sitä voi jokainen miettiä kohdallaan. 
Ottipeleinä oikealla Failure ja vasemmalla Wäylä.

5.6.2023 Päivitys

Karmea tuuli, aivan siis vaahtopäänä Kullekorva kiehuu. Kuitenkin ennen seitsemää vaimoni kanssa läksimme uhmaamaan keliä. 
Soudimme Putaan ensin ja sitten moottorilla läpi kuohuvan Kullekorvan. Haapasaaren kohdalla pystyi varsin hyvin soutamaan ja kun saavuimme kaatuneen koivun kohdalle, Puijaria vietiin vahvasti. 
Kala teki pari upeaa hyppyä ja sitten pitkiä syöksyjä. Turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen soudimme rantaan ja hoidin väsytyksen siellä. Sain koukattua kalan rantaan ja näin kausi on avattu 9,3 kg ja 98 cm lohella. 
Tästä on hyvä jatkaa lohikesää. jk. kala oli muuten suukala!

Suukala!!!4.6.2023 Päivitys

Soudettu on melkoisen tehokkaasti. Tai sanotaanko sittenkin, että tehottomasti, sillä vain taimenta ja talvikkoa on vaappuihin takertunut. Meidän veneeseen. 
Mutta kämppärin rantaan on kannettu rohki vauraita lohia vaikka kuinka. Suurimpana peräti 17,4 kg ja sitten joku 14,5 kg lisu ja nippu aivan väkiäisen pieniä, sellaisia 9 kg pintaan olevia poikasia. Nimittäin tuon mahtirötkäleen rinnalla. 
Tokihan Hartsa olisi niistä poikasistakin onnellinen, mutta nyt ollaan vielä pyytömiehiä. 
Isoa lohta kuitenkin on joessa, joten odotellaan joskoon se omallakin kohdalla vapa vääntyy. Ja saapi sitten vääntyi astetta ankarampaan kulmaan. 
Tähän mennessä lohia saaneille onnittelut ja kaikki soutajien saamat kalat ovat olleet suukaloja. Kun sitä pitää kuulemma todistella. Näin ainakin punttipepet tuntuvat tekevän. 
Tiukkoja siimoja kaikille pepeille kuitenkin. 

2.6.2023 Päivitys

Vene on saatu veteen ja aloituskokoonapano viritetty uimaan. Kovia kaloja on Väylältä saatu ja odotukset ovat tietenkin näin alkuun kovat. Siitä ne sitten pikkuhiljaa kesän myötä laskevat, kun totuus lyö läpi pään. 
Mutta nyt mennään optimismin siivin vielä pitkään.
Sain muuten uuden testivärin Kikuli -vaapusta. Ja tietenkin sen sidoin siimaan ja annoin uimaopetusta. Ja kuinka ollakaan itse herra Kikuli (Toni Karhunen) laittoi kalakuvan ja kappas vain, tuo värihän se mullakin sitten on. Sitten kolmeen muuhun vapaan laitoin Puijarin uusia värejä. 


Vene valmiina palvelemaan kesän 2023

On pirun kylmä uitella vaappuja


Janne ja Hanna Niva saivat kunnalta kukkatervehdyksen River Camp Pello uusina yrittäjinä. Ja kyllähän me rahvas saatiin täytekakkukaffetkin. Kalastusluvat tuli myös ostettua Jannelta. 1.6.2023 PäivitysNyt se alkaa, ei vielä tänään, mutta omalla kohdalla lauantaina 3.6. Ja sitä kestää elokuulle asti, mutta nyt sillä poikkeuksella, että heinäkuussa soutelen kotijärvellä Savossa kuhia, en lohia. Elämässä tapahtuu muutoksia ja aika on kortilla heinäkuun. 
Joten lohipäivityksiä tulee kesäkuulta ja elokuulta. Kuhapäivityksiä satunnaisesti heinäkuulta. 
Uskoisin kuitenkin, että kannattaa pysyä kanavalla, kuvia ja videoita lohista ja muistakin kaloista uskallan luvata taas katsottavaksi. 
Katsokaa vaikka tätä videota kuumeen nostattamiseksi, tiukkoja siimoja.Lohikuume 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti