torstai 30. syyskuuta 2021

Jahtilokakuu 2021

 Hirvijahtiin

31.10.2021 Päivitys

Kuukauden viimeinen jahtipäivitys. 
Eilen lauantaina Rocky pääsi kylmään hakuun ja noin 9 km lenkin päätteeksi kajahti haukku. Ikävä vain, rajalle matkaa parisataa metriä. 
Hirvi jäi löytöpaikalle, mutta jonkin ajan päästä se valui vieraalle alueelle. Sinne jämähti tietenkin haukkuun ja kun naapureilla oli vain vasanlupia, niin pakko oli lähteä karkottamaan hirvi omalle puolelle. Sillä haukussa oli jälkien perusteella iso hirvi, uros vieläpä. 
Siellä kävelin haukulle melkoisen reippaasti ja pääsin lähes viereen suossa rumpsuttelemaan. Karmea häkkipää, metsien Cadillac, siellä haukussa tökötti. Tietenkin näytti vielä kylkensä somasti, että ammuhan tähän, ai niin et voi kun seison teistä katsottuna väärällä alueella. 
Karjaisin perseestä lähtevän huutokarkon ja hirvi kääntyi kohti omaa aluetta. Eka passimies näki, ei voinut ampua. Toinen passimies ampui, mutta osui yläsäkään, hirvi jatkoi lähes loukkaantumatta matkaan. Tosin henkistä loukkaantumista en tiedä. 
Seuraava passimies tulitti luodin puuhun ja lopulta hirvikarkasi kauas kauas pohjoiseen. 
Rockylle tuli haukkuaikaa 2 tuntia 18 minuuttia ja matkoja 22,3 km. 
Tänään sunnuntaina Rockyn suhteen otettiin vain verryttelynä, joskin hieno hakulenkki oli 13 km. Se maasto oli tyystin tyhjä hirvistä. 
Omalla alueella toisaalla touhuava Vikke kuitenkin löysi hirvet ja Rise pääsi kuittaamaan meidän porukan ensimmäisen hirven. 
Hienosti meni viikonloppu sitten kuitenkin. 
Oli siellä Viken operointialueella hirviä näköjään alkuviikosta

Rocky komentaa tulisesti metsien Cadillacia

24.10.2021 Päivitys

Nyt alkaa kirjoittaminen olla vieläkin vaikeampaa. Vasen käsi edelleen kantositeessä ja eilen hirveä suolistettaessa kaverin puukko tunkeutui oikean käden keskisormeen upean kipeästi. 
Mutta asiaan.
Halsualla oltiin taas ja Rocky töissä. Yöllä satanut lumi oli peittänyt kaikki jäljet, joten 15 km hakulenkki oli pelkkää hakemista. No sen verran voi mainita, että tarkalla nenällä varustettu Rocky löysi viikko sitten ammutun hirven suolikasan. 
Pidimme makkaratauon ja sen lopuksi päästin Rockyn vapaaseen hakuun taas.
Koiran liikkeistä näin, että nyt on jälki alla tuoreena. Koiran suunta suoraan viime viikon kaatopassia ja sitten posahti kivääri.
Rocky jatkoi kulkua kuitenkin ja ampumapaikassa teki täyden U-käännöksen. Muutama satametriä ja haukku rävähti päälle. 
49 minuuttia todella kiihkeää haukkua ja haukulle hiipinyt Isto pääsi lähettämään ratkaisevan luodin 4 -piikkisen sonnin kylkeen. Rockyn 78 hirvi näki päivänvalon katoavan kaukaisuuteen. 
Rocky on näköjään vanhoilla päivillään tahtonut hieman hurista kaadolla, mutta ei käy ihmiseen kiinni. Niinpä nytkin käsipuolena läksin hakemaan koiraa kaadolta soita ylittäen ja kiertäen vajaan 2 km matkan. Vaimo oli matkassa myös ja kun pääsimme kaadolle, kävin Rockyn hirveltä ja rouva läksi koiran kanssa autolle ja jäin em. tapahtumien myötä auttamaan suolistuksessa. 
Menomatkalla autolle rouva upposi alkumatkasta suohon (pääsi kylläkin pois Rockyn vetäessä) ja jäi odottamaan kengät vettä täynnä minua. Oli vähän eksynytkin ja kylmissään pienessä pakkasessa.
No autolle päästiin ja viimein rouva sai tyhjennettyä saappaansakin suovedestä. On se kova akka kuitenkin, jaksaa ramuta matkassa. 
Kaataja Isto keskellä

Haukkutiheys käväisi 100 lukemissa ja sen kyllä kuuli


18.10.2021 Päivitys

Uusi nettilehti (klikkaa linkkiä) Kun olen erittäin epäsuosittu toimittaja ja Jahdissa&Kalassa nettilehti on ikävän sairaustapahtuman vuoksi "telakalla", teen tämmöistä omaa nettilehteä. 
Täällä on vierailevia kirjoittajia ja omia sepustuksia. Jokainen kirjoitustaitoinen voi tarjota tänne juttujaan julkaistavaksi. Eränkäynnistä yleensä, kaikkea luontoon liittyvää. 
Viihtykää sivuillani, en ole sellainen, minkä kuvan face antaa. Olenko sitten paskempi, sen jokainen päättäköön itse. Minä vain olen. 

17.10.2021 Päivitys

Yhden käden yksisormijärjelmällä en pitkää jorinaa kirjoita. 
Läksimme Halsualle viikonlopuksi jahtiin. Lauantai meni kaikilta osin räntämyrskyssä tolskaamiseksi ja lopetimme hyvissä ajoin, osa erittäin märkinä ja koirat väsyneinä. 
Sunnuntaina löysäsin Rockyn hakemaan ja ekassa paikassa pieni lenkki ja autolle. Siirtyminen pari kilometriä ja koira irti. Nokka pystyyn ja suoraan metsään. 100 metriä ja haukku alkoi. Senhän tietää että hirvet läksivät laukalle. Siitä siirtyivät 7 km ja ase paukahti. Vasa nurin ja makkaraa käristymään. 

9.10.2021 Päivitys

Hirvijahti alkoi etelässäkin. Läksimme Rockyn kanssa tutkimaan, löytyisikö alueelta hirviä, sellaisia haukuttavia. 
Hakulenkkiä kyllä tuli, sillä jääräpääpoika tahtoo tonkia jäljeltä hirven vaikka väkisin. Hakulenkin pituus olikin 15 km, kunnes haukku rävähti ja löytöpaikalle jäi. 
Muutama mies saatiin pikahälytyksellä passiin hirven oletettuun kulkusuuntaan. 
Pieni karkko tuli ja hirvi siirtyi sen jälkeen hitaasti erään pellonreunaan. Siinä koira haukkui jonkin aikaa, kävi välillä jo pellollakin ja passimiehet olivat aivan täpinöissään. 
Sitten hirvi siirtyi pienellä loikalla kynnöspellon yli sillä seurauksella että sai het lähdössä kuulan kylkeensä. Kulki vielä hyvin kynnöksenreunaan ja kyykistyi siihen lopullisesti. Näin Rockyn 76 hirvi pääsi kirjoihin ja kansiin. 
Jälleen näki, että koira oikeasti tahtoo löytää sen hirven. Lopussa joutui myötätuuleen menemään yöjälkeä pitkin. 
Kyllä kelpaa olla tämmöisen koiranomistaja. 
Tuossa hakulenkkiä ja tuohon Antinraivion pellolle hirvi heitti kukkerpallin

Tappisarvi parhaassa lihassa

1.10.2021 PäivitysKäytiin muutama päivä sitten tekemässä ihmeellinen kuvatarina Maaningalla ammattikuvaaja Harri Luostarisen studiolla. Ohessa siitä juttua. Kalastuslehti
Pois tullessa sattui merkillinen tapahtuma. Autosta kuului ihmeellistä räpätystä, takaa. Ja vaimo kuitenkin istui edessä. Tiesin epäillä takarekisterikilpeä, joten pysäytin auton ja pyysin frouvaa menemään takapenkille kuuntelemaan ja läksin ajamaan. Pysähdys kesti 30 sek. 
Siitä pari kilometriä ehdin ajaa, kun mäen päällä on iso bemari hätävilkut päällä. Pysäytin kohdalle ja kuski sanoi hirven juosseen meidän tulosuunnasta oikealta suoraan autonsa kylkeen. Eli jos olisimme tulleet paikalle sen 30 sek. myöhemmin, se hirvi olisi todennäköisesti ollut meidän auton keulassa. 
Soittelin siinä tarvittavat puhelut, merkitsin näkyvästi hirven metsäänmenopaikan ja jatkoimme matkaa. 
Joskus kannattaa autossa olla jotain pientä räpätystä, muutakin kuin frouvan ajo-ohjeet. En ole vielä kiristänyt rekkarikilpeä, ehkä teen sen tänään. 
Huomenna saisi mennä hirvijahtiin, mutta eipä mennä. Viikolla oli siitä läheltä jälleen tapettu susien toimesta jämtlanninpystykorva. Ei ole mitään syytä lähteä syöttämään huippukoiria susille. 
Menemme toki huomenna metsään jahtialueelle, sillä nuolukiviä pitää viedä hirville. Samalla vähän katselemme "ketunjälkiä" ja teemme havaintoja luonnon monimuotoisuudesta. 
Viikon päästä jahti alkaa muualla Suomessa ja silloin löysätään Rocky töihin. Se poika osaa hirvityöt kyllä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti