maanantai 30. marraskuuta 2020

Lohivene joulukuu

17.12.2020 Päivitys

Joululoma alkoi. Sain tänään keskilaudat muotoiltua oikeaan muotoon, viistosin päät laudoista ja tein liitokset. Turautin PU liiman väliin ja puristimilla kiinni. 
Joululoman jälkeen alkaa sitten keskilautojen sovittaminen paikoilleen. Sen jälkeen otetaan tekokaaret pois ja alkaa ns. sisustustyöt. Uskon että ollaan aikataulussa.
Kova pörinä kävi tänäänkin verstaassa ja siitä ne kavereiden veneetkin valmistuvat. Ollaan mukavasti tohinoissa ja väliin lentää vitsit, kuten kuuluukin. 
Näihin kuviin hyvää joulua seuraajille, jatkamme päivittelyä tammikuussa 2021. 
Oikealla valmistuu Tornionjoen mallilla lohivene ja keskellä perinnevene tähän merelle ja oikealla perinnevene myöskin. 

Tähän malliin sain oman paatin ja todentotta, sehän alkaa näyttää jopa veneeltä. Koskaan en uskonut, että tekisin puuveneen, mutta näin se vaan taitaa tapahtua. 


16.12.2020 Päivitys

Pölyä ja lastuja. Niistä oli tämä päivä rakennettu. Ja höyläämistä, voi hesus sentään. Se on kuulkaa leikkausjono-olkapääkivun kanssa upea höylätä pari tuntia yhtä soittoa. Kävi vielä vähän hassusti kun alkoi verensokerit laskea. Pakko oli ottaa time out vähäksi aikaa. 
Aamupäivällä saimme jo viimeisen ylälaudan liimattua ja aloimme työstää (Paavo -ope ankarasti mukana) keskimmäistä lautaa. Joka onkin mielestäni vaikein tapaus. Sain tosiaan höylättyä varsin hyvään malliin sovituksen laudalle. Ja päivän päätteeksi höyläsimme sivulaita-ainekset sopivaan paksuuteen (12 mm) ja teimme vanerista sabluunan sovitusta varten. Sitten huusi tehtaan pilli ja kävimpä tekaisemassa kolmen vartin punttitreenin ja sitten grillin kautta saunaan. 
Näihin kuviin ja huomiseen. Viimeiseen päivään ennen joululomaa. Jospa saadaan keskimmäisiä lautoja vaikka liitettyä oikeaan muotoonsa, jouluksi kuivamaan. 
Lastuja tuloo kön höylää

Tuohon väliin sovitellaan sitten keskilautaa. On hiukan tarkkaa hommaa. 


15.12.2020 Päivitys

Aamulla aloitin heti toisen puolen ylälaudan sovittamisen kaarille. Höyläämistä, hiomista, viilaamista ja sainhan minä viivasuorat kaarista, joten saimme hyvällä mielellä ylälaudan höyrystymään. 
Iltapäivällä laitettiin tukirimat laitoihin ja sitten myös taipumaan ylälauta. Huomenna sitten sekin liimataan paikoilleen ja tehdään vanerista sabluuna keskilaudalle. 
Sen jälkeen höylätään keskilaudat oikeaan paksuuteen ja alkaa kaarien fiksaaminen keskilaudoille valmiiksi. 
Taitaa päivät loppua tältä viikolta, joten ei taideta ehtiä saada keskilautoja paikoilleen. 
Kovasti vilskettä ja vipinää oli verstaalla. Enemmän kuin joulupukin pajalla, joten näihin kuviin tältä päivältä. 
Esan perinnevene alkaa näyttää jo paatiltaAntti tekee vanerista tenolaisen ja minä haapalaudasta

Siinähän niitä eri työvaiheissa on veneitä
14.12.2020 Päivitys

Viimeinen nakerrusviikko ennen joululomaa. 
Aloitin tänään vasta puolenpäivän jälkeen, kun piti antaa haastattelu Kiuruvesi -lehteen joulukinkkulahjoituksen tiimoilta. Mutta kun pääsin veneen kimppuun, niin hihat heiluivat todella ankarasti.
Hienosäätöä ylälaudan kanssa vielä hieman ja sitten liimat väliin, ruuvit kiinni ja kas, ylälauta olikin kiinni. Ja millintarkasti sitten, kuten milliville sen tekee. 
Huomenna käyn toisen ylälaudan kimppuun. Kun se saadaan kiinni, eiköhän ole aika siirtyä ansaitulle lomalle. 
Näiden kuvien myötä huomiseen. 
Ruuvaillaan vähän kiinni ylälautaa

Siinä sitä ruuvia uppoaa lautaan


10.12.2020 Päivitys

Toinen pohjalauta jäi viikonlopuksi liimaukseen. Melkoisen tarkkaa työtä jouduin tekemään kaarien hienosäädössä pohjalautaan nähden. 3 tuntia nakersin kunnes sain sauman sellaiseksi, että laudan pystyi kiinnittämään. 
Maanantaina alkaa viimeinen viikko ennen joululomaa. Tavoite on edelleen se, että ainakin ylimmäiset laudat saadaan veneeseen kiinni. Olen jo toiselle ylälaudalle tehnyt kaariensovitukset, joten siinä tarvitaan vain liimaus ja ruuvaus. 
Näihin kuviin jälleen hyvää viikonloppua ja siirrytään hirvijahtiosion puolelle. 
Reilusti liimoo vaan väliin ja kyllä jämähtää

Minä ihan ite ja sillee. 


9.12.2020 Päivitys

Ahkeruuden päivä. Sain höylättyä mittaan ylälaudan. Sen jälkeen höyrytettiin se ja sitten taivutettiin paikoilleen. Ja nyt se on yön yli taipumassa. Samoin sain mittaan toisen pohjalaudan ja sekin on taipumassa. Ehkäpä huomenna saan sen liimattua ja ruuvattua paikoilleen. 
Melkoista huisketta verstaalla siis tänäänkin. 
Ensi viikolla tulee olemaan kaikki laudat kiinni veneessä, sen lupaan. Kovasti pitää tosin nakertaa, mutta sitähän tässä joka päivä tehdään, laulaa Matti ja Teppo. 
Näihin kuviin taas tältä päivältä. 
Ylälauta höylätään mittaan Paavon kehittämässä höyläpenkissä

Ylälauta laitetaan höyryyn, että se on helpompi taivuttaa paikoilleen

Melkoinen puristinviidakko kasvaa tässä veneessä


8.12.2020 Päivitys

Toinen pohjalauta taipumassa.
Tänään olikin vilskettä. Laitoimme toisen puolen pohjalaudan taipumaan kölinmuotoon. Sitten otimme käsittelyyn ylimmät laudat. 
Ne piti höylätä ensin. Sitten pätkimme lautoja ja jouduin loveamaan liittämistä varten. Liittäminen siksi, että saisimme laudat oikeaan muotoon. 
Kun saatiin ne laudat liimaukseen, aloin työstää kaaria ylälaudoille sopiviksi. Sitten huomasinkin, että päivä on täysi. Kyllä menee nopeasti aika. En ehtinyt edes tehdä yhtään haavaa sormiini. Enkä töpännyt oikeastaan kuin kerran, mutta puu on armollinen materiaali. Katkaistaan töppi pois ja tehdään homma uudelleen. 


7.12.2020 Päivitys

Pitkästä aikaa venettä nakertamassa. Ja sitten alkoi tapahtumaan. Ensimmäisen pohjalaudan viimeistelyä, jossa menikin puoli päivää.  Viimein saimme saumat sovitettu kaariin ja köliin niin hyvin, että pystyi vetämään liimasauman. Vetelin myös ruuvit alkuun lautaan ja sitten vain puristimilla pohjalauta paikoilleen ja ruuvit kiinni. Nyt se siellä kiinnittyy ja toisen puolen pohjalauta saatiin osittain jo taipumaan. Huomenna se sovitetaan paikoilleen ja silviisii. 
Kiva oli päästä touhuamaan ja kaksi viikkoa vielä nakerretaan ennen joululomia. Saas nähdä ehtiikö siinä ajassa laidat saada paikoilleen kaikki. Veikkaan että ehtii. Näihin kuviin huomiseen.
Leo työstää oman veneensä pohjalautaa

Tiukka liima vetäisty pintaan ja tuohon kohta pohjalauta

Paavo oli kehittänyt erikoisen höyläpenkin pohjalautojen työstöä varten

Yhteen veneeseen tulee yli 500 ruuvia. Uskotteko? Pakko uskoa kun kerran niin sanon


1.12.2020 Päivitys

Tuli veneenteossa mutkia matkaan. Kalajokilaaksoon on saapunut tämä muotiflunssa ja siellä on hysteria päällä. Niinpä Jedu koulutus on joutunut taipumaan rajoitteiden tielle ja saamme, me 8 veneentekijää ylimääräistä vapaata. 
Ryhmäkoko on jaettu niin, että vuoroviikoin saamme olla paikalla, eli ryhmä on jaettu kahtia. Niinpä minulla on tämä viikko vapaata, enkä pääse mielipuuhaani, venettä nakertamaan. 
Voep olla, että vesillelaskua ei vielä helmikuun puolivälissä nähdä, saattaapi mennä vähän pitemmälle. 
Vähänkö ottaa pattiin tämä toimettomuus, kun olin niin hyvää vauhtiin päässyt. Mutta ensi viikolla hommaillaan sitten sitäkin vauraammin. 
Tämmöiseen sitä pyritään, melkein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti