tiistai 23. toukokuuta 2017

Muutoksen tuulia

Elämme kovia aikoja lohideemukseni

Kaukaa on pitkä matka kohti tulevaisuutta. Itse olen taivaltanut 25 vuotta lohen mukana. Niistä 13 viimeisintä Utsjoella vakituisesti asuen. Mutta siitä ei enempää, sillä vaiherikkaita vuosia kuvaamaan ei riittäisi Päätalon Iijoki -sarjan verran sivuja. 

Mutta mitäpä tulevaisuus tuo tullessaan. Tenon suhteen, minkäs muunkaan. Jos tietäisin, saattaisin sillä tahkota jonniiverran rahhoo vaikkapa. Tuli tuota savvoo pari sannoo, kun väittävät somessa minua kovin savolaiseksi. Vaikka päivääkään en ole savossa ollut kirjoilla. Lienen kuitenkin pesunkestävä karjalainen, karjalanpoikii siis.
Mitä Tenolle kuuluu? Kesä näyttää lopputuloksen ja uskon että joki virtailee tämänkin kesän jälkeen uomassaan samaan tapaan. Eli Tenolle kuuluu siis ihan hyvää. No mitäs lohelle kuuluu? Uskoisin sillekin kuuluvan erittäin hyvää, kuten tähänkin saakka. Tenossa on ollut lohta aina varsin hyvin ja varsinkin muutamat kesät taaksepäin ovat olleet kovinkin hyviä lohikesiä. Ainakin itselle ja tietojeni mukaan monelle muullekin. Kaikille ei tietenkään koskaan. Joka kesä joku jää ilman lohta, sehän on selvää.

Tänä kesänä ilman lohta jäävät ne, jotka ikäänkuin "kostoksi" jättivät luvat ostamatta. Vaikka tätäkin kirjoittaessa lupia on saatavilla vaikka kuinka. Tuo kostoisku saattaa olla hyväksikin, sillä uskon niiden olleen juurikin niitä kalastajia, jotka eivät ole sopeutuneet joelle, vaan keksivät jatkuvasti omia sääntöjään ja käyttäytyvät paikallisia kohtaan hyvinkin ylimielisesti. Näin olen pienessä päässäni pähkäillyt, selvinpäin. Sillä sitähän te kysyitte. Taasko se kännissä raapii onnetonta tekstiä kasaan. Ei raavi, ei minunkaan taidot riitä siihen, mihin moni kulttuurikirjailija on kyennyt. Pikkupäissään kirjoittavat kriitikoiden ylistämää proosaa. 
Mutta nämä protestoijat joutavatkin jättää Tenon väliin. Tilalle tulee varmaan sellaisia kalastajia, jotka ovat intohimoisia kalastajia, mutta järkevällä tavalla. 
Sitten kysytään, kuinka kunta voi ja matkailuyrittäjät täällä. Jos siihenkin osaisin vastata oikein, olisin miljonääri. Saatan heittää kenttään omia arvioita, olkoon ne lähellä tai kaukaa. Hetkinen, telkkarissa rääkyy joku pentu, täytyy kääntää kanavaa. Mitähän ne sitä rääkkää.
No niin, rauha palasi kaksiooni. Eli siis kunta. Tässä se autioituvana nököttää nelostien päässä. Palvelut vähenevät kun ei ole rahaa. Väki vähenee kun nuoret lähtevät ja vanhukset myöskin. Molemmat vaan eri suuntiin.

Matkailuyrittäjät ovat niin ikään kovilla. Pudotuspelit ovat alkaneet ja vain laadukasta palvelua, ihmisystävällisyyttä (myös muualta tulleita kohtaan) ja joustavuutta tarjoavat yritykset voivat kenties välttää valojen sammuttamiselta. Sekään ei ole kirkossa kuulutettua. Kun matkailijat vähenee, vähenee se kassavirtakin, vaikka Tenossa vettä riittäisikin.
Kunnan oma väki ei pysty ylläpitämään kuntaa ja valtiolta ei riitä rahat kuin toisenvärisille. Niille sitten sitäkin runsaskätisemmin. 
No tämä kesä katsotaan mitä tuleman pitää. Käykö niin että Pulmanginperältä viimeisenä lähteä naksauttaa päävirtakytkimestä virrat pois ja laittaa Petsikolla puomin lukkoon. Vai onko tästä ahdingosta löytymässä joku uusi nousu, jota vielä ei tiedetä. Kun ollaan syyskuussa, saanemme siihen varmaan jonkinlaisia vastauksia. Kauppias kuitenkin toiveikkaana täyttää kaupanhyllyjä, joten ruoka riittää ainakin, mikäli ei ahmita. Kaikki muu on korkeemmas kärees.

Tenosta ei ole vieläkään jäät lähteneet. Vuosi sitten tähän aikaan joella oli jo kalastajia vaikka kuinka ja kalaakin tuli saaliiksi. 

2 kommenttia: