keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Jahtisyyskuu 2021

 Susia, susia ja valkohäntäpeuroja

20.9.2021 Päivitys

Viime syksynä päätin, että Rockyn kanssa ei enää kokeissa käydä. Mutta kun jahtialueella ei uskalla treenata koiraa ja tämä toinen alue on koiralle liian tuttu, kun osaa suoraan juosta hirvipesään, niin päätimme lähteä käymään treenin vuoksi tulevana viikonloppuna kokeessa. Saapi ainakin oudossa maastossa tehdä pitkän työn, niin onhan vaihtelua koiralle. 
Se on vähän sama kun kymmenen kertaa olet käynyt Inglesissä, niin mieli tekee välillä käydä vaikka Lanzarotella. Eli uusia elämyksiä koirallekin. 
Mitään tuloksia emme tarvitse, ne on haukuttu jo ensimmäisenä elinvuonna. Nyt vaan fiilistellään. 
Sen tiedän koiran tämän syksyn otteista, että jos saamme sellaisen maaston, jossa on hirviä, niin haukkua kuullaan. Erittäin varmaa on haku ja löytötehokkuus entisellä tasolla. 
Onhan 10 vuotta vanha koira oppinut jo jotain hirvien kanssa touhutessaan. Ja nyt kunto on varsin hyvällä mallilla ja kroppa kunnossa, niin vauhdikasta hakuakin saadaan nähdä. 
Joten viikolla ei käydä metsässä, antaa innon kasvaa lauantaita varten. 

18.9.2021 PäivitysEihän tästä tule mitään. Tänään taas yritimme viedä koiran sellaiseen maastoon, missä EI pitänyt olla hirviä, mutta alle 500 metriä hakua ja haukku kajahti. Tämä hirvi antoi pieniä hetkiä haukkua ihan kivasti, mutta kyllä sillekin matka maistui. Siinä kiemurreltiin aluetta ristiin eli rastiin 7,8 km kunnes tienylityksessä päästiin koiran ja hirven väliin. 
Aika paradoksaalista, että toiset tahtovat koirilleen löytyvän hirviä, mutta ei koirat löydä. Me taas emme tahtoisi löytää hirviä, mutta tuo junttura vaan ne löytää. 
No kunto kasvaa kivasti ja varmasti jahdin alkaessa ollaan tikissä. Eiköhän sieltä luodin eteen joku löydy, tänäkin syksynä. Näinä koiravuosina ei ole tullut yhtään syksyä, etteikö olisi joutunut lipaisinta hipaisemaan. Katsotaan nyt, sillä susista on omalla jahtialueelle suuri haitta. Päästäänkö jahtiin ollenkaan, vai jääkö luvat juoksemaan. 5 hirveä pitäisi kuitenkin napsaista orteen. Ei siitä Metsähallitus maanomistajana kyllä tykkää yhtään, jos hirvet jää ampumatta. Sitä vartenhan niitä lupia jaetaan, että myös metsätuhoja voidaan vähentää. Ja niistäkin hirvistä joku saattaisi jyrätä jonkun autoilijan, ehkä jopa metsästyksenvastustajan, sellaiseen kuntoon, että pilliruokinnassa olisi loppuelämänsä tai jopa vieläkin pahempaa, suku söisi yhtenä viikonloppuna karjalanpaistia. 

15.9.2021 Päivitys

Kävin aamulla Iisalmessa rönttenissä. Maksassa joku kysta ja nätisti rasvoo ympärillä. Kaikki verikokeet huippuhyvät, eturauhanen nätti. Samoin munuaiset, perna ja mitä kaikkea soossia ihmismiehen sisällä onkaan, ovat kuulemma kunnossa. Eli ainoa vaiva on siis luulotauti. Kun maha on ollut kuukausia kuin tulessa, mutta ei ole vikkoo. 
Kun tulin kotiin, ruokailun jälkeen vietiin Rockyn sateisen yön jälkeiseen metsään. Toiveissa, että vähän juoksee ja sitten kutsusta pois. 
No eipä mennyt taas kuten suunniteltiin, sillä taas kaivoi hirven esille. Ylivuotinen naarashirvi oli ja sehän antoi hieman haukkuakin. Kunnes hirvipölöjä painui järveen paikasta, josta ei koskaan hirvet mene järveen. Koira tietenkin perässä uimaan ja vastarannalta lopulta Rocky kyytiin. 
Että semmoinen päivä tänään. 

13.9.2021 Päivitys

Ei ole oikein mitään tapahtunut erärintamalla. Oppilaiden kanssa ollaan tutustuttu lintuihin, paisteltu makkaraa, opeteltu käyttämään puukkoa ja tunnistettu sieniä. 
Rocky on päässyt kerran hakulenkille ja 6 km pätkän annoin juosta sateen jälkeen ja sitten pillitin koiran pois. 
Omalla jahtialueella on susia enemmän kuin hirviä, siellä on mennyt nyt useita koiria susien ruokalistalle. Osa tapettu repimällä, osa revitty vain huvikseen. Että tämmöinen susitilanne meillä. Ja sitähän se on läpi Suomen. 
Suojelijat lässyttävät vain salakaadoista, mutta mitään todisteita ei ole heillä esittää. Mutta kohta tulee metsästäjillä kuppi täyteen, eikä sen jälkeen tarvii edes salakaadoista puhua, niistä kaadoista tulee julkisia ja yleisiä. Jos kerran lakia saa nämä eloapinat rikkoa istumalla keskellä mannerheikintietä ja pystytellä telttoja, samanlaista toimintaa saa tehdä myös susientappajat. Sakolla siitä selviää, muuta rangaistusta ei kerran tule. Kyllä mullakin on rahaa maksella muutamia susisakkoja ja sen teen ihan mielelläni. 
Eipä tiedä, milloin päästään jahtiin. Jos päästään ollenkaan. Minä en hirvijahtiin mene ilman koiraa. Ja koiran kanssa en nyt jahtiin mene. Kuinkahan pitkään Metsähallitus katsoo metsiensä tuhoamista hirvien voimin, kun emme pääse vähentämään kasvavaa hirvikantaa. Tilanne on kyllä melkoisen naurettava jo. Susi on eläintensuojelijoiden mielestä arvokkaampi kuin ihmisten lemmikit ja tuotantoeläimet. Että sellaisia eläintensuojelijoita. Tahtovat susien repivän lampaat, lehmät, hevoset ja koirat. 
jk. oli tuossa koirassa liikaa virtaa, vaikka eilen käytiin sellainen 6 km hakulenkki juoksuttamassa. Käytiin äsken sateessa ja myrskytuulessa laskemassa poika vähäksi aikaa metsään. Ja eiköhän tuo pahus nakannut nenänsä hirvenjäljille ja reilu 3 km veteli melkoista juoksua metsässä, kunnes ehdin tienylityksessä ottamaan koiran kiinni. 

8.9.2021 Päivitys

Kävimme Rockyn kanssa ulkoiluttamassa poroja Taivalkoskella. Vaikka koiralla oli intoa etsiä hirviä, yön jatkunut vesisade oli huuhtonut tuoksuvat hirvenjäljet vaisuiksi ja kun riistaverisen koiran edestä tölvää poro juoksemaan, ulkoilutetaan sitä hieman. Löytyi vanhukselta vauhtiakin kun 31 km/h pisteli pornon perässä pitkin tietä. Onneksi ulkoilutukset olivat lyhyitä, mutta jokaisessa paikassa, mistä kokeiltiin päivän aikana, hyvän hakulenkin pilasi porolöytö. 
Lisäksi aamulla vielä ajokoira kiljaisi perslähdön jänikselle, vai oisko sekin ollut porho, samassa maastossa. Joten käteen jäi vain kuntoilua senkin edestä. 
Omistaakohan valtio poroja, sillä valtionmailla ne laidunsivat ihan issekseen. Saisinko minäkin pistää lehmiä ja lampaita laiduntamaan tuosta vaan muiden maille. Täytyypä miettiä tätä jalostuksen lajia. 
Ei mulla muuta, nyt Rockylle lepoa ja treenit jatkuvat. Venettä fiksaillaan aamupäivät ja iltapäivät menee opetushommissa, nyrkkeilysäkin murjomisessa ja punttisalilla. Kyllä on eläkeläisellä kiireitä. 

6.9.2021 PäivitysIlmiantajilla on ollut taas vilkas viikonloppu. Minun faceprofiilista on tehty sellaisia ilmiantoja, etten nyt voi käyttää facea. Ei tosin ole mitään selitystä, miksi. Siellä vaan kerrotaan, että olemme rajoittaneet tiliäsi ja piste. Ei mitään tietoa, että kuinka pitkäksi aikaa. No kokemuksesta tiedän, että menee aikaa ja sitten tili suljetaan. Ilman mitään selvitystä tai mahdollisuutta pyytää selvitystä. 
Ja mikä ihmeellisintä, asialla ovat kalastuspalstoilla volisevat paskahuulet. Saamattomat ääliöt, joita harmittaa minun ylivertainen taito kalastaa lohta enemmän kuin edes unissaan lohia näkevät. 
No uutta profiilia pukkaa, joten tykitys jatkuu. Mikä on muuten harjuksen ja mateen eli harrin ja matikan latinankieliset nimet. Sellaiset saattavat löytyä facesta, joten normaalit ihmiset, pyytäkää tuo hemmo kaveriksi. 
Aloitin veneen fiksauksen. Upeat tilat on käytössä, joten kylläpä kelpaa. 
Hioskelen pinnat puhtaaksi, laittelen vähän vapatelineitä paremmin, istuimia muokataan ja muuta sellaista pientä. Ensi kesäksi onkin sitten mahtikampe ja lohta taas kiskotaan. Saavat paskahuulet taas aihetta volinaan. Hellureita vaan kaikille. 

3.9.2021 Päivitys

Tässä omalla alueella käytiin löysäämässä Rocky vähän jaloittelemaan. Ensi liikkeistä alkaen näytti, että virtaa löytyi jäsenistä melkoisesti. 
Pari lenkkiä metsänpuolella ja sitten olikin vauhtia jo melkoisesti. Pieniä haukahduksia tuli myös parissa kohdassa. 6,3 km kohdalla tienylitykseen tulikin hyvin pieni emä ja hyvin pieni vasa. Ja siitä alle minuutti, tuli koira samasta kohdasta tielle. Eli saatiin kirjattua löytö taas. Ja kunto kasvaa vanhuksella. 

1.9.2021 PäivitysOmalla jahtialueella ei ole kiinnostusta treenata koiraa. Susi on jo kahden koiran kimppuun käynyt lähialueella, joten siirretään treenialuetta lähemmäksi kotipihaa. Tästä kotiportailta pystyy koiran löysäämään hakulenkille tarvittaessa. 
Syyskuun aikana on tarkoitus käydä kyttäämässä valkohäntäpeuroja eteläisessä Suomessa. Voi olla että jossain tulee käytyä myös kalassa. 
Hirvijahtia emme voi lokakuun alussa aloittaa, mikäli susiuhka on vielä päällä. Ja mihinkäs ne alueelta katoavat. Joutuuko odottamaan lumikelejä, ennen kuin uskaltaa koiraa löysätä metsään. 
Pidämme alueen muiden seurojen kanssa tiivistä yhteyttä susitilanteesta ja katsomme mitä voidaan tehdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti