tiistai 17. elokuuta 2021

Eräelämää 2021

 Hirviä, kaloja ja muita eläimiä

30.8.2021 Päivitys

Jää koiran juoksutus jahtialueella nyt vähemmälle. Viikonloppuna oli siinä naapurissa sudet repineet yhden hirvikoira hengiltä. Jään odottamaan pressakummirunotytön pahoittelua koiransa menettäneelle. En tosin pidätä hengitystä sitä pahoittelua odotellessa. 
Minulla on treenireissuilla aina ase mukana. Oman ja jahtikoiran turvallisuuden vuoksi. Omaisuuttaan saa puolustaa, kuten myös henkeään. 
Katsotaan nyt, milloin seuraava treenikerta tulee. Tässä alkaa nyt opetushommat ja ne jatkuvat aina toukokuun loppuun. Omat menot pitää junailla viikonloppuihin. Kuten tuleva peurajahti, joka on lähiaikoina. 

24.8.2021 Päivitys

Johan se sade loppui. Sitä riittikin koko viimeisen vuorokauden. Aamulla Rocky oli oikein villillä päällä ja rouva sanoi, että lähdetään vähän juoksuttamaan. 

On se vaan kone tuo Rocky. 75 mm vuorokauden aikana satoi vettä ja ajattelin, että voin pienen lenkin juoksuttaa metsässä ilman hirvilöytöä. Kun toipilas vielä on. Mutta mitä vielä. 5,3 km hakulenkin jälkeen ilmestyi punaista näytölle ja sitten mentiin. Parissa kohdassa pääsi tapailemaan vielä haukkua kunnes 9,3 km kohdalla tuli pellolle iso sonni ylväästi ja koira vajaa 100 metriä perässä. Siitä oli hyvä ottaa Rocky kyytiin. Näkyy 10 vee koiralla nenä toimivan, ei ole taito hukkunut loukkaantumisiin.

21.8.2021 Päivitys

Tänään pääsi Rocky juoksemaan tähän lähialueelle ja löytyi, ei niin tuore, hirvenjälki. Rockylla on tapana tarttua vanhempaankin jälkeen ja sitähän poika seuraili 5,5 km, kunnes tienylityksessä otettiin koira autoon. 
Näin alkuun tosiaan otetaan varovasti lenkkiä metsässä, niin siitä se kunto kasvaa. Nyt viikko lepoa ja jos viikon päästä sataa luvattua määrää, niin silloin on taas hyvä juoksuttaa. Näin alkuun ei tartteisi sitä hirveä löytää, sillä koiralta katoaa päästä kaikki itsesuojeluvaistot ja sitä mennään maailman tappiin asti. 
Koetetaan vaan etsiä hirvettömiä alueita lenkkipaikoiksi. 
Reilu viikko vielä tätä eläkeläisen arkea ja sitten kouluun. Nyt vaan "tiskin toiselle puolelle" vaihteeksi. Voep olla mielenkiintoista. 

20.8.2021 Päivitys

Tänään se alkoi. Karhunmetsästys ja sorsastus. Myös hirvikoiran saa laskea laillisesti irti. Toiset näköjään pitävät koiriaan irti miten sattuu. Pari viikkoa sitten Pellossa erään autokorjaamoyrittäjän koira juoksenteli tapansa mukaan (useita kertoja taajamassa irrallaan juossut kesän aikana) irrallaan ja hyökkäsi Rocky -koiramme kimppuun. Tai sanotaanko näin, että tuli lähietäisyydelle ja aloitti tappelun. Jonka seurauksena Rockylta murtui yläleuka ja eläinlääkärin piti poistaa kaksi hammasta Rockylta. 
Asia on nyt poliisin tutkittavana, sillä tämä autokorjaamoyrittäjä kieltää tapahtuman. Vaikka koira on valokuvasta tunnistettu ja koira on ilmoitettu karanneeksi facessa. Ja mikä hauskinta, poliisi otti samaisen koiran kiinni muutama tunti myöhemmin kylältä. Pitää olla melkoinen sattuma, jos nämä eivät ynnäytyisi yhteen. Pello on pieni paikkakunta ja tuskin toista samanlaista koiraa siellä juoksee irrallaan aamulla klo 5.20, jolloin vaimoni oli taluttimessa kävelyttänyt koiraamme. 
No tänään käytiin kuitenkin pieni juoksulenkki metsässä, kun antibiootitkin saatiin loppumaan juuri sopivasti ja leuka on toipunut varsin hyvin. 
Rocky läksi innokkaana hakulenkille ja koetin katsoa sellaista maastoa, mistä ei hirveä voisi löytyä. Eli kuivaa kangasmaastoa. No 5,7 km lenkki tuli tehtyä ja sain autontorvella kutsuttua koiran pois. Aloitetaan kunnonkohottaminen rauhallisesti, onhan pojalla ikää jo 10 vuotta. 
Tästä eteenpäin tulee näitä ns. hirvipäivityksiä ja ehkä sekaan saattaa mahtua joku kalareissu, jos siltä tuntuu. 
Arkipäivät menevät opetushommissa, kun tuli sellainen pesti otettua Kiuruvedellä. Opetan nuorille koulupäivinä erätaitoja lähialueen kouluilla. Se on mieluisaa, sillä nuoriin saa opin uppoamaan hyvin ja jonkin verran on tietotaitoa vuosikymmenten aikana tarttunut omaan selkärankaan. Sieltä on hyvä jakaa sitten tietoja innokkaille nuorille. 

17.8.2021 Päivitys

Käytiin Iso Ahvenjärvellä kalassa. Tässä yhden kirjolohen väsytystä Reken kirjolohi
ja heti perään toinen väsytysvideo Harrin kirre

Näissä maisemissa on upeaa soudella 

Beggar vaappu pelaa kirrelle hienosti

Rapalakin toimii kirrelle

Lohimies paistaa välillä makkaraa

Nyt on iso kiinni!

Sehän vie miestä järveen, allmoust


Lohestus on ohi ja nyt aloitetaan syksyn eräelämää jakso. 
Kävimme jo Iso Ahvenjärvellä Pyhännällä kirjolohta kalastamassa ja hyvinhän se meni. Kirret olivat kovalla purulla. Laitellaan videoo ja kuvia tässä ajan kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti