sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Lohiheinäkuu 2024

 Vähän lohta, vähän soutua

9.7.2024 Päivitys

Pientä päivitystä Soutupepefestien suhteen. Emme halua tapahtumasta mitään isoa, joten ilmoitellaan näin pienesti. Mutta päätimme kuitenkin, että kyllä se suurin lohi pitää palkinta muullakin kuin tällä upealla patsaalla. Joten pääpalkinto on  300 e lahjakortti Happy Angler verkkokauppaan. Lisäksi saimme vedenalaisen kameran ja se arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Siis niiden, jotka ovat laittaneet minulle ilmoittautumisen tapahtumaan. Osallistumismaksu on 5 e ja sillä maksetaan tuo patsas ja ostetaan makkaraa ja juotavaa iltakemuihin. Loput tuhlataan. 
Pepeilykalastus alkaa 17.8 klo 00.00 ja loppuu 16.00. Siitä päivä jatkuu pitkälle yöhön pepeilyn merkeissä, eli pijetään haaskoo, sanois savolaene. 
jk. lohta en kalasta nyt kahteen viikkoon, enkä kyllä kalasta mitään muutakaan kalaa. Nollaan tilanteen ja sitten kun palajan takaisin vaunulle, lienen satasella virtaa täynnä. Lohilaskuri näyttää liki 19th nousijaa. Ei huono, mutta ei huippukaan. Jos nousu jatkuu edes tämmöisenä, päästäneen päälle 30th ja onhan siinä toivoa. Toki isommat nousuluvut olisivat jo erikoisplussaa, niitä toivotaan ja eletään ihmisiksi. Tai kissoiksi, sillä ne ovat siistimpiä kuin ihminen konsanaan. 
Jotkut ehkä saattavat tunnistaa venekunnan miehistö. Oikeita soutupepejä7.7.2024 Päivitys

Aamulla kävin pari tuntia soutamassa, eli 3-5 välillä. Sitten pienet unet, vene ylös ja autonkeula kohti Kiuruvettä. 
Nyt saa olla kalastukset kahdeksi viikoksi tyystin jäissä. En edes mato-ongelle mene. Lepään, treenaan salilla, syön, lepään ehkä hiukan ja syön. Sitten virkeänä kuukaudeksi vielä Pelloon ja siinähän se lohikausi sitten onkin. Syyskuun lopulla lento lämpimään takaisin. Ei harmita muuten yhtään. jk. älkää käykö katsomassa minun YouTube tai TikTok videoita. Niistä tulee vaan pahamieli. Siellä koukataan lohet keskeltä ja isketään ankarasti paukalla päähän. Veneessä ei huudeta edes rokkenrollia eikä varsinkaan pussata. Ei soutajaa eikä muitakaan olentoja. Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa saatana soikoon. 

6.7.2024 Päivitys

Kävinpäs soutamassa. Upea aamu ja taivaalla monenlaisia värejä. Samoja värejä keikkui siimoissa, mutta aivan tyhjää. Ei edes näköhavaintoja lohista. 
Vesi noussut 11 cm ja lämpötila 17 astetta. Heinää tulee kyllä aivan riittävästi, joten jotain tekemistä veneessä kyllä on. 
No jos vielä tänään käväistään ja sitten muutaman viikon tauko. 
Uuvateille tiedoksi, että minulle on aivan turha vittuilla Youtubessa, TikTokissa tai täällä. En paskanvertaa lotkauta korviani teidän mahtaville kommenteille. Ne lähtevät kommentoijien kanssa bittiavaruuteen melkoisen ketterästi. Katsokaas kun ei ole pakko sietää jonninjoutavaa ulinaa. Menkää istumaan vaikka mannerheikintiellä ja voliskaa siellä. Minä kalastan lohta ja jokainen kala, joka vieheeseen tarttuu, se myös kuolee. Minä en pelleile kalojen kanssa. jk. tämä Harrastaja ei vaan usko. Aivan turha koettaa kommentoida paskaa, sillä niitä ei tulla julkaisemaan. Jos on asiaa, tule nenätysten kertomaan, minkälainen pelle olen mieheksi. Ai niin, ethän sinä, eikä kukaan muukaan volisija uskalla tulla jutuille. Nimettöminä jaksatte ulista.
On myös ulistu, että puhun paskaa kullesaaliista Tornionjoella. Lienee sitten sattumaa, että nousulohikäyrät tipahtavat juurikin samaan aikaan kun joella heitetään verkkoa. Lisäksi voidaan tuoda esille, että netissä on ilmoitettu niitä saaliita ja ne eivät ole pieniä. Kahden viikon saalis esim. 77 kpl. 
Tässä vähän faktaa kehiin. Lisää todisteita kyllä löytyy, mutta ei ole tarve enempää aukoa. Järkevät tietävät, että joesta verkolla otetaan rumasti lohta. Närkki-Telgeliö apaja:Juhannusviikko 36 kpl keskipaino 7.5 kg ja viime viikko 41 kpl keskipaino 5.5 kg. 

5.7.2024 Päivitys

Sateen seassa vähän frouvan kanssa soudeltiin. Vesi on noussut 9 cm. Roskia jonkin verran, eli siis liehuheinää, valuu siimojen kautta vaappuihin. 
Soudimme Lampsuvannon kahdesti ja toisella laskulla tutusta paikasta joku imaisi Kikulia. Ei ottanut suuhun sitä, joten jatkoin käsien heiluttelua. 
Sellainen aamusessio siis tänään. Vedenlämpö on 17,4 astetta. 

4.7.2024 Päivitys

Että semmoinen aamusoutu Hartsalla. Kolme ahventa, virkistävä sade niskaan, vesi lämmintä kuin lehmänkusi, heiniä seipäällinen ja hauki kiinni. Siihen olikin helppo perustella soudun lopettaminen tältä aamulta. Ja kohta loppuu muutenkin, sillä ehkä on parempi mennä matalanpaikan leirille eli kotiin. Ei kauheasti jaksa nyt soutuhommat enää kiinnostaa. Silloin on parempi siirtyä suojelemaan lohta ja tullaan elokuussa uudestaan. 
Onneksi en tällä alueella ole yksi saamattomuuden kanssa. Vaikka toisaalta se on ikävä kun kukaan ei saa lohta. Vaikka niitä pitäisi joessa kaikesta huolimatta olla. Nyt ei tosin näkynyt yhtään pintakäyntiä, vaikka oli aivan tyyntä. 
En minä ranteita pure poikki tämän takia. Olen lohia tällekin kesälle saanut, joten ei elämässä vieläkään yhtään lohetonta kesää. Harmittaa vain kaikkien lohihenkilöiden puolesta tämä tilanne. 
Läksimme frouvan kanssa sestomaan. Alkoi ankara sade ja vaappuun tarttui noin 4 kg kirkas taimen. Sitten uudestaan sateen sekaan ja nivasta räppäsi Valhalla Prutkuun nätti lohi. Joten onhan siellä kaloja. 

Kutosen lohi kännykällä kuvattu, mutta ehkä jotain saa selvää. Selostaja on jälleen vauhdissa. Olimme saaneet ennen tätä ison taimenen ja sitten ahvenen. Tämä iski todella oudosti ja siksi selostaja sekosi kuten HannuPekkaHänninen miesten satasen finaalia selittäessään. Outo käytös johtui siitä, että takakoukku vaapussa oli kalalla kielessä kiinni. 

3.7.2024 Päivitys

Näin upean lohenhypyn. Varmaan montunvaltias antoi nimittäin lähdöt sellaiselle 3 kilon kalalle. Vapoja värisyttivät kuitenkin vain ahvenet. 
Kun katsoo noita nousukäyriä, niin kummasti tuli 500 kalan notkahdus samaan aikaan kun kulleverkkoporukat olivat joella. En minä syytä, mutta mietin näin yhden lohen päiväkiintiön soutupepenä, että mihinkä ne 500 lohta katosivat. Tuskin nousivat junan kyytiin ennen Kattilakosken pysäkkiä. 
Mutta enpäs viitti miettiä pitempään, ei se auta yhtään. Kun kerran ei ole järkeä jollakin taholla, minkäs heille teet. Ei sitä järkeä voi tyhjäänkään päähän lapioida. 
Vesi jäähtyy hyvin. Nyt oli 16,7 astetta ja saattaapi kääntyä nousuun. Vesimerkin laitoin ajantasalle, joten iltapäivällä voin kertoa teille tarkempia uutisia. 
Näillä ajatuksilla elämässä eteenpäin. jk klo 20.48. vesi on noussut aamusta noin 2 cm. Ei paljoa, mutta jotain. Katsotaan aamulla, mikä on tilanne sitten. 
Kalastajat luottavat itseensä ja yrittävät


2.7.2024 Päivitys

Kelihän on aivan huippu. Normaalisti se olisi 10 minuuttia soutua ja pam! Nyt oli 3 tuntia soutua ja not pam. Ahvenet eivät pamauttele, ne vaan räpistelevät.
Vesihän on laskenut hyvin. Ja lämpötila vedessä 17,9 astetta. Sekään ei ole ylivoimainen, joskaan ei optimi. Mutta lohi ei vaan pure luree. 
Vähän niitä pintakäyntejäkään on näkynyt. Kolmesti taidettiin nyt aamulla nähdä lohi pinnassa. 
Vaikka laskurin mukaan lohta pitäisi kuitenkin joessa olla ja Luken lukemiin pitää luottaa. Mietityttää vaan tuo huono otti. Ei sitä veden lämpimyyden syyksi kaikkea voi laittaa. Ennenkin näillä lämmöillä on lohia saatu. No yritetään tämä viikko vielä ja sitten lähdetään käymään kotipuolessa. 
Muistellaan vanhoja, eikä laiteta tikulla silmään. Viistöistä 
Videoita täältä löytyy sadepäiväksi katsottavaa. 

1.7.2024 Päivitys

Otsikon mukaan mennään. Tarkoitus on soudella heinäkuussa tämä ensimmäinen viikko ja sitten lähdetään käymään kotipuolessa. Seuraamme toki koko ajan tapahtumia joella ja nopeasti tänne takaisin pääsee, mikäli lohta alkaa nousta päntiönään. Mutta heinäkuun lopulla kuitenkin takaisin tänne, sillä elokuun 17 päivä pidetään perinteiset Soutupepefestit, joihin saa ilmoittautua vaikkapa minulle suoraan. 
Illalla kuitenkin lähdetään rauhoituksen jälkeen yrittämään, vaikka vesi onkin varsin lämmintä. Saas nähdä, kuinka käy. 
Tätä patsasta taas elokuun 17 päivä tavoitellaan
Lohilaskuri näyttää nykyhetkeä, eikä tuo kauhea paha ole. Vesi on vaan lämmintä lohelle alkaa puremaan lurea. Kunhan vesi jäähtyy, sillä sateet alkoivat, niin otit vilkastuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti