keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Talvikalastusta 2022 - 23

 Pilkkikausi alkaa 

25.4.2023 Päivitys

Käväistiin tänään Pyhäjärvellä pieni hetki tuijottamassa märkää reikää. Ja eipä turhaan. Saimme 11 ahventa ja yhteispaino 2 kg. Ja sitten taas musta hetki, sillä oli erittäin painava ahven kiinni, mutta vielä veti tasurin jäänreunaan ja kala irti. Se olisi ollut iso, sen tunsi kyllä vavassa heti. 
Mutta siitä sisuuntuneena, lähden aamulla ennen sianpierasua uutta yrittämään. 
Jään alta iskivät vihaisesti SuperÄssään. 

24.4.2023 Päivitys

Vielä käväistiin Hailuodossa pilkillä ja kivan pakkasyön jälkeen jäältä oli kadonnut vesi ja kulku oli parempaa kuin Kiuruveden syrjäkylien asfalttiteillä. 
Kalakin oli hieman ahneemmalla otilla, sillä sain 9 kg ahventa. 
Samat tasapainot toimivat edelleen, lisäyksenä Pilkkipajan Pommi vaalea-ahven, johon aamusta hakkasi ramakasti. 
Vihreäkeltainen SuperÄssä oli iltapäivällä se varsinainen kone, siihen napsi kyllä hyvin myöskin. Mitään isoja ei ollut edes kiinni, 405 g olivat suurimmat. Mutta varsin tasakokoista, sellaista 200 - 300 g väliin oli suurin osa 

22.4.2023 Päivitys

Aamulautalla klo 5.30 Hailuotoon ja siitä jäälle. Ensimmäinen reikä ja tasuri uimaan. Vapa taipui rumpsista vaan ja 430 g ahven jäälle. Siitä viiteen minuuttiin 16 ahventa ylös. Uusi reikä ja jälleen sama homma. 10 ahventa jäälle ja sitten se loppuikin. Siinä oli räväkkä aamusyönti. 
Vettä oli jään alla 70-80 cm. 
Kiertelin päivän vanhoja ottipaikkoja ja eipä oikein ahven napsinut. Sitten ruokatauon jälkeen uutta kierrosta ja klo 15 aikaa vapa taipui rumpsis ja parikymmentä ahventa jäälle, suurimmat viisi painoivat 450 -465 g. 
Ois niitä varmaan enemmänkin siitä tullut, mutta takki on tyhjä, kova tarpominen vielä autolle ja klo 17.30 lautalle. Mulla tuo selkä vihoittelee pahasti ja alkoi oikea jalka hieman pettämään alta. 
8,5 kg ahventa kuitenkin saldona, joten eipä tullut turha reissu.
Reilu 450 grammaisia siinä 

Iltapäivällä hieman vettä kertyi jäälle

Kaikki kalat tulivat muuten lumilaikkujen kohdalta. 
Ensimmäisen avannon avauskala

20.4.2023 Päivitys

Tuli eilen käytyä Lumijoen Varjakassa. Jäällä oli mahtava keli ajella autolla ja kalakin oli pitkästä aikaa lyönnillä. 
Oikeastaan kolme kalareikää löytyi ja niistä sai kiskoa kuin suokuokalla kalaa. Tasuriin hakkasivat ja kun yksi parvi katosi, tuli kohta toinen tilalle. 
Kala villiintyivät hurjasti uitettuun tasuriin noin metri jään alta. Aamulla 4 metrin vedeltä ja iltapäivällä 2,5 metrin vedeltä. 
Parhaiten toimivat kuvan tasurit, eli Pilkkipajan Lastu "Savonmuikku" värillä (oma keksimä nimi) sekä SuperÄssä oranssi. 
Huomenna vielä yksi merikeikka ainakin, kun ajellaan aamusta Hailuotoon Ojakylänlahdelle. 
Sitten voisi tutkia, joko sisävesiltä alkaa ahven lyömään tasuriin. Tänä talvena se on ollut erittäin heikkoa. 
Ässä ja Lastu maistuivat ahvenille

Hyvä oli autolla liikkua ja jäätä oli yli 60 cm

13.4.2023 Päivitys

Tehtiin Kimmo Pehkosen kanssa pilkkireissu Raippaluotoon. Ja voi sanoa, että huh huh ja vielä kerran huh. 
Maanantaina aamuyöstä klo 3.00 lähdimme ajamaan Kiuruvedeltä kohti Raippaluotoa ja kivasti olimme jäällä hieman yli 7.00 aamulla. 
Työstimme reikiä jäähän koko päivän ja tulihan sitä kalaa. Melkoisesti. Suurin hauki painoi rapiat 3 kg ja ahventakin siivota asti. 
Tiistaina sitten herätys Odd Inn -majapaikassa Majoitusta klo 6.00 ja aamupalan jälkeen samoille kalapaikoille. 
Jälleen aamu alkoi hurjasti. Ensin tuli 1,5 kg hauki ja heti perään samasta reiästä rävähti vähän paremmin. Pitkän väännön jälkeen Kimmo sai koukata minun talven enkkahauen, 5,150 kg. Molemmat hauet tulivat sirkusväri Pommilla Pommi
Ahventa tuli pitkin päivää kivasti ja samoin haukia. Kun ongin pelkästään tasapainoilla, niin kyllä vapa taipuili varsin rumasti. Illalla jälleen siivoustalkoot, vakumoinnit ja pakastukset.
Keskiviikkona oli tarkoitus lähteä kotimatkalle, mutta sitä ennen vielä pilkille ja herätys ennen sianpierasua, eli 5.30. Jäällä olimme auringon kanssa yhtä aikaa ja hieman alussa jouduin etsimään tasuriahvenia. Mutta kun paikka löytyi, hyvänkokoista kyrmyä tulikin melkoisen kivasti. Sekä haukia.
Erästä reikä oli ihmeellinen. Ensin sain siitä toistakymmentä varttikloista ahventa, kunnes hauet hyökkäsivät. 5 haukea kävi kiinni siitä reiästä ja rakas homenokka Super Ässä läksi yhden mukaan. Ei katkennut siima, vaan perholukosta jotenkin, en tiedä miten, tasuri irtosi. Harmittaa edelleen, sillä noita ei helposti löydy. 
Kaikkiaan 25 haukea uittelin, joista noin puolet sain jäälle, loppujen kohtaloksi jäi irrota siinä avannon luona. Onneksi niin. Ja tiedoksi, hauet menivät kyllä ravinnoksi. 
Säät suosivat meitä kyllä todella ja luonto oli herännyt. Peipot, laulurastaat, hanhet, joutsenet, kiurut ja monet sirkuttajat, toitottajat täyttivät ilmaston. Ja mikä hienointa, yhtenä päivänä näimme samassa kuvassa 8 merikotkaa. 
Vielä pääsee pilkille Raippaluotoon, nyt se kala nappaa. 
Hauki syö myös MA -leechin uutuusmorria

Homenokka toimii myösSellaista settiä välillä

MA -leechin uutuusmorri kelpasi ahvenille hienosti

Kyllä niitä vaan tuloo

Hookkan 5,150 kg ja joku Börje 90 kg

Pilkkipajan Pommi kelpasi hauelle

Ei niin totista, etteikö ehdi asiaan

Reilu 3 kg hauki nappasi MA -leechin tasapainoon

Talven luottotasuri antoi haukia

ja ahvenia

8.4.2023 Päivitys

On tässä ollut kiireellistä tupakointia ja tähellistä ettonenpitoa, joten vähän on aikataulut päivitysten suhteen venyneet. Ja välissä käväisin oleilemassa Thaimaassakin.
Mutta nyt on viikko vedetty pilkkihommia ihan nokko ja eipä ole paljon kehumista. 
Siikapilkillä Raahessa sentään natsasi hyvin, kiskoin 94 kappaletta ja 6 kg siikoja yhdestä reiästä. Ois niitä tullut vaikka kuinka, mutta puolessa päivässä lopetettiin onkiminen. 
Sitten on yritetty ahventa uutterasti sisävesiltä, mutta voidaan sanoa, ettei voi sanoa mitään. Aivan kuollutta, siis totaalisen kuollutta. Ja useammalla järvellä on istuttu, tehty reikiä ja uitettu monenlaista härpäkettä. 
Ylihuomenna on lähtö Raippaluotoon, joten toivottavasti siellä nappaa paremmin. Tai jos kaksikin ahventa sieltä saa, niin silloin on napannut todella paljon paremmin. 
Uskon että jäällä vahva lumipeite ja karmea korkeapaine ovat syynä siihen, että kalat eivät ihmeemmin aktivoidu. 
Ehkä se on selittelyä, mutta eipä ole moneen vuoteen näin kehnoa tasapainokevättä ollut. Saisi niitä varmaan morreilla, mutta ei se laji kiinnosta sitten yhtään. 

15.3.2023 Päivitys

Kävimme pitkän pilkkiturneen Raippaluodossa ja sieltä suuntasimme Raaheen. Luehan kuvien kera tarina täältä, Kalastusturnee

2.3.2023 Päivitys

Eilen käytiin Kimmon kanssa pitkä päivä Varjakassa. Maanantaisella paikalla olimme ja ahven söi varsin niukasti tasapainoa. Kimmo veteli tapsipilkillä ja morrilla yli 10 kg, minä tasurilla 3,5 kg. Suurin oli mulla 450 g ja keskipaino kaloillani noin 200 g. 
Oli joitain köllyköitä kiinni, mutta väkäsetön koukku ja syvä vesi eivät ole hyviä kavereita. Mutta olipa upea päivä ja hieno istua jäällä. 
Parhaiten toimivat aikaisemminkin toimineet, eli Pilkkipajan Pommi ja Lastu sekä SuperÄssistä homenokka ja oranssi. 

27.2.2023 Päivitys

Tänään ajelin aamupimeässä kohti Varjakkaa. Keli olikin hieno, mutta kalaa piti etsiä pitkään. Sitten löytyi tai ahven alkoi vaan iskemään tasuriin. 
Ehkä tapsipilkillä olisi saanut kovankin saaliin, mutta kun olen tasurimies.
Kuvissa näkyy päivän ottipelit. Ottipaikan syvyys oli reipas 5 metriä ja pienemmät ottivat pohjantuntumasta ja isommat aivan jään alta. Nopeasti tulivat paikalle, muutama tuli ja sitten katosivat. Liikkuvia tuntui isommat olevan ja kun iskivät, iskivät sitten kunnolla. Usein sai kaivaa tasurin kurkusta. 
Katsotaan kelejä, vieläkö ennen Thaimaan reissua tulee Varjakassa käytyä. Ainakin 10.3 lähden Raippaluotoon kolmeksi vuorokaudeksi. Sieltä sitten Raaheen siikapilkille ja sitten kohti Helsinki-Vantaata. Käyn vaan matkavaatteet vaihtamassa kotoa ja otan repun mukaan. 

SuperÄssä vihreäkulta, Mututasuri MA -leechilta, Pilkkipajan Pommi ja Lastu toimivat parhaiten tänään. 


25.2.2023 Päivitys

Olipa kaunis päivä Lumijoen Varjakassa. Aurinko paistoi koko päivä ja aamun -11 asteen pakkasesta kun toipui, niin täysin tuuleton päivä oli jopa lämmin.
Kaloja etsittiin neljästä paikasta ja jotain sieltä löytyi. Jäälle satanut 15-20 cm lumikerros vaikutti ainakin tasurointiin. Aamulla löytyi kaloja hieman laikuista ja päivällä sitten lumipaikoista. Iltapäivällä löysin muutamia isompia laikuista jälleen. 
Vasta iltapäivällä sain kalat nousemaan jääkannen alle. Tutut tasurit toimivat, eli papukaija Pommi ja viherkulta Ässä. Noita uusia Mutuja testasin ja niistä pelasi tuo ruskeankeltainen ja vihreävalkoinen. Niillä tuli muutamia kaloja. Kaveri testasi tuota ornassia ja sillä sai myöskin ahvenia jonkin verran. Eli tiedossa on, että Maken tekemät Mutu tasurit tulevat roikkumaan siimoissa jatkossakin. Potentiaalia on.
Morrimiehet saivat paikoin varmaan hyvinkin, mutta mitäpä siitä. Antaa saada, ei ole minulta pois se. 
Autolla pääsi jäällä hyvin ja jäätä on riittävästi ja se on teräsjäätä kokonaan. 
Ensiviikolla maanantaina täytyy käydä seuraavan kerran kun kelissä tapahtuu muutos. Pienikin kelinmuutos ja pieni vedennousu vaikuttavat paljon. 
Kalaa emme löytäneet matalasta, parhaiten tuli 4-5 metrin vesiltä. 

Papukaija Pommi oli päivän kone23.2.2023 Päivitys

Ulkona tuulee ja tuiskuttaa. Mutta torpassa on lämmintä. Miten sitten lienee huomisen laita, sillä aamulla klo 5.30 on lähtö Lumijoen Varjakkaan. Ja mikäs se on lähtiessä, sillä matkahuolto toi tänään huippukamppeet siimoihin sidottaviksi. Mutuja
Markku Autio on mies MA -leechin takana ja nämä upeat Mutu -tasurit tulivat testiin. 
Sen mitä olen yli 50 vuotta tasureilla onkinut, niin voisinpa sanoa, että noihin nykäisee. 

Katsotaan huomisen jälkeen sitten kuinka äijän on käynyt. Voi olla vähän kova keli tasuroida pienillä, mutta näissä on onneksi painoa, että ohuella kuitusiimalla saa tuntuman kuitenkin. 
Noista väreistä voisin sen verran valaista, että tuo vasen ylin oranssi, on tänä talvena värinä toiminut hyvin. Sen alla on uusi testiväri ja varsin mielenkiintoinen. Pääsee avauskentälliseen. Alin punamusta on taas sitten kova kampe, kun ongitaan keväämmällä matalasta. Oikea ylin eli papukaija pelaa Varjakassa erinomaisesti ja sen alla on hietatokon väri, joka pitäisi olla myös ahventen mieleen. 

18.2.2023 Päivitys

Muutama reissu tuli heitettyä hyvän sään aikana Varjakkaan. Ja kyllähän ne olivat mahtavia reissuja. Autolla pystyi jäällä ajamaan paremmin ja turvallisemmin kuin kehäykkösen sisällä. 
Kalaakin tuli ja tasapainopilkintä se on minun laji. Ja pakko mainita, kun sain rapaa niskaani facen Tasurihurjat -ryhmässä, että ilman kaikuluotainta on pärjätty. 
En ymmärrä, kuinka paljon päivitykseni närästikään muutamia henkilöitä. Kun ilmoitin, että 6 kg SuperÄssällä ja ilman kaikua. Se oli kuin härälle punainen vaate, vompatit iskivät kimppuun heti. Kun minun kaikuluotaimen käyttämättömyys olisi jotenkin heiltä poissa.
Olen tasapainoilla pilkkinyt yli 50 vuotta, joten osaan etsiä kalat ilman luotainta. Ja kun kalaparvi, kuten näilläkin reissuilla, on saatu tasurilla siihen jään alle, niin mitä virkaa luotaimella silloin on. Sen kun kiskoo kalaa yhtenä köytenään ylös. No se siitä. 
Jännä miten toisena päivänä toimii erilaiset värit ja kuinka suuri ero niissä onkaan. Vaikka samalla alueella kahtena päivänä tuli ongittua. 
Keskiviikkona toimi vihreäkulta SuperÄssä ja perjantaina oranssi SuperÄssä. Samoissa paikoissa. Tosin keskiviikkona oli aurinkoista ja perjantaina pilvistä. Tosin oranssi on pelannut kyllä jokaisella reissulla jotenkin, varsinkin aamusta. 
Minä löysin kalat 3-4 metrin vedeltä. Matalasta ei tullut kokeiltua lainkaan. 
Nyt näyttäisi kelit pahenevan, joten pientä taukoa täytyy pitää. Olen varsin mukavuudenhaluinen pilkkihommissa, joten annetaan kelin taas parantua. 
Näihin kuviin uusia päivityksiä odotellessa. 


Pasi Raatikainen grillaa metson rintafilettä tässä pilkkipäivän lounaaksi

Oranssi SuperÄssä on varsin varma valinta Varjakkaan

Säkillinen ahventa ja ilman kaikuluotainta

Vihreäkulta SuperÄssä toimi aurinkoisella kelillä


11.2.2023 Päivitys
Menihän siinä kuukausi jääkautta, kun uudestaan pääsi pilkille. Tuo lämpimän veden kalareissu tuli siihen väliin. 
Mutta eilen käväisin Varjakassa ja jotain sieltä irtosi. Aamupäivästä söi kohtuullisesti, mutta sitten kääntyi tuuli luoteeseen, yltyi kovaksi ja aurinko tuli esiin. 
Tasapainoilla kun ongin, niin kalat passivoituivat. Ehkä silppua olisi morreilla saanut, mutta eipä kuulu meikäläisen valikoimiin onkia morreilla. 
Oranssi SuperÄssä oli kova sana. Siihen iskin kolmesti vauraampi ahven. Sen tunsi siimassa, että nyt potkii kunnon jytky, mutta ne tahtoivat vain leikkiä hissileikkiä. Eivät tulleet jäälle asti. Tuskin siinä kilo olisi rikki mennyt, mutta puolikiloa ainakin. 
No mutta autolla pääsi jäälle ja sunnuntaina eli huomenna uudestaan. Jospa ne nyt pysyvät kiinnikin. Ne isot.

13.1.2023 Päivitys

Pilkkikausi on avattu ja oikein mukavissa merkeissä. Lokinlampi Nurmes
Jorma Roininen oli varannut käyttöömme mökin kahdeksi yöksi Lokinlammelta Nurmeksesta ja kohdekalana meillä oli kirjolohet. Samalla testailin uutuuspilkkejä jääalla potkiville kirjolohille. 
Keli surahti korkeapaineesta varsin matalapaineiseksi ja sehän hieman vaikutti kalojen aktiivisuuteen. Mutta sinnikkäästi kun pimeästä pimeään istuu kylmää rinkiä tuijottaen, jotain siimanpäähänkin tarttelehtaa. 
Emme käytä tahnaonkia, eikä myöskään kaikuluotainta. Ihan mennään perinteisesti aktiivivälinein sokkona. Jos ei kalaa tule näillä konsteilla, niin olkoon tulematta. 
Mutta nyt tuli tapahtumia varsin hyvin, vaikka testionkia oli käytössä. 
Parhaiten toimi verrokkina ollut vanha mestari, eli Aution Markun tekemä Mutu Leech kuvan värissä. Viisi kalaa maisteli tuota väriä. 
Mutta kyllä Microbiten Ötökkä värissä oranssi maistui parille kalalle myöskin. Kolme kalaa pääsi jään päälle, loppujen otettua hatkat hieman ennen jäälle saantia. 
Norolan valopilkkiä uitettiin myös uutterasti, mutta nyt ei vanhat kalat jaksaneet vilkuista kiinnostua. 
Paras ottiaika oli aamupäivästä 10-11 välillä. Sitten tuli tauko ja uusi aktiivisuushetki koettiin klo 14 paikkeilla. 
Istutuksella ei ollut merkitystä, sillä alalampeen ei ollut viikkoon laitettu uutta kalaa. Joten vanhaa varastoa ongimme. 
Keli jäällä oli varsin miellyttävä. Lunta jäällä noin 6 cm, helppo kulkea. Jäätä ehkäpä 30 cm. Ongintasyvyys kutakuinkin 3,5 metriä ja kalat ottivat aivan pohjantuntumasta.
Seuraava kalapäivitys saattaakin tulla lämpimästä, sillä reilun viikon päästä siimat sujahtavat Thaimaassa veteen. 
Rautu-Reiska koettaa jallittaa kiperiä kirjolohia

Pilkkivinkki. Näihin saattaa nykäistä

MA -Leech on tappava annos kirjolohelleKokeilin myös pimeäongintaa, mutta ilman mainittavia äksöneitä

14.12.2022 Päivitys

Ratiritiralla, tuli talvihalla...
Niinhän se teki ja järvet jäätyivät. Olin vähän hidas, sillä ensijäillä en ehtinyt käydä ja nyt on lunta  30 cm jään päällä, joten eipä taida viittiä lähteä pimeitä vesiä koluamaan. 
Mutta kuitenkin pilkkivalmistajat ovat olleet terhakoina ja ensimmäinen testipilkkisatsi tuli Norolan pilkkitehtaalta. 
Kunhan kelit korjaantuvat, eli lumisateet väistyvät ja pakkanenkin väistyy, niin noitahan on lähdettävä kokeilemaan. 
Valopilkki onkin tuttu, monet kirjolohet sillä on viime talvena saatu. Mutta pystypilkkiuutuus on mielenkiintoinen. 
Olkaahan kuulolla, tästä se talvikalastus lähtee. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti