sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Ikäihmisten treenaaminen ja lisäravinteet


Saliharjoitteluun tehoa

Kuntosaliharjoittelu ei ole myöhäistä aloittaa kypsemmälläkin iällä. Nykyaikaiset kuntosalit tarjoavat kaikkiin voimatasoihin sopivat harjoittelulaitteet ja kun harjoittelua tehostaa lisäravinteilla, keho aloittaa uuden kasvun tai ainakin taantuminen hidastuu, jopa loppuu. 

Selvitin lisäravinteiden suhdetta kuntosaliharjoitteluun Voimaravinteet.fi valmentaja Janne Niemiseltä ja hän todellakin suosittelee järkevää lisäravinteiden käyttöä. Eihän ikäihmiset enää mitää muskeleita tarvitse, mutta keho vaatii harjoittelun yhteydessä kuitenkin rakennusaineita. Seuraavassa muutamia kysymyksiä Jannelle, kuinka harjoitteluun tulisi lisäravinteet yhdistää. 

Kun ikäihminen aloittaa kuntosaliharjoittelun, kannattaako hänen hankkia lisäravinteita?

Perushommat tulisi laittaa kuntoon, mutta liialliseen käyttöön ei ole tarvetta. Eli aluksi palautusjuoma ja monivitamiini kuntoon. Sitä mukaa kun salitreeni alkaa imaisemaan voimakkaammin, voi hiljalleen tavoitteiden koventuessa lisätä arsenaaliin muita lisäravinteita.

Miten lisäravinteet vaikuttavat ikääntyneen harjoittelijan kehoon?

Lisäravinteilla saadaan täydennettyä ruokavaliosta saatavia makroravinteita (proteiini, hiilihydraatit, rasva) ja mikroravinteita. Puutostilojen korvaamisella saadaan selkeää hyötyä: lihasmassa ja voima tarttuu helpommin, rasvanpoltto toimii paremmin ja energiatasot nousee.

Moni treenaaja ei syö riittävästi ja riittävän monipuolisesti, ja se voi tuntua ja näkyä kehossa. Jos syöt nyt huonosti ja aloitat treenaamisen, ei tuloksia synny! Treenatessa tulee muistaa, että kehosi kuluttaa enemmän sekä makro- että mikroravinteita. Mitä kovempaa treenaat sitä kovempi on tarve. Ravintopuolen kuntoon laittamisella saadaan monesti todella paljon ytyä elämään.


Onko lisäravinteista haittaa säännöllisesti käytettynä?

Lisäravinteet eivät ole ihmelääkkeitä ja tehostajia, vaan ne ovat hyvä apu siinä vaiheessa kun ruokavalio on jo laitettu kuntoon. Lisäravinteilla ei siis korvata monipuolista riittävää ruokavaliota, vaan täydennetään sitä vieläkin paremmaksi.

Lisäravinteista ei ole haittaa, ellei ole altistavia sairauksia. Mitä enemmän perussairauksia on, sitä tärkeämpää on lääkäriltä kysyminen. Esim. munuaisongelmien kohdalla lisäproteiinit. Muista varmistaa vielä mahdollisesti käyttämistäsi lääkkeistä onko niiden ja miettimäsi lisäravinteen välillä yhteis- tai haittavaikutuksia.


Mitä lisäravinteita suosittelet käytettäväksi ikäihmisen harjoittelussa?

Se riippuu hyvin paljon tavoitteesta. Onko treenaamisen tavoitteena:

- Ylläpitää lihasmassaa
- Ylläpitää voimatasoja
- Kehittää yllä olevista jompaa kumpaa tai molempia
- Edistää terveyttä (esim. paremmat veriarvot, parempi ryhti tai kuntoutus)

On tavoite mikä tahansa kannattaa salitreenin jälkeen nauttia joko laadukas heraproteiini hedelmän kera tai sitten heraproteiinipohjainen palautusjuoma. Heraproteiinijauheita saa myös laktoosittomina. Lisäksi maitoallergikoille löytyy myös vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä, esim. naudanlihasta tehtyä proteiinijauhetta.

Jos ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen on toinen tarvittava lisä monivitamiini. Valmentajan näkökulmasta ajatellen monipuolinen ruokavalio sisältää monipuolisesti erilaisia proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan lähteitä. Eikä tule unohtaa myöskään kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Jos 500-1000 g / päivä ei täyty yllä olevista kolmesta, on monivitamiini tarvittava lisä. Erityisesti jos treenaa!

Lisäproteiinin tarvetta ei monella suomalaisella ole, sillä lähtökohtaisesti proteiinia saadaan riittävästi jo ruokavaliosta. Heraproteiinilla on muita hyötyjä! Jos olet esimerkiksi aktiivisesti tekevä ihminen ja olet liikenteessä paljon, on heraproteiiniannos kätevä välipala. Siihen päälle vaan hedelmä tai riisikakkuja. Tasainen syöminen on pitkällä kaavalla painonhallinnan avaimia, joten suosittelen käyttämään tällaisia apuja. Moni valmennusasiakkaistani pitää koko ajan mukanaan yhtä heraproteiinisheikkeriä ja hedelmää, jos vaikka työpäivä pitenee. Sortumisen vaara esimerkiksi huoltsikan suklaapatukkaan pienenee huomattavasti ;) Kannattaa viedä itseltään kaikki tekosyyt ja syödä 90 % päivistä terveellisesti. Sitten jää pelivaraa se 10 %! Tämä on täysin riittävästi juhlaan ja ajoittaisiin herkkuhetkiin.

Mitä suurempi tavoite on, sitä enemmän lisäravinteiden lisäämisellä on merkitystä. Jos pyrit vielä kasvattamaan lihasmassaa ja voimatasoja, niin lisähiilihydraatti on usein hyvä lisä. Treenin aikana nestemäisenä nautittu nopeasti imeytyvä hiilihydraatti auttaa treenaamaan kovempaa ja tehokkaammin. Monet hiilihydraateista pitävät sisällään lisäksi elektrolyyttejä, joten nesteytys puoli on myös paremmin reilassa.  Hiilihydraatin kylkeen kannattaa lisätä sitten aminohappoja, joiden avulla palautuminen tehostuu edelleen.

- Janne Nieminen, valmentaja yrityksessä Power Center / lisäravinnevastaava yrityksessä Voimaravinteet.fi

Tason mukaan aineet

Itse olen jo 60 vuotta täyttänyt, mutta takana on vuosikymmenten jakso aktiivista kilpaurheilua. Aloitin 1970 -luvulla painin, joka tuolloin oli kovien poikien ja miesten laji. Tuolloin Suomi oli maailman kartalla kovaa valuuttaa arvokisamitaleja jaettaessa. Kultaa tuli Suomen painijoille ovista ja ikkunoista. Muistamme Jouko Salomäen, Pertti Ukkolan, Hannu Lahtisen, Rami Hietaniemen, Keijo Mannin, Tapio Sipilän ja monet monet niskanvääntäjät painihistoriassa. 
Kun oma ura painihommissa loppui käsileikkauksiin, niin piti etsiä muita harrasteita. Ensin punttisalia ja sitten myöhemmin salibandya, jalkapalloa, kaukapalloa ja nyt taas punttisalia. Lienen rokotettu jollain ADHD -neulalla, sillä aina pitää olla tekemässä jotain. Tämänkin kirjoituksen jälkeen lähden punttisalille näin sunnuntaita viettämään. Ja laittelen hieman "evästä" purkkeihin. Laillisia kaikki, sillä koskaan en aktiiviurankaan aikana sortunut mihinkään liian tehokkaisiin aineisiin. Mutta näillä allaolevilla lähdetään.






Päivitys 14.3.2020

Kun Suomi ajautui flunssahysteriaan, niin nyt on laitettu terveiden ihmisten punttisalit kiinni. Näin ääliömäisesti mm. Kiuruvedellä on toimittu. Varsinkin viikonloppuisin, kun olen käynyt salilla, niin sieltä on löytynyt yksi tai kaksi muuta treenaajaa. Tuskin me olisimme toisiamme tartutelleet tähän muotitautiin. 
Niinpä oli siirryttävä kotitreeniin ja leuanvetoon. Kön muutakaan ei voi. Joten nyt mennään näillä kuvilla joku aika eteenpäin, kunnes hysteria loppuu ja järki kolahtaa takaisin ihmisten päähän. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti