keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Bemariin potkua kunnolla

Auton optimointi – lisää vääntöä ja tehoa

Nykyaikana mm. dieselmoottoreilla, turboahtimille varustetut autot ovat tehoiltaan ja polttoainetaloudeltaan lähes ylivertaisia vapaasti hengittäviin bensamoottoriautoihin nähden. Mikäli dieselauton omistaja tahtoo tehdä autostaan vieläkin pirteämmän ja vähemmän polttoainetta kuluttavan, voi tietotekniikkaan pohjautuva ”moottoripaja” tuoda pienellä rahalla apua ja mielihyvää.
Yksi tämmöinen ”moottoripaja” on Kiuruvedellä toimiva CTKiuruvesi. Celtic Tuning (CT) on englantilainen ”softapaja”, jolla kokemusta moottorinohjausten muokkauksesta jo reilun 20 vuoden ajalta. Kiuruvetinen Timo Hyvärinen on tehnyt ohjelmointeja Ylä-Savon sekä Kainuun alueella kesästä 2015 lähtien.

Optimointi – mitä se käytännössä sitten tarkoittaa

Kansankielessä puhutaan optimoinnin suhteen usein lastutuksesta, mutta se on täysin vieras sana puhuttaessa tietokonepohjaisesta ohjelmoinnista. Oikeassa ohjelmoinnissa muokataan auton moottorinohjaus dataa tehokkaampaan ja taloudellisempaan suuntaan. Jokaisella autonvalmistajalla on samasta moottorista tehty erilaisia teho/vääntöversioita jopa eri maanosien käyttötarkoituksen suhteen.
Ohjelmoinnilla haetaan autosta se paras ja tehokkain tapa tuottaa energiaa pyörille siirrettäväksi.
Itse ohjemointi tapahtuu siten, että tietokoneelle luetaan  moottorinohjauksen data, jonka lähetetään Celticille muokattavaksi. Heiltä palautunut data kirjoitetaan autoon ja homma lyhykäisyydessään valmis näin.  Kun auto sitten ohjelmoinnin jälkeen käynnistetään, lyhyt ”sisäänajo” kertoo auton tietokoneelle vaihteiston ja moottorin sopivista toimintatavoista ja sitten vain löylyä kiukaalle.
CTKiuruveden yrittäjä Timo Hyvärinen kertoi autoani ohjelmoidessaan, miksi CT on toimiva juuri minulle ja muillekin autojen optimoinnista kiinnostuneille.
”Se mikä erottaa Celtic toimipisteet monesta muista toimijoista alalla on se, että jokaisen myymämme ohjelman on päämiehemme itse kehittänyt dynamometrissä vastaavalla moottori/ohjain yhdistelmällä. Näin oikeasti saadaan faktaa myös siitä, että ohjelmointi on toimiva”.

BMW X5 35d optimointi

Oman autoni lähtötilanne on tässä alla. Ei siis mikään nuhapumppu vakiokokoonpanossa, mutta nälkä kasvaa syödessä ja optimoinneista on erittäin positiivista kokemusta jo puolenkymmenestä aikaisemmasta turbodielistä, joten miksipä ei kokeiltasi sitä nytkin.
Kävin Timon luona Kiuruvedellä käydessäni ja koko operaatio oli alle tunnissa valmis. Kustannus tästä optimoinnista on tämän auton kohdalla 500 euroa, joka ei loppupelissä ole paha hinta saaduista lisähevosvoimista ja väännöstä.

Merkki                                            BMW
Malli                                                X5
Sukupolvi                                      X5 (E70)
Moottori                                        35d (286 Hp) xDrive Automatic
Teho                                             286 hv /4400 kierrosta/min.
Huippunopeus                            216 km/t
Kiihdytys paikalta 100 km/t    7 sek.
Moottorin tilavuus                    2993 sm3, 6 sylinteriä pitkittäin
Vääntömomentti                       580 Nm /1750-2250 kierrosta/min.

Mutta mennäänpäs taulukkoon jälkeen optimoinnin. Tässä on esimerkki dynamometrissä saadusta tiedosta, samanlaisesta autosta, joten uskomme vahvasti näiden tehojen ja väännön saapuneen myös omaan autooni. Ja mitä reilu tuhannen kilometrin koeajo on osoittanut, näin on todellakin käynyt. Run1 on 35d moottorin vakioluvut ja Run2 optimoinnin jälkeen saadut luvut.


Klikkaamalla kuvaa näet isompanaKaaviosta selviää että ko. ohjelmalla saadaan +68 lbft joka vastaa +92 Nm nousua. Tämä moottori on sinänsä erikoinen dieselkoneeksi, että yleensä moottorin huippuvääntö on noin 2500-3000 kierroksen tietämillä ja laskee tästä, mutta tässä bemarin tuplaturbossa teho sekä vääntö käyrä muistuttaa hyvin pitkälle bensamoottoria. Kun kyse on englantilaisesta firmasta, avataan tuota sanastoa lisää. Kun Suomessa yleisesti käytetään Nm (Newtonmetri) niin taas englannissa ft lb (Jalkapauna) / (1 jalkapauna = 1,36Nm )
Ajossa tuon muutoksen huomaa siinä, että alavääntö on parantunut ja kun vedin mönkijää peräkärrissä vajaan tuhannen kilometriä, ei 500 kg painoa vetokoukussa huomannut ollenkaan. Auto kiihtyy kuin raketti ja polttoainemittari pysyy varsin rauhallisena. Laillista nopeutta ajettaessa kierroslukumittari on reippaasti alle 2000 rpm ja kärriä voi vetää nätisti vakionopeussäädin päällä. Kulutus sadalle kilometrille oli peräkärrin kanssa 8,6 litraa. Talviajossa kulutus on vakiintunut 100 km/h keskinopeudella 7,4 litraan ja 80 km/h keskinopeudella 6,4 litraan.
Kun talvikelissä sitten vähän kokeilin kaasupoljinta ilman peräkärriä, mittarissa alkoi vilkkua luistonestovaloa melkoisen hätäiseen. Renkaista loppuu pito heti alkumetreillä.
Kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen auton tehoihin ja vääntöön. Jota siis löytyy 367 hp ja vääntöä 704 Nm. Kiihtyvyys sataseen on tipahtanut 6,4 sekuntiin, joka taitaa olla monelle urheiluautolle katukäytössä ylipääsemätön aika.
Timo Hyvärinen tarjoaa tällä hetkellä henkilöauto ohjelmointeja lähes kaikkiin merkkeihin ja malleihin, joissa vain moottorinohjaus suoritetaan elektronisesti. Myös aivan uusimmat autot voidaan ohjelmoida vaikka niissä olisi ns. ohjelmoinnin esto. Tällöin ohjelmointi tehdään suoraan ”ECUn” / Moottorinohjausyksikön piirille, kun taas osa voidaan tehdä suoraan joko kline- tai CAN-väylää hyödyntäen OBD-liitännän kautta.
”Myös perämoottoreiden ja uusimpien mönkijöiden ohjelmoinnit mahdollisia. Mahdollisesti ensi kesästä lähtien kuorma-auto puolelle laajennusta.  Myös kuorma-auto puolelle olen aloittanut AdBlue eli ureajärjestelmien ohitukset. Monelle autoilijalle tuostakin vaan ylimääräistä päänvaivaa, kun järjestelmä tuppaa esim. jäätymään täällä pohjolan talvessa. Tällöin autosta voi joko tehot hävitä tai sytyttää muita vikavaloja, jotka taas vaikuttavat joko muutoin ajamiseen tai katsastuksen läpi pääsyyn” kertoo Hyvärinen.


CT Kiuruvesi
Timo Hyvärinen
0447344772


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti