perjantai 28. kesäkuuta 2013

Eskimofoliot ja Kreolilainen riisi

Idea tällä kirjoitukselle lähti siitä, että ajattelin ruveta valmistamaan ruokaa nimeltä kreolilainen riisi. Ensiksi kävin tietysti ostamassa tarvittavat raaka-aineet tätä varten ja sitten tuli mieleen se uunipellin pesemisurakka, joka on aina tämän ruoanvalmistuksen jälkeen ollut edessä. Kiinnostus tätä ruokaa kohtaan alkoi hiipumaan, kun öljyisen uunipellin hankaaminen ei jotenkin kiinnostanut. Ryhdyin pohtimaan ratkaisua ja mieleeni tuli folio, mutta ei sekään oikein toimisi, kun normaali folio on liian pieni uunipellille eli ruokaa tulisi aivan liian vähän. Sitten jos niitä laittaa kaksi vierekkäin, niin pellin pesuhommat on silti edessä. Sitten muistinkin, että minulla oli avaamaton paketti Vahvaa Eskimofoliota ja se on leveydeltään juuri sopiva uunipellille. Normaalia vahvempi rakenne oli vain plussaa, kun ruokaa joutuu yhtenään hämmentämään. Repäisin Vahvaa Eskimofoliota reilun pellin mittaisen pätkän ja rupesin rakentelemaan ruokaa seuraavan reseptin mukaan. Huomiona, että en todellakaan ole ammattikokki, vaan tykkään valmistaa ruokaa ja kokeilla kaikenlaista. Kreolilaisen riisi reseptin olen saanut ystävältäni, joten kiitokset hyvästä ruoasta eivät kuulu minulle:)


Kreolilainen riisi (n. neljälle hengelle)
 • 4,5 dl keitettyä riisiä (mielellään ei liian puuroutuvaa)
 • 2 eri väristä paprikaa
 • 1 iso sipuli
 • 7 valkosipulin kynttä
Mausteet:
 • Curry
 • Paprika
 • Chilijauhe
 • Soijakastike
 • Tuoretta persiljaa
Valmistusohje:
Keitä riisi ja anna jäähtyä. Paista pannulla öljyssä kevyesti pilkottu sipuli ja paprikat. Juuri sen verran, että ne hieman pehmenee. Levitä pellin päälle Vahva Eskimofolio ja siihen tasaisesti riisi. Riisien päälle reilusti öljyä. Sitten purista valkosipulin kynnet riisin päälle, sekä paistetut paprikat/sipulit ja sekoita. Lisää mausteet. Mausteita kannattaa laittaa oman maun mukaan. Sekoita koko setti kunnolla sekaisin. Sitten eikun koko systeemi uunin keskivaiheille ja uunissa voisi olla sellaiset 225 astetta lämpöä. Uunissa n. tunnin ajan ja vartin välein käännä koko setti täysin ympäri ja lisää öljyä. Kannattaa joka kerta maistaa ja lisäillä mausteita jos tarvetta on. Puolen tunnin kohdalla lisää pilkottu tuore persilja. Ruoka on valmista, kunnes riisi on sieltä täältä hieman rapsakkaa.

Tämä Kreolilainen riisi on hyvä lisuke esimerkiksi kanan kanssa ja tässä seuraavaksi resepti valmistamastani kanasta.

ValkosipuliBBQ Chicken
 • Ohuita broilerin leikepihvejä
Marinadi:
 • Oliiviöljyä
 • Valkosipulin kynsiä
 • Barbeque kastike (Itse käytin Santa Marian American BBQsauce hickory –kastiketta)
 • Paprikamauste
 • Grillausmauste
Elikkäs tämä resepti on tehty omasta päästäni ja oli loppujen lopuksi oikein toimiva. Tehty melko mietona, koska ruokaa oli syömässä myös pieniä lapsia.

Valmistusohje:
Valmista marinadi ja heitä kanat siihen reiluksi pariksi tunniksi. Ota kanat huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen valmistusta. Itse valmistin kanat ulkona muurikalla, mutta tyyli on vapaa. Paistamisen aikana voitelin kertaalleen pihvit kummaltakin puolelta tuolla yllämainitulla barbeque kastikkeella. Paiston jälkeen pyöräytin valmiit pihvit muhimaan Eskimofolioon ja sitten tarjoiltavaksi. Ruoka maistui hyvin koko perheelle ja kolmivuotiaan pojan kommentti oli vaan, että nam nam!

Kana tuli valmistettua perinteisessä suomalaisessa kesäsäässä. Ensiksi oikein tukalan kuuma, sitten rupesi ukkonen jyrisemään ja kiireellä sain kannettua ruoanvalmistuspisteeni katokseen, ennen kuin taivaalta tuli vettä, kuin saavista kaatais.Siltikin  ruoka valmistui ja nälkä lähti.

Yhteenvetona Eskimon folioista:


Vahva Eskimofolio oli juuri sopiva uunipellille ja ruoanlaiton jälkeen pelti oli täysin puhdas, joten folion tehtävä onnistui täysin. Normaalia kestävämpi rakenne oli kyllä hyödyksi, koska useat ruoan hämmentämiset olisivat voineet rikkoa folion ja sitten olisi päässyt pellin pesuhommiin. Tulen ehdottomasti käyttämään jatkossakin myös muiden ruokien kanssa. Plussana vielä, että loput riisit sai laitettua folionyytiksi ja heitettyä jääkaappiin.


Eskimofolio on itselläni käytössä tuollaisena suurkeittiökäyttöön valmistetussa rullakotelossa. Foliota tässä pakkauksessa on 160 metriä, joten joka päivä ei tarvitse foliota olla ostamassa. Normaalien pakkausten kanssa itselläni on ollut se perinteinen ongelma mikä varmasti monella eli folio katkeaa välillä miten sattuu ja sitten sitä menee hukkaan. Sitten yleensä se kartonkinen pakkaus on hajonnut ennen kuin folio on kokonaan käytetty. Joku voisi sanoa, että pöydän reunaan on helppo repäistä, mutta ei ainakaan meidän taloudessa jossa keittiön kaikki pöydän reunat on pyöristettyjä. Eli sanotaanko näin, että tämä riittoisa rullakotelossa oleva Eskimofolio on hemmetin kätevä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti