keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Lohiheinäkuu 2021

 Heinäkuun lohestusta

31.7.2021 Päivitys



Läksimme Iiron kanssa sateen jälkeen aamulla ongelle. Ja pahus vie, ehdimme nauttia ihanasta aamusta soudellen jopa 15 minuuttia. 
Sitten Iiro pääsi väsyttämään oudosti käyttäytyvää kalaa. Ei syöksyjä vaan veneen vieressä säntäilyjä. Sitten näimme että kala on vain yhdestä koukusta kiinni. 
Otin haavin käyttöön ja varovasti saimme kalan houkuteltua haavin syövereihin. Näihin kuviin. 
Jatkoa
Aamusession jälkeen otimme päikkärit, kävimme pitsat, katsoimme kun joen toiselle puolelle tuli limpunheitossa pari metallia ja saunottiin. Sitten mieli paloi joelle iltasoudulle.
Ja kuinkas kävikään. Ehdimme nyt soutaa jopa puoli tuntia ja no, video kertokoon loput. Iiron kasi
Iiro ja 8,390 kg

Kikuli kelpasi




Puijari petti jälleen nätin 5,180 kg ja 84 cm lohen

Kaunista ja komeaa


30.7.2021 Päivitys

Nuoriso rulettaa. Eilen illalla Pekka Kumpukallion 13 vee Valttteri poika pääsi kyytiin ja tilannehan oli toisinta Samun kanssa tehdystä soudusta. 
Eli ensin soudettiin pari tyhjää laskua Lampsnivassa ja sitten ajoin taattuun kohteeseen Kullekorvaan. Ja niinhän siinä kävi, että tilannetta varten siimaan laitettu Puijari joutui hyökkäyksen kohteeksi todella rajusti. 
Upean kirkas lohi oli ilmassa mahtavilla loikilla ja pisin loikka oli varmaan Evilän hypyn luokkaa. Valtteri hoiteli kalanväsytyksen todella mallikkaasti, vaikka lohi oli erittäin vilkas vikuroimaan. 
Isä Pekan ja allekirjoittaneen ohjeiden mukaan kuitenkin kala saatiin veneen lähelle ja siitä pääsin koukkaamaan Valtterin ensimmäisen kalan veneeseen. Joten 2 nuorta miestä sai parin päivän sisällä lohikasteen joka kestää koko loppuelämän. 
Näihin kuviin, ei mitään lisättävää. 
Valtteri maireana lohen kanssa

Semmoiset kalamiehet

Puijariin puraisi

Kyllä ovat upeita lohia nämä heinäkuun mustat lohet

27.7.2021 Päivitys

Kaverini 13 vee poika Samu läksi kaveriksi lohta etsimään. Ensimmäistä kertaa lohiveneessä ja olihan meillä odotukset tietenkin saada lohta. 
Ajelin hööki päällä Lampsnivalle, jossa piti olla lohta päntiönään. 
Vesi oli lämmennyt 18 asteeseen ja lohet vaan pomppivat pintaan, ei kelvannut meidän täsmävaaput sitten millään. Useita laskuja tehtiin ja kello läheni jo puoltayötä.
Ehdotin vielä nuorelle miehelle Kullekorvassa tutun ottipaikan vetäisyä ja tottahan nuoret jaksavat valvoa.
Aika nopeasti päästelin veneen tutulle ottipaikalle ja pari vetoa tein siinä huudeilla. 
Sitten vasen laitavapa rävähti luokille ja lohi roiskahti pintaan. Otin muut vaaput pois ja Samu sai kalavavan käteensä. 
Pienen totuttelun jälkeen väsytys luontui kuin tehtynä ja vikuri kojamo alkoi luovuttaa henkeään sitä hamuaville. Otin jostain syystä haavin käyttöön ja sinnehän se sujahti Samun hienosti ohjaamana. 
Mitäpä sitä, pappia kopistelin päähän ja pienet tuuletukset kerralla hienolle lohelle. Taisipa syntyä uusi lohimies Puustisen sukuun. Jo kohta isäänsä kovempi lohimies.
Mitäs me lohimiehet. Toinen hymyilee, toinen möllöttää

Valhalla Prutku jälleen toimimassa

Näkisin että kyllä tuota tohtii syödä

26.7.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko alkaa ja heinäkuun viimeinen viikko. 
Odotukset kalojen suhteen voi hieman puolessa viikossa heiketä, kun helteet tulevat, mutta jospa loppuviikon viilentyvä keli kääntää veden taas viileäksi. 
Oma tavoite on yrittää saada se iso kojamo vielä kerran suuttumaan. Ehkä onnistuu, ehkä ei. Sehän onkin lohihommissa suola, kun ei voi varmaksi tietää mitään. 
Vesi on kyllä joessa aika vähissä, eikä ihmeitä sateita ole luvassa. Kaloilla olinpaikat vähenee ja sitä mukaa kalastajien mahdollisuudet tavoittaa reviireistä kiisteleviä kaloja paranee. 
Onnekkaat lohimiehet ovat kyllä saldoa keränneet tasaisen varmasti. Onnettomat taas eivät. Ja sitten nämä onnettomat alkavat herjata saamamiehiä monin eritavoin. Lohi maistuu kuulemma paskalta ja on mustaa. Kummia makuelämyksiä monilla, kun ovat sitä paskaakin maistaneet. Itse olen pysynyt vielä maistuvissa ruokahommissa, ei ole tarvinnut paskaa syödä. Jo pelkkä pieruntuoksu on sitä luokkaa, että pyrkii "faksia" välttämään lautasella. No tapansa kullakin, syöhän joku mustaamakkaraakin. 
Setämies- ja kateuskortteja isketään pöytään kuin parhaimmissa sököilloissa. Väsynyttä läppää, ei jaksa ketään kiinnostaa. 
Illalla varmaan tulee käväistyä joella, jos sekaan mahtuu. Ei ole pakko, mutta Bondin leffa on tullut muutaman kerran jo katsottua. 
jatkoa
Aloitin soudun klo 19 ja klo 19.30 tarttui lohi kiinni. Tässä video, mitäpä tuota selittämään enempää. 

Kirkkaita nää ruukaa olla, vaikka mustina jotkut vompatit pitävät heinäkuun lohia

Tuntematon vaappu, jonka kaivelin pakista aivan randomina


25.7.2021 Päivitys

Olen syntynyt onnettomien tähtien alla. Toissaillan kolme menetystä saatiin käsiteltyä, mutta eilen tulikin sitten lunta tupaan rankasti. 
Soudin tuttua paikkaa, monttua, kun salamana laitavapa kääntyi täysin hevosenkengälle. Ja räikkä aloitti kaamean ulvonnan. Tuli mieleen Tenon 25 kg lohenotti, samalla tavalla vääntyi vapa. 
Sain kelattua muita pois ja räikkä huusi hoosiannaa koko ajan. Sitten kala pysähtyi ylävirrassa monttuun ja vavasta näki kuinka kala hakkasi päätään pohjaan. Kun sain vavan käteeni, tunsin vielä muutaman nyökkäyksen ja sitten tulikin 50 metrin päästä rikottu vaappu veneeseen. Pahoittelut siitä äänestä, joka pääsi suustani, mutta nyt olisi liikuttu uusilla kymmenluvuilla omissa Väylän kaloissa. Ennätykseni on vain 13,5 kg, mutta...
No yöllä ei oikein uni tullut kun se vääntyneen vavan kuva piirtyi silmiin. Siispä läksin jo neljän jälkeen uudelleen joelle ja soutelin ensin Kullekorvan. Ei mitään, joten Salama Pekan perään Lampsuvantoon ja Pekan jälkeen soutamaan. 
Pekka ja Leena saivatkin nätin lohen nivan alaosasta ja soutelin tuttua ottipaikkaa kohti, kun perävapa nytkähti kahdesti ja sitten painui mutkalle. Kikulia vietiin ja sain taas kelattua muut vieheet pois ja sitten se tapahtui. Vapa suoristui ja kala meni pois. Näin kalan pinnassa ja se oli yli kympin mutta ei viittätoista. 
En tiedä mitä pitäisi tehdä. Noiden kojamoiden kanssa ainakin kaveri olisi ollut hyvä apu. Nyt molemmat kalat vetivät vaapun monttuun ja mitään ei yksin ollut tehtävissä. Jos kalat olisivat lähteneet normaaliin syöksyyn, silloin kalastajalla on paremmat mahdollisuudet. 
Jatkoa
Aamu-unien jälkeen läksimme vaimon kanssa joelle. Mielessä kävi, että voiko huono tuuri jatkua yli kaiken. 
Ajoimme Lampsuvantoon ja edelläni oli kaksi venettä. Lohikuningas Topi siinä Kirveskorvaa souti ja kohta taipuikin Topin veneessä vapa. Lohi loikkasi ilmaan ja Topi pääsi väsyttämään nättiä lohta.
Soutelin siinä samaa linjaa ja hyvin pitkälti samassa kohdassa Prutkua (hajonneen isoveli) vietiin näppärästi. Vaimo souteli vastaiskua ja keräsin muut onget pois. 
Näihin kuviin tällä kertaa. 

6,670 kg ja 84 cm

Prutku isoveli toimii

Topi ja toivottomat


Tässä vielä odotellaan omaa vuoroa

Tässä on Prutku, jonka haltialohi särki


24.7.2021 Päivitys

Eilen illalla olikin ihmeellinen kalastushetki. 3 kertaa vapa heilui, mutta yhtään lohta ei tullut veneeseen. Ensin kaksi kertaa, ilmeisesti tärpistä päätellen, kossit kävivät Puijaria repimässä. Sitten eräässä tietopaikassa perävapaan jysähti pommi. Kokemukseeni vedoten voisin vannoa, että kojamo kävi vaapun kimppuun. Ehkä painoi vaappua päällään tai puri vaappua päältä. Kunnolla sujautti vapaa kohti vedenpintaa ja meni puis. 
Siihen olikin hyvä lopettaa, ei jaksa joka ilta vakumoida kalaa. 
Tänään käytiin aamupäivällä vaimon kanssa taas tuulisoudulla ja nyt odotellaan iltaa ja tyyntymistä. 
Vesi on 13,9 asteista ja hieman laskussa koko ajan. Vesi on kirkasta, hentoa heinää tulee silloin tällöin. 
Alempaan Puijariin rumautti kojamo pommin


22.7.2021 Päivitys

Ei meinannut tuuli hellittää. Lampsuvannolla oli ylätuuli ja ei kiva soutaa. Sanoinkin Suikille, että tehdäänkö eilinen temppu ja mennään tutulle paikalle Kullekorvaan.
Paikka oli tyhjä ja laittelin vieheet uimaan. Pari Kikulia, Pode, Puijari ja TTS. 
Lähestyin ottipaikkaa ja lauloin loitsulaulun siinä kesäyöhön. 
Sitten takavapa notkahti mutkalle ja Kikulia syötiin kutkulleen. Suikki sai kalavavan käteensä ja kelailin muut kamppeet pois vettymästä. 
No, katsokaa videolta lopputulos, mitäpä tuosta enempää runoilemaan. Suikin lohi
Uutuus Kikuli kelpasi

7,9 kg ja 94 cm kirkasta kalaa

Passaa kaasutella


21.7.2021 Päivitys

Kova tuuli haittaa soutua. Käytiin vaimon kanssa yrittämässä, mutta olihan se melkoista soutamista. Kauhea alasivutuuli heitteli venettä miten sattui, eikä varmasti kalaa tullut. 
Vedenlämpötila oli 14,8 astetta ja 2 cm laskenut vesi. 
Toivottavasti illaksi tyyntyy, etä pääsisi ongelle. Näillä vedenlämmöillä tuolla on jo kiinnostusta yrittää kalaa. 
Harvassa on soutajat vielä. Muutamia urheita sentään käy taistoon tuulta vastaan. Eilen Kikuli -team kävi kaffella ja läksivät illaksi ongelle. Herra Kikuli sai nätin lohen uudella testimallilla ja niitä tuleekin Soutupepefesteille viidelle ensimmäiselle palkinnoksi, numeroituna tietenkin. Eli palkintopöytä vaan monipuolistuu festien lähestyessä. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan mahtavaan tapahtumaan. 15 euron osallistumismaksu mahdollistaa pääsyn palkinnoille ja saa mahansa täyteen mahtavaa ruokaa. 
Iltasoutu
Tuuli tyyntyi illaksi ja läksin käymään kaverini Suikin kanssa joella. Vein Suikin Kirveskorvaan perhoa heittämään ja itse soutelin siinä nivaa pari kertaa. 
Janne tuli kalan kanssa virtaa alas ja sanoi rantamiehen saaneen kalan. Siispä nostin kamppeet ylös ja läksin ottamaan ukon kyytiin. 
Siellä oli iloinen kalamies 4,5 kg lohen kanssa. 
Siinä näkyi yksi kalamies, joka tartutti Kirveskorvasta kalan ja sen jälkeen pari muutakin kalaa näkyi tarttuneen kiinni. 
Ajelimme Kullekorvaan ja ehdotin pientä soutua vielä tutulla ottipaikalla. "Puolitoista viikkoa on lomaa, joten ei ole kiireitä" tuli vastaukseksi keulasta.
Soutelin vaappuja kohti tuttua kiveä ja kun pääsin holleille, niin johan se Kikuli maistui lohelle heterotyylillä. 
Aivan peilikirkas marjas saatiin koukattua veneeseen pienen väännön jälkeen. Joten kahden kalan ilta olikin varsin hieno. 
Näytti siltä, että kaikki venekunnat, jotka illalla olivat joella, saivat kalaa. 
Näihin kuviin. 
Siinähän sitä pötköttää

Kikuli Pattaya maistui tälle kaunokaiselle

Rohki vahva pönötys ja sillee


Eipä paljon innosta tuossa keikutuksessa soudella

20.7.2021 Päivitys

Kävin aamulla soutelemassa. Kullekorva kertaalleen ja sitten Lampsniva. Ei nykyjä, mutta kovasti näkyi kalaa uivan ylävirtaan. Selkiä näkyi siellä ja täällä. 
Siispä ajelin Kullekorvaan vastaan ja tuulikin yltyi melkoiseksi alatuuleksi. 
Suihuttelin kohti tuttua ottipaikkaa ja niinhän siinä kävi, että perävapa 15 metrissä taipui ja JOP -vaappua lohi alkoi kuljettelemaan. Väsytys kesti 5 minuuttia ja koukkasin melkoisen huonosti kalan veneeseen. Kun on niin kokematon, tulee töppäiltyä. Mutta kala on kuvattu ja pakastettu, joten huonokin laaki voi tuoda saalista. 
Näihin kuviin tuleekin lepopäivä, ellei vaimo tahdo lähteä joelle onnea koettamaan. Siis kalaonnea, mitäpä muutakaan. 
Vesi oli 16,3 astetta. Ei nousua eikä laskua. Olosuhteet erinomaiset. 
jk. eilen illalla tiedän 4 kalaa saadun pelialueiltani. Joten kyä lohta liikkuu, mutta ei ole kalastajia. 
Näitähän saisi kun olisi aikaa onkia. Ja onhan sitä aikaa 

Aivan kirkas ja nätti kala. Hampaaton silti

JOP -vaappu oli tälle kaunokaiselle sopiva. Uinti tirinääkin kovempi tärinä


19.7.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko alkaa ja uskallan pistää kokemukseni peliin kun kerron, että tällä viikolla lohenotti on moninkymmenkertainen viime viikkoon verrattuna. 
Vesi on tällä hetkellä 17 asteista, eli varsin hyvä lohen liikehtiä hakien reviiripaikkoja. Ja loppuviikkoa kohti vesi jäähtyy vielä lisää. 
Lohia on noussut yli 72th, joten sieltä löytyy kyllä pelikavereita aktiivisille soutajille. 
En ole mikään ammattilainen, mutta voin muutamia vinkkejä pistää esille. Saa käyttää, ei oo pakko.
Vaappujen värimaailmassa on kokeilijan hetket esillä. Älkää jäätykö ns. perinteisiin väreihin, vaan kannattaa uskaltaa kokeilla erikoisvärejä. Voihan sinne siimaan laittaa yhden ns. varman ja sitten hakea jokereilla pottia. 
Nyt on jokeen koko ajan nousemassa tuoretta kalaa ja sitten suvannoissa asustelee jo väriä saaneita. Kokonaismäärä on 72.464 tällä hetkellä ja lisää tulee koko ajan. Uskoisin että lähelle 90.000 nousijaa menee kokonaissaldo. 
Näille pitää kuitenkin tarjota erilaisia värejä ja uinteja. 
Siinä missä nousukala tarvitsee räväköitä värejä, voi asentokalaa häiritä sävykkäimmillä väreillä. Ettei homma menisi liian helpoksi, se nousukala voi huolia myös sen tumman kapulan. Kuten kävi viikonlopun kahden, hampaattoman ja kirkkaan kalan kohdalla itselläni. Nyt olenkin kokeillut 5 vavan setillä monenlaisia sävyjä, etsien soivaa peliä. Sitä suosittelen myös kokeiltavan.
Uinneissa on vähän selkeämpi tilanne. Kojamot tykkäävät nyt hakevista ja kovaa potkivista uinneista. Marjaat enemmän tirinää suosivia tällä hetkellä. 
Tilannehan alkaa muuttua kun lohenhampaat vahvuvat. Silloin kojamot ottavat edelleen hulluina hortoileviin vaappuihin, mutta myös rautanaula -uinti alkaa tuottaa isoja mällejä. Marjaat taas alkavat tykästyä hieman kovempiin uinteihin, ei kuitenkaan hakeviin niinkään. Mutta jälleen, ettei menisi helpoksi, niin poikkeus vahvistaa säännön. Älkää lukeko tätäkään kuin Raamattua, sillä täysin selkeitä ohjeita ei voida kirjoittaa. 
Soutupaikat tällä vedellä ovat helppo valita. Nyt lohet ovat virtojenreunoilla ja kuopissa. Isot kivet kannattaa soutaa tarkasti. Löysässä virrassa tuskin kannattaa aikaa tuhlata. Kun vesi jäähtyy vielä lisää, sitten löysemmät suvannot alkavat täyttyä myös kaloista. 
Soututyylistä sen verran, että muutaman vuoden kokemus on osoittanut, että vieheille pitää antaa runtua. Eli ei mitään pystynylkytystä, vaan reilut sivuvedot ja vaaput läpätään kalojen oletettuihin paikkoihin. Kiville on helppo tulla vauhdilla ja myös syvänteidenreunat kannattaa soutaa räväkästi. Kun vesi vielä viilenee, silloin rauhallisempikin soutu voi tuottaa tulosta. Näkisin että vaapunuinti on tehtävä sopivaksi soututyylille, eikä soututyyli vaapulle. Soututyylejä kannattaa vaihdella, se tasaisesti naputtava vavankärki kertoo vain siitä, että vaappu kyllä ui, mutta ei ehkä kalasta. 
Lohensoutu ei ole suorittamista, vaan koko ajan keskittymistä virtaan ja vieheiden uittoon. 
Toivon kaikille iloisia hetkiä joella. Oma kesä on moninkerroin pelastettu ja nyt keskitytään testivaappujen uittoon, Lohikunkkuun ja Soutupepefesteille. Siinä sivussa koetetaan sitä ennätyskojamoa, niitäkin tuntuu pelipaikollani jo olevan. Siellä yöntunteina mosahtaa joella väliin kuin lehmiä viskottasiin jokeen. 
Loppukaudesta tulee tuttuja ukkoja istumaan veneeseen. Toki silloin laitetaan parasta päälle, eikun siis siimoihin ja yritetään saada uusia muisteltavia tapahtumia. Kireitä siimoja ja äreitä jarruja. 

18.7.2021 Päivitys

Ei saanut enää klo 1 aikaan yöllä unta. Siispä ongelle. 
Kullekorvan soudin ja ei nykynyt. Ajelin Lampsuvantoon ja kääntelin veneen nopeasti nivanniskalle. Siinä keski-imussa taipui perävapa ronskisti ja alkoi melkoinen taisto. 
Kun kala tuli lähemmäs venettä, näin että vaappu on heikosti kiinni. Nopea ratkaisu pääkopassa, eli koukkaus heti kun tilaisuus tulee. 
Muutama pitempi syöksy ja sitten käänsin lievääkin lievempää väkivaltaa käyttäen kalaa kohti venettä. Ja kun lohi kääntyi veneen sivunsuuntaisesti uimaan, rusautin koukun kylkeen. Sitten lensikin vesi vähän aikaa ja kiitin onnea, ettei punttitreenit aivan hukkaan olleet menneetkään. Nostokoukku pysyi kädessä ja kala kääntyi veneen paremmalle puolelle minun kantilta katsottuna. 
Videokamerasta oli akku hyytynyt, joten näihin kuviin on tyytyminen. 
Vettä sataa nyt ja vedennousu alkanee ensi yön aikana. Vesi on jäähtynyt, nyt 18,7 astetta. 
Vaapputestausta jatketaan vielä pari viikkoa, sen jälkeen tuleekin veneeseen vierailijoita useampia ja noihin soutuihin pitäisi olla tiedossa ns. varmat kamppeet. 
Nuo pyrstön halkeamat ovat siiman tekemiä. Siima oli muuten jonkin verran saanut kipeää. Se on tuo lohenpyrstö melkoinen leikkuri jos huono tuuri käy.

9,820 kg ja 100 cm

Kirkkaita vaan tulee

Urkki -vaappu kelpasi tälle kaunokaiselle


17.7.2021 Päivitys

Aamulla käväisin ongella. Kullekorvassa ekalla laskulla tarttui keskivaikea lohi Wäylään, mutta vähän räikkää laulattaen poistui takavasemmalle loppuelämäkseen. 
Sitten mosahti 770 g ahven ja pari muutakin ahventa kävi puistelemassa vaappuja Lampsnivassa. 
Ajelin takaisin Kullekorvaan ja en pitkään tarvinnut soutaa kun Muuras -vaappua vietiin ronskisti. 
Eipä ollut videokamera mukana, joten näihin kuviin pitää tyytyä. Kala painoi 8,880 kg ja oli 92 cm pitkä. 
Vesi on 19 asteista ja jäähtyy koko ajan. Kalaa tuntuu olevan joessa hyvin. Kun kerran minäkin niitä saan. 
jk. tuli testiin Muuras -vaappu. Väri näytti heti siltä, että tuossa makaa iso kojamo. Tuota laitetaan tarjolle heti kun tuo kova tuuli hellittää. Tiedossa on muutama keskivaikeaa vauraampi kala, sellainen jota ilkiää näytellä punnituksen jälkeen. Mutta tämmöisellä niitä yritetään. 

Upea puku päällä Muuras -vaapussa



Pitihän se pönöttää turistille malliksi

8,880 kg ja 92 cm

Juuri noussut, nättirunkoinen lohi

Muuras -vaappu koitui tämän kohtaloksi. Kuinka tätä voisi tulkita. Toiset koukut suussa ja toiset koukut ulkopuolella. Onko semirokastusta, olenko kriminaali


16.7.2021 Päivitys

Vesi jäähtyy. 20,2 astetta nyt. Voipi olla että maanantaina soutajat kokevan hentoja, keskivaikeita tai jopa vaarallisen voimakkaita vapataipuiluja. Ilmasto on nimittäin muuttumassa. 
Eilen saldona oli 3 ahventa ja kymmeniä ohiuinteja eli ilmahyppyjä lohien toimesta. 
Nyt tuulee ankarasti, ei hyvä soutaa. Pidetään lepopäivä silloin. 
Ensimmäin zombilohi valuskeli hissukseen virtaa alaspäin. Elossa uiskenteli pinnan tuntumassa alavirtaan. Ei ihan pieni, sen verran kookas selkäevä näkyi pinnalla. Toivottavasti myös viimeinen, vaikkakin se odotus on utopiaa. Nämä vedenlämmötkin voivat heikentää kaloja ja siksi uintisuunta kääntyy helpompaan suuntaan. 
Nyt kannattaa käydä Pellossa S-marketin päädyssä käydä syömässä lohikeittoa tai pyttipannua. Voin suositella. 


Jaa, se on tämä hörhöily saavuttanut lohijoenkin. 


15.7.2021 Päivitys

Käväisin illalla pienen soutulenkin. Kullekorvassa näkyi kalaa kovasti, mutta eivät purreet. 
Ajelin Lampsuvantoon ja ehdin laskea kaksi onkea pyyntiin kun vapa taipui. Tai voiko sitä sanoa taipumiseksi, sillä melkoisen kesy kala oli. No tästä videosta sen näkee parhaiten. Hellelohi
Mutta kala kuitenkin ja vaikka ulkonäkö on kaikkea muuta kuin upea, niin lihaltaan kala oli priimaluokkaa. Napakka ja erittäin oranssilihainen pikku kojamo. 
Kalaa joessa todellakin on ja aamulla käväisin hieman soutamassa ja koko ajan ilmassa jossain päin roiski. Ja kossejakin näkyi pomppivan melkoisesti. 
Kala otti vanhaan Wäylän pilkkuun. Useita kaloja saatu tuolla kamppeella. 
Hyvältä näyttää juu. 
Tuli nättejä Puijareita testiin. 


Ei kaunis päältä mutta kaunis sisältä. 3,5 kg ja 78 cm. 


14.7.2021 Päivitys

Olipa muuten nätti yö soudella. Timanttiliigaa tuli katsottua ja eipähän tullutkaan uni, niin läksin joelle. Kullekorvassa oli alapuolella soutaja, tunnettu villapaitamies Kurtti ja näin kuinka lohi tarttui hänen vieheeseen. Komia loikka ja sitten väsyttelyä. 
Lohi kuitenkin karkasi, voi pahus.
Vähän aikaa näkyi lohta aivan karmeita määriä pinnassa. Joka puolella läiskyi ja räiskyi. Mutta ei minun vieheisiin ropsinut kuin ahvenet, mutta olihan muuten mahtava luontonäytelmä. 
Vesi on vielä lämmintä, mutta jollekin silloin tällöin lohi nappaa. 
Tuohon kalamäärään kun vesi nousahtaa vähän ja jäähtyy (ensi viikolla) niin ennusteet ovat mahtavat. Pintakäyntien mukaan siellä oli rohki vauraita kalojakin mosauttelemassa. Niin olisi kuin lehmiä olisi jokeen viskottu. 
Jos tulee hienoja öitä, niin mielelläni käyn terapiasouduilla. Talvella joutaa sitten nukkumaan enemmän. 
Ei ole yöllä vielä kovin pimeää


13.7.2021 Päivitys

Sunnuntaina oli tarkoitus käydä vaimon kanssa terapiasoudulla, mutta en tiedä kuinka terapeuttista se on kun perämoottori kilahtaa. 
Terapeuttisesti pariairoilla kiskoimme veneen rantaan ja siitä kärrin päälle. 
Vesipumppu eli se siipipyörä oli tuhannen pill päreinä. 
Maanantaina eli eilen saatiin uusi siipipyörä paikoilleen ja jännityksellä vetäistiin moottori käymään. Mutta sehän kiekui ja kukkui kuin pakasta vedetty, joten ei ilmeisen pahoja vammoja silintereihin tullut. 
Talvella otetaan varmuuden vuoksi kone auki ja vaihdellaan männät ja muut rileet sinne sisälle. 
Tänään läksimme uudelle terapiasoudulle ja vesihän oli lämmintä edelleen. 21,8 astetta 50 cm syvyydessä. 
Eilen kuitenkin Nivan Janne kepitti 10,2 kg lohen Kullekorvasta, eli joku silloin tällöin nappaa kun käy soutamassa. 
Soutajia ei ole ihmeemmin näkynyt joella. Mutta kalaa näkyy kovasti pomppivan ja käyvän muuten pinnassa. Ja eipä ihme, sillä lohtahan on noussut jo 68th kappaletta. Sen on pakko näkyä ja kun viikon päästä jokivesi on alle 18 astetta, niin takaan että lohi vääntää vapaa tarmokkaasti. 
Hyvin kukkuu prutku jälleen. 


10.7.2021 Päivitys

Piti sen verran tulla kertomaan, että Toni kävi nakkaamassa Kikulin käteen. Tai oikeastaan tuli koko terttu, sillä neljä Kikulia kerralla läsähti eteeni. 
Kunhan kelit paranevat, alkaa Kikulin tarjoilu kunnolla. Kuva kertokoon kaiken. jk. pieni kiva yksityiskohta on Kikulipakkauksessa. Jonkun soutualueen kartta on pakkauspahvissa painettuna. 
Yli 70 mm, sitten 60 mm ja 60 mm erikoisväri ja alin 50 mm


9.7.2021 Päivitys

Ei mitään kerrottavaa. Käytiin frouvan kanssa terapiasoutu tekemässä. 21,7 astetta on vesi 50 cm syvyydessä. 
Laitan nämä ei mitään kerrottavaa päivitykset nyt tauolle, enkä aio käydä soutamassa ennen kuin vesi jäähtyy. Ehkä vasta siis elokuussa, jos sittenkään. Ei ole nimittäin näkyvissä muutoksia lämpötiloihin heinäkuun puolella ainakaan. 
Joten nauttikaa helteistä ja kylmistä juomista. Pitää keksiä jotain muuta ajankulua, joelle on turha mennä. Eikä siellä kyllä ketään edes näykään. 
65.008 lohta on laskurissa. Se on paljon se. Jos kaikki lohestajat yhdessä tänä iltana klo 21.04 alkavat tanssia kylmänveden sadetanssia, niin meille saattaisi tulla huippumahtava lohikesä vielä. Paras tulos tulee, kun menet pakettipellolle alasti ja aloitat villin tanssin ja kohotat katseesi kohti sinitaivasta. Jos ei löydy pakettipeltoa, naapurin tonttikin voi kelvata. Saattaa tulla hyvinkin nopea sade, sellainen täsmäsade
Hyvää kesää, palataan asiaan sitten joskus. 

8.7.2021 Päivitys

Ei mitään kerrottavaa. Vesi on kuumaa joessa ja minun vene pysyy rannalla. Eikä näköpiirissä ole helpotusta, joten hätistelen eukosta kärpäsiä ajankuluksi. 
Upeita vaappuja tuli taas postissa kokeiltavaksi, mutta turha niitä on kastella ilman odotuksia kalatapahtumista. Antti Blomberg on tehnyt hienot vaaput ja väritkin näyttävät ottavilta. 
Uskon että vielä tulee kalakelejä ja sitten soudetaan vaikka sataisi kuinka märkää vettä tahansa. Viime kesänä suurin kalani tulikin melkoisen märkänä päivänä. 
Parasta kalakeliä onkin vesisade, jos ei tuule. Sitä kun munat alkavat kellua housussa, tuntee olevansa oikeasti kalassa. Onneksi ei sada suolavettä, sillä suolahan kutistaa lihan. 
Nättejä kuin namut


7.7.2021 Päivitys

Kuntosoutua se on. Vesi on 50 cm syvyydessä kuitenkin 22 astetta, joten vaikea on saada lohi innostumaan. 
Joten käyn nyt ainoastaan aamusoudun kuntoilumielessä soutamassa ja sitten pidetään loppuaika luppoa. Tai jos lähtisi jossain käymään. 
Öisin on vaikea nukkua, talo on helkkarin kuuma päivin ja öin. 

6.7.2021 Päivitys

Käväisin aamulla neljältä joella. Olipa kaiken puolin rauhallista. Ei muita soutajia, ei tuulta ja ei myöskään lohia siimojenpäissä. 
Asentokaloja näkyi muutamia ja joku kirkas lohi pomppasi nivassa ilmaan. 
Vesi sormimittarilla tuntui melkoisen lämpöiseltä, ja sehän heikentää ottia. Vaikka kalaa todellakin joessa on. 
Mutta kunhan vesi viilenee, sitten taipuilee vavat, sen voi luvata. 
Herra Muuras kävi kylässä ja nyt on mahtavia matosia siimaan sidottavaksi. Kuva puhukoon puolestaan. 
On todella mielenkiintoisia värejä ja mestarin suosittelemia kamppeita loppukauteen. 


5.7.2021 Päivitys

Uusi lohiviikko on alkanut, mutta taitaa olla niin että aika harva aloittaa viikkonsa lohensoudulla. Ehkä löytyy parempaakin tekemistä, kun mennä yli 20 asteiseen veteen vieheitä uittamaan liki 30 asteen helteessä. Toki niinkin hurjia on, mutta omalla kohdalla jää kyllä soudut vähille. 
Vaikka lohta on noussut 57 tuhatta, eli enemmän kuin monena vuonna koko kesässä. 
Jos tulee soudettua, niin kenties yöllä pieni vetäisy. Riippuen tyyntyykö. Ei viitti tällä tuulella lähteä sestomaan. Olo joella pitää olla myös nautinnollista. 
Pyydän jokaista, joka hiemankin osaa mystisiä tansseja, tanssimaan viilennyssadetanssin että saisimme jokiveden lohille suotuisaksi. 
Kokeilen omia marliinitanssia tänään, jospa se auttaisi jotain. 

4.7.2021 Päivitys

Helle jatkuu ja vesi lämpiää. Elämme vaikeita aikoja. Ihmiset valittavat tukalaa kuumuutta, mutta samaan aikaan laitetaan sauna lämpiämään ja siellä istutaan 2x kuumemmassa paikassa siis. Hauskaa. 
Minua ei haittaa tämä lämpö. On valintakysymys, grillaako itseään tuolla ulkona, vai etsiikö jonkun vilpoisan paikan ja menee sitten saunaan. 
Joitain kaloja ovat yösydämenä saaneet, mutta ei taida ihmeemmin olla edes soutajia. En tiedä kun olen aika kaukana jokilaaksosta. 
Huomenna lasketaan labrassa verta pakkiin ja sitten ajellaan takaisin Pellon kotiin. Josko vaikka yöllä kävisi lenkin soutamassa tai ei. 
Ei tule olemaan lohella hääppöiset oltavat ensi viikon aikana. Vaatisi nopeasti ilman ja veden jäähtymistä ja vesisateita. Silloin kaudesta tulisi varmasti monelle lohestajalle huippu. Sitähän se muutamille on ollutkin ja oma tavoite on täytetty. Itsetehtyyn veneeseen on lohia saatu. Sehän oli tämän kauden päätavoite. Ensi kaudesta en voi sanoa mitään. 
Minulla on Espanjan mestaruudesta tulossa isot rahat. Pidetään peukkuja. 
Pidetään myös peukkuja, että lohet eivät ala kuolla massoittain tähän kuumaan veteen. 

3.7.2021 Päivitys

Ei ole ihmeitä kerrottavana joelta. Vesi lämpiää kovaa vauhtia ja soutajat hikoilevat eilisiltaa majapaikoissaan. Syytä onkin pitää nestetasapainoa yllä.
Suosittelen kokeilemaan perhoja. Ja etsimään virtapaikkoja. Suvannot toki on helppo soutaa, mutta taitaa kalat olla jo helteen passivoimia.
Lohikesä 2021 Tuolta voi lukea uusinta artikkelia. Muut jutut löytyvät täältä etusivulta Jahdissa&Kalassa osiosta.
Kivaa hellepäivää täältä Savosta, koetetaan kestää.

2.7.2021 Päivitys

Jouni Kurtti on leppoisa, iso ukko villapaitoineen ja saapi lohiakin. Kuva Jouni Kurtti. 


Lohilaskurin pylväät kohoavat kuin kreikkalainen fallosymbooli Lespoksen saaren ylle. Sama merkitys laskurin pylväillä on kuin falloksella lespokselle. Ei nappaa kovinkaan hyvin. No aika ontuva vertaus, mutta näin helteellä päähän tupsahtaa monimuotoisia asioita. Ei ole heteron elämä helppoa kun sateenkaaret nousevat joka puolella loistamaan. 
Sanottiin ennen että sateenkaarenpäässä on kultaa. Minä veikkaan ihan muuta, enkä sitä viitti tähän kirjoittaa. Enkä ole mikään håmåfobinen, mutta eihän me normaalit heterotkaan toitoteta joka tuutissa omia taipumuksiamme. Poikkeuksena tuksut ja sohvit, joiden pitää omat seksijuttunsa paljastaa Seiskassa. 
Olkoot vaikka kuudensia sukupuolia, ihan sama, mutta senkin voi tehdä ihan hissukseen. 
No lohilaskurin pylväistä mentiin melkoisen komiasti yli laidan, mutta tämä on kirjailijan vapautta. 
Lohitapahtumat ovat varsin vähissä joella. Vesi katoaa ja lämpiää. Ei ole hyvä yhtälö lohelle, joka on viileän veden kala. 
Yösoutu voi olla keino saada joku kala tarttumaan. Kun vielä soutaa virtaavia paikkoja, syvänteiden reunoja, niin ehkä vapa taipuu. 
Ylempää joelta on saatu useita lohia, joilla on perhokoukkuja kyljissä ja seljissä kiinni. Vaikka sitä ei kuulemma tapahdu, sitä kuitenkin tapahtuu. Siinäkin on outo yhtälö. 
Itse en punttipepetouhua arvosta yhtään niin pitkään kun seassa on "kalastajia", jotka vänkäävät ettei lohia tartu ulkopuolelta kiinni. He kusevat omiin puuroihinsa tuolla naurettavalla väkyttämisellä. Jos tunnustaisivat suosiolla, että niitä kylkikaloja on todella reilusti, mutta vahinkoja, niin alkaisi sekin vaikuttaa aikuismaiselta. Nyt tuo on keskenkasvuisten kloppien touhua. Sellaisten, jotka eivät ole oppineet speyheittoa oikeilla perhovälineille. 
Tiedän että punttipepet lukevat tätä ja alkavat kipinöidä, mutta pallo on teillä. Siivotkaa oma pesänne, niin silloin teitä ei arvostella. Niin helppoa on saavuttaa kunnioitus. Onhan joukossa sellaisia punttipepejä, joiden toiminta on esimerkillistä aina kalan tartutuksesta alueen siivoamiseen. Mutta luvattoman paljon rannoilla noilla pepepaikoilla on roskaa. Liekö voimat, ne vähäiset, mennyt lyijyn jokeen nakkomiseen, ettei siimasyheröitä, kaljapurkkeja (kukahan lienee trokannut lapsosille kaljaa) ja muuta roinaa jakseta viedä pois rannoilta. 
Sain tällä kirjoituksella varmasti paljon "ystäviä", mutta ihan sama. Näin kirjoitin ja seison aina kirjoitukseni takana. 
Tänään muuten tulee jalkapalloa telkkarista. Syödään mansikoita ja katsellaan pelejä. 
Kyllä sieltä jotain aina tulee. Pode -vaappu löytyi tämän kaunokaisen suusta. 


1.7.2021 Päivitys

Heinäkuu kääntyi käyntiin ja Hartsa on kesälomalla lohestuksesta. Mutta eipä hätää, hyvät ystävät käyvät joella ja saaliskuvia tulee tännekin. 
Jokivesi on vielä sopivaa lohestukseen, lämpötila Pellossa 16 astetta. Vedenpinta laskee hissukseen ja paljastaa uusia ottipaikkoja, joita ammattilaiset osaavat hyödyntää hyvin. 
Nyt itse soutaisin jo virtapaikkoja ja syvänteiden reunoja, siellä ne isot luuraavat. Ja ehkä ottavatkin. 
Edelleen ennusteet povaavat veden lämpiävän jopa 21 asteeseen, jolloin lohestus ei taida olla enää tuottavaa. Kun asentokalatkin alkavat muuttaa muotoaan ja ikenet turpoavat ns. hampaattomiksi. 
Onkikaa nyt vielä innolla, tulee aika jolloin ottihalut kaloilta hiipuvat vähäksi aikaa. Sitten onkin aika katsella niitä maisemia tai nauttia muuten elämästä jokilaaksossa. 
On muuten puhuttu Väylänlohesta vähättelevään sävyyn. Jo vuosia sitten tein sokkotestiä parille kaverille, eli tein Väylänlohesta graavia Utsjoella asuessani. Hyvällä ruokahalulla söivät ja kehuivat miten hyvää Tenonlohi onkaan graavina. Että sillä tavalla
Väylänlohta, ei mitenkään huono väri


Näiden kuvien myötä, tiukkoja siimoja. 
Muuras Juomu on tappokone

Ville Seilola on aamulla käväissyt hieman joella

Muuras -vaappu on rokannut jälleen. Kuva Ville Seilola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti