perjantai 27. syyskuuta 2019

Sisäilman laatuun huomiota


Lifa Air ilmanpuhdistin



Asumme tällä hetkellä 60 vuotta vanhassa puutalossa. Eppujen sanoituksen mukaan; talo naristi nurkkiaan. Niin tekee ja tekee vähän muutakin. Muuton jälkeen tunsin nenässäni heti outoa hajua ja päänsärky alkoi välittömästi. Kun sitten viikkoja vietin asuntovaunussani, oireet katosivat ja palattuani taloon, seuraavana päivänä oli nokka tukossa heti ja päänsärky valtava.
Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, talo oli perintönä jäänyt käyttöömme ja eihän tämmöistä taloa voi edes myydä. Siispä oli keksittävä joku ratkaisu parantamaan asumisedellytyksiä. Ja sellainen tuli nettiä tutkimalla. Kun vielä poikani Antti tunsi ilmanpuhdistusalan ammattilaisia, niin sieltähän vyyhti alkoi purkautua.
Päätös ilmanpuhdistimen hankkimisesta tehtiin nopeammin kuin silmä ehti räpsähtää. Olin tutkinut monia merkkejä, mutta vakuutuin yhden merkin ylivoimaisuudesta. Vaikka eräässä nettimainoksessa luki yhden laitteen kohdalla, että poistaa homeen pysyvästi, en mennyt ihan niin helposti retkuun. Ei taida olla sellaista ilmanpuhdistinta vielä keksitty, joka poistaa homeen pysyvästi. Kyllä se poistaja on nimeltään remonttireiska tms.

Lifa Air LA503

Päädyimme hankinnassa kotimaiseen laitteeseen. Monesta syystä, eli ennen kaikkea laite tuntui teknisten ominaisuuksien myötä tehokkaalta, laite saatiin nopeasti käyttöön ja suodattimia saa tarpeen mukaan tilattua helposti. Kolmella suodattimella toimiva Lifa Air LA 503 oli tehtaan suosituksen mukaan paras vaihtoehto käyttöömme Lifan monista malleista. Talossa on pinta-alaa noin 80 neliötä ja vanhat sokkeloiset huoneet. Tehokas ”pöhinäpönttö”, kuten rakkaan lapsemme ristimme tuli siis todella tarpeeseen ja tutkaillaan miten laite on neljän kuukauden aikana ”pöhissyt”.
Laitetta Suomeen myyvän verkkokauppa e-villen myyntisivuilla laitteesta sanotaan näin;

Lifa Air LA503 -ilmanpuhdistin on isompiin huoneisiin tai toimitiloihin sopiva älykäs, tehokas, korkealaatuinen ja suomalaista käsialaa oleva ilmanpuhdistin, joka hakee vertaistaan niin laadullisesti kuin ominaisuuksiltaan! Sitä voi ohjata ja ilmanlaatua voi seurata joko älymonitorin välityksellä tai mobiilisovelluksen kautta!
Järeämmän kokoinen ilmanpuhdistin siivoaa ilmasta tehokkaasti allergisoivat hiukkaset ja epäpuhtaudet, sekä kaasut ja pahat hajut. Näin esimerkiksi lemmikkien hilseelle tai siitepölylle allergisten, astmaatikoille, sekä ilman muille epäpuhtauksille herkille on Lifa Airin kanssa huomattavasti helpompi olla ja elää!
Älykäs ohjainmonitori mittaa reaaliajassa epäpuhtauksien määrän ilmassa ja ilmoittaa lukemat sinulle selkeästi, sekä automaattiohjelmalla se optimoi ilmanpuhdistimen tehoa tarpeeseen sopivaksi säätäen. Toimintatehoa voi myös säätää manuaalisesti kosketusohjauksella tai muita ohjelmia käyttäen. Akullisen älymonitorin voit myös ottaa mukaasi jos haluat tarkistaa esimerkiksi uuden asunnon, työpaikan tai koulun ilmanlaadun!

Nyt neljä kuukautta laitteen hankkimisen jälkeen olen huomannut, että myyjä ei ole potaskaa jauhanut. Kun olin perehtynyt käyttöohjekirjaan, vaikka sitähän ei suomalainen mies tee koskaan, niin pääsin nopeasti jyvälle laitteen käytöstä. Yhden pienen mokan tein alussa, kun sijoitin ohjainmonitorin laitteen viereen! Hölmöä, sillä eihän tuolloin monitori mittaa muuta kuin ”pöhinäpöntöstä” tulevan puhtaan ilman laatua ja laite ei todellakaan toimi oikein. Sain monitorin sijoitukselle kuitenkin tehtaalta ohjeen ja nyt monitori on tuvan toisessa nurkassa ja ”pöhinäpönttö” siellä kaukana toisessa nurkassa. Ja nyt todellakin älykäs monitori toimii ja ohjaa laitetta kuten pitääkin. Hyvänä esimerkkinä on vaimoni ruoanlaittohetket. Hän on kuuluisa siitä, että palovaroittimet rilahtavat aika usein kun paistinpannulla askarrellaan jotain ja Emmertaalin mainokset päättyvätkin. Nyt myös ”pöhinäpönttö” reagoi näihin ruoanlaittohetkiin ja alkaa puhdistaa ilmaa täydellä teholla. Kun ilma on puhdasta, automaattitilassa oleva laite rauhoittuu ja odottaa uutta hyökkäystä.
Tehokas ropeli työntää reippaasti puhdasta ilmaa huoneeseen

Kun heti alussa laitoimme laitteen päälle, ohjasimme laitetta manuaalisesti tehopuhdistus moodin kautta. Annoimme pöntön huutaa päivästä toiseen täysillä ja parin viikon jälkeen siirsin laitteen älypuhelimeen ladatun sovelluksen kautta toimimaan automaattisesti. Alussa ohjasin laitteen hiljenemään yö –tilaan sopivaan nukkumaanmenoaikaan, mutta normaali käyntiääni todettiin niin hiljaiseksi, että annoimme laitteen työskennellä automaattitilassa jatkuvasti.
Älypuhelimen kautta voidaan seurata ja ohjata laitteen toimintaa näppärästi

Älypuhelimen sovelluksen kautta pystyy nopeasti seuraamaan ilman puhtautta, sisälämpötilaa ja ilmankosteutta. Samalla voidaan seurata, kuinka suodattimet ovat täyttyneet. Ja nyt neljän kuukauden  ympärivuorokautisen käytön jälkeen HEPA-suodattinta on jäljellä reippaat 99 % ja kaasusuodatinta 91 %, esisuodattimen ensimmäinen puhdistuskin on vasta edessä, vielä 50 % jäljellä.
Ulommainen suodatin eli esisuodatin voidaan puhdistaa harjaimurilla ja se kannattaa tehdä ulkotilassa. 
Kolme suodatinta takaavat että laitteen "ulostama" ilma on puhdasta

Elämme koirataloudessa ja koira asuu yöt sisätiloissa. Koirankarvat ja koirassa oleva hilse on myös ilmanpuhtautta rasittava tekijä. Uskonkin että tuo Pre –suodatin on täyttymässä juurikin tästä epäpuhtaudesta, mutta parempi sekin suodattimessa kuin ihmisen sisällä.

Käyttökokemuksia

Loppuiko päänsärky ja nenäntukkoisuus. Täytyy sanoa, että pystyn työskentelemään päivän tässä samassa tilassa, missä ennen ”pöhinäpönttöä” pystyin olemaan muutaman tunnin ilman oireita. Ilmanlaatu on talossa parantunut huomattavasti ja laite toimii automaattiohjauksella todella hienosti. Pienikin muutos sisäilmassa ja monitori reagoi siihen nopeasti ja pönttö alkaa pöhistä kovempaa tai hiljempaa.
Olemme todella tyytyväisiä tähän laitteeseen, vaikka hankintahinta saattaa kuulostaa melkoisen kovalta. Lähes tuhat euroa ”pöhinäpöntöstä”, mutta lopulta se on pieni raha jos ilmanlaatu kodissa paranee todella merkittävästi.

Kolmen kuukauden jälkeen esisuodatin oli hieman pölyinen ja vaati puhdistuksen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti