Kirjat

Tässä on kaikki kirjoittamani kirjat. Jos kiinnostavat, niin eikun viestiä harri.kala(ät)kolumbus.fi

 

 

 

Tappaja vaanii hirvimiestä (2022)

Huttulan kylässä, Kurvaisten hirvipoikien jahdissa kaatuu upea hirvisonni. Laukauksia kuullaan muitakin ja metsästä löytyy verissään jahtiporukan jäsen.


Kimposiko harhaluoti hirvimiehen kylkeen, vai tuliko laukaus jostain tilaustyönä ammuttuna. Paikallinen poliisi on neuvoton ja rikoskomisario Timo Lehtonen kutsutaan Ypäjälle selvittämään Huttulan kylän tapahtumia. Lehtonen törmää tiiviin tutkimuksen aikana ”seinään” useita kertoja ja kokenut rikostutkija saa hieroa aivonystyröitään useaan kertaan. Viimein Lehtonen saa tunnustuksen, mutta onko ampuja sittenkään oikea? Ja missä sitten on oikea ampuja. Loppusivuille jatkuva jännitys yllättää lukijan, kuten myös rikostutkijat.


Harri Matikainen 12. kirjassaan on lähtenyt aivan uusille urille. Eräkirjoista tunnettu kirjailija on antanut mielikuvitukselle täydet valtuudet ilman saldorajaa. Ja senhän Matikainen käyttää hyväkseen melkoisen ronskilla tavalla, sillä seksiä, juonittelua, politikointia ja väkivaltaa ei tule puuttumaan tästä tuotteesta. Muuten teksti noudattaa Matikaisen hersyvää linjaa huumoria unohtamatta. 

 

 

Suksijalkainen sonni (2021)

Harri Matikainen on 11. kirjassaan lähtenyt etsimään tunnetun hirvikoiransa Rockyn kanssa hirviä tuntureilta ja outamailta. Pitkät haukut päättyvät yleensä kaatoihin ja hirvimiehet saavat ponnisteluistaan palkkion. Kauriit ja peurat pääsevät tuntemaan osaavan metsästäjän tarkkuuden ja välillä käydään osallistumassa hirvenhaukkukokeisiin.

Suksijalkainen sonni –kirja vie matkailevan metsästäjän myös kaukomaille kyttäämään karhuja ja sattuupa tähtäimiin jokaisen metsästäjän unelmasaalis, metsästäjien suojelupyhimyksen Hubertuksen merkkieläinkin.

Harrin perinteinen kirjoitustyyli sisältää huumoria läkähtymiseen asti. Nytkin jätetään lukijan vastuulle miettiä, mitä metsissä oikeastaan tapahtuikaan. 

---

 

Lohijokien vankina (2020)

Kala-Harri on tunnettu kalastustoimittaja ja kirjailija. Useissa kirjoissaan hän on kuvannut lohenkalastusta pintaa syvemmältä ja tällä kertaa hän on Lohijokien vankina. Mies voi lähteä lohijoelta, lohijoki ei voi lähteä miehestä. Kala-Harrin suonissa virtaa kiihkeän kalastusveren seassa Tenon ja Tornion-Muonionjoen vettä useampi promille. 30 kalastettua vuotta Euroopan parhailla lohijoilla antaa pohjan kertoa lohestuksesta asiantuntevasti.

Lohijokien vankina –kirjassa on asiaa ja huumorilla sävytettyjä kuvauksia kalastajien ystävyydestä ja lohestuksesta. Vavan vääntyessä kookkaan lohen painosta, veneen täyttää kiihkeä tunnelma. Nouseeko lohi veneeseen, vai karkaako se viime hetkillä?

Lohijokien vankina -kirja vie lukijansa lohiveneeseen Tenolla ja Tornion-Muonionjoella uudestaan ja uudestaan.

 ---

Renttu ja reppumies - tosielämää pojasta mieheksi (2019)

"Harri Matikainen, paremmin Kala-Harrina tunnettu, kertoo omasta elämästään näiden kansien sisällä värikkäästi, koskettavasti ja huumorilla höystettynä. Kala-Harrin taivallus alkaa haisevissa merkeissä, mutta kyllä se elämä puhdistuu ja koukeroituu liki 60 vuoden tapahtumien myötä melkoisesti. Lue kuinka pienestä polvihousuisesta mato-onkijasta kasvaa maailman matkailija, joka kalastaa itseään paljon isompia kaloja ja metsästää itseään paljon isompia eläimiä. Ja tokihan kirjan nimenmukaisesti välillä tulee esille se renttumainen luonne kaikkine sivujuonteineen. Kala-Harrin elämään on osunut menetyksiä ja saavutuksia, ilon- ja surunkyyneleitä. Välillä mies kuolee, herää henkiin. Sairastuu vakavasti, saa vammoja ympäri kehoa elämänkolhuissa. Se mikä ei lopullisesti tapa, se vahvistaa. Sen voitte kokea näiden kansien välistä yhdessä rentun ja reppumiehen kanssa."
---

Rocky - Elämäni hirvikoirana (2019)

”Hau kaikille, olen Rocky, uljas jämtlanninpystykorva. Tämä on minun elämänkerta, kuinka pienestä pennusta kasvoi iso ja komea hirvikoira. Vaikka olen vasta koiraiässä 7-vuotias, elämäni poluilla on ehtinyt sattua ja tapahtua monenmoisia kiemuroita. Kun kuitenkaan en osaa kirjoittaa, värväsin isäntäni Harri Matikaisen naputtelemaan saneluni mukaan elämäntarinaani päätteelle, jota hän muutenkin vahtii mielikseen. Kirjan loppuun hän ilman lupaani naputellut muutamia meidän jahtireissuja, kuten mielestään ne ovat menneet. En ota niistä vastuuta. Terveisin Jahtitassun Rocky.”
---
Tenon lohen lumoissa (2017)

"Harri Matikaisen uusin kirja liikkuu puhtaasti kalavesillä. Matikainen on lohestanut Tenojoella 1990-luvun alusta alkaen. Tähän teokseen hän on koonnut parhaat tarinansa ja hienoimmat kokemuksensa lohensoutajana.

Utsjoella asuva Harri Matikainen on tunnettu eräjournalisti ja kirjailija. Matikaisen edellinen kirja, metsästysaiheinen Hirvikoira ja erämies (Mediapinta) ilmestyi vuonna 2016. Tenon lohen lumoissa on hänen seitsemäs teoksensa."
---

Hirvikoira ja erämies (2016)

"Harri Matikainen on tunnettu eräjournalisti ja kirjailija. Hänen kuudes teoksensa Hirvikoira ja erämies painottuu eränkäyntiin Suomessa ja ulkomailla. Upeasti kuvitetussa teoksessa on mukaansatempaavia tarinoita, joiden mukana päästään hytisyttäville kelkkaseikkailuille ja seuraavassa hetkessä metsästetään antilooppeja polttavan auringon alla. 

Hirvikoiraharrastus on Harrin sydäntä lähellä. Kirjassa lähdetäänkin useaan otteeseen hirvikoirien kanssa jahtaamaan tuntureiden kruunupäitä ja loppukauden lumille muita hirviä. Kun myrskytuuli kaataa puita hirvihaukulle hiipijän ympäriltä, voi lukija samoin silmin päästä suoraan aitiopaikalle. Kirjasta hersyvä huumori ei jätä ketään kylmäksi.

Mukana on tietenkin hulvatonta sanailua jahtikavereista. Lukijan mietittäväksi jääkin, onko teoksessa kuvattu kirjailijan omia jahteja, vaiko onko kaikki pelkästään mielikuvituksen tuotetta."
---


Kala-Harri - Uskomattomat kalastustarinat (2014)

”Kun kalaa väsytetään ennätykselliset 18 tuntia ja se silti karkaa vielä veneestä hyppäämällä. Tai kun toinen kala toisella reunalla maapalloa haluaa ehdottomasti hypätä itse kalamiehen kyytiin.”
---


Hirveä hirvisyksy (2011)

"Erätarinoita, joissa ammattitaitoinen metsästäjä kertoo tarkasti ja viihdyttävästi reissujensa kohokohdat. Polttavan kuumalla Afrikan savannilla tähtäimessä ovat pahkasikojen lisäksi sakaalit ja vaativat keihäsantiloopit. Viileässä Kanadan metsässä kaatuu karhu. Suomessa puolestaan moninainen hirvenmetsästys käsitellään useissa eri paikoissa ja tilanteissa. Isojen kalojen nappaamistakaan ei unohdeta, kun Harri Matikainen pääsee kertomaan todistettavasti todellisia erätarinoitaan."
---

Kaamoshirviä ja kalajuttuja (2007)

"Matikaisen erätarinoissa matkataan tällä kertaa arktiselta pakkasvyöhykkeeltä aina kuumaan ja pimeään Afrikkaan. Vauhdikkaat tarinat tempaavat lukijan mukaansa jakamaan kirjoittajan kokemuksia kalavesiltä ja jahtimailta. Kirjalla vierailee kolmen tarinan verran tunnettu kalastustoimittaja Jari Tuiskunen, jonka kynästä on lähtenyt tuhansia artikkeleita vuosien varrelta. Upea kuvitus täydentää tanakkaa lukupakettia."
---


Seitalohi (2006)

"Harri Matikainen jatkaa Seitalohessaan todella vakuuttavaa tarinointiaan metsästys- ja kalastusmatkoistaan eri puolille maailmaa. Tekijän edellinen kokoelma oli varsinainen arvostelumenestys ja uusi teos ei jää siitä yhtään jälkeen."
---


Pilkkipiisami (2005)

"Vastus oli kova, mutta koko ajan kala nousi ylöspäin. Ensin kohosi vesi avannossa ja kohta reiästä pullahti valtava otus jäälle. "Karvahattu", rääkäisi ukkeli, kun musta möykky lensi jäälle. Samassa kun otus mätkähti jään pintaan, sai se jalat alleen. Hölmistyneenä katsoimme, kun karvahattu lähti pinkomaan rantaa kohti ja sitten singahti siima suoraksi ja vapa perässä..."