Kirjat

Tässä on kaikki kirjoittamani kirjat. Jos kiinnostavat, niin eikun viestiä harrimatikainen1(ät)gmail.com

 

Kalastajan täyttä elämää (2024)

Kala-Harri on elänyt elämänsä kalastukselle pikkupojasta lähtien. Paljon on kierretty maailman kalavesiä ja vieläkin enemmän kokemuksia on karttunut sadoilta järviltä, lammilta ja jokivesiltä Suomessa.

Kalastustoimittajana Kala-Harri on päässyt kokemaan kohteita, joista moni voisi vain haaveilla.

Tässä 17. kirjassa raapaistaan riittävän syvältä kalastajan elämää ja eletään riemastuttavia hetkiä kalavesillä. Tuttuun Kala-Harri tyyliin, huumoria unohtamatta.

Tor kelasi syötin pois, mutta heitti vieläkin tarkemmin siihen laiturini vieressä olevan kasvuston reunaan. Tiesi varmasti, että siinä elää joku mahtieväkäs.

-Saatte siitä kolmen kilon sammakon, ei muuta, huusin Härskille. Ja samalla siirsin omankin syötin siihen kasvustonreunaan.

Eikä mennyt pitkään, kun minun kelalta alkoi siimaa kadota ja nopean vastaiskun jälkeen vapa taipui ravakasti.

-Dino hei, Hartsalla on kolmen kilon sammakko kiinni. Niitä on kuulemma tuossa kasvustonreunassa.

Niin että tällä tavalla sitä saa nakkelunsa takaisin korkojen kera. Siispä väsyttelin kolmen kilon sammakkoa tovin verran, kunnes oppaani Am tuli noukkimaan eväkkään haaviin.

-Täähän onkin Tiger Catfish, eikä mikään kolmen kilon sammakko.

-Höpöhöpö, selvä kolmen kilon sammakko tuo on. Itehän niin sanoit, tuli kuitti heti takaisin.

Kalastajan täyttä elämää -kirjassa mietitään syvällisesti nykykalastuksen olemusta ja hetkessä singahdetaan Karibian tai Thaimaan kuuman auringon alle. Pysykää mukana hengästyttävässä vauhdissa jälleen kerran.

 

Lohensoutaja (2023)

Kala-Harri on 16. kirjassaan palannut lohijokien mystiseen maailmaan. Lohensoutaja on usein yksinäinen, lähes erakkoluontoinen henkilö. Yhtä salaperäinen kuin lohijoki, jonka pinnalla lohensoutajan vene liikkuu miltei aavemaisesti.

Kala-Harri on kokenut lohensoutaja ja saamamies, joka saa myös osansa monen lohestajan pelkäämästä kortosta. Mutta kortot on tehty voitettaviksi ja kirjassa päästäänkin hehkuttamaan myös suurlohia ja upeita vääntöjä kalojen kuninkaan kanssa. Tutuksi tulevat Tenon ja Tornion-Muonionjoen lohisuvannot ja -nivat. Lisäksi päästään tutustumaan kirjailijan pimeään puoleen, sillä mukaan on mahtunut muutama tarina, joiden todenperäisyyttä voi vaan arvuutella.

Airot pistävät hiljalleen jälkiä tyynen joen pinnalle. Kuin häveten soutaja painaa aironlavan veteen. Rasvatut hankaimet eivät päästä minkäänlaista ääntä. Vai itikoiden ininä korvissa tunkeutuu soutajan tajuntaan.

Airoista tippuvat vesipisarat joka nostolla kuulostavat ympäristön hiljaisuudessa kuin kiviä veteen heitettäisiin. On niin hiljaista, niin hiljaista…

Kala-Harrin kirjoissa niin tuttu huumori saa runsaasti palstatilaa, mutta kirjassa koetaan myös surua. On aika joskus vaan luovuttaa…

 

 

Väärin Kalastettuja Vonkaleita (2023)

Kala-Harri on muutaman rikosromaanin jälkeen palannut kalavesille. Ja millä tavalla!? Väärinkalastettuja vonkaleita kertoo seikkailuista Kala-Harrin unohtumattomilta kalareissuilta ympäri Suomea ja maailmaa. Tyypillisen huumorin ja upeiden valokuvien kera Matikaisen tapaan.
Pienten ahventen pilkkireissujen jälkeen lennetään toiselle puolelle maailmaa kalastamaan turkooseissa vesissä elämää suurempia kaloja, polttavan auringon paahtaessa ihoa punaisen kautta ruskeaksi.
Kotimaan vesissä kalastetaan talvet ja kesät väsymättöminä päivin ja öin. Yli 30 vuotta lohensoutua on jättänyt vahvan muistijäljen kirjailijan takaraivoon.
Tähtäsin vaappuja kuitenkin siihen yläpuoliseen monttuun ja oikea takavapa taipuikin oletetussa ottipaikassa. Vedin airoilla vastaiskun ja samassa vasen takavapa vääntyi todella räväkästi kohti vedenpintaa.
Samassa vasemmalla veneen vieressä nousee pintaan aivan mielettömän iso lohi. Hylkeestä hieman pienempi, mutta lohi se kuitenkin oli. Kirkas leveä kylki paistui verkkokalvoilleni ja muutaman sekunnin olin aivan jäissä.
Sitten heräsin räikänlauluun, sillä iso lohi pyrki kohti ylävirtaa ja toisessa vavassa huomattavasti pienempi ratisutti rattaita alavirtaan…
On selvää, että lohenkalastukseen hurahtanut kirjailija 15. kirjassaan palaa yhä uudestaan lohijoelle. Lohet vain kasvavat eikä karmeilta karkuutuksiltakaan vältytä.
Väärinkalastettuja vonkaleita, vai sittenkin upeita kalastuskokemuksia vuosikymmenten varrelta. Sitä voi lukija miettiä tekstiin tutustuessaan.

 

Murha Matkakoskella (2022)

Huvittulan sai lähes raivon valtaan Hapa Matveinen, suurlohikalastaja, joka heitteli huolettomasti löylyä näiden punttipepeilyä harrastavien kiukaalle. Hapa ei koskaan ymmärtänyt, mitä hienoa on homotuntumalla seisoa ärjyvän kosken äärellä ja repiä kyljestä ja selästä kiinnitarttuneita lohia rannalle. Ja sen Hapa hyvin suorasanaisesti toi facessa julki. 


Lohenkalastus on intohimoisten ihmisten intohimoista puuhaa. Joskus touhu menee liiankin fanaattiseksi ja seuraukset voivat olla karmeat. 


Facebookissa alkaneesta herjauksesta lähtee liikkeelle melkoinen vyöry. Tornionjoen Matkakoskella nähdään lohenkalastuksen ohella väkivaltaista toimintaa, mutta myös seksiä saadaan osaksi ripaus. Näitähän Matikaisen kirjoissa on tapana ollut viljellä. 


Matkakoskella punttipepet viskoivat lyijymönttejään lippomonttuun ja tunteet kuumenevat. Sitten löytyykin punttipepe koskesta, takaraivo murusina. Tunnettu lohensoutaja joutuu tutkintavankeuteen, kun taitava rikoskomisario Timo Lehtonen hyppää taas rattiin. Mutta saako päteväkään poliisimies selvitettyä rikoksia. Kun ensimmäinen ruumis saadaan ruumisautoon, niin vähän ajan päästä rantakalastaja saa siimanpäähän toisen kuolleen miehen, samalla tavalla henkensä heittäneenä.
Välillä kirjassa kalastetaan lohta ja sitten tapetaan ihmisiä. Muutamaan päivään mahtuu huimia tilanteita, aamusta aamuun. 


Matikaisen 14. kirja lähtee melkoiselle loikalle avaussivusta lähtien ja samaa, mielipuolista tykitystä kestää aina lopputeksteihin asti. 


Vaikka kirjan kaikki henkilöt ovat kuvitteellisia, tarkkanäköisimmät saattavat löytää kirjasta autenttisia hahmoja. Onko tapahtumat oikeita, vai kulkeeko kirjailija niillä rajoilla, joita voisi hulluuteen viitata.
Kirjan loppuratkaisu yllättää jopa rikoskomisario Lehtosen, yllättääkö se lukijan?

 

Verinen tunturiseikkailu (2022)

Matikainen on 13. kirjassaan jatkanut rikosromaanilinjaa. Edellinen Tappaja vaanii hirvimiestä -näytti suuntaa uudelle aluevaltaukselle.

Neljä kaverusta lähtee käsivarren tunturiin heinäkuiselle kalastusmatkalle. Retki alkaa upeiden kalojen kiskomisella ja erämaan hiljaisuuden nauttimisella. Idyllin särkevät laukaukset tunturissa ja loppumatkasta kalastusvaellus muuttuu eloonjäämistaisteluksi. Jälleen tarvitaan poliisiautoa, ambulanssia ja ruumisautoa, mutta ketkä näissä kulkuneuvoissa lopulta matkustavat, se selviää vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen.

Matikaiselle tyypillinen kirjoitustyyli pursuu huumoria, eikä tästäkään kirjasta tule puuttumaan seksiä ja väkivaltaa. Tapahtumat tunturissa vyöryvät vauhdilla lukijoiden silmille. Hengästyttävien vaiheiden jälkeen ja savun hälvettyä lasketaan ruumiit ja luetaan syytteet.

Vaelluksen tapahtumat on kuvattu hyvin autenttisesti ja lukija voi vaan ihmetellä, onko näin todella tapahtunut oikeassa elämässä. Se jääköön jokaisen selvitettäväksi aina viimeiselle sivulle saakka.
 

 

Tappaja vaanii hirvimiestä (2022)

Huttulan kylässä, Kurvaisten hirvipoikien jahdissa kaatuu upea hirvisonni. Laukauksia kuullaan muitakin ja metsästä löytyy verissään jahtiporukan jäsen.


Kimposiko harhaluoti hirvimiehen kylkeen, vai tuliko laukaus jostain tilaustyönä ammuttuna. Paikallinen poliisi on neuvoton ja rikoskomisario Timo Lehtonen kutsutaan Ypäjälle selvittämään Huttulan kylän tapahtumia. Lehtonen törmää tiiviin tutkimuksen aikana ”seinään” useita kertoja ja kokenut rikostutkija saa hieroa aivonystyröitään useaan kertaan. Viimein Lehtonen saa tunnustuksen, mutta onko ampuja sittenkään oikea? Ja missä sitten on oikea ampuja. Loppusivuille jatkuva jännitys yllättää lukijan, kuten myös rikostutkijat.


Harri Matikainen 12. kirjassaan on lähtenyt aivan uusille urille. Eräkirjoista tunnettu kirjailija on antanut mielikuvitukselle täydet valtuudet ilman saldorajaa. Ja senhän Matikainen käyttää hyväkseen melkoisen ronskilla tavalla, sillä seksiä, juonittelua, politikointia ja väkivaltaa ei tule puuttumaan tästä tuotteesta. Muuten teksti noudattaa Matikaisen hersyvää linjaa huumoria unohtamatta. 

 

 

Suksijalkainen sonni (2021)

Harri Matikainen on 11. kirjassaan lähtenyt etsimään tunnetun hirvikoiransa Rockyn kanssa hirviä tuntureilta ja outamailta. Pitkät haukut päättyvät yleensä kaatoihin ja hirvimiehet saavat ponnisteluistaan palkkion. Kauriit ja peurat pääsevät tuntemaan osaavan metsästäjän tarkkuuden ja välillä käydään osallistumassa hirvenhaukkukokeisiin.

Suksijalkainen sonni –kirja vie matkailevan metsästäjän myös kaukomaille kyttäämään karhuja ja sattuupa tähtäimiin jokaisen metsästäjän unelmasaalis, metsästäjien suojelupyhimyksen Hubertuksen merkkieläinkin.

Harrin perinteinen kirjoitustyyli sisältää huumoria läkähtymiseen asti. Nytkin jätetään lukijan vastuulle miettiä, mitä metsissä oikeastaan tapahtuikaan. 

---

 

Lohijokien vankina (2020)

Kala-Harri on tunnettu kalastustoimittaja ja kirjailija. Useissa kirjoissaan hän on kuvannut lohenkalastusta pintaa syvemmältä ja tällä kertaa hän on Lohijokien vankina. Mies voi lähteä lohijoelta, lohijoki ei voi lähteä miehestä. Kala-Harrin suonissa virtaa kiihkeän kalastusveren seassa Tenon ja Tornion-Muonionjoen vettä useampi promille. 30 kalastettua vuotta Euroopan parhailla lohijoilla antaa pohjan kertoa lohestuksesta asiantuntevasti.

Lohijokien vankina –kirjassa on asiaa ja huumorilla sävytettyjä kuvauksia kalastajien ystävyydestä ja lohestuksesta. Vavan vääntyessä kookkaan lohen painosta, veneen täyttää kiihkeä tunnelma. Nouseeko lohi veneeseen, vai karkaako se viime hetkillä?

Lohijokien vankina -kirja vie lukijansa lohiveneeseen Tenolla ja Tornion-Muonionjoella uudestaan ja uudestaan.

 ---

Renttu ja reppumies - tosielämää pojasta mieheksi (2019)

"Harri Matikainen, paremmin Kala-Harrina tunnettu, kertoo omasta elämästään näiden kansien sisällä värikkäästi, koskettavasti ja huumorilla höystettynä. Kala-Harrin taivallus alkaa haisevissa merkeissä, mutta kyllä se elämä puhdistuu ja koukeroituu liki 60 vuoden tapahtumien myötä melkoisesti. Lue kuinka pienestä polvihousuisesta mato-onkijasta kasvaa maailman matkailija, joka kalastaa itseään paljon isompia kaloja ja metsästää itseään paljon isompia eläimiä. Ja tokihan kirjan nimenmukaisesti välillä tulee esille se renttumainen luonne kaikkine sivujuonteineen. Kala-Harrin elämään on osunut menetyksiä ja saavutuksia, ilon- ja surunkyyneleitä. Välillä mies kuolee, herää henkiin. Sairastuu vakavasti, saa vammoja ympäri kehoa elämänkolhuissa. Se mikä ei lopullisesti tapa, se vahvistaa. Sen voitte kokea näiden kansien välistä yhdessä rentun ja reppumiehen kanssa."
---

Rocky - Elämäni hirvikoirana (2019)

”Hau kaikille, olen Rocky, uljas jämtlanninpystykorva. Tämä on minun elämänkerta, kuinka pienestä pennusta kasvoi iso ja komea hirvikoira. Vaikka olen vasta koiraiässä 7-vuotias, elämäni poluilla on ehtinyt sattua ja tapahtua monenmoisia kiemuroita. Kun kuitenkaan en osaa kirjoittaa, värväsin isäntäni Harri Matikaisen naputtelemaan saneluni mukaan elämäntarinaani päätteelle, jota hän muutenkin vahtii mielikseen. Kirjan loppuun hän ilman lupaani naputellut muutamia meidän jahtireissuja, kuten mielestään ne ovat menneet. En ota niistä vastuuta. Terveisin Jahtitassun Rocky.”
---
Tenon lohen lumoissa (2017)

"Harri Matikaisen uusin kirja liikkuu puhtaasti kalavesillä. Matikainen on lohestanut Tenojoella 1990-luvun alusta alkaen. Tähän teokseen hän on koonnut parhaat tarinansa ja hienoimmat kokemuksensa lohensoutajana.

Utsjoella asuva Harri Matikainen on tunnettu eräjournalisti ja kirjailija. Matikaisen edellinen kirja, metsästysaiheinen Hirvikoira ja erämies (Mediapinta) ilmestyi vuonna 2016. Tenon lohen lumoissa on hänen seitsemäs teoksensa."
---

Hirvikoira ja erämies (2016)

"Harri Matikainen on tunnettu eräjournalisti ja kirjailija. Hänen kuudes teoksensa Hirvikoira ja erämies painottuu eränkäyntiin Suomessa ja ulkomailla. Upeasti kuvitetussa teoksessa on mukaansatempaavia tarinoita, joiden mukana päästään hytisyttäville kelkkaseikkailuille ja seuraavassa hetkessä metsästetään antilooppeja polttavan auringon alla. 

Hirvikoiraharrastus on Harrin sydäntä lähellä. Kirjassa lähdetäänkin useaan otteeseen hirvikoirien kanssa jahtaamaan tuntureiden kruunupäitä ja loppukauden lumille muita hirviä. Kun myrskytuuli kaataa puita hirvihaukulle hiipijän ympäriltä, voi lukija samoin silmin päästä suoraan aitiopaikalle. Kirjasta hersyvä huumori ei jätä ketään kylmäksi.

Mukana on tietenkin hulvatonta sanailua jahtikavereista. Lukijan mietittäväksi jääkin, onko teoksessa kuvattu kirjailijan omia jahteja, vaiko onko kaikki pelkästään mielikuvituksen tuotetta."
---


Kala-Harri - Uskomattomat kalastustarinat (2014)

”Kun kalaa väsytetään ennätykselliset 18 tuntia ja se silti karkaa vielä veneestä hyppäämällä. Tai kun toinen kala toisella reunalla maapalloa haluaa ehdottomasti hypätä itse kalamiehen kyytiin.”
---


Hirveä hirvisyksy (2011)

"Erätarinoita, joissa ammattitaitoinen metsästäjä kertoo tarkasti ja viihdyttävästi reissujensa kohokohdat. Polttavan kuumalla Afrikan savannilla tähtäimessä ovat pahkasikojen lisäksi sakaalit ja vaativat keihäsantiloopit. Viileässä Kanadan metsässä kaatuu karhu. Suomessa puolestaan moninainen hirvenmetsästys käsitellään useissa eri paikoissa ja tilanteissa. Isojen kalojen nappaamistakaan ei unohdeta, kun Harri Matikainen pääsee kertomaan todistettavasti todellisia erätarinoitaan."
---

Kaamoshirviä ja kalajuttuja (2007)

"Matikaisen erätarinoissa matkataan tällä kertaa arktiselta pakkasvyöhykkeeltä aina kuumaan ja pimeään Afrikkaan. Vauhdikkaat tarinat tempaavat lukijan mukaansa jakamaan kirjoittajan kokemuksia kalavesiltä ja jahtimailta. Kirjalla vierailee kolmen tarinan verran tunnettu kalastustoimittaja Jari Tuiskunen, jonka kynästä on lähtenyt tuhansia artikkeleita vuosien varrelta. Upea kuvitus täydentää tanakkaa lukupakettia."
---


Seitalohi (2006)

"Harri Matikainen jatkaa Seitalohessaan todella vakuuttavaa tarinointiaan metsästys- ja kalastusmatkoistaan eri puolille maailmaa. Tekijän edellinen kokoelma oli varsinainen arvostelumenestys ja uusi teos ei jää siitä yhtään jälkeen."
---


Pilkkipiisami (2005)

"Vastus oli kova, mutta koko ajan kala nousi ylöspäin. Ensin kohosi vesi avannossa ja kohta reiästä pullahti valtava otus jäälle. "Karvahattu", rääkäisi ukkeli, kun musta möykky lensi jäälle. Samassa kun otus mätkähti jään pintaan, sai se jalat alleen. Hölmistyneenä katsoimme, kun karvahattu lähti pinkomaan rantaa kohti ja sitten singahti siima suoraksi ja vapa perässä..."