sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Hirvi marraskuu 2020

22.11.2020 Päivitys

Pientä jahtia viikonloppuna omalla alueella. Oli alueellemme tullut kaksi hirveä illasta ja sen jälkeen pakastui. Samoin edellisenä yönä satoi pienesti lunta. Jälki oli jäässä ja Rocky joutui tekemään tarkkaa työtä, mutta haukku kajahti kuitenkin.
Pääsin autolla lähemmäksi haukkua ja sitten metsätietä pitkin käppäilin lähemmäs haukkua. Katselin sivulle, että missä koira haukkuu, sillä kaukana ei mölinä ollut. 
Sitten näin kaksi hirveä, sarvettomia kummatkin. Metsä oli suhteellisen tiheää, mutta sivuttain siirryttyäni löytyi sopiva aukko. Hirvet liikahtivat pari metriä ja etummainen oli isompi, mutta koira haukkui sen takana olevaa. Kun haukuttavan kylki näkyi aukossa, päästin GHS luodin matkalle. 
Hirvet eivät reagoineet paukkuun mitenkään, joten luulin ampuneeni ohi. Vetäisin uuden patruunaan piippuun ja seurasin tähtäimen läpi mitä siellä tapahtuu. Samassa se ampumani hirvi heitti kukkerpallin ja koira sutena kimppuun. Toinen hirvi jäi töllistelemään tilannetta ja senkin olisin voinut ampua. Mutta kun itse olen johtajana antanut säännöt, että yksi ampuja ampuu yhden hirven kohdallaan, jäi luoti piippuun. 
Kun huutelin koiralle kehuja, läksi se toinen hirvi lompsimaan pois paikalta. 
Näin Rockylle historian 75 kaato ja itsellä niitä alkaa olla kohta se 200 täynnä. 
Saalis oli nuori naarashirvi, todella sopiva lautaselle.
Tänään sitten lähdettiin yöllisen lumisateen jäljiltä jahtiin. Alueelle oli tippunut noin 15 cm kerros tasaista lunta. 
Yhdet jäljet löytyivät, nekin sen eilisen kaveri, naaras ja olin päättänyt että naarasta emme ampuisi, vaan yrittäisimme uroksia. Siispä koira kylmään hakuun, jota tulikin noin 10 km ilman tulosta. Ei muuta jälkeä alueessa. Toinen koira Vikke teki myös pitkää hakulenkkiä, mutta jäljettömästä maasta ei hirviä löytynyt. Joten ensi viikkoon jää vielä etsittävää ja kunhan hirvet liikahtavat tämän lumisateen jälkeen, niin sitten taas kuulemme haukkua. 

14.11.2020 Päivitys

Jahdissa tänään. Rocky pääsi kylmään hakuun ja menihän siinä varmaan melkein kymmenen minuuttia kun haukku kajahti. Jonkin aikaa löytöpaikalla, lähes avoimella suolla. Siitä siirtyivät jonkin matkaa ja haukku tasaantui. Linnunmetsästäjiä oli alueella jonkin verran ja hirvet olivat rauhattomia. Tehtiin jonkinlainen siirtymä ja haukku jämähti nätisti jo paikoilleen. Mutta sitten paukkuivat haulikot ja hirvet karkkosivat. 
Onneksi läksivät omalle alueelle ja kohti passiketjua. Haukkuaikaa ehti kertyä 50 minuuttia ja sitten pamahti. Tai virtuaalisesti itselle pamahti, sillä olin tuulenpäällä, enkä laukausta kuullut, mutta passimies laittoi viestin, että hirvi nurin. 
Ryhmämme toinen koira Vikke, oli työmaalla, mutta muuten keräsin passimiehiä mukaan ja läksimme vetämään hirveä pois. Vetomatkaa sellaiset kevyet kilometrin verran. 
Kun olimme suolistamassa hirveä, pamahti Viken suunnalla ja sieltä tuli kohta tietoa, että vasa oli nurin. Näin saimme kaksi hirveä ja Rocky paimentaman aikuisen mukana oli iso sonni, jota passimies ei nähnyt, mutta kuuli ryskettä ampumisen jälkeen. 
Näin saimme pään auki omalla alueella ja jälleen pidetään viikko taukoa. Antaa metsän täyttyä uusista hirvistä. 
Vikke, ampuja Henkka ja vasa

Rockyn hirveä jouduttiin hieman vetämään, mutta onneksi oli tavarits Igor Juntunenski turvamiehenä

Ampuja Heku peukuttaa ja kivahan se on elämänsä ensimmäisen hirven takana vähän peukutellakin. 

7.11.2020 päivitys

Susitilanne laittoi omalla alueella Rockyn jahdin jäihin. Joten läksimme auttamaan tässä talomme lähellä olevaa porukkaa jahdissa. Porukalta puuttui yksi vasa ja perjantaiaamuna oli vasaporukka tallentunut riistakameraa klo 8.00. 

26 tuntia myöhemmin löysäsin Rocky lähelle kameraa hakemaan ja 4,7 km jäljitystä vanhoista jäljistä ja sitten alkoi haukku. Erittäin läheltä vielä passimiehiä. Siitä hirvet liikahtivat hieman ja passimies sai ammuttua vasan ja kirjataan se Rockylle kaadoksi kuitenkin. Eli 73 hirvi tilastoon. 

1.11.2020 päivitys
Tuli kutsu tähän ns. omaan seuraan koira-avuksi. Yhtä vasaa oltiin vailla. 
Eilen illalla oli todettu alueella tuplavasat ja yöllä alkoi sitten rankkasade veden muodossa. Eli varsin kiva keli aamulla koettaa tarjota jälkivainuiselle koiralle työmaata. 
Haku maistui eilisen 15 km työskentelyn jälkeen kuitenkin hyvin, mutta jälki tuoksui todella vähän. Selvästi koira koetti hakea jälkijonoa ja kartasta näkyi, että kovasti joutui nenä tohisemaan. 
Vähän sotki tilannetta toisen koiran hakujäljet ja yksi fasaanikoira myöskin. 
Sitten tuli tieto korvanappiini, että olisi nähty eläviä hirviä kulkevan passiketjun ohi. Rocky äkkiä sinne ja löytyihän se tuore jälki nopeasti ja kohta kuultiin haukkuakin. 
Vasaa etsittiin, mutta passiin tuli sonni, joten sitten vaan alkoi koiranmetsästys. Kun 20 km oli koiralla mittarissa, alkoi autotorvi ja Trackerin koirapillitoiminto yhdessä toimia ja sain märän ja väsyneen koiran kyytiin.
Olin muuten tienvarressa keskellä tietä hirvijahtivaatteissa ja autoni siinä vieressä hätävilkut päällä. Ohi ajoi parikymmentä autoa ja vain yksi hiljensi hyvissä ajoin ja ajoi hitaasti meidän ohi. Ja yksi pysähtyi ja rouva avasi ikkunan; "hirvijahdissa vai. Arvasin". Loput olisivat tahtoneet tietä kohti tulleen uroshirven syliinsä tuulilasin kautta tarjoiltuna. 
Vaikka se tuntuu pahalta, mutta en säälisi yhtään jos tuollaiselle kaahopäälle tuleekin hirvi konepellin yli syliin. Itse on valinnut kuolintapansa kun ei kerran varoitukset auta. 
Joten miettikää kaksi kertaa, kun näette oranssin ukon keskellä tietä. Otatteko sen hirven tuulilasista sisään, vai maltatteko painaa jarrua sen minuutin ajaksi. Elämään ei ole kiire, mutta monilla tuntuu olevan kiire kuolla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti