tiistai 1. lokakuuta 2013

Eskimon monet kasvot kala- ja liharuokiin

Kotikokit joutuvat monesti soveltamaan raaka-aineista nopealla miettimisellä herkkuja nälkäisille ruokailijoille. Varsinkin mökkiolosuhteissa joutuu miettimään sopivia apuvälineitä esim. yllätyssaaliiden suhteen. Kekseliäs kokkitrio näyttää seuraavassa, miten pulmatilanteista selvitään Eskimon avulla.

Lähtökohdaksi otetaan vuorokauden mökkiloma, jossa tarkoitus on syödä hirveä ja Tenon lohta. Nämä raaka-aineet olivat ennalta tiedossa, mutta soveltamista vaadittiin onkireissulla saadun lahnan valmistamisessa. Ja muutenkin oli sovittu, että kokeillaan mitä sopivaa Eskimon tuoteperheestä löytyy lähes jokaiselta mökiltä keittiöistä näiden ruokien valmistukseen.

Kalaliemi teepussissa
Tenon lohta oli tarkoitus valmistaa kalakeitoksi ja aamua varten suolakalaksi. Pääkokki Jaakko rakenteli fileet sopivaan muotoon, eli keittoa varten ruodottomaksi ja maharasvat pois. Samoin tehtiin suolakalalle, rasvat poistettiin. Allekirjoittanut toimi apukokin apulaisena ja ajatuksiin putkahti kalakeiton liemen vahvistaminen oikealla kalaliemellä. Eli poistetut maharasvat käyttöön. Mutta itse keittoon emme tahtoneet enää puhtaiden kalapalojen sekaan laittaa ylimääräistä, joten kaappeja kaivelemaan. Sieltä löytyikin teeharrastajille tuttuja teen haudutuspusseja.
Joten miksipä ei tuollaisessa pussissa hautuisi myös lohenliha, joten maharasvapalaset teepussiin ja perunoiden sekaan kiehumaan kattilaan. Kun perunat olivat kypsiä, oli teepussista päässyt liemen sekaan maistuvaa kalalientä reilusti. Joten ensimmäinen sovellus toimi hyvin. Kuriositeettina voin sanoa että on kalalientä tullut tehtyä jopa sukkahousuissa vastaavalla tavalla, mutta jotenkin tuo teepussiajatus on keittiöön paremmin sopiva.


Teen haudutuspussi sopii kivasti ja hygieenisesti kalaliemen valmistamiseen.

Suolalohta aamuksi
Tenon lohi on graavina erittäin herkullista. Ongitaan lohikimpale kesällä Tenosta, laitetaan palanen Eskimon vahvaan folioon, vakuumipussiin ja imaistaan ilmat pois. Folio suojaa kalanpalaa paremmin ja pitää mm. kosteuden poissa vakuumikoneesta. Vähemmän happea, pitempi säilyvyys.
Kun lohi sulatetaan hitaasti, tällöinkin folio on suojaamassa kalaa valolta ja hapelta ehjässä vakuumipussissa.

Eskimo folioon pakastettu lohi on kuin juuri Tenosta kalastettua, tuoretta ja punalihaista.

Suolauksessa käytetään karkeaa merisuolaa reilusti, sillä nyt puhutaan graavisuolatusta kalasta, ei tönkkösuolatusta. Graavisuolaus tehdään kovalla suolalla nopeassa ajassa. Mausteeksi voi lisätä esim. sitruunapippuria tai kalamaustetta tarpeen mukaan. Kun kala on suolattu ja maustettu, otetaan Eskimo foliota jälleen ja pyöräytetään kala folioon. Sen jälkeen vielä Eskimo tuorekelmua, joka estää lopullisesti nesteiden katoamisen kalasta. Jääkaappiin korkeintaan yön yli ja sitten syömään. Lyhyessä ajassa ei suola ehdi muuttaa lohenmakua, vaan tallella on villiä Jäämeren raikkautta kalalle maistuvana.

Tenon lohta, suolaa ja kalamausteita sekä Eskimo folio.

Suolalohi pyöräytettiin vielä Eskimo tuorekelmuun ja sitten jääkaappiin yöksi.


Liha saa vielä mausteita pintaan ennen uuniin menoa.

Hirven filettä foliossa
Hirvenulkofilee on huippuevästä ja maistuvan lohikeiton jälkeen tanakkaa tavaraa päivällispöydässä. Apukokki Arto rakensi fileen nopeasti uunikuntoon. Paistinpannulle lätkäistiin puolitoista kiloa fileetä ja paisteltiin molemmin puolin pinnat kiinni. Topakasti suolaa ja muita asiaankuuluvia mausteita ripoteltiin sopivasti lihan päälle ja sitten liha kääräistiin Eskimo –folioon. Loppuhaudutus tehtiin uunissa miedolla lämmöllä onkiretken ja pitkän saunakaavan ajan. Paistinpannulle jäädyistä lihanrippeistä ja mausteista pääkokki Jaakko taikoi maistuvan kastikkeen, jossa käytettiin Rekolan Panimon Munkintie -nimistä olutta. Olutkastikkeen ohjeena käytetty: Tuoppi ja Sapuska -blogin olutkastikeohjetta. Mato-onkiretkellä saimme särkiä, ahvenia ja yhden hyvänkokoisen lahnan. Ahaa elämys ruokaa lahnasta ja pikaisen neuvottelun jälkeen päädyimme uunilahnaan omalla tavalla.
Löysin Eskimo pakista grillaus- ja savustusalustan, jonka ajattelin sopivan passelisti uunilahnan makuualustaksi. Pohjan reiät päästivät alalämmön kalanpinnalle ja ylimääräinen kosteus valuisi rasvapellille. Näin olin ajatellut, enkä metsään tässä ajatuksessa hurahtanut.
Romautimme kalan sisään vahvasti suolaa ja samoin merisuolalla kuorrutus päälle.
Uuniin saunomisen ajaksi ja sitten hitaasti jäähtymään Eskimo folion sisään.

Eskimo grillaus- ja savustusalusta sopii mainiosti...
...mm. uunikalan valmistukseen, suosittelen.
Uunilahna on otettu uunista ja laitetaan Eskimo folioon hautumaan/jäähtymään.

Itse ruokailusta ei varmaan ihmeitä tarvitse kertoa. Liha oli mureaa, uunilahna näpsäkkää näppiruokaa, lohikeitto suussa sulavaa ja suolalohi, no jokainen varmaan arvaa että sopivasti suolautunutta aamuksi. Kannattaa kaivella keittiönlaatikoita ja soveltaa Eskimotuotteita kokeiluluonteisesti.


Alkuruokana Tenon lohikeittoa ja Suomenlinnan Hoppe IPA

Pääruokana hirven filettä Munkintie -kastikkeessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti